Болгарський перець - користь і шкода для організму

Болгарський перець - користь і шкода для організму
Овочі

Болгарський перець - яскравий овоч сімейства пасльонових, що має соковиту, хрустку м'якоть і володіє соковитою, хрусткою м'якоттю. У кулінарії його використання багатогранне. Болгарський перець добре поєднується з багатьма продуктами як у сирому, так і в обсмаженому вигляді, є чудовою прикрасою для різних страв, може подаватися на стіл як окрема закуска. Крім того, існує маса рецептів для його закупорки.

Як правильно вибрати

Вибираючи перець, орієнтуйтеся на гладку, блискучу поверхню і зелену, пружну плодоніжку. Перець із потемнілою і зморщеною плодоніжкою вже втратив більшу частину своїх корисних властивостей через неправильне або надмірно довге зберігання.

Багато болгарського перцю

Різні невеликі темні плями і здуття говорять про те, що перед вами неякісний товар, який, можливо, був вражений комахами або грибковими утвореннями. Особливо такі вади неприпустимі для перцю із зеленим і червоним кольором шкірки.

Тріщини на поверхні призведуть до швидкого гниття продукту, а також утворення небажаних бактерій.

Якщо перед вами перець із великими яскравими плямами, то це вказує на те, що перед вами не до кінця дозрілий продукт, а отже, він матиме меншу солодкість.

Пам'ятайте, що чим більше важить перець, тим він соковитіший. Однак варто утриматися від купівлі овоча значних розмірів і з надто блискучою поверхнею. Такий перець вирощений на основі хімічних добрив з метою викликати його більш активний ріст і, можливо, оброблений хімічними речовинами.

Корисні та лікувальні властивості

  • Незважаючи на те, що перець називають солодким, вміст цукру в ньому невеликий, а отже, його по праву можна назвати дієтичним. До того ж, овоч багатий на вітаміни, особливо на С і А, а також на мікроелементи (Zn, Mg, P, Cu, K, Na), які позитивно впливають на імунітет, допомагають відновити сили після хвороби, побороти весняний авітаміноз, також покращують ситуацію з дерматологічними проблемами (сухість та лущення шкіри, тьмяність і випадіння волосся, ламкість нігтьових пластин).
  • Болгарський перець рекомендують людям, які страждають на безсоння, нервові розлади, анемію, проблеми з пам'яттю, схильним до постійних стресів.
  • Кислоти і флавоноїди нормалізують кров'яний тиск, очищають кров від холестерину, попереджають розвиток тромбів.
  • Вміст мікро- і макроелементів робить овоч корисним для жінок, які виношують дитину, як профілактика проблем кісткової системи.
  • Також рекомендується людям, які страждають від тютюнової залежності, оскільки.к. перець має здатність очищати дихальні шляхи від накопичених токсинів, а також сприяє усуненню патологій дихальних шляхів.
  • Вітамін В6 і фолієва кислота борються з розвитком ішемічної хвороби.
  • Зелений болгарський перець зменшує ймовірність виникнення злоякісних пухлин, особливо ефективний у боротьбі з раком молочної залози. Досить рідкісна речовина лікопен уповільнює розвиток метастаз.
  • Овоч має протизапальний і антибактеріальний ефект, а також покращує роботу травного тракту і підшлункової залози, завдяки наявності алкалоїду капсаїцину.
  • Болгарський перець застосовують для приготування лікувальних мазей, що допомагають у разі артритів і радикуліту, а також для створення косметичних засобів.

Різнобарвний болгарський перець

Протипоказання до вживання

  • У разі зниженого тиску та коронарної хвороби серця варто дещо обмежити або зовсім відмовитися від вживання болгарського перцю, оскільки.к. деякі з алкалоїдів, що містяться в його складі, сприяють зниженню тиску і розрідженню крові.
  • Також вміст алкалоїдів призводить до посиленого виділення травних соків, тож людям, які страждають від хвороб шлунка (коліт, гастрит, виразка), болгарський перець можна вживати лише після термічної обробки.
  • Болгарський перець не рекомендується вживати в дієтичних цілях, оскільки його.к. він багатий кислотами, здатними викликати відчуття голоду.
  • Червоний болгарський перець не варто вживати людям, які мають схильність до алергічних висипань, оскільки.к. в овочі містяться ефірні олії.
  • Також вживання перцю не рекомендується при захворюваннях нирок або печінки, епілепсії, геморої, розладах нервової системи.

Приготування болгарського перцю

Умови зберігання

Болгарський перець продається на прилавках магазинів цілий рік. У нормальних умовах овоч росте і досягає зрілості в період з липня по вересень. Варто утриматися від його купівлі взимку та навесні, оскільки.к. у цей час він вирощується на основі нітратів і пестицидів, що підвищує ймовірність онкологічних захворювань. Виходом із такої ситуації може бути заморозка або консервація овоча.

У замороженому вигляді овоч зберігає більшість своїх корисних властивостей. Наріжте перець залежно від того, в якому вигляді плануєте його вживати, складіть у спеціальні контейнери або пластикові пакети і відправте в морозильну камеру.

Під час розподілу кількості керуйтеся тим, щоб одну порцію ви могли використати одразу, оскільки.к. повторне заморожування значно знижує кількість корисних речовин, погіршує смак і вигляд продукту. Також не рекомендується розморожування у воді. Заморожений перець можна додавати в салати та супи, також, якщо ви заморозили перець цілком, його можна фарширувати.

Враховуючи, що свіжий перець може зберігатися в холодильній камері близько тижня, можна спробувати його замаринувати. Такий спосіб дає змогу зберегти більшість корисних властивостей. Необхідно пам'ятати, що через великий вміст солі вживання в такому вигляді не рекомендується людям із проблемами артеріального тиску, а в разі додавання гострих приправ - тим, хто страждає на виразки шлунка і гастрити.

Свіжий болгарський перець

Висновок

Враховуючи рекомендації, можна сказати, що вплив вживання болгарського перцю на здоров'я організму суто індивідуальний. Для здорової людини будь-які обмеження у вживанні цього овоча відсутні.

За наявності захворювань або за появи алергічних чи інших небажаних реакцій, варто не затягувати з походом у поліклініку. Також не варто намагатися вилікувати серйозні захворювання шляхом застосування цього продукту, не проконсультувавшись із фахівцем.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Чим корисні та чим шкідливі мандарини для організму Чим корисні та чим шкідливі мандарини для організму
Невеликі фрукти яскраво-помаранчевого кольору з соковитою м'якоттю і сильним цитрусовим ароматом знайомі всім з...
14.02.25
0
0
Клітковина - користь і можлива шкода Клітковина - користь і можлива шкода
Такий продукт як клітковина часто застосовується не як самостійна страва, а як добавка до готових виробів. Науково...
14.02.25
0
0
Які чіпси шкідливіші Pringles чи Lays? Які чіпси шкідливіші Pringles чи Lays?
Як би дивно це не звучало, але багато людей вважають, що без закуски не може обходитися жоден вечірній перегляд фільму...
14.02.25
0
0
Хміль - користь і шкода для організму Хміль - користь і шкода для організму
Хміль люди знають із давніх часів. У народі його називають пивною квіткою або горкачем. На Русі шишки хмелю вважали...
14.02.25
2
0