Користь і шкода виноградного соку для організму
Натуральний виноградний сік смачний і корисний, він містить у собі масу вітамінів і мікроелементів. Такий напій можна вживати і тим, хто побоюється їсти сам виноград через його калорійність. У чому полягає його основна користь і чим він може бути шкідливий?
З чого складається виноградний сік
Зрозуміло, не йдеться про заводські соки, в яких від натуральної ягоди в кращому разі порошок. Користі в них практично не залишається, а в складі з'являються барвники та консерванти. Свіжовичавлений сік винограду містить такі компоненти:
- Фруктова вода. У ягодах води до 80%, у ній розчинені всі корисні речовини.
- Цукри. Легко і швидко засвоюються організмом, майже моментально всмоктуючись у кров. Є головним джерелом енергії та бадьорості на день. Крім того, цукор необхідний для роботи мозку. Незважаючи на наявність цукрів, виноградний сік є дієтичним продуктом і за умови помірного вживання не зашкодить фігурі та навіть прискорить процес схуднення.
- Органічні кислоти. Важливий компонент для стимуляції обмінних процесів в організмі. Кислоти також допомагають підтримувати кислотно-лужний баланс.
- Біофлавоноїди. У виноградному соку їх дуже багато, ці речовини необхідні для нейтралізації негативного впливу токсинів. Природні антиоксиданти уповільнюють старіння клітин.
- Дубильні речовини. Чинять профілактичну дію на запальні процеси в шлунково-кишковому тракті.
- Вітаміни. Найбільше у винограді міститься вітамінів B, C, E і PP.
- Калій. Покращує роботу серцево-судинної системи та нирок, допомагає виводити зайву рідину з організму.
- Магній. Необхідний для нормальної роботи нервової системи, зміцнює імунітет і загальний стан організму. Разом із калієм один із незамінних помічників для серця.
- Залізо. Підвищує рівень гемоглобіну в крові та насичуваність тканин киснем.
- Інші мінерали. Марганець, кальцій, цинк і кремній беруть участь у роботі гормональної системи.
Як видно зі списку, виноградний сік багатий на активні речовини. Це одночасно і користь, і шкода, оскільки в надмірних кількостях корисні вітаміни та мікроелементи можуть зашкодити здоров'ю і призвести до неприємних наслідків. Щоб отримати тільки користь, потрібно знати, як і в яких кількостях правильно вживати напій.
Чим корисний
Свіжий натуральний сік із якісних ягід і в помірних кількостях принесе тільки користь. Регулярне вживання цього напою сприяє поліпшенню загального стану організму. Чим корисний сік із ягід винограду:
- Знижує рівень шкідливого холестерину. За рахунок цього поліпшується робота серця і судинної системи, зникає задишка, пульс стає рівним.
- Сприяє зниженню артеріального тиску.
- Корисний при фізичних навантаженнях (особливо з білих ягід). Сік дає прилив сил і бадьорості, а завдяки високому вмісту заліза кисень краще проникає в тканини.
- Допомагає лікувати захворювання дихальних шляхів, пом'якшує кашель. Виноградний сік корисно пити в разі бронхіту й астми, він виводить мокротиння з легень.
- Знімає запалення в ротовій порожнині. Якщо в роті є виразки, ранки або кровоточать ясна, напій прискорить їх загоєння.
- Надає м'який проносний ефект на відміну від цілих ягід винограду, які навпаки можуть стати причиною закрепів. Вживання напою допоможе налагодити травлення й очистити кишечник.
- Має сечогінні властивості. Виноградний сік корисний при деяких ниркових захворюваннях завдяки своїй властивості знімати запалення.
- Покращує роботу головного мозку. Регулярне вживання напою принесе користь усім, хто зайнятий інтелектуальною діяльністю, а в літньому віці дасть змогу знизити ризик розвитку недоумства.
- Знімає нервову напругу та заспокоює. Це своєю чергою допомагає нормалізувати сон.
Виноградний сік використовується не тільки для вживання всередину, він популярний і як косметичний засіб, на його основі робляться маски для обличчя і ванночки для рук. Чим корисний:
- Освітлює пігментні плями.
- Вирівнює тон обличчя.
- Уповільнює появу дрібних зморшок.
- Підтягує шкіру.
- Зміцнює нігті.
- Допомагає в боротьбі з висипом і вуграми.
- Зміцнює волосся.
- Очищає пори.
Перед зовнішнім використанням виноградного соку необхідно переконатися у відсутності алергії на нього.
Чим шкідливий
Незважаючи на масу корисних якостей, виноградний сік може бути шкідливим. Що потрібно знати:
- Свіжовичавлений напій не можна пити разом з іншими фрешами, щоб уникнути розладу шлунка. Найкраще вживати сік після їди.
- Якщо виноградний сік використовується як лікувальний засіб, його не можна поєднувати з продуктами бродіння - квасом, пивом тощо. п.
- Вживання великої кількості соку заборонено в разі ожиріння.
- Жовчнокам'яна хвороба є протипоказанням для вживання напою в будь-якому вигляді.
- Сік винограду через високий вміст кислот шкідливий для зубної емалі та може сприяти появі карієсу. Щоб уникнути цього, потрібно після вживання прополоскати рот і почистити зуби.
- Напій протипоказаний при цукровому діабеті.
- У покупному соку містяться канцерогени, що провокують ріст ракових клітин. Це пов'язано з різними добавками в промисловому продукті, а також зі способом приготування. У натуральному фреші шкідливих речовин немає.
- Куплений виноградний сік за рахунок величезної кількості цукру сприяє набору зайвих кілограмів. У натуральному домашньому напої кількість цукру нижча і відповідає денній нормі, однак і в цьому разі не варто зловживати кількістю.
Однозначними протипоказаннями для вживання виноградного соку є:
- Вагітність, починаючи з другого триместру.
- Схильність до ожиріння.
- Цукровий діабет.
- Сильне виснаження організму.
- Годування груддю.
- Вік до 2 років.
- Гостра форма лихоманки.
- Туберкульоз.
- Карієс.
- Алергія.
- Ниркова недостатність.
- Виразка шлунка.
- Виразка кишечника.
- Діарея.
- Цироз печінки.
- Порушення сечовипускання.
Щоб уникнути можливих проблем зі здоров'ям, варто проконсультуватися з фахівцем.
Як і з чим краще пити
Існує цілий напрям лікування виноградним соком - ампелотерапія. Залежно від захворювання схема прийому буде різнитися:
- Атеросклероз. При цій хворобі потрібно пити свіжий сік тричі на день по 125 мл перед їдою. Тривалість курсу від 1 до 1,5 місяців.
- Закрепи. Ті самі 125 мл п'ють двічі на день. Курс лікування 2 місяці. Протипоказано при гастриті.
- Подагра. Хворим корисно не тільки пити сік двічі на день, а й їсти звичайний виноград.
У всіх випадках фреш бажано розводити водою, а після вживання полоскати рот, щоб не пошкодити зубну емаль.
Висновок
У помірних кількостях свіжий виноградний сік корисний для здоров'я. У напої міститься безліч вітамінів і мікроелементів, які благотворно впливають на роботу всіх систем організму. Найкращим вважається напій, приготований зі свіжих стиглих ягід без термічної обробки - фреш. Магазинні соки практично не містять корисних речовин, а кількість цукру в них сильно перевищує норму.