Яйця фазана - корисні властивості та шкода

Яйця фазана - корисні властивості та шкода
Продукти

Яйця здавна посідають пріоритетне місце в харчуванні людини. Доступність, поживність і простота приготування - якості, характерні для цього продукту. У нашій країні прижилися яйця курей і перепелів. Менш популярні продукти гусячого та качиного птахівництва. По всьому світу вживають яйця цесарок, ему, страусині, індичі, голубині та фазанячі. Про останніх поговоримо докладніше.

Кожен знайомий із легендою про аргонавтів, які видобули золоте руно. Вважається, що саме вони завезли фазанів на територію Стародавньої Греції. Мореплавців птах вразив барвистим оперенням і царственою ходою. Європою фазан продовжив поширюватися вже звідти.

Вважається, що першими яйця фазанів розсмакували англійці. Перші господарства з розведення цих птахів з'явилися у Великій Британії в XVI столітті, а до Росії дісталися лише в XIX столітті. Крім Російської Федерації, птахів вирощують на заході та півдні Європи, на Кавказі, а також у деяких азіатських країнах.

Опис продукту

Фазан - хижий птах. Ці представники пернатих не надто піклуються про кладки, забувають про них, можуть навіть розкльовувати. На фермах фазанам додають у раціон подрібнену шкаралупу курячого яйця, щоб вони не псували власні яйця.

Яйця фазана

Яйця фазана не належать до продуктів, які зустрічаються в магазині біля будинку. Цей делікатес, замовляється на спеціальних фермах. Однак це не зменшує популярності незвичайного продукту, навпаки, кількість охочих спробувати його збільшується.

За розміром яйця невеликі, у 2 рази менші за курячі, але більші за перепелині. Забарвлення варіюється від світлих відтінків сірого і зеленого кольорів до темних, із вкрапленнями або без них. Розмір і забарвлення залежать від породи птахів і території розведення. Самі по собі яйця крихкі, їхню шкаралупу легко пошкодити.

Харчова цінність

Фазанячі яйця за кількістю калорій значно перевершують курячі. Крім того, вони - справжня скарбниця, що містить повний набір вітамінів і мінералів. Продукт містить значний набір хімічних елементів, необхідних для нормального функціонування людського організму:

  • Залізо.
  • Кальцій.
  • Калій.
  • Мідь.
  • Магній.
  • Фтор.
  • Селен.

Всі ці елементи беруть участь у регуляції більшості процесів організму.

Яйця фазана в руках

Вітамінний склад також дуже великий:

  1. Вітамін A.
  2. Вітамін D.
  3. Вітамін E.
  4. Вітаміни групи B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12).

Користь фазанячих яєць

На яйця фазана варто звернути увагу. І ось чому:

  • Запобігають авітамінозам.
  • Піднімають імунітет, оскільки містять у складі безліч цінних речовин.
  • Показані в разі залізодефіцитної анемії через високий вміст у жовтку заліза, у легкозасвоюваній формі.
  • Рекомендовані спортсменам і людям із недостатньою вагою. Через велику кількість жирів продукт дуже ситний.
  • Покращує якість шкіри, волосся і нігтів у разі регулярного використання в косметичних масках.
  • У кулінарії застосовується для приготування поживних страв - омлетів, салатів, соусів.
  • Підтримання нормальної функції головного мозку завдяки вмісту в складі холіну.
  • Рекомендовані до вживання в їжу вагітним жінкам.

Приготовлені яйця фазана

Шкода фазанячих яєць

  • Пригнічення роботи трипсину. У сирому вигляді вживати фазанячі яйця в їжу не варто. Сирий яєчний білок містить фермент, який пригнічує роботу трипсину, що спричиняє порушення перетравлення білків у шлунково-кишковому тракті.
  • Зв'язування біотину. Авідин, що міститься в яєчному білку, є антивітаміном, він зв'язує провітамін B7 - біотин. Тривале вживання сирих яєць спричиняє нестачу біотину в організмі та, як наслідок, випадіння волосся, ламкість нігтів, сухість шкіри.
  • Можливість зараження сальмонельозом. Яйця фазанів більше за інших схильні до зараження бацилами сальмонели, тому є ймовірність заразитися сальмонельозом - інфекційним захворюванням, що вражає органи шлунково-кишкового тракту.
  • Висококалорійні. Протипоказані людям із діабетом та ожирінням.
  • Високоалергічні, тому протипоказані дітям до трьох років.
  • Можливі індивідуальні алергічні реакції на цей продукт.

Яйця в кошику

Способи застосування

Варіантів приготувати яйця фазана кілька:

  • Зварити.
  • Запекти.
  • Посмажити.

У випічці вони не використовуються.

Перед використанням за призначенням розбийте яйця по одному в чисту піалу й упевніться у відсутності відразливого запаху та в прозорості білка, щоб переконатися у свіжості продукту. Перед використанням неодмінно вимийте, щоб видалити забруднення та шкідливі бактерії.

Ідеальною для цих цілей є температура 45С°, оскільки за такого показника під шкаралупою утворюється тиск, що не дає змоги шкідливим частинкам потрапити всередину. Використання прохолодної води призведе до протилежного результату.

Зазвичай фазанячі яйця не мають яскравого смаку. Жовток займає більший об'єм щодо білка, якщо порівнювати з курячими яйцями. Консистенція білка - ніжніша, і він не стає гумовим після варіння, подібно до білка качиного продукту.

Використовується як компонент домашніх косметичних засобів.

Фазанячі яйця в сирому вигляді додають у маски для обличчя, оскільки вони містять безліч цінних інгредієнтів. Розглянемо по одному варіанту масок, для кожного типу шкіри:

  1. До 1 збитого яйця домішайте 1 чайну ложку вершків або сметани будь-якої жирності. Суміш рівномірно розподілити на обличчі. Почекати не менше 25 хвилин і змити прохолодною водою. Ця маска підходить тим, кого турбує лущення і сухість шкіри.
  2. Розітріть 1 жовток зі столовою ложкою оливкової олії та ложкою соку лимона. Втирайте утворену масу в шкіру обличчя, шиї та декольте. Зніміть маску трохи теплою водою через 25-30 хвилин. Маска ідеальна для власників нормального типу шкіри, прибирає перші ознаки старіння.
  3. Для живлення шкіри та підняття тонусу і ретельно перемішайте один жовток, ч. ложку меду і 1 ст. ложку оливкової олії, нанесіть отриману суміш на шкіру обличчя. Через 15-20 хвилин, змийте теплою водою.

Справжні гурмани гідно оцінять такі ласощі, як яйця фазана. Продукт варто спробувати не стільки через надзвичайний смак, скільки через цінний склад. Не варто відмовлятися від нього через його вартість, адже користь від вживання такого продукту значно перевищить їхню ціну.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Фундук чи волоський горіх - що корисніше Фундук чи волоський горіх - що корисніше
Фундук і волоський горіх багаті білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мікро-, макроелементами. Дієтологи...
14.03.25
0
0
Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода
Насіння соняшнику - поширений продукт, який містить у собі безліч корисних речовин. Найчастіше його вживають у...
14.03.25
0
0
Що корисніше сало чи курдюк Що корисніше сало чи курдюк
У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм...
14.03.25
0
0
Баранячий жир: користь і шкода Баранячий жир: користь і шкода
Баран - це назва роду тварин, до якого належать архари, муфлони та свійська вівця. Ось про овець та їхніх чоловічих...
14.03.25
0
0