Кісточки персика - чим корисні та чим шкідливі

Кісточки персика - чим корисні та чим шкідливі
Насіння

Більшість людей впевнена, що плодові кісточки різних рослин містять безліч корисних і цінних речовин. У тому числі, і персикові кісточки. Вважається, що вони є антиоксидантами. Також ці частини рослини активно застосовуються для виготовлення олії, що активно застосовується в косметичних цілях.

Однак, користь персикових кісточок на сьогоднішній день є дуже спірною. Уже давно доведено, що в них присутня небезпечна для людини хімічна сполука. Та й їхній розмір настільки невеликий, що про сильно виражений благотворний вплив мови йти не може. Тому варто більш детально розглянути співвідношення потенційної користі та шкоди ядер персика для людського організму.

Що це таке

Персиковими кісточками називають насіння рослини. Вони вкриті зморшкуватими борозенками з маленькими ямочками у вигляді крапок і верхівкою із загостреним кінцем.

Придатним для вживання в їжу є тільки ядро. Дістатися до нього можна за допомогою молотка або інших подібних пристосувань. Зубами це робити не рекомендується. Якщо ж їсти насіння персика цілком, то ніякої користі від нього не буде. Адже тверда оболонка фрукта вкрай стійка до ферментів людського шлунка. Тому вони не перетравлюються.

Кісточки персика

Користь

За правильного та розумного вживання від кісточок персика можна отримати певну користь для здоров'я. Вони багаті на такі сполуки:

  • Вельми цінними жирними кислотами - омега-3, омега-6 і омега-9 (вони вельми благотворно діють на нервову систему. можна додавати невелику кількість олії кісточки персика в заправки для салатів)
  • Мінеральними речовинами - калієм, магнієм, залізом і кальцієм (вони необхідні для нормального функціонування нервової, серцево-судинної та інших систем)
  • Різноманітними вітамінами - такими, як A, група B, C, E і P (потрібні для підтримки гарного зору. гарного стану шкірних покривів, волосся і нігтьових пластин, що дуже важливо для представниць прекрасної статі).

Свіжі кісточки персика

Але й на цьому корисні якості не закінчуються. Персикові ядра мають:

  • Антиоксидантними властивостями - вони здатні сповільнювати процеси старіння організму, забезпечувати профілактику ракових патологій і відмінно очищати організм від токсинів і шлаків.
  • Анальгетичною дією, покращує метаболізм і бореться з гіпертонією та артритом - завдяки вмісту амигдаліну (вітаміноподібна речовина, іноді її навіть називають B17).
  • У кісточках персика присутні катехін, кверцетин і антоціан - ці сполуки дуже корисні для людини загалом, вони потрібні для профілактики хвороб серця, ожиріння і цукрового діабету.
  • Персикова олія, що застосовується в косметології та медицині, має безліч корисних якостей: сповільнює в'янення і старіння шкіри, відбілює, зміцнює капіляри і підтримує цілісність клітин.

З вищесказаного випливає, що кісточки персика здатні чинити благотворний вплив на організм людини. Однак, у разі надмірного захоплення продуктом існує ризик згубного впливу на здоров'я. Амігдалін містить отруйні речовини у своєму складі - ціанід і бензальдегід. Тому частка обережності тут зовсім не завадить.

Кісточки в руках

Шкода

Негативний вплив персикових кісточок зумовлений присутністю в них дуже великої кількості амигдаліну. Ця сполука є ціанногенним глікозидом. Воно може утворювати ціаніди, потрапляючи в організм. Через нього ядра можуть мати гіркий смак.

І якщо в невеликих кількостях амигдалін корисний, то в разі передозування здатний спровокувати важке отруєння. Це можливо при одноразовому вживанні в їжу надмірної кількості ядер.

Під час перетравлення в шлунково-кишковому тракті утворюється синильна кислота. Її друга назва - ціанистий водень. Цю речовину колись застосовували як хімічну зброю, що вбила величезну кількість людей. Це найсильніша отрута.

Які наслідки мають місце при інтоксикації синильною кислотою?

  • Найбільш небезпечною вона є для маленьких дітей. Адже їхні дихальні центри розвинені не так добре, як у дорослих. Така особливість має суто фізіологічний характер. Іноді в особливо важких випадках є ризик летального результату. Ціаністий водень перешкоджає виділенню енергії клітинами, через що клітинне дихання блокується.
  • Небажано вживати вагітним жінкам. Існує небезпека викидня при сильному отруєнні. У будь-якому разі, в такому положенні слід обмежити поїдання кісточок персика.
  • Якщо ядра мають виражений гіркий смак, то слід відмовитися від їх вживання в їжу. Гіркота вказує на небезпечний вміст амигдаліну, що підвищує ризик виникнення важкої інтоксикації навіть у дорослого.
  • Слабке передозування супроводжується такою симптоматикою: сильний розлад травлення, нудота, блювотні позиви, озноб, різка слабкість, відчуття неприємного смаку в роті. Варто негайно викликати лікаря. Цей захід допоможе уникнути погіршення стану. Як антидот зазвичай застосовують тіосульфат натрію.
  • Не можна намагатися розкусити досить тверду і жорстку кісточку за допомогою зубів. В іншому разі, є небезпека його пошкодити.

Смертельна доза синильної кислоти для дорослої людини, яка важить 90 кг, становить всього 0,05 грама. Для дитини потрібно ще менше.

Вживати в харчових цілях ядра персика допустимо, але лише в обмеженій кількості. Це допоможе уникнути загрозливих для здоров'я і життя наслідків.

Одна кісточка

Поради та як правильно використовувати і вживати

Максимально допустима кількість персикових кісточок на день - 10 штук. Дітям рекомендується не більше 5-6. Їх варто проінформувати про можливе отруєння при надмірному вживанні. Від поїдання ядерця з гірким смаком слід відмовитися.

Насіння персика можна просушувати і перемелювати на порошок. Їх додають у йогурти, чай і каву.

Висновок

За розумного підходу вживання кісточок персика здатне принести організму людини користь. Адже в них міститься маса необхідних для здоров'я речовин. Але не варто забувати, що в насінні цієї рослини є й амігдалін. Він же в шлунку перетворюється на найпотужнішу отруту. Тому тут як ніколи важливо пам'ятати, що все добре в міру.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0