Гарячий шоколад - користь і шкода для здоров'я
Чоколатль або пінна вода - так називали гарячий шоколад жителі стародавнього племені ацтеків. Той, стародавній напій не мав нічого спільного з сучасним, широко відомим і споживаним усіма.
Традиційно напій готувався з ретельно перетертих зерен какао. Отриману масу (паста) заливали водою. Для пікантності індіанці покращували смак напою, додаючи в нього «вогняну воду» (алкоголь) і пекучий перець. Такий напій вважався ритуальним. Без нього не обходилася жодна значуща подія в житті племені.
Продукт із зерен какао-бобів: що містить. Калорійність
Напій із зерен какао-бобів потрапив до Європи завдяки відкриттю нових земель на континенті Америка. Продукт був дорогим і не був доступний широким верствам населення. Минули століття, напій зазнав якісних змін. Що стосується його популярності, то тут час виявився безсилим.
Його хімічний склад різноманітний. У ньому містяться:
- Вітаміни: В1, В2, Е, РР.
- Білки.
- Жири.
- Вуглеводи.
- Калій.
- Фосфор.
- Магній.
- Кальцій.
- Залізо.
- Натрій.
Крім того, в напої присутній природний нейромедіатор - фенетитиламін. Це та інші біологічно активні речовини, які містяться в гарячому шоколаді, підвищують настрій, тонус і фізичну витривалість людини. Покращує роботу мозкового центру.
Гарячий шоколад: користь чи насолода смаком
Незамінний у холодну пору року гарячий тонізуючий напій має цілюще-профілактичні та загальнозміцнювальні властивості. Він здатний чинити на організм людини такий вплив:
- Сприяє процесу синтезу білків, важливих для побудови РНК і ДНК.
- Підвищує тонус і фізичну витривалість організму.
- Захищає шкірний покрив від шкідливого впливу ультрафіолетового опромінення.
- Виробляє «гормон радості» ендорфін, покращує настрій і загальне самопочуття.
- Протидіє виникненню онкологічних захворювань.
- Усуває ризик виникнення серцево-судинних захворювань.
- Омолоджує шкірні покриви та клітини організму, уповільнює процес старіння.
- Виводить з організму вільні радикали і токсини, в т.ч. солі важких металів.
- Зупиняє внутрішні кровотечі.
- Протидіє цукровому діабету.
- Розріджує кров.
- Зміцнює стінки судин.
- Перешкоджає виникненню холестеринових бляшок.
- Стимулює процес циркуляції крові.
- Слугує ефективним антипаразитарним засобом.
- Протидіє зростанню злоякісних онкологічних утворень.
- Служить профілактикою і засобом боротьби з міжсезонним авітамінозом.
- Покращує фізичний стан у разі затяжного кашлю, знижує біль у горлі під час ангіни.
- Стимулює і підживлює мозкову діяльність.
- Сприяє швидкому загоєнню ран.
Як комплексну терапію гарячий шоколад застосовують під час лікування застудних захворювань.
Як приготувати улюблений напій у домашніх умовах
На полицях сучасних супермаркетів можна побачити великий асортимент популярного напою з какао-бобів. Виробники продукту випускають його, як у класичному вигляді, так і з різноманітними добавками.
Для того, щоб побалувати себе улюбленим тонізуючим напоєм, зовсім не обов'язково користуватися продуктом, придбаним у торговельній мережі. За наявності певних інгредієнтів, цей напій можна приготувати в домашніх умовах.
Класичний рецепт гарячого шоколаду
Інгредієнти:
- Молоко - 0,750 мл.
- Шоколад чорний плитковий - 180-200 г.
- Цукор (або замінник) - за смаком.
- Крохмаль кукурудзяний - 11/2 чайні ложки.
Шматочки шоколаду покласти в металевий посуд і додати туди половину (від загального обсягу) молока. Поставити посуд з інгредієнтами на слабкий вогонь і, постійно помішуючи, дати шоколаду повністю розчинитися.
Розвести крохмаль невеликою кількістю молока і повільно влити його в розтоплений шоколад. При цьому необхідно постійно збивати напій вінчиком, щоб у ньому не утворювалися грудки від крохмалю. У цей самий час можна додати і невелику кількість цукру або його замінника.
Вміст посуду гарненько перемішати і варити 5 хвилин на слабкому вогні при постійному помішуванні.
А що робити, якщо в будинку немає плиткового шоколаду? Це не біда, якщо під рукою є хороший какао-порошок. З нього так само можна приготувати смачний гарячий напій. У холодну пору року найкращим варіантом, мабуть, буде гарячий шоколад із корицею.
Гарячий шоколад із корицею
Інгредієнти:
- Молоко - 0,250 мл.
- Вершки 20% - 0,250 мл.
- Какао-порошок - 1 пачка (100 г).
- Крохмаль кукурудзяний - 1 чайна ложка.
- Цукор (або замінник) - за смаком.
- Кориця - 1 паличка (або 2 чайні ложки меленої кориці).
Молоко і вершки вилити в металевий посуд і поставити на середній вогонь. Гарненько нагріти цю суміш, не доводячи до кипіння. Паличку кориці подрібнити в кавомолці або додати в нагріту суміш мелену корицю.
Туди ж додати розведений у невеликій кількості молока кукурудзяний крохмаль і какао-порошок. Постійно помішуючи вінчиком, довести суміш до кипіння і варити 5 хвилин.
Існує безліч варіантів приготування підбадьорливого гарячого напою. Урізноманітнити його можна за допомогою всіляких добавок і ароматизаторів.
Можлива шкода і протипоказання
Вчені багатьох країн всебічно вивчали корисні та шкідливі властивості напою. На підставі наукових досліджень було зроблено висновок. Напій, улюблений і вживаний мільйонами людей, протипоказаний за наявності деяких захворювань:
- Порушення функцій нирок (цистит, пієлонефрит).
- Хронічні серцево-судинні захворювання.
- Дефіцит інсуліну (цукровий діабет).
- Надлишкова маса тіла або ожиріння.
- Алергічні реакції на компоненти продукту.
Висновок
Приємний на смак тонізуючий напій корисний для більшості населення. Якщо пам'ятати про протипоказання і не зловживати гарячим шоколадом, то він принесе виключно здоров'я і насолоду.