Користь і шкода ківі для організму

Користь і шкода ківі для організму
Ягоди

Ківі - популярна прикраса десертів і коктейлів. Незважаючи на великий розмір і волосисту шкірку є ягодою. Уперше фрукт був виявлений у Північному Китаї, поблизу річки Янцзи й отримав у народі назву «мавпячий персик».

Склад ягоди

У 100 г або в одному ківі середнього розміру міститься всього 61 ккал. Кожна часточка містить у собі вітаміни груп A, B, B6, C, D і Е, корисні органічні кислоти, клітковину, рослинні білки, полі- і моносахариди. Серед іншого ківі багатий на мікро- і макроелементи, такі як калій, магній, мідь, кальцій, фосфор і молібден.

Ківі зростає

На думку дієтологів на добу потрібно вживати 2-3 середніх плоди.

Цікаві факти

  • Ківі майже не приваблює комах і тому залишається цілим.
  • Ягоди не припиняють свій ріст навіть після того, як їх зірвали.
  • Середня вага дикого фрукта - 30 г, а культурного - 70 г.
  • У стародавні часи ківі використовувався Китайським імператорами як афродизіак.
  • У цьому фрукті міститься вітаміну С набагато більше, ніж у будь-якому з сімейства цитрусових.
  • У Європі ківі часто називали «китайським аґрусом», незважаючи на те, що вони не родичі.

Свіжі ківі

Корисні властивості

Останнім часом ягода набирає популярності в рецептах краси народної медицини. М'якоть ретельно розминають, змішуючи з іншими компонентами, і наносять на обличчя. Такі маски допомагають боротися зі зморшками, знімати подразнення і вирівнювати колір шкіри.

Також регулярне вживання фрукта в їжу позитивно позначиться на здоров'ї, що добре позначиться на зовнішньому вигляді людини.

Користь для жінок:

  • Налагоджується гормональний фон організму.
  • Полегшуються симптоми токсикозу в період вагітності.
  • Усуваються больові відчуття під час місячних.
  • Налагоджуються обмінні процеси.
  • Усуваються неприємні відчуття під час клімаксу.
  • Організм насичується кальцієм, і нігті стають сильнішими і перестають розшаровуватися.
  • Запобігає ймовірність появи сивого волосся в ранньому віці.

Завдяки вітамінам і активним елементам, що входять до складу, фрукт позитивно впливає на нервову систему. У дні, коли настрій постійно змінюється, досить вжити в їжу кілька ягід, і вони тут же нормалізують гормональні перепади.

Користь для чоловіків:

  1. Зміцнюється серцевий м'яз.
  2. Підвищується імунітет.
  3. Покращується уважність і пам'ять.
  4. Запобігає утворенню тромбів.
  5. Нормалізується тиск.
  6. Поліпшується циркуляція крові.
  7. Підвищується захист очей від впливу подразнювальних чинників.

Чоловіки частіше звертаються до лікарів із болями в серці і переносять інфаркти та інсульти. За рахунок свого унікального складу, регулярне вживання фрукта в їжу нормалізує роботу м'язів, розріджується кров, знижується рівень холестерину в ній і зміцнюються стінки судин. Таким чином, мінімізується ризик отримання захворювань серця і мозку.

Нарізаний ківі

Корисні властивості ківі для дітей:

  • Підвищується імунітет і знижується ризик вірусних захворювань.
  • За допомогою вітаміну C виводяться токсини.
  • Вітамін PP у взаємодії з аскорбіновою кислотою зміцнюють стінки судин.
  • Вітаміни групи B у поєднанні з магнієм справляють заспокійливий ефект.
  • Через наявність спеціальних ферментів, що розщеплюють жири, ягода буде корисна дітям із надмірною зайвою вагою.
  • Покращується травлення.
  • Калій і магній впливають на правильну роботу серцевого м'яза.
  • Амінокислоти беруть участь у правильному розвитку м'язової системи.

Обережно потрібно вводити фрукт у раціон харчування дітей раннього віку. За результатами досліджень ківі належить до числа продуктів, що часто викликають симптоми алергії.

Ківі під час вагітності:

  1. Вітамін A необхідний для формування сітківки ока, слизових оболонок і кісток у плода.
  2. Вітамін C підтримує імунітет вагітної жінки, що перебуває в цей період у занепаді.
  3. Вітамін B сприяє правильному формуванню нервової системи у плода і знижує у жінки ризик отримати серцеві захворювання.
  4. Калій бере участь у формуванні тканин і запобігає набряклості у вагітної.
  5. Магній впливає на нервову систему мами, уберігаючи її від стресів.
  6. Фтор необхідний як жінці, так і плоду для здорових і міцних зубів.
  7. Йод запобігає порушенням у системі функціонування щитоподібної залози.
  8. Кальцій необхідний для розвитку кісткової тканини плода і для нормалізації згортання крові у жінки.

На ранніх термінах фахівці рекомендують вживати ківі для запобігання виникненню вроджених вад у плода. У другій половині вагітності фрукт, багатий на залізо і кальцій, допомагає в правильному розвитку кісткової системи і запобігає появі анемії.

Можлива шкода і протипоказання

  • Високоалергенний продукт. Реакція на нього може проявитися не тільки в дітей, а й у дорослої людини.
  • При переїданні виникає ризик появи набряків, в рідкісних випадках анафілаксії. Також при споживанні у великих обсягах можуть проявитися симптоми астми, висип, подразнення слизової оболонки рота.
  • В окремих випадках, при щоденному вживанні ягоди, виникає ризик дерматиту.
  • Під час прийому протигрибкових препаратів не рекомендується вживати фрукт у їжу, щоб не спровокувати кровотечу.

Як правильно вживати

Найпопулярніший спосіб вживання в їжу цього фрукта - очистити і розділити на часточки. Також буде зручно розрізати ягоду на дві рівні частини і з'їсти м'якоть за допомогою чайної ложки.

Деякі прихильники здорового харчування наполягають на тому, що необхідно вживати фрукт разом зі шкіркою. Насправді, в ній міститься велика кількість корисних вітамінів, тож такий варіант вважається правильним. Для цього потрібно ретельно промити фрукт під струменем теплої води, а для позбавлення від «дрібних волосків» досить протерти ківі жорсткою губкою для посуду.

Часточки ківі

Для того, щоб ввести ківі у свій щоденний раціон харчування, можна вживати ягоду не тільки в чистому вигляді, а й додавати її до різних коктейлів і страв, роблячи їх справжніми джерелами здоров'я.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0