Гарячий шоколад - користь і шкода для здоров'я

Гарячий шоколад - користь і шкода для здоров'я
Солодке

Чоколатль або пінна вода - так називали гарячий шоколад жителі стародавнього племені ацтеків. Той, стародавній напій не мав нічого спільного з сучасним, широко відомим і споживаним усіма.

Традиційно напій готувався з ретельно перетертих зерен какао. Отриману масу (паста) заливали водою. Для пікантності індіанці покращували смак напою, додаючи в нього «вогняну воду» (алкоголь) і пекучий перець. Такий напій вважався ритуальним. Без нього не обходилася жодна значуща подія в житті племені.

Продукт із зерен какао-бобів: що містить. Калорійність

Напій із зерен какао-бобів потрапив до Європи завдяки відкриттю нових земель на континенті Америка. Продукт був дорогим і не був доступний широким верствам населення. Минули століття, напій зазнав якісних змін. Що стосується його популярності, то тут час виявився безсилим.

Його хімічний склад різноманітний. У ньому містяться:

  • Вітаміни: В1, В2, Е, РР.
  • Білки.
  • Жири.
  • Вуглеводи.
  • Калій.
  • Фосфор.
  • Магній.
  • Кальцій.
  • Залізо.
  • Натрій.

Крім того, в напої присутній природний нейромедіатор - фенетитиламін. Це та інші біологічно активні речовини, які містяться в гарячому шоколаді, підвищують настрій, тонус і фізичну витривалість людини. Покращує роботу мозкового центру.

Гарячий шоколад

Гарячий шоколад: користь чи насолода смаком

Незамінний у холодну пору року гарячий тонізуючий напій має цілюще-профілактичні та загальнозміцнювальні властивості. Він здатний чинити на організм людини такий вплив:

  • Сприяє процесу синтезу білків, важливих для побудови РНК і ДНК.
  • Підвищує тонус і фізичну витривалість організму.
  • Захищає шкірний покрив від шкідливого впливу ультрафіолетового опромінення.
  • Виробляє «гормон радості» ендорфін, покращує настрій і загальне самопочуття.
  • Протидіє виникненню онкологічних захворювань.
  • Усуває ризик виникнення серцево-судинних захворювань.
  • Омолоджує шкірні покриви та клітини організму, уповільнює процес старіння.
  • Виводить з організму вільні радикали і токсини, в т.ч. солі важких металів.
  • Зупиняє внутрішні кровотечі.
  • Протидіє цукровому діабету.
  • Розріджує кров.
  • Зміцнює стінки судин.
  • Перешкоджає виникненню холестеринових бляшок.
  • Стимулює процес циркуляції крові.
  • Слугує ефективним антипаразитарним засобом.
  • Протидіє зростанню злоякісних онкологічних утворень.
  • Служить профілактикою і засобом боротьби з міжсезонним авітамінозом.
  • Покращує фізичний стан у разі затяжного кашлю, знижує біль у горлі під час ангіни.
  • Стимулює і підживлює мозкову діяльність.
  • Сприяє швидкому загоєнню ран.

Як комплексну терапію гарячий шоколад застосовують під час лікування застудних захворювань.

Розлив гарячого шоколаду

Як приготувати улюблений напій у домашніх умовах

На полицях сучасних супермаркетів можна побачити великий асортимент популярного напою з какао-бобів. Виробники продукту випускають його, як у класичному вигляді, так і з різноманітними добавками.

Для того, щоб побалувати себе улюбленим тонізуючим напоєм, зовсім не обов'язково користуватися продуктом, придбаним у торговельній мережі. За наявності певних інгредієнтів, цей напій можна приготувати в домашніх умовах.

Класичний рецепт гарячого шоколаду

Інгредієнти:

  1. Молоко - 0,750 мл.
  2. Шоколад чорний плитковий - 180-200 г.
  3. Цукор (або замінник) - за смаком.
  4. Крохмаль кукурудзяний - 11/2 чайні ложки.

Шматочки шоколаду покласти в металевий посуд і додати туди половину (від загального обсягу) молока. Поставити посуд з інгредієнтами на слабкий вогонь і, постійно помішуючи, дати шоколаду повністю розчинитися.

Розвести крохмаль невеликою кількістю молока і повільно влити його в розтоплений шоколад. При цьому необхідно постійно збивати напій вінчиком, щоб у ньому не утворювалися грудки від крохмалю. У цей самий час можна додати і невелику кількість цукру або його замінника.

Вміст посуду гарненько перемішати і варити 5 хвилин на слабкому вогні при постійному помішуванні.

А що робити, якщо в будинку немає плиткового шоколаду? Це не біда, якщо під рукою є хороший какао-порошок. З нього так само можна приготувати смачний гарячий напій. У холодну пору року найкращим варіантом, мабуть, буде гарячий шоколад із корицею.

Гарячий шоколад із корицею

Інгредієнти:

  1. Молоко - 0,250 мл.
  2. Вершки 20% - 0,250 мл.
  3. Какао-порошок - 1 пачка (100 г).
  4. Крохмаль кукурудзяний - 1 чайна ложка.
  5. Цукор (або замінник) - за смаком.
  6. Кориця - 1 паличка (або 2 чайні ложки меленої кориці).

Молоко і вершки вилити в металевий посуд і поставити на середній вогонь. Гарненько нагріти цю суміш, не доводячи до кипіння. Паличку кориці подрібнити в кавомолці або додати в нагріту суміш мелену корицю.

Туди ж додати розведений у невеликій кількості молока кукурудзяний крохмаль і какао-порошок. Постійно помішуючи вінчиком, довести суміш до кипіння і варити 5 хвилин.

Існує безліч варіантів приготування підбадьорливого гарячого напою. Урізноманітнити його можна за допомогою всіляких добавок і ароматизаторів.

Гарячий шоколад із корицею

Можлива шкода і протипоказання

Вчені багатьох країн всебічно вивчали корисні та шкідливі властивості напою. На підставі наукових досліджень було зроблено висновок. Напій, улюблений і вживаний мільйонами людей, протипоказаний за наявності деяких захворювань:

  • Порушення функцій нирок (цистит, пієлонефрит).
  • Хронічні серцево-судинні захворювання.
  • Дефіцит інсуліну (цукровий діабет).
  • Надлишкова маса тіла або ожиріння.
  • Алергічні реакції на компоненти продукту.

2 чаші гарячого шоколаду

Висновок

Приємний на смак тонізуючий напій корисний для більшості населення. Якщо пам'ятати про протипоказання і не зловживати гарячим шоколадом, то він принесе виключно здоров'я і насолоду.

 

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0