Корисні властивості та шкода копченого сиру

Корисні властивості та шкода копченого сиру
Молочні продукти

Багато людей дуже люблять їсти копчений сир. Найчастіше його називають ковбасним. Продукт має приємний і ніжний смак. Цей вид сиру має безліч корисних властивостей. Він містить масу потрібних організму речовин. Адже для нормального функціонування всіх систем органів необхідні вітаміни, мінерали, амінокислоти та інші подібні елементи і сполуки.

Але в копченому сирі присутні й шкідливі для здоров'я людини речовини. Це різні консерванти та підсилювачі смаку. Тому варто виявити співвідношення як можливої користі, так і шкоди ковбасного сиру.

Що це таке

Копченим сиром називають кисломолочний продукт, що має характерний аромат димку вільхової тирси, який отримують шляхом копчення. Він є одним із різновидів плавлених сирів. До його складу входять кілька сортів сичужних сирів, вершки, вершкове масло, приправи і сіль. Найчастіше на плавлення йдуть шматки, що мають зовнішні дефекти і порушену консистенцію. Після перебування в коптильному пристрої продукт набуває апетитного і пікантного аромату.

Копчений сир

Ковбасний належить до порівняно молодих продуктів харчування. Мода на нього прийшла в СРСР з Америки. Пік популярності припав на 70-ті роки минулого століття. Це було пов'язано з тим, що на прилавках магазинів були переважно плавлені сорти. Вони користувалися набагато більшим попитом, ніж тверді сорти. Адже останні мали більш високу вартість і не кожен міг їх купити.

Користь

Корисні якості копченого сиру полягають у його багатому хімічному складі. У ньому міститься багато білків, жирів, амінокислот, мікроелементів, макроелементів і вітамінів. Сприятливий вплив продукту на здоров'я людини такий:

  • Швидко і надовго насичує організм енергією - у 100 грамах міститься 20 грамів білків і така сама кількість жирів (при цьому має меншу калорійність, ніж тверді сири - всього 275 калорій на 100 грамів).
  • Білок, що міститься в цьому сирі, є повноцінним і швидко засвоюється організмом - це дає змогу їсти продукт особам, які мають проблеми з травленням.
  • Завдяки незамінним амінокислотам, що входять до складу, цей сир позитивно впливає на роботу нервової системи.
  • Незамінний для тих, хто страждає на захворювання опорно-рухової та серцево-судинної систем - містить велику кількість кальцію, фосфору і натрію.
  • З цієї ж причини відмінно регулює водно-сольовий обмін.
  • забезпечить організм комплексом вітамінів: A (зокрема й бета-каротин), уся група B, C, D, E - усі вони необхідні для гарного стану волосся, нігтів, шкіри, гострого зору та нормального функціонування нервової системи і подовження молодості (вітамін E є потужним антиоксидантом).
  • Також збалансований склад сприяє підвищенню рівня гемоглобіну.

Очевидно, що ковбасний сир є цінним продуктом харчування. Він вгамує голод і наситить організм необхідними речовинами. Але все це актуально лише для продукту високої якості. Таким він був за часів СРСР, оскільки виготовлявся строго за ГОСТом. Зараз же в копченому сирі є чимало консервантів, барвників, стабілізаторів та інших добавок. Вони ж при вживанні у величезній кількості здатні згубно вплинути на організм.

3 палиці сиру

Шкода

Величезний вміст всіляких харчових консервантів, поліпшувачів, барвників і солі негативно впливає на здоров'я людини. Особливо, якщо вони вживаються регулярно. Ковбасний сир може завдати шкоди через велику кількість харчової хімії, що міститься в ньому. Його вкрай бажано обмежити у своєму раціоні тим, хто страждає:

  • Схильністю до алергічних реакцій - відомо, що більшість консервантів здатні викликати алергію (іноді навіть у важкій формі).
  • Захворюваннями шлунково-кишкового тракту в стадії загострення (всілякі добавки сильно подразнюють слизову оболонку шлунка).
  • Ішемічною хворобою та гіпертонією (підвищений вміст хлориду натрію).
  • Проблемами з нирками - зокрема, за хронічної ниркової недостатності (присутні сіль і білок у великій кількості).
  • Ожирінням і порушенням холестеринового обміну (існує ризик погіршення стану здоров'я).
  • Дешеві ароматизатори під назвою «рідкий дим», які застосовують недобросовісні виробники, мають сильні канцерогенні властивості - вони складаються з фенолів, ароматичних вуглеводнів і смол.

Харчові добавки використовуються для зменшення фінансових вкладень і часу в процесі виробництва. Крім цього, консерванти допомагають збільшити терміни зберігання. З цієї причини сучасний копчений сир приносить набагато більше шкоди, ніж користі. Надмірно захоплюватися поїданням продукту не рекомендується. Особливо це стосується тих, у кого присутні вищеназвані захворювання. Інакше це загрожує погіршенням стану здоров'я і загостренням уже наявних проблем.

Багато копченого сиру

Поради та як правильно вибрати і вживати

Щоб знайти якісний ковбасний сир, не завадить запам'ятати кілька порад. Вони допоможуть не помилитися при купівлі цього продукту. Слід звернути особливу увагу на:

  1. На склад - небажана присутність рослинних жирів, підсилювачів, стабілізаторів і будь-якої іншої хімії свідчить про погану якість товару (принаймні чим менше штучних добавок, тим краще).
  2. Забарвлення - має бути однорідним і коричневого кольору (може змінюватися від світлого до темного).
  3. Консистенцію - хороший копчений сир не має бульбашок і в процесі нарізки не кришиться.
  4. Зріз - у продукту хорошої якості він буде гладким і глянцевим.
  5. Ароматну темну скоринку під оболонкою - присутня тільки якщо коптили натуральним способом.
  6. Запах - може бути свіжим і без будь-якого кислого присмаку.
  7. Зрозуміло, дуже бажано купувати копчений сир, виготовлений саме за ГОСТом, а не за ТУ. Тільки перший відповідає суворим стандартам якості.
Тільки купуючи сир належної якості, можна говорити про його користь. Але не варто їсти занадто багато продукту. На день достатньо всього 100-200 грамів. За наявності названих вище недуг вживання слід зменшити до 100 грамів.

Висновок

Якісний копчений сир досить корисний для організму людини. Він допоможе не тільки швидко насититися, але й отримати необхідні вітаміни, мінерали та амінокислоти. Особам, які мають умовні протипоказання, зовсім не обов'язково повністю відмовлятися від такого смачного і поживного продукту. Просто його потрібно вживати в помірній кількості. Не дарма кажуть, що все добре в міру.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0