Яйця цесарки: корисні властивості та шкода

Цесарка, це найближча родичка курей, індиків, але основне її місце проживання є Африканський континент. Завдяки своїй невибагливості у догляді та їжі, цей птах прижився на інших півкулях досить успішно. Але здебільшого її вирощують в окремих господарствах, оскільки, на відміну від своїх родичів, цесарка дуже полохлива птаха і боїться таких домашніх тварин, як кішка або собака. Побачивши їх, вона починає дуже несамовито і голосно кричати, але корисність м'яса і яєць варта того, щоб завести в домашньому господарстві цих милих пернатих.
Що це таке
Як відомо, яйця птаха корисні, оскільки містять у собі вітаміни та інші мікроелементи, які потрібні людині для нормального функціонування організму. Яйця ж цесарки - це продукт, що має збалансований вміст корисних речовин і найголовніше - є дієтичним. Потрібно зазначити, що вживати можна в їжу не тільки внутрішній вміст продукту. Шкаралупа також є корисною, оскільки в ній міститься багато кальцію, який стовідсотково засвоюється організмом, на відміну від аптечного аналога.
На вигляд, яйце цього пернатого птаха має грушоподібну форму і за розміром сягає не більше 45 грамів. За кольором може бути світло-коричневим і має шорстку поверхню з невеликими вкрапленнями. Завдяки дрібним порам на шкаралупі вона не пропускає повітря, тим самим яйце може довше зберігатися. А також зменшує можливість проникнення інфекцій, наприклад, сальмонельозу, як його курячий аналог.
Користь
Насамперед потрібно зазначити, що яйця цесарки гіпоалергенні, тому їх можна вживати без побоювання всім людям. Але крім цього, цей продукт має й інші переваги. Наприклад:
- Властивий білок прекрасно засвоюється, і при цьому містить мінімальну кількість холестерину.
- Стовідсоткова засвоюваність білка і жовтка.
- У них міститься велика кількість вітамінів, мікроелементів, серед яких є, кальцій, залізо, що сприяють зміцненню нервової системи.
- Найбільш корисні, якщо їх вживати в сирому вигляді.
- Особливу увагу потрібно звернути на цей продукт людям, що страждають на анемію.
Особливу увагу потрібно звернути на те, що цей продукт має масу корисних речовин, які сприяють нормалізації функціонування роботи організму. Приміром, можна зазначити, що в яйцях цієї пернатої птиці притаманні такі корисні компоненти:
- Сірка.
- Марганець.
- Залізо.
- Кальцій.
- Молібден.
- Кремній.
- Цинк.
- Вітамін А і С, РР, Е, D, РР, РР, РР, РР, РР, РР, РР, РР, Е, D.
Примітним є те, що всі зазначені мікроелементи прекрасно засвоюються організмом і не мають побічних ефектів. До переваг також можна віднести високу енергетичну цінність, за наявності мінімальної калорійності продукту. А також:
- Яйця цесарки в холодильнику або в приміщення, де температура дотримується в межах +10 градусів, можуть зберігатися близько півроку.
- Шкаралупа містить кальцій, який при вживанні стовідсотково засвоюється організмом.
- Незамінний дієтичний продукт, тому його вживають у кулінарії під час приготування дієтичних страв.
Найбільш корисні вони, коли готуються некруто. Достатнім буде з'їсти на день 2 штуки, щоб заповнити добову норму білка й амінокислот в організмі людини. Але обов'язковим потрібно зазначити, що через те, що шкаралупа яєць цесарки набагато міцніша, їх варити потрібно приблизно на 5-6 хвилин довше, ніж курячі аналоги.
Шкода
Попри всі переваги та очевидну користь яйця цесарки не можна вживати людям, які мають індивідуальну непереносимість продукту через фізичні властивості свого організму. Також потрібно зазначити, що зазначений продукт не можна додавати в раціон:
- Діткам у перші 5-6 днів, оскільки в них ще не сформувалася власна мікрофлора кишечника.
- Дітям, одразу після вакцинації, оскільки кілька днів організм буде повністю ослаблений. Тому, щоб уникнути виникнення алергічної реакції, рекомендується утриматися від вживання цього продукту.
- Людям, яким було зроблено операцію в черевній ділянці. Це ж стосується жінок, яким робили кесарів розтин.
- Пацієнтам, які мають захворювання нирок
- Слід не зловживати споживанням яєць цесарки людям, що мають хронічні захворювання печінки.
Представлені протипоказання потрібно неодмінно враховувати і краще заздалегідь проконсультуватися у лікаря, щоб уникнути негативних наслідків, які можуть виникнути за частого вживання.
Поради, і як правильно використовувати
З огляду на сказане, то можна зазначити, що яйця родича курей дуже корисні і практично не мають протипоказань. Але вони не тільки корисні, як харчовий продукт, їх ще використовують у косметології, і не тільки. Наприклад, яєчний білок або жовток застосовується при створенні масок для обличчя, волосся і тіла, що сприяють їх оздоровленню, надають свіжість і навіть омолоджують шкіру. Найефективнішими вважаються такі рецепти:
- Щоб очистити шкіру обличчя від пор або жирного блиску потрібно взяти жовток яйця цесарки, змішавши його з вівсяним борошном. Має вийти тісто злегка рідкої консистенції. Отриману суміш потрібно нанести на обличчя минаючи ділянку очей на 15 хвилин. Потім така маска змивається теплою водою.
- Якщо потрібно підтримати пружність та еластичність шкіри тіла, то можна використати маску, де основним інгредієнтом є яйце цесарки з додаванням йогурту та кількома краплями рідкого вітаміну Е. для цього потрібно представлені компоненти з'єднати в невеликій мисочці і збити з віночків. Отриману суміш нанести на тіло на 20 хвилин. Змити під душем теплою водою.
- Щоб заповнити організм кальцієм рекомендується використовувати подрібнену шкаралупу яєць цесарки. Оскільки цей продукт є натуральним і засвоюється організмом на всі сто відсотків без зайвого відкладення. Але подрібнену шкаралупу потрібно застосовувати не більше 2-х тижнів по одній чайній ложці 2 рази на день.
На завершення хочеться сказати, що яйця цесарок, родичів курей, є досить рідкісним продуктом у супермаркетах, тим паче у звичайних продуктових магазинах. Це зумовлено тим, що цесарки птахи, які несуться лише півроку і загалом можуть знести лише 120 яєць, так як курка за сезон може знести близько 280-300 яєць. Тому, купити цей корисний продукт можна тільки на спеціальних фабриках, у фермерів або на ринку в окремих продавців.



