Що корисніше маргарин чи вершкове масло?
Уже давно точаться суперечки про те, що ж корисніше: маргарин чи вершкове масло? Прихильник кожного продукту відстоює свою точку зору і наводить доводи про користь того чи іншого. Давайте докладніше розберемося в кожному з них, знайдемо позитивні та негативні якості, визначимо, кому можна вживати їх, а кому - не бажано.
У чому різниця між маргарином і вершковим маслом
Маргарин виготовляється з рафінованих рослинних олій із додаванням води, іноді доповнюється склад тваринними жирами. За консистенцією буває твердим, м'яким і навіть рідким. Правильний маргарин має містити щонайменше 80% жиру.
Крім основних інгредієнтів, у маргарин часто додають барвники та ароматизатори. Але це не скасовує того факту, що продукт містить вітаміни та мікроелементи, хоч вони й потрапляють туди штучним шляхом.
Вершкове масло - продукт тваринного походження з високим вмістом жирів. Його отримання відбувається шляхом тривалого збивання вершків, поки вони не утворять щільну, тверду консистенцію. При цьому туди потрапляє повітря, продукт стає більш легким. Правильне масло має не менше 72,5% жирності, а краще - 82,5%. Одна чайна ложка продукту може містити близько 10 г холестерину. Також у ньому є вітамін В, мікроелементи, такі, як залізо, натрій, кальцій, фосфор та ін. Колір воно має білий або жовтуватий, залежно від вихідної сировини. Вживати його можна, просто з'ївши шматочок, намазавши на хліб, додавши у страву, а також під час випікання та смаження.
Маргарин і вершкове масло
Корисні властивості маргарину
Позитивні властивості цього продукту пов'язані з видом і якістю рослинної олії, що входить до складу.
- У разі використання соєвої, ріпакової олій, у маргарині міститиметься близько 20% поліненасичених жирів. Такий продукт буде корисний для роботи серця.
- Маргарин із лляною або оливковою олією має антиоксидантні властивості, захищаючи клітини організму від ушкодження вільними радикалами, що важливо в разі гіпертонії.
- Омега-3 жирні кислоти сприяють відновленню нервової системи.
- Рослинні жири покращують стан волосся, нігтів, шкіри.
- Жирні кислоти мають також регенеруючі функції: завдяки їм рани затягуються набагато швидше.
Корисні властивості вершкового масла
Вершкове масло - продукт натуральний. Воно містить «корисні» жири, які необхідні організму людини.
- У ньому присутні вітаміни групи В, А, С, Е, D, що сприяє поліпшенню структури волосся, нігтів, шкіри, покращує зір, збільшує щільність і цілісність кісток.
- Сприятливий вплив його на роботу шлунково-кишкового тракту, особливо в разі загострення нападів гастриту та печії.
- Лауринова кислота, що входить до складу, допомагає організму боротися з грибковими захворюваннями.
- Відзначають особливість жирів у роботі з протираковими пухлинами, не дозволяючи тим швидко розвиватися.
- Кислоти Омега-6, що містяться в маслі, покращують діяльність головного мозку.
Протипоказання до вживання
Однак, незважаючи на всю користь, ці продукти мають і негативні властивості. Так, при вживанні маргарину у великих кількостях відбувається порушення обміну речовин, оскільки трансжири не здатні засвоюватися організмом. А продукт, у складі якого є ГМО, барвники, консерванти, здатний викликати алергічну реакцію.
Маргарин протипоказаний:
- Вагітним жінкам - призводить до народження недоношеного малюка або дитини з нестачею ваги.
- Мамам, які годують груддю, оскільки він здатний погіршити якість материнського молока.
- Для чоловіків постійне вживання цього продукту загрожує зниженням рівня тестостерону і зміною якості сперми, що створює проблеми із зачаттям дитини.
- Людям із підвищеною масою тіла і цукровим діабетом також варто відмовитися від поїдання, оскільки маргарин має високий відсоток жирності.
- Шкідливий для людини з поганим імунітетом, оскільки призводить до ризику виникнення серйозних захворювань, зокрема онкологічних.
- Дітям - трансжири чинять негативний вплив на роботу організму, що росте.
Вершкове масло протипоказане:
- Людям, які мають схильність до ожиріння, оскільки цей продукт із високим відсотком жирності.
- Тим, хто страждає на серцево-судинні захворювання, оскільки містить холестерин. У великій кількості це призводить до ризику виникнення гіпертонії, атеросклерозу, інфаркту.
- Будучи молочним продуктом, воно здатне викликати алергічні реакції у людей, які страждають на непереносимість цього компонента.
Вибираючи між вершковим маслом і маргарином, варто велику увагу звернути на склад продукту. Якщо перше складається виключно з вершків, то в друге можуть додаватися різні хімічні речовини: барвники, ароматизатори, консерванти. Та й самі компоненти можуть бути не завжди найкращої якості. А трансжири, що утворюються під час гідрогенізації продукту, негативно впливають на стінки судин. Тому особливо обережно з цими продуктами треба бути «сердечникам» і «гіпертонікам».
Рекомендації щодо вживання
Вся проблема цих продуктів пов'язана з неправильним вживанням. Якщо щодня їсти їх ложками, то це призведе до негативних наслідків.
- Рекомендована добова норма для вершкового масла становить не більше 30 грамів. Однак у холодну пору року цю цифру можна збільшити до 50 грамів, щоб забезпечити організм необхідною енергією. Незважаючи на те, що маргарин має трохи меншу калорійність, ніж вершкове масло, вживати його у великих кількостях не варто. Головне правило - чим менше, тим краще.
- Натуральну олію можна додавати в гарячі страви, наприклад, каші. Від високої температури воно не втратить своїх корисних властивостей. З маргарином же ситуація зворотна: під час нагрівання рослинних жирів, що входять до його складу, утворюються трансжири і вільні радикали, що для організму стає небезпечно.
І все ж, кожен із цих продуктів має як позитивні, так і негативні властивості. Найголовніше, використовувати їхню їжу потрібно в розумних кількостях, щоб не нашкодити своєму організму.