Оливкова олія: користь, шкода і як правильно вживати

Оливкова олія вважається одним із найкорисніших продуктів на світі. Вона широко використовується в кулінарії, є одним із невід'ємних елементів здорового харчування. Саме ця олія є основним продуктом у знаменитій і вкрай ефективній для схуднення та оздоровлення організму середземноморській дієті.
Крім того, активно використовують цей продукт і в косметології: жінки цінують олію оливи за її здатність чудово живити волосся, покращуючи його стан, а також зволожувати й насичувати вітамінами шкіру та усувати прояв зморшок.
Оливкова олія - основні відомості про неї
«Рідке золото», як називав цей продукт великий поет Гомер, почали виготовляти з плодів дикої оливи сотні років тому, ще в Стародавньому Єгипті. Відомо, що олію вживали багато сотень років тому, вже в 4-му тисячолітті до нашої ери.
Особливу роль дерево оливи відігравало в культурі стародавніх греків, його вважали священним і використовували з медичною та кулінарною метою. Нині оливкова олія вважається національним продуктом багатьох середземноморських країн, наприклад, Італії, Греції та Іспанії. Багато страв європейської кухні виготовляються із застосуванням цього продукту.
Олія оливи багата на корисні мінерали, вітаміни та мікроелементи, необхідні для нормальної роботи нашого організму. Крім того, всі корисні речовини з продукту засвоюються практично повністю, приносячи здоров'ю величезну користь.
Корисні властивості
Оливкова олія вважається найкориснішою серед рослинних олій, що вживаються людиною в їжу, і ось чому:
- «Рідке золото» надзвичайно насичене мононенасиченими жирними кислотами, що регулюють рівень холестерину в організмі і тим самим значно знижують ризик серцево-судинних захворювань.
- Продукт славиться високим вмістом вітаміну E, необхідного для нормального функціонування жіночої репродуктивної системи. Крім того, вживання цього вітаміну позитивно позначається на стані шкіри, нігтів і волосся. Уповільнюється старіння шкіри і розвиток мімічних зморшок, збільшується густота локонів, зникає їхня ламкість і підвищене випадання. Нормалізується менструальний цикл у жінок.
- Завдяки антиоксидантам у складі олія ефективно бореться з процесами старіння і зношування організму, а також знижує ризик появи ракових пухлин і багатьох інших захворювань.
- Відомо, що в оливковій олії вкрай високий вміст жирних кислот, що не виробляються організмом, - Омега-3 і Омега-6. Ці речовини беруть участь в обмінних процесах, синтезі нових клітин; зміцнюють стінки судин і покращують роботу серцевого м'яза.
- Благотворно позначається вживання продукту і на здоров'ї та роботі печінки і селезінки.
- Олія оливи вкрай корисна для травної системи, оскільки здатна полегшувати процес перетравлення і всмоктування їжі в шлунку. Також воно служить профілактикою захворювань шлунково-кишкового тракту, зокрема виразки шлунка і гастриту.
- Завдяки наявним у складі вітаміну A, а також кальцію, фосфору і багатьом іншим елементам, «рідке золото» здатне зміцнювати кістки і суглоби, а також покращувати стан зубної емалі.
- Від регулярного вживання продукту значно підвищується здатність організму справлятися з хвороботворними бактеріями, поліпшується функціонування імунної системи.
- Вітамін K і залізо, наявні в складі, необхідні для нормальної роботи кровоносної системи і синтезу гемоглобіну.
- Добре позначається вживання олії і на здоров'ї нервової системи та роботі мозку. Помічено, що олива здатна значно покращувати розумову діяльність: пам'ять, увагу та швидкість мислення. Допомагає також боротися з розладами сну і зниженим настроєм.
- Оливкова олія чудово очищає організм від зашлакованості, ефективно виводить токсини і шкідливі речовини з кишечника.
- Використовується в косметології в якості основ масок для волосся та обличчя. Добре живить і насичує вітамінами та корисними мікроелементами волосяні цибулини.
Можлива шкода
А ось про що варто пам'ятати під час використання продукту:
- «Рідке золото» має дуже високу калорійність - майже 900 кілокалорій на 100 г продукту. Тому варто вживати продукт у розумних межах, інакше замість оздоровчого ефекту можна отримати тільки зайві кілограми.
- За непомірного вживання може викликати алергію, а також збільшити виділення шкірного сала і спровокувати підвищену жирність шкіри голови, обличчя, запалення та прищі.
- Може бути протипоказана при серйозних захворюваннях нирок, наявності сечокам'яної хвороби та при проблемах із жовчним міхуром.
- Олія, що піддається термічній обробці, втрачає майже всі свої лікувальні властивості і може бути шкідливою для організму.
Рекомендації щодо використання
- Найбільш корисною є оливкова олія холодного віджиму. Варто звертати на це увагу, вибираючи продукт.
- «Рідке золото» слід зберігати в темному і сухому місці, за кімнатної температури.
- Найкраще проявляє свої корисні властивості продукт у сирому вигляді. Рекомендується додавати його в овочеві салати, а ось смажити суворо заборонено: зникають усі вітаміни.
- Оливкова олія може бути використана в косметології: вона підвищує густоту вій і брів, а також добре позначається на стані волосся, покращуючи об'єм і здоров'я шевелюри, перешкоджаючи утворенню посічених кінчиків і випаданню волосся.
- Корисний продукт і для того, щоб надати шкірі обличчя свіжості, зволожити і наситити її вітамінами і мінералами. Готуйте маски для обличчя або змочуйте олією проблемні зони для досягнення ефекту.
Висновок
«Рідке золото» приносить організму колосальну користь, однак лише за умови правильного та розумного вживання. Важливо пам'ятати, що продукт дуже калорійний, і тому використовувати його потрібно помірно. Також олія не терпить термічної обробки. Виконуючи рекомендації, від оливи можна отримати максимум користі та мінімум шкоди.



