Болгарський перець - користь і шкода для організму

Болгарський перець - користь і шкода для організму
Овочі

Болгарський перець - яскравий овоч сімейства пасльонових, що має соковиту, хрустку м'якоть і володіє соковитою, хрусткою м'якоттю. У кулінарії його використання багатогранне. Болгарський перець добре поєднується з багатьма продуктами як у сирому, так і в обсмаженому вигляді, є чудовою прикрасою для різних страв, може подаватися на стіл як окрема закуска. Крім того, існує маса рецептів для його закупорки.

Як правильно вибрати

Вибираючи перець, орієнтуйтеся на гладку, блискучу поверхню і зелену, пружну плодоніжку. Перець із потемнілою і зморщеною плодоніжкою вже втратив більшу частину своїх корисних властивостей через неправильне або надмірно довге зберігання.

Багато болгарського перцю

Різні невеликі темні плями і здуття говорять про те, що перед вами неякісний товар, який, можливо, був вражений комахами або грибковими утвореннями. Особливо такі вади неприпустимі для перцю із зеленим і червоним кольором шкірки.

Тріщини на поверхні призведуть до швидкого гниття продукту, а також утворення небажаних бактерій.

Якщо перед вами перець із великими яскравими плямами, то це вказує на те, що перед вами не до кінця дозрілий продукт, а отже, він матиме меншу солодкість.

Пам'ятайте, що чим більше важить перець, тим він соковитіший. Однак варто утриматися від купівлі овоча значних розмірів і з надто блискучою поверхнею. Такий перець вирощений на основі хімічних добрив з метою викликати його більш активний ріст і, можливо, оброблений хімічними речовинами.

Корисні та лікувальні властивості

  • Незважаючи на те, що перець називають солодким, вміст цукру в ньому невеликий, а отже, його по праву можна назвати дієтичним. До того ж, овоч багатий на вітаміни, особливо на С і А, а також на мікроелементи (Zn, Mg, P, Cu, K, Na), які позитивно впливають на імунітет, допомагають відновити сили після хвороби, побороти весняний авітаміноз, також покращують ситуацію з дерматологічними проблемами (сухість та лущення шкіри, тьмяність і випадіння волосся, ламкість нігтьових пластин).
  • Болгарський перець рекомендують людям, які страждають на безсоння, нервові розлади, анемію, проблеми з пам'яттю, схильним до постійних стресів.
  • Кислоти і флавоноїди нормалізують кров'яний тиск, очищають кров від холестерину, попереджають розвиток тромбів.
  • Вміст мікро- і макроелементів робить овоч корисним для жінок, які виношують дитину, як профілактика проблем кісткової системи.
  • Також рекомендується людям, які страждають від тютюнової залежності, оскільки.к. перець має здатність очищати дихальні шляхи від накопичених токсинів, а також сприяє усуненню патологій дихальних шляхів.
  • Вітамін В6 і фолієва кислота борються з розвитком ішемічної хвороби.
  • Зелений болгарський перець зменшує ймовірність виникнення злоякісних пухлин, особливо ефективний у боротьбі з раком молочної залози. Досить рідкісна речовина лікопен уповільнює розвиток метастаз.
  • Овоч має протизапальний і антибактеріальний ефект, а також покращує роботу травного тракту і підшлункової залози, завдяки наявності алкалоїду капсаїцину.
  • Болгарський перець застосовують для приготування лікувальних мазей, що допомагають у разі артритів і радикуліту, а також для створення косметичних засобів.

Різнобарвний болгарський перець

Протипоказання до вживання

  • У разі зниженого тиску та коронарної хвороби серця варто дещо обмежити або зовсім відмовитися від вживання болгарського перцю, оскільки.к. деякі з алкалоїдів, що містяться в його складі, сприяють зниженню тиску і розрідженню крові.
  • Також вміст алкалоїдів призводить до посиленого виділення травних соків, тож людям, які страждають від хвороб шлунка (коліт, гастрит, виразка), болгарський перець можна вживати лише після термічної обробки.
  • Болгарський перець не рекомендується вживати в дієтичних цілях, оскільки його.к. він багатий кислотами, здатними викликати відчуття голоду.
  • Червоний болгарський перець не варто вживати людям, які мають схильність до алергічних висипань, оскільки.к. в овочі містяться ефірні олії.
  • Також вживання перцю не рекомендується при захворюваннях нирок або печінки, епілепсії, геморої, розладах нервової системи.

Приготування болгарського перцю

Умови зберігання

Болгарський перець продається на прилавках магазинів цілий рік. У нормальних умовах овоч росте і досягає зрілості в період з липня по вересень. Варто утриматися від його купівлі взимку та навесні, оскільки.к. у цей час він вирощується на основі нітратів і пестицидів, що підвищує ймовірність онкологічних захворювань. Виходом із такої ситуації може бути заморозка або консервація овоча.

У замороженому вигляді овоч зберігає більшість своїх корисних властивостей. Наріжте перець залежно від того, в якому вигляді плануєте його вживати, складіть у спеціальні контейнери або пластикові пакети і відправте в морозильну камеру.

Під час розподілу кількості керуйтеся тим, щоб одну порцію ви могли використати одразу, оскільки.к. повторне заморожування значно знижує кількість корисних речовин, погіршує смак і вигляд продукту. Також не рекомендується розморожування у воді. Заморожений перець можна додавати в салати та супи, також, якщо ви заморозили перець цілком, його можна фарширувати.

Враховуючи, що свіжий перець може зберігатися в холодильній камері близько тижня, можна спробувати його замаринувати. Такий спосіб дає змогу зберегти більшість корисних властивостей. Необхідно пам'ятати, що через великий вміст солі вживання в такому вигляді не рекомендується людям із проблемами артеріального тиску, а в разі додавання гострих приправ - тим, хто страждає на виразки шлунка і гастрити.

Свіжий болгарський перець

Висновок

Враховуючи рекомендації, можна сказати, що вплив вживання болгарського перцю на здоров'я організму суто індивідуальний. Для здорової людини будь-які обмеження у вживанні цього овоча відсутні.

За наявності захворювань або за появи алергічних чи інших небажаних реакцій, варто не затягувати з походом у поліклініку. Також не варто намагатися вилікувати серйозні захворювання шляхом застосування цього продукту, не проконсультувавшись із фахівцем.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0