Що шкідливіше для організму сік чи газована вода

Що шкідливіше для організму сік чи газована вода
Вода та напої

Яскраві паперові пакети, пластикові пляшки з такими ж яскравими етикетками - жодне свято, чи то загальнонародне, чи то скромне родинне, не обходиться без різноманітних соків і газованої води. А коли в будинку є діти, ці продукти нерідко стають звичною частиною раціону - і це не нешкідливо для здоров'я.

Загальна інформація

Сік - продукт, який отримують зі стиглих овочів, фруктів і ягід шляхом їх подрібнення та віджимання. Ділиться на три види:

  • Свіжовичавлений (фреш).
  • Прямого віджиму.
  • Відновлений.

Фреші зазвичай готують удома або в сокобарах за допомогою соковижималок. Соки прямого віджиму і відновлений виробляються промислово. Перший - шляхом віджимання плодів із подальшою пастеризацією. другий - за допомогою заздалегідь виготовленого натурального концентрату та питної води.

Газована вода - напій, який виготовляють зі звичайної або мінеральної води, насичуючи її вуглекислим газом. Найчастіше під «газованою водою» мають на увазі солодкий напій, у якому також присутній цукор, ароматизатори та барвники.

За ГОСТ 28188-2014 існує 3 види продукту за насиченням вуглекислотою:

  • Слабогазована - 0,2-0.3%.
  • Середньогазований - 0,3-0,4%.
  • Сильногазована - понад 0,4%.

Проводиться газація або за допомогою спеціальних апаратів (сифонів), або хімічно під час додавання кислоти і харчової соди (звідси ще одна назва - «содова»).

Сік і газована вода

Шкода соку

  • Фруктові напої в пакетах - не дієтичний продукт: на склянку об'ємом 250 мл може припадати до 55 г цукру. У фрешах - менше, але й від них на користь овочевих рекомендують відмовитися в разі: панкреатиту; метаболічного синдрому; діабету I і II типів.
  • Продукт, як і фрукти-ягоди, з яких його виготовлено, може викликати такі прояви алергії, як: шкірні висипання і свербіж; почервоніння очей; нежить; проблеми з диханням. Особливо це стосується соків із червоних ягід (вишня, полуниця, темний виноград), цитрусових і мультифруктових.
  • Такі ласощі здатні нашкодити зубам через наявність кислоти і натуральних барвників. Тому відмовитися від нього або використовувати під час вживання соломинку варто в разі: підвищеної чутливості зубів; стоматиту грибкового походження; постановки світлових пломб, якщо минуло менше доби...
  • Випитий натщесерце напій із деяких фруктів, ягід або овочів (яблуко, вишня, гранат, томат) підвищує кислотність шлункового соку. Це може стати причиною болю в животі та печії.
  • Через ті самі кислоти не можна включати продукт у меню в разі: виразок у ШКТ незалежно від місця локалізації; запальних захворювань кишечника; запальних захворювань нирок (пієлонефрит); запальних захворювань (пієлонефрит). гломерулонефрит).
  • Фреші потрібно розбавляти водою в пропорції 1:2 або 1:3. Багато з них діють як проносне, і в концентрованому вигляді спричиняють сильну діарею і метеоризм.
  • Діти можуть пити сік не раніше, ніж їм виповниться 6-7 місяців. Не раніше року - якщо були помічені прояви харчової алергії на грудне молоко при вживанні матір'ю цитрусових, яскраво забарвлених овочів і фруктів.

Соки

Шкода газованої води

  • Солодкі напої, до складу яких входить цукор, містять його досить багато - до 5 ч.л на склянку. Вуглеводи, що надходять в організм у рідкому вигляді, зазвичай: різко піднімають рівень глюкози в крові - це небезпечно для діабетиків; швидко окислюються, перетворюючись на жири - зовсім зайва властивість для їжі людей із надлишковою вагою та малорухомим способом життя; не дарують відчуття ситості - а значить, провокують перевищення добової норми калорій, і за умови постійного вживання призводять до набору ваги.
  • «Зеро», “Лайт” - подібні приписки трапляються на пляшках із газованою водою без цукру. Замість цього в ній присутні цукрозамінники, які можуть провокувати: нейроендокринні розлади, онкологію печінки (аспартам, Е951); розлади травлення (цикламат натрію, Е952); пухлини сечового міхура (сахарин, Е254).
  • Етикетки уважно повинні вивчати люди з алергією на цитрусові: товари деяких торгових марок містять концентрований лимонний сік.
  • Харчові барвники - компоненти газованої води з умовною безпекою. Найменше, чим вони можуть нашкодити, - викликати потемніння зубів або змінити колір пломб. Один із популярних барвників «Помаранчевий захід» (Е110), звинувачують у тому, що він: спричиняє прояви алергії у людей із непереносимістю аспірину; посилює симптоми астми; прискорює виведення з організму цинку, що у дітей призводить до проблем із концентрацією уваги; може знижувати кількість активних сперматозоїдів у чоловіків.
  • Велика кількість кислоти в складі продукту завдає шкоди зубам, розм'якшуючи зубну емаль і сприяючи появі на ній мікротріщин.
  • Вуглекислий газ (Е290) подразнює стінки шлунка, стимулюючи виділення шлункового соку і посилюючи його кислотність. З цієї причини «шипучку» виключають із раціону в разі: рефлюксної хвороби (слабкий сфінктер стравоходу); гастриту; виразки шлунка і 12-палої кишки.
  • Майже завжди в газованій воді присутня ортофосфорна кислота (Е338) - недорогий регулятор кислотності, який і дає змогу пити таку солодку рідину у великих кількостях без відчуття нудоти. Ця речовина: знижує засвоюваність кальцію - шлях до проблем із суглобами та остеопорозу; прискорює виведення калію та магнію; у разі надлишку може фосфатно формувати камені в нирках.
  • Стандартна тара для продукту - пластикова пляшка з поліетилентерефталату (РЕТ1, РЕТЕ). Під час нагрівання під сонячними променями цей матеріал виділяє важкі метали та фталати, які впливають на ендокринну систему, печінку і заважають нормальному розвитку плода у вагітних.

Газована вода

Висновки

Тоді як соки можуть «похвалитися» шкідливістю тільки через наявність у складі цукру і натуральних фруктових кислот, газовані напої містять й інші речовини - регулятори кислотності, барвники, вуглекислоту - які всебічно шкодять організму... Якщо вже щось і обирати з цих двох напоїв, то нехай це буде сік, який не створить особливих проблем зі здоров'ям хоч дитині, хоч вагітній жінці, хоч літній людині - аби в споживача свідомо не було алергії та здоровими були шлунок і підшлункова...

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0