Паштет: користь і шкода для організму

Ох вже ця Франція! Шампанське і рокфор, коньяк і шукрут, арманьяк і камамбер, цибулевий суп і буйабес - все це світові подарували французькі майстри кулінарного мистецтва і виноробства. Цей список можна продовжувати нескінченно. За словами великого філософа і мислителя, який жив в епоху Просвітництва, Жана-Жак Руссо: «усього життя, мабуть, не вистачило б, щоб спробувати всі шедеври, які подають під час трапези на стіл у моїй великій країні».
Але перелік страв і делікатесів був би неповним без ще однієї страви, родом із Франції. Паштет - одночасно проста і вишукана, багатолика і легко впізнавана страва.
Що таке паштет і його різновиди
Кулінарних визначень паштету, напевно, стільки ж, скільки і його різновидів. Він називається і круглим або прямокутним пирогом, і м'ясним або грибним фаршем, і пастою з дичини, риби або овочів.
Та страва, яку ми собі уявляємо, вимовляючи сьогодні слово «паштет», спочатку (у п'ятнадцятому столітті) мала зовсім інший вигляд - дрібно посічена начинка з яловичого м'яса, вкрита товстим шаром тіста і приготована в печі. Така собі подоба пирога, в якому зовнішня хлібна кірка слугувала формою для внутрішнього вмісту - паштету і зберігала його свіжість та соковитість. Це террін.
Сьогодні його запікають у спеціальній прямокутній формі - або в тісті, або без нього. У нас ця страва з'явилася наприкінці вісімнадцятого століття і дуже полюбилася знаті, яка шанувала все французьке.
У романі «Євгеній Онєгін» паштет згадується як «страсбурзький пиріг нетлінний». Террін у наші дні може бути стравою кожного дня, що складається, наприклад, з подрібненого курячого м'яса з додаванням трав, або шедевром кулінарного мистецтва, приготованим із 25 інгредієнтів, включно з найніжнішою телятиною та гусячою печінкою, зобною залозою та трюфелями...
Рійєт - ще один різновид паштету з більш жорсткою текстурою, спочатку готувався з м'якоті свинини. Бідніші французи в цей паштет додавали і свинячі вуха, і субпродукти. М'ясо подрібнювали і дуже довго томили на вогні. Потім паштет розкладався по ємностях і зверху заливався жиром, який застигаючи, утворював захисний шар. Рійєт - продукт тривалого зберігання.
Ну і звичайно ж, не можна не згадати французький делікатес - паштет фуа-гра, з ніжної печінки гусей, відгодованих за спеціальною системою. Це дуже популярна страва в усьому світі.
У нас більш популярний паштет із печінки тварин або птахів (курей, індиків). У Грузії часто готують цю страву з квасолі. На полицях магазинів у великій кількості представлений консервований продукт, уже готовий до вживання.
Корисні властивості паштетів із різних продуктів
Рівень корисних властивостей паштету залежить від основних продуктів і супутніх інгредієнтів, з яких вони приготовлені.
- Корисність паштету з печінки очевидна. У ньому міститься майже весь спектр вітамінів групи В, які позитивно впливають на роботу серця, підтримують нормальний стан нервової системи, беруть участь у зміцненні імунітету і допомагають боротися зі стресами та нервовими перенапруженнями. Вміст вітаміну А в печінковому паштеті допомагає зберегти красу і молодість шкіри, перешкоджає старінню всього організму.
- Террин (без оболонки з тіста), приготований з курячого або індичого філе, багатий на вміст тваринного білка, який легко засвоюється і допомагає організму підтримувати нормальний фізичний стан. Такий паштет, завдяки малій кількості жирів і способу приготування, низькокалорійний і може бути використаний як дієтична страва при захворюваннях кишечника і шлунка. Террін із філе м'яса птахів чудовий для моно-дієти або розвантажувального дня.
- Рійєт зі свинини багатий на білок. Вживаючи цей паштет, можна отримати запас вітамінів і мікроелементів: і токоферолу (Е), і рибофлавіну (В2), і тіаміну (В1).
- Паштет із грибів, швидкий у приготуванні. «Лісове м'ясо», багате рослинним білком, малокалорійне. У грибному паштеті міститься фосфор, який відповідає не тільки за гарне самопочуття, а й за стан зубів і кісткової тканини.
- Паштет чудово втамовує голод, ним легко насититися. Усі різновиди цієї страви благотворно впливають на перистальтику кишечника.
Чи може бути шкода від вживання різних видів паштету
Говорячи про шкідливий вплив різновидів паштету на організм, необхідно зупинитися на кількох моментах.
- Часте вживання паштетів, приготованих із печінки або м'яса птахів і тварин, риби (тобто з продуктів із великим вмістом білка), можуть негативно позначитися на роботі нирок, спричинити загострення хронічних захворювань сечового міхура. Зайва кількість білкової їжі тваринного походження сприяє накопиченню пуринів (сечової кислоти), які можуть спровокувати різні нездужання. Наприклад, у людей похилого віку може загостритися артрит і розвинутися подагра.
- У паштетах підвищений вміст холестерину. З усіх різновидів цієї страви лідером є найделікатесніший представник - паштет із гусячої печінки. У ньому міститься 530 мг холестерину, а в курячому - 135 мг. І це за рекомендованих доз вживання здоровою людиною до 300 мг на добу, а в разі порушень роботи серця - не більше 150 мг.
- Говорячи про рієт зі свинини, необхідно пам'ятати, що продукт містить велику кількість жиру і він досить калорійний.
- Найчастіше паштет вживається з хлібом, при цьому зростає рівень глікемічного індексу. Про це необхідно пам'ятати людям зі стрибками рівня цукру в крові.
- Часте вживання консервованих паштетів, що продаються в магазинах, може завдати шкоди організму. Загусники, консерванти та інші супутні інгредієнти користь принести не можуть. Найпростіше, що загрожує любителям такої їжі - ожиріння.
З чим і як подавати паштети
Усі види паштетів - чудова закуска. Вони чудово поєднуються з білим або червоним вином. Терріни прийнято подавати холодними на великому блюді, попередньо розрізавши на рівні нетовсті шматки. Рейєт смакує з підрум'яненим хлібом із борошна грубого помелу.



