Що корисніше для людини сир чи ковбаса

Нині вітрини магазинів вражають достатком продуктів харчування. Одними з продуктів, які часто купують, є сир і ковбаса. Однак далеко не всі замислюються про корисні властивості або шкоду вживаної в їжу їжі. Шкідливість або корисність сиру і ковбаси залежить від складу, способу виготовлення, а також від індивідуальної непереносимості та протипоказань до вживання.
Сир і ковбаса: склад, виготовлення
І сир, і ковбаса є продуктами тваринного походження.
Сир - кисломолочний продукт, який виготовляється з молока (коров'яче, козяче, овече) з додаванням бактерій, ферментів та інших інгредієнтів. Залежно від способу отримання, виділяють кілька видів: сичужний, м'який, твердий, кисломолочний, розсільний, плавлений, сироватковий, копчений.
На виготовлення 1 кг. сиру потрібно близько 10-12 л. молока. Шляхом найпростіших підрахунків отримаємо, що 100 гр. готового продукту за своїм складом еквівалентно 1 л. молока.
До складу ковбаси за ГОСТом входить від 70 до 100% м'яса, сіль, спеції, сало, допустимий вміст жирів. За визначенням ковбаса - фарш із добавками, упакований в оболонку. Існує кілька видів улюбленого багатьма делікатесу: варена, кров'яна, копчена, сирокопчена, в'ялена. Смакові якості та корисність ковбасних виробів залежать від інгредієнтів, що входять до складу.
Дуже часто, з метою економії, багато складових м'ясного виробу замінюються дешевшими аналогами. Замість натурального м'яса використовується соя, додаються рослинні жири, різні барвники та консерванти. Тому багато видів ковбасних виробів не тільки не принесуть користі, а й зашкодять здоров'ю людини.
Чим корисний сир
До складу сиру входить велика кількість вітамінів: вітаміни групи В, аскорбінова кислота, А, D, E, PP, пантотенова кислота. Як похідне молока, багатий на білки та протеїни. При цьому жири, що містяться в сирі, набагато краще засвоюються організмом, ніж із молока. Користь зумовлена високим вмістом кальцію та фтору. Цинк, фосфор, магній, натрій присутні в багатьох видах цього кисломолочного продукту. Тому сирні делікатеси дуже корисні, а вживання цього цінного продукту допоможе у вирішенні багатьох проблем зі здоров'ям:
- Завдяки молочнокислим бактеріям відновлює травлення, сприяє поліпшенню апетиту.
- Білок зміцнює м'язову тканину.
- Позитивно позначається на стані шкіри та зубів, завдяки вітаміну А і фосфору.
- Калій і магній зміцнять серцево-судинну систему.
- Вміст кальцію, особливо багато його в твердих сортах, є хорошою профілактикою остеопорозу, відповідає за зміцнення кісткової тканини.
- Вітамін D відповідає за нормалізацію кров'яного тиску, тому сир рекомендований гіпертонікам.
- До складу Рікотти входить метонін - амінокислота з вмістом сірки.
- Молочні білки і жири адигейського сиру засвоюються організмом практично повністю. У 90 грамах такого сиру міститься добова норма білка.
- Рекомендований при дотриманні дієти та в дитячому харчуванні. Однак і в тому і в іншому випадку слід вибирати нежирні низькокалорійні сорти.
- Для людей, які ведуть активний спосіб життя, показаний до застосування через високу харчову цінність.
Кому шкідливий сир
Однак, незважаючи на величезну користь, кисломолочний продукт не завжди і не всім показаний до вживання.
Гострі сири, а також вироби з пліснявою не рекомендовано вживати в період вагітності, дітям і літнім людям. Також цей вид продукту протипоказаний людям із хворобами травної системи (гастрит, виразка). Особам із підвищеним рівнем холестерину і тим, хто має схильність до ожиріння, варто утриматися від вживання жирних і висококалорійних видів. При зниженому рівні кров'яного тиску вживання сирних делікатесів слід обмежувати.
Користь ковбаси
Якщо ковбаса вищого ґатунку і в ній присутні тільки натуральні складові, то користь від вживання цього продукту в їжу безсумнівно величезна:
- Зміцнює стінки судин, має судинорозширювальну дію.
- Є джерелом багатьох амінокислот.
- Покращує роботу мозку.
- Завдяки високому вмісту білків і жирів є джерелом енергії.
- Поліпшується обмін речовин, завдяки вітамінам групи В, що входять до складу.
- Сприятливо впливає на нервову систему.
- У ній містяться такі корисні речовини, як магній, калій, залізо, цинк, йод, фосфор і вітаміни В, D, Е, А.
- У виробах із кінського м'яса міститься велика кількість протеїну, а виріб із яловичини підходить для дієтичного харчування.
- Вживання кров'яної ковбаси посприяє підвищенню рівня гемоглобіну і сприятливо позначиться на функції кровотворення в організмі.
Шкода ковбасних виробів
Однак слід зазначити, що не всі ковбасні делікатеси є корисними та нешкідливими. Сіль, що входить до складу, затримує воду в організмі, тим самим провокуючи порушення водного балансу. Спеції, особливо гострі, провокують стрибки кров'яного тиску. Для надання ковбасному виробу «приємного» кольору виробники використовують нітрат натрію, який, на думку багатьох учених, сприяє розвитку онкологічних захворювань. Якщо часто вживати ковбасу, підвищується ризик розвитку атеросклерозу, холестеринових бляшок, ожиріння та захворювань органів травлення. Це пов'язано з використанням у виготовленні рослинних жирів, соєвих білків, консервантів і загусників.
Під час копчення ковбасних виробів утворюються гетероциклічні аміносполуки, які є небезпечними канцерогенами і мають властивість накопичуватися в організмі. Категорично варто відмовитися від вживання м'ясного делікатесу особам, які страждають на серцево-судинні захворювання та ожиріння. Також не слід включати до свого раціону цей продукт у період вагітності та дітям до 6-ти років.Сир і ковбаса: що корисніше
І сир, і ковбаса є джерелом білків і жирів, необхідних нашому організму, особливо за активного способу життя. І один, і другий продукт мають високу харчову цінність, містять багато вітамінів, мінералів і амінокислот, що сприятливо впливають на окремі системи і весь організм загалом.
Однак у ковбасних виробів набагато більше протипоказань, що обумовлено «замінниками» м'яса, які входять до складу. Під час виготовлення для надання смакових і колірних якостей використовуються деякі шкідливі речовини. Якщо технологія з виготовлення сирних виробів є більш натуральною, то у виготовленні ковбасних делікатесів використовуються синтетичні добавки: барвники, стабілізатори, загусники. А це негативно позначається на здоров'ї людини.
Для того, щоб отримати максимальну користь з продуктів харчування і знизити шкідливий вплив, при виборі ковбасних виробів і сиру завжди слід звертати увагу на його склад і терміни придатності. В ідеалі в них не повинно міститися таких складових, як ГМО, соя, глутамат натрію, карагенан та інші хімічні сполуки. Віддавати перевагу слід натуральним продуктам. І завжди дотримуватися рекомендацій за наявності будь-яких захворювань і протипоказань.



