Користь і шкода ківі для організму
Ківі - популярна прикраса десертів і коктейлів. Незважаючи на великий розмір і волосисту шкірку є ягодою. Уперше фрукт був виявлений у Північному Китаї, поблизу річки Янцзи й отримав у народі назву «мавпячий персик».
Склад ягоди
У 100 г або в одному ківі середнього розміру міститься всього 61 ккал. Кожна часточка містить у собі вітаміни груп A, B, B6, C, D і Е, корисні органічні кислоти, клітковину, рослинні білки, полі- і моносахариди. Серед іншого ківі багатий на мікро- і макроелементи, такі як калій, магній, мідь, кальцій, фосфор і молібден.
На думку дієтологів на добу потрібно вживати 2-3 середніх плоди.
Цікаві факти
- Ківі майже не приваблює комах і тому залишається цілим.
- Ягоди не припиняють свій ріст навіть після того, як їх зірвали.
- Середня вага дикого фрукта - 30 г, а культурного - 70 г.
- У стародавні часи ківі використовувався Китайським імператорами як афродизіак.
- У цьому фрукті міститься вітаміну С набагато більше, ніж у будь-якому з сімейства цитрусових.
- У Європі ківі часто називали «китайським аґрусом», незважаючи на те, що вони не родичі.
Корисні властивості
Останнім часом ягода набирає популярності в рецептах краси народної медицини. М'якоть ретельно розминають, змішуючи з іншими компонентами, і наносять на обличчя. Такі маски допомагають боротися зі зморшками, знімати подразнення і вирівнювати колір шкіри.
Також регулярне вживання фрукта в їжу позитивно позначиться на здоров'ї, що добре позначиться на зовнішньому вигляді людини.
Користь для жінок:
- Налагоджується гормональний фон організму.
- Полегшуються симптоми токсикозу в період вагітності.
- Усуваються больові відчуття під час місячних.
- Налагоджуються обмінні процеси.
- Усуваються неприємні відчуття під час клімаксу.
- Організм насичується кальцієм, і нігті стають сильнішими і перестають розшаровуватися.
- Запобігає ймовірність появи сивого волосся в ранньому віці.
Завдяки вітамінам і активним елементам, що входять до складу, фрукт позитивно впливає на нервову систему. У дні, коли настрій постійно змінюється, досить вжити в їжу кілька ягід, і вони тут же нормалізують гормональні перепади.
Користь для чоловіків:
- Зміцнюється серцевий м'яз.
- Підвищується імунітет.
- Покращується уважність і пам'ять.
- Запобігає утворенню тромбів.
- Нормалізується тиск.
- Поліпшується циркуляція крові.
- Підвищується захист очей від впливу подразнювальних чинників.
Чоловіки частіше звертаються до лікарів із болями в серці і переносять інфаркти та інсульти. За рахунок свого унікального складу, регулярне вживання фрукта в їжу нормалізує роботу м'язів, розріджується кров, знижується рівень холестерину в ній і зміцнюються стінки судин. Таким чином, мінімізується ризик отримання захворювань серця і мозку.
Корисні властивості ківі для дітей:
- Підвищується імунітет і знижується ризик вірусних захворювань.
- За допомогою вітаміну C виводяться токсини.
- Вітамін PP у взаємодії з аскорбіновою кислотою зміцнюють стінки судин.
- Вітаміни групи B у поєднанні з магнієм справляють заспокійливий ефект.
- Через наявність спеціальних ферментів, що розщеплюють жири, ягода буде корисна дітям із надмірною зайвою вагою.
- Покращується травлення.
- Калій і магній впливають на правильну роботу серцевого м'яза.
- Амінокислоти беруть участь у правильному розвитку м'язової системи.
Обережно потрібно вводити фрукт у раціон харчування дітей раннього віку. За результатами досліджень ківі належить до числа продуктів, що часто викликають симптоми алергії.
Ківі під час вагітності:
- Вітамін A необхідний для формування сітківки ока, слизових оболонок і кісток у плода.
- Вітамін C підтримує імунітет вагітної жінки, що перебуває в цей період у занепаді.
- Вітамін B сприяє правильному формуванню нервової системи у плода і знижує у жінки ризик отримати серцеві захворювання.
- Калій бере участь у формуванні тканин і запобігає набряклості у вагітної.
- Магній впливає на нервову систему мами, уберігаючи її від стресів.
- Фтор необхідний як жінці, так і плоду для здорових і міцних зубів.
- Йод запобігає порушенням у системі функціонування щитоподібної залози.
- Кальцій необхідний для розвитку кісткової тканини плода і для нормалізації згортання крові у жінки.
На ранніх термінах фахівці рекомендують вживати ківі для запобігання виникненню вроджених вад у плода. У другій половині вагітності фрукт, багатий на залізо і кальцій, допомагає в правильному розвитку кісткової системи і запобігає появі анемії.
Можлива шкода і протипоказання
- Високоалергенний продукт. Реакція на нього може проявитися не тільки в дітей, а й у дорослої людини.
- При переїданні виникає ризик появи набряків, в рідкісних випадках анафілаксії. Також при споживанні у великих обсягах можуть проявитися симптоми астми, висип, подразнення слизової оболонки рота.
- В окремих випадках, при щоденному вживанні ягоди, виникає ризик дерматиту.
- Під час прийому протигрибкових препаратів не рекомендується вживати фрукт у їжу, щоб не спровокувати кровотечу.
Як правильно вживати
Найпопулярніший спосіб вживання в їжу цього фрукта - очистити і розділити на часточки. Також буде зручно розрізати ягоду на дві рівні частини і з'їсти м'якоть за допомогою чайної ложки.
Деякі прихильники здорового харчування наполягають на тому, що необхідно вживати фрукт разом зі шкіркою. Насправді, в ній міститься велика кількість корисних вітамінів, тож такий варіант вважається правильним. Для цього потрібно ретельно промити фрукт під струменем теплої води, а для позбавлення від «дрібних волосків» досить протерти ківі жорсткою губкою для посуду.
Для того, щоб ввести ківі у свій щоденний раціон харчування, можна вживати ягоду не тільки в чистому вигляді, а й додавати її до різних коктейлів і страв, роблячи їх справжніми джерелами здоров'я.