Чорна сіль - що це, користь і шкода

Чорна сіль - що це, користь і шкода
Продукти

Дедалі частіше на кухнях господинь з'являється екзотична чорна сіль, корисна для підтримки та відновлення здоров'я при багатьох захворюваннях. Цей дивовижний продут зберігає в собі силу багатого комплексу мінералів вулканічного походження. Завдяки цьому в деяких культурах цей продукт вважається священним і несе в собі «биття серця» Землі.

Що таке чорна сіль і чим вона відрізняється від звичайної

Чорна сіль більше відома під назвою Гімалайська, і насправді буває декількох відтінків: від ніжно-рожевого і коралового до глибоко бордового і власне чорного. Такий колір продукту пояснюється високим вмістом у ньому заліза, міді, марганцю та інших мінералів.

Сіль ця утворилася в Гімалаях за допомогою виверження з надр землі, деякий час скупчення перебували під водою, а після висихання затоплених ділянок кристали почали добувати і використовувати в господарських потребах. Величезну роль мінерал відіграє в медицині та кулінарії, допомагаючи зцілити організм на рівні всіх органів і систем.

Склад чорної або рожевої солі може варіюватися, але в ньому завжди залишаються такі мікроелементи: кальцій, магній, хлор, йод, залізо, мідь, цинк, фосфор, марганець, сірка та багато інших.

Порошок безпечний і не має протипоказань, його можна застосовувати в їжу і для обробки шкіри.

Чим корисна чорна сіль

Кристали вулканічної солі широко використовують у медицині та кулінарії. Продукт має цілющу дію і захищає організм:

  • Сприяє підтримці водно-сольового балансу, водночас не затримує рідину в тканинах, як звичайна сіль. Має легкий сечогінний ефект і стимулює правильну роботу нирок.
  • Допомагає налагодити роботу шлунково-кишкового тракту, загоїти подразнення слизової оболонки, полегшити перебіг гастриту, відновити нормальну мікрофлору кишківника. Також розчин допомагає вивести токсини в разі отруєнь.
  • Стимулює процес кровотворення і зміцнює стінки судин.
  • Підтримує загоєння і відновлення кісткової тканини навіть у разі остеопорозу.
  • Покращує нервову діяльність, нормалізує сон, допомагає згладити настрій і усунути симптоми хронічного стресу та виснаження організму.
  • Сприяє очищенню і загоєнню ран, шкірних захворювань різного походження, лікуванню грибків.
  • Знімає запальні процеси в організмі та має антибактеріальну дію.

Відмінною особливістю продукту є його користь і безпека для гіпертоніків. Також цей різновид солі рекомендують у разі порушень метаболізму, гормональних розладів, на дієтах для схуднення. Продукт виводить з організму шлаки і сприяє омолодженню.

Свіжа чорна сіль

Під час інтенсивних тренувань така сіль допомагає зняти м'язові спазми та болі, тому її можна вводити в спортивне харчування. Крім того, чорний сольовий розчин чудово усуває похмільний синдром, допомагаючи прояснити свідомість, відновити pH в організмі та припинити нудоту.

Чи є шкода від застосування чорної солі

Продукт фактично безпечний, однак, як і в усьому, потрібно знати міру, щоб не нашкодити організму. Надмірне споживання мінералів пересичує організм, може спровокувати загострення сечокам'яної хвороби або серцеву недостатність. Тому людям, які перебувають у зоні ризику, необхідно порадитися з лікарем про норми споживання продукту. Це стосується пацієнтів із діагнозами:

  • Гіпертонія, атеросклероз, ішемічна хвороба серця та інші ССЗ.
  • Ниркова недостатність.
  • Нервові розлади.

Іншу загрозу може становити ненатуральна бура сіль. Продукт, зроблений на основі жита, корисний, але його слід вживати в меншій кількості, оскільки містить звичайний хлористий натрій. Така приправа в надмірному споживанні може призводити до стрибків тиску, набряклості й аритмії.

Іноді на ринку зустрічається фарбована підробка під гімалайську сіль. Відрізнити натуральний продукт можна за характерним йодистим, «мінеральним» ароматом із сірчаним відтінком. Хороша сировина продається в якісному пакуванні й не може дешево коштувати. Відверту підробку краще не купувати, оскільки складно встановити природу фарбувальної речовини продукту.

Банка з сіллю

Як використовують гімалайську сіль

Коло застосування цього цінного продукту широке. Таку сіль використовують як приправу на кухні, додають у ванни для зміцнення шкіри та відновлення водного й мінерального балансу, омолодження й лікування.

  • З порошку бурої солі готують примочки і ванночки в разі шкірних захворювань, грибків нігтів, геморою і захворювань сечостатевої системи. Також полоскання ропою порожнини рота і горла рятують від стоматитів, гінгівіту, ларингіту та ангіни.
  • Компрес із сухої сировини чинить позитивний вплив на хворі суглоби.
  • Гарячі інгаляції під час застудних захворювань позбавляють нежитю, болю в горлі та кашлю.
  • Пиття сольового розчину приводить у норму апетит, відновлює сили після фізичних навантажень, перенесених захворювань і в разі анемії.

Мінерал має специфічний присмак, тому багато господинь і господарів додають екзотичний продукт до своїх страв просто для надання вишуканого смаку. Саме характерний запах сірководню дозволяє відрізнити натуральну чорну сіль від підробки.

Ложка чорної солі

Іноді під чорною мають на увазі житню сіль, яку здавна використовували в слов'янській культурі. Приготувати такий продукт можна самостійно. Для цього звичайну кам'яну сіль потрібно змішати в рівних пропорціях із житнім борошном і прожарити в чавунній сковороді, поки борошно не почорніє. Під час обсмажування продукт необхідно постійно помішувати. Зберігають таку сіль у полотняному мішечку.

Житня сіль сприяє очищенню кишечника від шлаків, нормалізації апетиту, стимулює кровотворення, оздоровлює нерви і зміцнює імунітет. Однак за свіжістю такого продукту потрібно стежити, не даючи йому відволожуватися і періодично замінюючи сировину.

Багата мінерами червона сіль підтримує організм і підвищує захисні сили, тому навіть невелика кількість цілющої сировини, введена в раціон, буде корисною. Пробуйте нове, щоб знайти свій рецепт здоров'я і гарного самопочуття.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0