Болгарський перець - користь і шкода для організму

Болгарський перець - яскравий овоч сімейства пасльонових, що має соковиту, хрустку м'якоть і володіє соковитою, хрусткою м'якоттю. У кулінарії його використання багатогранне. Болгарський перець добре поєднується з багатьма продуктами як у сирому, так і в обсмаженому вигляді, є чудовою прикрасою для різних страв, може подаватися на стіл як окрема закуска. Крім того, існує маса рецептів для його закупорки.
Як правильно вибрати
Вибираючи перець, орієнтуйтеся на гладку, блискучу поверхню і зелену, пружну плодоніжку. Перець із потемнілою і зморщеною плодоніжкою вже втратив більшу частину своїх корисних властивостей через неправильне або надмірно довге зберігання.
Різні невеликі темні плями і здуття говорять про те, що перед вами неякісний товар, який, можливо, був вражений комахами або грибковими утвореннями. Особливо такі вади неприпустимі для перцю із зеленим і червоним кольором шкірки.
Тріщини на поверхні призведуть до швидкого гниття продукту, а також утворення небажаних бактерій.
Якщо перед вами перець із великими яскравими плямами, то це вказує на те, що перед вами не до кінця дозрілий продукт, а отже, він матиме меншу солодкість.
Пам'ятайте, що чим більше важить перець, тим він соковитіший. Однак варто утриматися від купівлі овоча значних розмірів і з надто блискучою поверхнею. Такий перець вирощений на основі хімічних добрив з метою викликати його більш активний ріст і, можливо, оброблений хімічними речовинами.Корисні та лікувальні властивості
- Незважаючи на те, що перець називають солодким, вміст цукру в ньому невеликий, а отже, його по праву можна назвати дієтичним. До того ж, овоч багатий на вітаміни, особливо на С і А, а також на мікроелементи (Zn, Mg, P, Cu, K, Na), які позитивно впливають на імунітет, допомагають відновити сили після хвороби, побороти весняний авітаміноз, також покращують ситуацію з дерматологічними проблемами (сухість та лущення шкіри, тьмяність і випадіння волосся, ламкість нігтьових пластин).
- Болгарський перець рекомендують людям, які страждають на безсоння, нервові розлади, анемію, проблеми з пам'яттю, схильним до постійних стресів.
- Кислоти і флавоноїди нормалізують кров'яний тиск, очищають кров від холестерину, попереджають розвиток тромбів.
- Вміст мікро- і макроелементів робить овоч корисним для жінок, які виношують дитину, як профілактика проблем кісткової системи.
- Також рекомендується людям, які страждають від тютюнової залежності, оскільки.к. перець має здатність очищати дихальні шляхи від накопичених токсинів, а також сприяє усуненню патологій дихальних шляхів.
- Вітамін В6 і фолієва кислота борються з розвитком ішемічної хвороби.
- Зелений болгарський перець зменшує ймовірність виникнення злоякісних пухлин, особливо ефективний у боротьбі з раком молочної залози. Досить рідкісна речовина лікопен уповільнює розвиток метастаз.
- Овоч має протизапальний і антибактеріальний ефект, а також покращує роботу травного тракту і підшлункової залози, завдяки наявності алкалоїду капсаїцину.
- Болгарський перець застосовують для приготування лікувальних мазей, що допомагають у разі артритів і радикуліту, а також для створення косметичних засобів.
Протипоказання до вживання
- У разі зниженого тиску та коронарної хвороби серця варто дещо обмежити або зовсім відмовитися від вживання болгарського перцю, оскільки.к. деякі з алкалоїдів, що містяться в його складі, сприяють зниженню тиску і розрідженню крові.
- Також вміст алкалоїдів призводить до посиленого виділення травних соків, тож людям, які страждають від хвороб шлунка (коліт, гастрит, виразка), болгарський перець можна вживати лише після термічної обробки.
- Болгарський перець не рекомендується вживати в дієтичних цілях, оскільки його.к. він багатий кислотами, здатними викликати відчуття голоду.
- Червоний болгарський перець не варто вживати людям, які мають схильність до алергічних висипань, оскільки.к. в овочі містяться ефірні олії.
- Також вживання перцю не рекомендується при захворюваннях нирок або печінки, епілепсії, геморої, розладах нервової системи.
Умови зберігання
Болгарський перець продається на прилавках магазинів цілий рік. У нормальних умовах овоч росте і досягає зрілості в період з липня по вересень. Варто утриматися від його купівлі взимку та навесні, оскільки.к. у цей час він вирощується на основі нітратів і пестицидів, що підвищує ймовірність онкологічних захворювань. Виходом із такої ситуації може бути заморозка або консервація овоча.
У замороженому вигляді овоч зберігає більшість своїх корисних властивостей. Наріжте перець залежно від того, в якому вигляді плануєте його вживати, складіть у спеціальні контейнери або пластикові пакети і відправте в морозильну камеру.
Під час розподілу кількості керуйтеся тим, щоб одну порцію ви могли використати одразу, оскільки.к. повторне заморожування значно знижує кількість корисних речовин, погіршує смак і вигляд продукту. Також не рекомендується розморожування у воді. Заморожений перець можна додавати в салати та супи, також, якщо ви заморозили перець цілком, його можна фарширувати.Враховуючи, що свіжий перець може зберігатися в холодильній камері близько тижня, можна спробувати його замаринувати. Такий спосіб дає змогу зберегти більшість корисних властивостей. Необхідно пам'ятати, що через великий вміст солі вживання в такому вигляді не рекомендується людям із проблемами артеріального тиску, а в разі додавання гострих приправ - тим, хто страждає на виразки шлунка і гастрити.
Висновок
Враховуючи рекомендації, можна сказати, що вплив вживання болгарського перцю на здоров'я організму суто індивідуальний. Для здорової людини будь-які обмеження у вживанні цього овоча відсутні.
За наявності захворювань або за появи алергічних чи інших небажаних реакцій, варто не затягувати з походом у поліклініку. Також не варто намагатися вилікувати серйозні захворювання шляхом застосування цього продукту, не проконсультувавшись із фахівцем.



