Гарячий шоколад - користь і шкода для здоров'я

Гарячий шоколад - користь і шкода для здоров'я
Солодке

Чоколатль або пінна вода - так називали гарячий шоколад жителі стародавнього племені ацтеків. Той, стародавній напій не мав нічого спільного з сучасним, широко відомим і споживаним усіма.

Традиційно напій готувався з ретельно перетертих зерен какао. Отриману масу (паста) заливали водою. Для пікантності індіанці покращували смак напою, додаючи в нього «вогняну воду» (алкоголь) і пекучий перець. Такий напій вважався ритуальним. Без нього не обходилася жодна значуща подія в житті племені.

Продукт із зерен какао-бобів: що містить. Калорійність

Напій із зерен какао-бобів потрапив до Європи завдяки відкриттю нових земель на континенті Америка. Продукт був дорогим і не був доступний широким верствам населення. Минули століття, напій зазнав якісних змін. Що стосується його популярності, то тут час виявився безсилим.

Його хімічний склад різноманітний. У ньому містяться:

  • Вітаміни: В1, В2, Е, РР.
  • Білки.
  • Жири.
  • Вуглеводи.
  • Калій.
  • Фосфор.
  • Магній.
  • Кальцій.
  • Залізо.
  • Натрій.

Крім того, в напої присутній природний нейромедіатор - фенетитиламін. Це та інші біологічно активні речовини, які містяться в гарячому шоколаді, підвищують настрій, тонус і фізичну витривалість людини. Покращує роботу мозкового центру.

Гарячий шоколад

Гарячий шоколад: користь чи насолода смаком

Незамінний у холодну пору року гарячий тонізуючий напій має цілюще-профілактичні та загальнозміцнювальні властивості. Він здатний чинити на організм людини такий вплив:

  • Сприяє процесу синтезу білків, важливих для побудови РНК і ДНК.
  • Підвищує тонус і фізичну витривалість організму.
  • Захищає шкірний покрив від шкідливого впливу ультрафіолетового опромінення.
  • Виробляє «гормон радості» ендорфін, покращує настрій і загальне самопочуття.
  • Протидіє виникненню онкологічних захворювань.
  • Усуває ризик виникнення серцево-судинних захворювань.
  • Омолоджує шкірні покриви та клітини організму, уповільнює процес старіння.
  • Виводить з організму вільні радикали і токсини, в т.ч. солі важких металів.
  • Зупиняє внутрішні кровотечі.
  • Протидіє цукровому діабету.
  • Розріджує кров.
  • Зміцнює стінки судин.
  • Перешкоджає виникненню холестеринових бляшок.
  • Стимулює процес циркуляції крові.
  • Слугує ефективним антипаразитарним засобом.
  • Протидіє зростанню злоякісних онкологічних утворень.
  • Служить профілактикою і засобом боротьби з міжсезонним авітамінозом.
  • Покращує фізичний стан у разі затяжного кашлю, знижує біль у горлі під час ангіни.
  • Стимулює і підживлює мозкову діяльність.
  • Сприяє швидкому загоєнню ран.

Як комплексну терапію гарячий шоколад застосовують під час лікування застудних захворювань.

Розлив гарячого шоколаду

Як приготувати улюблений напій у домашніх умовах

На полицях сучасних супермаркетів можна побачити великий асортимент популярного напою з какао-бобів. Виробники продукту випускають його, як у класичному вигляді, так і з різноманітними добавками.

Для того, щоб побалувати себе улюбленим тонізуючим напоєм, зовсім не обов'язково користуватися продуктом, придбаним у торговельній мережі. За наявності певних інгредієнтів, цей напій можна приготувати в домашніх умовах.

Класичний рецепт гарячого шоколаду

Інгредієнти:

  1. Молоко - 0,750 мл.
  2. Шоколад чорний плитковий - 180-200 г.
  3. Цукор (або замінник) - за смаком.
  4. Крохмаль кукурудзяний - 11/2 чайні ложки.

Шматочки шоколаду покласти в металевий посуд і додати туди половину (від загального обсягу) молока. Поставити посуд з інгредієнтами на слабкий вогонь і, постійно помішуючи, дати шоколаду повністю розчинитися.

Розвести крохмаль невеликою кількістю молока і повільно влити його в розтоплений шоколад. При цьому необхідно постійно збивати напій вінчиком, щоб у ньому не утворювалися грудки від крохмалю. У цей самий час можна додати і невелику кількість цукру або його замінника.

Вміст посуду гарненько перемішати і варити 5 хвилин на слабкому вогні при постійному помішуванні.

А що робити, якщо в будинку немає плиткового шоколаду? Це не біда, якщо під рукою є хороший какао-порошок. З нього так само можна приготувати смачний гарячий напій. У холодну пору року найкращим варіантом, мабуть, буде гарячий шоколад із корицею.

Гарячий шоколад із корицею

Інгредієнти:

  1. Молоко - 0,250 мл.
  2. Вершки 20% - 0,250 мл.
  3. Какао-порошок - 1 пачка (100 г).
  4. Крохмаль кукурудзяний - 1 чайна ложка.
  5. Цукор (або замінник) - за смаком.
  6. Кориця - 1 паличка (або 2 чайні ложки меленої кориці).

Молоко і вершки вилити в металевий посуд і поставити на середній вогонь. Гарненько нагріти цю суміш, не доводячи до кипіння. Паличку кориці подрібнити в кавомолці або додати в нагріту суміш мелену корицю.

Туди ж додати розведений у невеликій кількості молока кукурудзяний крохмаль і какао-порошок. Постійно помішуючи вінчиком, довести суміш до кипіння і варити 5 хвилин.

Існує безліч варіантів приготування підбадьорливого гарячого напою. Урізноманітнити його можна за допомогою всіляких добавок і ароматизаторів.

Гарячий шоколад із корицею

Можлива шкода і протипоказання

Вчені багатьох країн всебічно вивчали корисні та шкідливі властивості напою. На підставі наукових досліджень було зроблено висновок. Напій, улюблений і вживаний мільйонами людей, протипоказаний за наявності деяких захворювань:

  • Порушення функцій нирок (цистит, пієлонефрит).
  • Хронічні серцево-судинні захворювання.
  • Дефіцит інсуліну (цукровий діабет).
  • Надлишкова маса тіла або ожиріння.
  • Алергічні реакції на компоненти продукту.

2 чаші гарячого шоколаду

Висновок

Приємний на смак тонізуючий напій корисний для більшості населення. Якщо пам'ятати про протипоказання і не зловживати гарячим шоколадом, то він принесе виключно здоров'я і насолоду.

 

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Чим корисні та чим шкідливі мандарини для організму Чим корисні та чим шкідливі мандарини для організму
Невеликі фрукти яскраво-помаранчевого кольору з соковитою м'якоттю і сильним цитрусовим ароматом знайомі всім з...
14.02.25
0
0
Клітковина - користь і можлива шкода Клітковина - користь і можлива шкода
Такий продукт як клітковина часто застосовується не як самостійна страва, а як добавка до готових виробів. Науково...
14.02.25
0
0
Які чіпси шкідливіші Pringles чи Lays? Які чіпси шкідливіші Pringles чи Lays?
Як би дивно це не звучало, але багато людей вважають, що без закуски не може обходитися жоден вечірній перегляд фільму...
14.02.25
0
0
Хміль - користь і шкода для організму Хміль - користь і шкода для організму
Хміль люди знають із давніх часів. У народі його називають пивною квіткою або горкачем. На Русі шишки хмелю вважали...
14.02.25
2
0