Тунець: корисні властивості і чим може бути шкідливий

Тривалий час тунець був виключно делікатесною стравою, яку подавали, як правило, лише на офіційних прийомах. Але з плином часу рибна індустрія сильно розвивалася, зросла кількість ферм, на яких штучним шляхом вирощують цей вид риб, тож тунець став поширеним і загальнодоступним продуктом.
Його популярність виправдана, адже він має гарні смакові якості, а також сповнений корисних для організму поживних речовин, білка та поживних речовин. Ця стаття націлена якраз на відображення всіх позитивних і негативних сторін тунця.
Що являє собою тунець
Нині існує 15 сортів тунця, які нарівні один з одним широко поширені в харчовій індустрії. Усі вони мають ніжне м'ясо, повне білка, яке цілком може стати альтернативою червоному м'ясу. Якраз його приголомшливий смак і вивів тунець на світовий ринок продажів, а також зробив популярним у галузі кулінарії.
Харчова цінність, калорійність і склад
Користь тунця для організму людини зумовлена його хімічним, мінеральним складом, адже до нього входить велика кількість поживних речовин, вітамінів і мінералів, які беруть участь у роботі абсолютно всіх систем організму, а саме:
- Білок, головний і основний компонент, який бере участь у формуванні м'язового каркаса, формує фігуру і тіло.
- Антиоксиданти, основне завдання яких полягає в боротьбі з віковими змінами організму за рахунок стимуляції вироблення колагену.
- Насичені жирні кислоти, омега-3 і омега-6, які відіграють важливу роль у метаболічних процесах.
- Мінеральні речовини: фосфору і кальцію, магнію і калію.
- Вітамінний комплекс, особливо багатий тунець вітамінами групи В, які стимулюють мозкову діяльність, покращують зовнішній вигляд, стан волосся і нігтів.
Тим, хто витрачає велику кількість часу і сил на підтримання фігури, важливо знати значення калорійності та харчову цінність на 100 г продукту:
- Калорійність - 185 ккал.
- Білки - 29,9 г.
- Жири - 6,3 г.
Користь тунця
Як уже було сказано, корисні властивості зумовлені елементами, що входять до складу. Найчастіше тунець входить у дієтичне меню, навіть дитяче і людей у період післяопераційної реабілітації. Він чинить величезний вплив на всі системи організму, розберемо детально.
Серцева система
Мабуть, головна й основна властивість тунця саме в користі для роботи серцево-судинної системи. Даний ефект зумовлений жирними кислотами омега-3 і омега-6, що входять до складу, основне завдання яких полягає в зниженні рівня холестерину крові, а також запобіганні утворенню тромбів, ішемічній хворобі серця.
Саме тому лікарі настійно рекомендують замінювати деякі жирні сорти м'яса на рибу, зокрема на тунця. Особливо ці рекомендації стосуються вагітних жінок, а також людей у віці.Вплив на рівень кров'яного тиску
Доведено також, що жирні кислоти здатні регулювати рівень тиску, що важливо людям, які страждають від гіпертонії.
Калій, що входить до складу, сприяє розширенню кровоносних судин, що також сприяє зменшенню артеріальної гіпертензії, а це, безумовно, позначиться на загальному стані організму, запобігатиме виникненню таких хвороб, як інфаркт та інсульт, атеросклероз.
Допомога в рості та розвитку
Цей пункт стосується дітей, оскільки в період росту і розвитку важливо, щоб організм був забезпечений усіма необхідними поживними речовинами, вітамінами і мінералами. Адже як відомо, білок є своєрідним будівельним матеріалом, адже саме він бере участь в утворенні м'язових тканин. У тих випадках, коли організм не отримує необхідну дозу білкової їжі, він починає відчувати стрес. Саме тому важливо включати тунець у раціон.
Крім того, він є гарним джерелом енергії, що забезпечить відчуття ситості на тривалий час, а також позбавить відчуття втоми.
Допомога в схудненні
Тунець стане справжнім соратником у боротьбі із зайвою вагою, адже, за рахунок великої кількості білка, забезпечить відчуття ситості на тривалий час, при цьому калорійність його зовсім невелика.
Вчені також довели, що пептидний гормон, який входить до складу, сприяє нормалізації апетиту, внаслідок чого зменшується тяга до нездорової та жирної їжі.
Вітаміни групи В, своєю чергою, прискорюють рівень метаболізму, беруть участь в енергетичному обміні. Саме тому фітнес-інструктори та професійні спортсмени рекомендують тунець тим, хто регулярно тренується.
Імунна система
До складу тунця входить досить велика доза вітаміну С, а також магнію, цинку, які чинять сильну антиоксидантну дію, внаслідок чого організм очищається від вільних радикалів, які можуть провокувати утворення онкологічних захворювань.
Дослідження ще тривають, але до теперішнього часу встановлено, що тунець може стати профілактикою онкологічних захворювань таких систем: нирок, товстої кишки, молочних залоз.До складу також входить селен, який також є потужним антиоксидантом. Доза його в тунці становить 200% від добової норми, необхідної людині.
Шкода тунця
Хоча корисних властивостей у тунця дуже багато, існують деякі застереження, а саме:
- Надмірне споживання тунця суворо заборонено, оскільки це може призвести до того, що в організмі утворюється надмірна кількість ртуті. Вона міститься у всіх сортах морської риби, але її невелика кількість ніякої шкоди не несе. Хоча суперечки в науковому середовищі з приводу питання ртуті ще тривають.
- Також слід вживати в їжу виключно свіже м'ясо, оскільки споживання несвіжої риби може спричинити харчове отруєння.
- Акуратно слід вживати тунець людям, які страждають від перепадів тиску, адже великий вміст натрію може спровокувати стрибок артеріального тиску.
Але є вузьке коло людей, кому споживання тунця не рекомендується. До них належать ті, хто страждає на ниркову недостатність, алергічну реакцію або індивідуальну непереносимість тунця, а також дітям віком до трьох років.
Таким чином, користь тунця, безумовно, перевершує ту невелику кількість шкоди, тому рекомендується додавати його в раціон, не побоюючись за здоров'я і можливі наслідки.



