Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям, і можливості декорувати різні страви. Трави, які найбільше купують, це петрушка і кріп. Обидві ці однорічні рослини мають багато позитивних впливів на організм і є чудовими профілактичними засобами проти більшості захворювань. Щоб зрозуміти, що все-таки корисніше, петрушка чи кріп, потрібно проаналізувати їхні корисні властивості.
Як і де застосовуються ці рослини
Кріп і петрушка знайшли своє застосування у фармакології, кулінарії та народній медицині. На основі кропу робляться ефірні олії, витяжки, примочки та лікарські препарати. Також за допомогою цієї рослини можна легко прикрасити або доповнити салати, бутерброди, м'ясо, рибу і практично будь-яку страву. З давніх-давен існує безліч народних засобів із застосуванням кропового відвару, його і п'ють, ним дихають, використовують як лосьйон і мазі.
Петрушку в основному застосовують у кулінарії. Вона має специфічний запах і підсилює апетит. Крім цього, позитивно впливаючи на багато функцій організму, зміцнює імунітет. Цю рослину гідно оцінили всі відомі кулінарні школи, адже страви з прикрасою у вигляді петрушки мають більш естетичний вигляд.
Кріп і петрушка
Корисні властивості кропу
- Зелень і сушене листя кропу знижують тиск і нормалізують пульс. Є незамінним засобом для гіпертоніків.
- Містить калій, магній, натрій і цілий комплекс різних вітамінів, корисних для здоров'я.
- Кріповий відвар корисний у разі здуття шлунка, діареї, шлункових спазмів і для поліпшення травлення. Тому кропову водичку і слабкий відвар дають немовлятам від коліків.
- Кальцій, який міститься в рослині, благотворно впливає на зміцнення і формування кісткової системи, нігтів і волосся.
- Свіжий кріп знімає відчуття втоми і надає відчуття спокою, позбавляє тривоги, заспокоює нерви.
- Відвар є хорошим сечогінним засобом.
- Зміцнює імунітет, допомагає побороти інфекційні захворювання.
- Освіжає подих, недарма багато автолюбителів на ранок після гарного вечора люблять пожувати кріпчик, він відмінно прибирає перегар.
- Крім відвару, для підтримки хорошої роботи нирок застосовується витяжка з насіння рослини.
- Позитивно впливає на шкіру, відвар використовують як лосьйон для вмивання, а також додають у воду для купання немовлят.
- Є хорошим профілактичним засобом проти інфаркту і серцевих захворювань.
- Розріджує кров, знижує ризик тромбозу вен.
- На основі кропу робиться більшість мазей проти варикозу.
- Тонізує шкіру та м'язи.
- Володіє незначним проносним ефектом.
Корисні властивості петрушки
- Має антисептичні властивості та знищує патогенні бактерії в ШКТ.
- Благотворно впливає на дихальну систему, сприяє одужанню від бронхіту, кашлю, допомагає виводити мокротиння й очищає легені. Дуже корисна для курців.
- Свіжа зелень петрушки значно знижує рівень цукру в крові.
- Покращує зір.
- Позитивно впливає на чоловіче здоров'я, сприяє повноцінній ерекції та підвищує лібідо.
- З коріння цієї рослини виготовляють мазь для лікування простатиту та аденоми простати.
- Згладжує негативний вплив венеричних захворювань.
- Зелень петрушки виділяє антиоксиданти, які підтримують шкіру чистою і борються з висипаннями.
- Має снодійний ефект.
- Жінкам допоможе знизити больові відчуття в критичні дні. Має знеболювальні властивості.
- Сприяє нормальному згортанню крові.
- Зміцнює судини.
- Позитивно впливає на стан волосся і шкіри, завдяки вітамінам, які містяться в ефірній олії.
- Сік петрушки допомагає у боротьбі з печією та захворюваннями печінки.
Протипоказання
Однак усе добре, що в міру. Зловживання цими травами може мати негативні наслідки. Також існує низка протипоказань. Наприклад, кріп, завдяки здатності знижувати тиск, протипоказаний гіпотонікам - це може призвести до втрати свідомості. Петрушку небажано їсти тим, у кого спостерігається нестача глюкози, бо теж загрожує непритомністю. А вагітним жінкам взагалі варто відмовитися від вживання цих рослин, адже що кріп, що петрушка спричиняють м'язовий тонус, і тонус матки, в тому числі.
Крім цього, з петрушкою слід бути особливо обережним. Надмірне споживання цієї рослини може спричинити головний біль, мігрень, нудоту, блювоту і навіть галюцинації... Ще одне важливе правило - вживати тільки свіжу петрушку. Як правило, її вирощують штучно в ґрунті, насиченому добривами, тому вона містить багато нітратів. Олія, майонез, оцет - тільки прискорять процес.Найкорисніша рослина
Обидві рослини дуже корисні для людського організму, особливо якщо їх вживати потроху. Підліткам буде правильніше віддати перевагу петрушці, особливо хлопчикам. Він посприяє нормальному гормональному розвитку. Також це незамінний засіб для курців, запобігає розвитку пухлини в легенях, сприяє виведенню смоли. Чоловіки середнього віку знайдуть порятунок у цій рослині в боротьбі з класичними чоловічими проблемами.
Кріп краще підійде маленьким дітям і людям у віці. Дітям, тому що алергії на кріп не існує, і вони з легкістю переносять цю рослину і всі продукти на її основі. Чутлива дитяча шкіра, якщо її промивати розчинами, набуде здоровішого відтінку і позбудеться дитячої попрілості, почервоніння і висипань. Для літніх людей кріп - захист від серцевих проблем. Також підійде для людей, які страждають на сечокам'яну хворобу. А невелика кількість запашного листя - допоможе заснути будь-якій людині.
Переваг у кожної рослини багато і кожного вони свої. Головне підходити до вибору зелені з розумом і не захоплюватися нею, тоді всі позитивні якості неодмінно позначаться на здоров'ї.