Протеїнові батончики - користь і шкода

Активний спосіб життя став невід'ємною частиною життя кожної сучасної людини. Але для підтримки фігури в тонусі, зростання м'язової маси і гарного самопочуття під час регулярних фізичних навантажень потрібне дотримання правильного харчування. Основний будівельний елемент усього організму - білок.
Джерелами амінокислот є м'ясо, яйця і молочні продукти, але навіть регулярне їх вживання не гарантує дотримання добової норми споживання білка. У такому разі на допомогу спортсмену приходять протеїнові батончики.
Протеїнові батончики - що це
Протеїновий батончик - компактний і смачний продукт, що містить у своєму складі максимум користі. Це відносно новий виріб на ринку спортивного харчування. Перші білкові вироби з'явилися лише 2009 року, а розробила їх провідна компанія з виробництва продуктів здорового харчування «Гербалайф». Розробники представили новий виріб як корисний і швидкий перекус між основними прийомами їжі, а також вказали на те, що цей унікальний снек допоможе заповнити запаси білка, вуглеводів і жирів в організмі.
Через кілька років білкові снеки потрапили в поле зору професійних спортсменів. Можливість отримати від 20 до 40 г легкозасвоюваного високоочищеного і безпечного білка буквально за кілька секунд стала для них справжньою знахідкою і хорошим засобом отримання енергії. Перші білкові батончики не вирізнялися розмаїттям смаків, найчастіше вони були абсолютно нейтральними і не приносили задоволення під час вживання. Але тепер ситуація змінилася - на ринку правильного харчування можна зустріти протеїнові вироби з ароматом шоколаду, кокоса, карамелі, горіхів, меду, всіляких ягід і фруктів.
Деякі виробники добре знають вподобання потенційних покупців і пропонують клієнтам найнезвичніші смаки, наприклад, малинового чізкейка, яблучного пирога або ванільного морозива.
Експерти не втомлюються говорити про те, що протеїновий виріб ніколи не замінить основного повноцінного прийому їжі. Однак, білковий батончик стане оптимальним перекусом до або після тренування. Він допоможе наситити організм енергією і відновити пошкоджені м'язові волокна, сприяючи росту м'язів.Користь протеїнових батончиків
- Білковий батончик на 30-40 % складається зі всіляких сполук амінокислот. Протеїнова фракція може бути представлена альбуміном (сироватковим білком), казеїном, соєю або гідролізатом колагену (речовина, подібна до желатину). Кожен з видів білків об'єднує одне - вони мають високу біодоступність і легко засвоюються організмом. Білок - основний будівельний елемент організму. Він бере участь у стабілізації мембран м'язових клітин, зміцнює зв'язковий апарат суглобів. Протеїни також беруть участь у всіх видах обміну речовин, сприяючи синтезу ферментів і гормонів.
- Допомога в підтримці форми. Протеїновий батончик містить від 150 до 250 ккал, що допомагає раціонально вписувати його в добовий раціон харчування. Порівняно низька калорійність такого джерела білка дає змогу виключити надмірний набір ваги.
- Білкові вироби містять у своєму складі вуглеводи. Розщеплюючись до моносахаридів - глюкози та фруктози, вони живлять нейрони центральної нервової системи й активізують їхню роботу. Без вуглеводів неможливий і процес синтезу білка в печінці.
- Сучасна технологія виробництва корисних солодощів робить можливим додавання до складу виробів корисних мікроелементів і вітамінів. Розробники віддають перевагу іонам заліза (активізують кровотворення і борються з анемією), кальцію і фосфору (перешкоджають руйнуванню кісткової тканини і остеопорозу), а також вітамінам групи В, які стабілізують роботу нервової системи і нормалізують сон. Більшість батончиків задовольняє добову потребу у вітамінах і мінералах на 25-30%.
- Левокарнітин (вітаміноподібна речовина) снеків має анаболічний ефект і підсилює процес розщеплення підшкірного та вісцерального жиру. Це дає змогу не тільки побудувати м'язову тканину, а й сприяє зменшенню жирового прошарку, що робить м'язи більш помітними.
Шкода протеїнових батончиків
Перевищення кількості білка і вуглеводів у добовому раціоні може завдати шкоди організму.
- Надлишок білка й амінокислот може призвести до виникнення уролітіазу - утворення конкрементів у ниркових мисках, сечоводах або сечовому міхурі. Такий стан супроводжується нападами ниркової кольки і затримкою сечі, вимагає невідкладного втручання лікарів. Щоб уникнути розвитку каменів у нирках, рекомендовано дотримуватися добової норми білка - вона розраховується за формулою 1,5-2 г/кг маси тіла.
- Систематична заміна основних прийомів їжі батончиками також не принесе великої користі. Навіть найбільш збалансований за своїм складом вітамінно-білковий батончик ніколи не замінить тарілку супу або м'ясо з гарніром.
- Батончик може стати причиною закрепів. Під час вживання виробу шлунково-кишковий тракт зазнає чималого навантаження, адже йому слід перетравити білки, жири та вуглеводи батончика. Для нормального травлення організму потрібні харчові волокна (клітковина) і вода, чого в білкових батончиках просто немає.
- Білкові компоненти снеків часто є продуктами тваринного походження, тому людям зі схильністю до алергії слід уникати надмірного вживання виробів.
- Соєвий білок у складі деяких батончиків може впливати на гормональний баланс. Надлишок рослинного протеїну може знижувати рівень тестостерону і підвищувати рівень жіночих статевих гормонів - естрогенів. Для чоловіків це загрожує гінекомастією (збільшенням молочних залоз), імпотенцією, а в деяких випадках і безпліддям.
Як правильно вживати білкові батончики
- Купувати вироби краще в спеціалізованих магазинах спортивного харчування.
- Слід звернути увагу, що на пакуванні якісного батончика має бути відображена повна інформація про склад та енергетичну цінність одного виробу.
- Рекомендовано вживати не більше 2 батончиків на добу.
- Оптимальний час вживання виробу - за півгодини до або відразу після фізичного навантаження.
Висновок
Правильне харчування під час тренувань - запорука гарного самопочуття і високої ефективності фізичних навантажень. Добрати добову норму білка не завжди просто, але протеїнові батончики стануть чудовими смачними помічниками в цій справі.



