Користь і шкода шліфованого рису

Рис - злакова культурна рослина, яка є основним продуктом харчування для багатьох народів Південно-Східної Азії та Китаю. Його почали обробляти понад 9 тисяч років тому, використовуючи як лікарський засіб для дітей і людей похилого віку. Зараз рис поширений по всьому світу і знайшов своє місце в багатьох національних стравах.
Для поліпшення смакових якостей і його зовнішнього вигляду зерно стали обробляти за допомогою спеціальних шліфувальних машин. Так з'явився один із найбільш затребуваних сортів - білий шліфований рис. На його приготування йде зовсім небагато часу, він довго зберігається і вважається найсмачнішим порівняно з іншими сортами.
Особливості шліфованого рису та його види
Вирощувати рис значно складніше, ніж пшеницю, ячмінь чи гречку. Досі рисівники використовують старовинні технології. Для цього поле оточують земляним насипом і закачують туди воду. Осушувати рисове поле необхідно тільки для прополки та збору врожаю. Зібране зерно ще не готове до вживання. Щоб отримати шліфований рис, необроблене зерно відправляють у спеціальні машини, де воно звільняється від коричневого лушпиння. Після обробки шліфований рис набуває характерних особливостей:
- Зовнішній вигляд. Оброблені рисові зерна - білосніжні, напівпрозорі, гладкої овальної форми з борошнистим нальотом. Що вищий ступінь очищення рису, то біліші зерна.
- Терміни зберігання. У необроблених зернах збережена зовнішня оболонка - лушпиння, яке має властивість швидко псуватися. Завдяки видаленню лушпиння шліфований рис довго зберігається і не псується.
- Приготування. При варінні рисова крупа швидше вбирає воду, вже через 15 хвилин стає м'якою, при цьому зберігає форму.
Саме зі шліфованого рису найчастіше готуються найпоширеніші страви - пудинги, каші, супи, роли, гарніри.
За розміром зерен шліфований рис може бути 3-х видів:
- Круглий - найбільш затребуваний вид. Його зерна мають довжину від 4 до 5 мм. Такий рис добре розварюється і склеюється між собою. Дуже добре підходить для каш, пудингів, запіканок.
- Середньозернистий рис найчастіше використовують у супах, для приготування різотто, ролів. Він має меншу клейкість порівняно з круглим і трохи довше вариться. Довжина зерен від 5 до 6 мм.
- Довгозернистий вид відрізняється більш вираженим ароматом і смаком. Він чудово підійде для приготування гарнірів і плову. Готується він довше за інші види, не склеюється і не розварюється. Довжина зерен від 6 до 8 мм.
Ще один поширений вид шліфованого рису - пропарений. Спочатку зібрані зерна замочуються у воді. Потім обробляються парою під високим тиском, а після цього сушаться і шліфуються. Пропарений рис має головну перевагу: після парової обробки в ньому зберігається близько 80% корисних речовин. Однак, приготування такого продукту займає близько 30 хвилин через більш тверду структуру зерен.
Чим корисний шліфований рис
Корисні та поживні властивості рисових зерен підтверджуються рекомендаціями багатьох лікарів і дієтологів.
- Поліпшення травлення. У разі виразки шлунка, гастриту, коліту, діареї та інших розладів шлунка рекомендується пити рисовий відвар. Він обволікає слизову шлунка і знижує високу кислотність. Для отримання міцного рисового відвару слід у киплячу воду (500 мл) додати 2 чайні ложки промитого шліфованого рису. Відварити рис протягом 45 хвилин. Потім остудити і процідити через марлю.
- За непереносимості глютену рис - оптимальний продукт для приготування страв людям, схильним до алергії на рослинний білок.
- У разі захворювань серця, судин, нирок. У рисовій крупі міститься велика кількість калію, який вимиває зайву кількість солі з організму, а також знижує рівень шкідливого холестерину, перешкоджаючи тромбоутворенню.
- Зміцнення нервової системи. Шліфований рис корисний для нервів завдяки високому вмісту в ньому вітамінів групи B, магнію, йоду, заліза, цинку. Для поліпшення пам'яті, концентрації уваги рекомендується готувати страви з рису 2-3 рази на тиждень.
- У разі надмірної ваги. На 100 гр. відвареного білого рису припадає всього 116 ккал. При цьому він швидко і надовго насичує, прискорює обмін речовин. Якщо періодично готувати страви зі шліфованого рису, займатися спортом, пити близько 2-х літрів води на день, то позбутися зайвої ваги буде не так вже й складно.
- Джерело енергії. У шліфованих рисових зернах міститься білок і клітковина, які відновлюють витрачену енергію, підвищують фізичну активність.
- Зміцнення суглобів. Кальцій і фосфор, що входять до складу рисової крупи, позитивно впливають на кісткову систему. Регулярно вживаючи страви з рису, можливо знизити ризик розвитку захворювань опорно-рухового апарату.
Шкідливі властивості
Незважаючи на багато корисних властивостей страви зі шліфованого рису не слід їсти щодня у великій кількості. Як і будь-який продукт, рис може спровокувати проблеми зі здоров'ям.
- Людям, які страждають на цукровий діабет, слід відмовитися від вживання страв, приготованих із білої рисової крупи. Високий глікемічний індекс може негативно позначитися на здоров'ї людини.
- Занадто часте вживання рисового відвару від діареї може викликати зворотну реакцію. В'яжучий ефект призведе до закрепів або до тріщин у товстій кишці. Слід уважно стежити за своїм харчуванням.
- Чоловікам страви зі шліфованої рисової крупи слід вживати не частіше 2-х разів на тиждень. Учені з Великої Британії провели експеримент і з'ясували, що білий оброблений рис сприяє зниженню статевої активності.
- У рідкісних випадках рис може викликати індивідуальну непереносимість.
- Ще в XIX столітті у жителів Індонезії було виявлено масову анемію. Їхньою основною стравою був шліфований рис. Фахівці визначили, що шліфування рису видаляє багато корисних речовин, зокрема рисову олію і залізо, нестача яких призводить до зниження рівня гемоглобіну.
- Для відбілювання рису багато виробників додають тальк, який є небезпечним канцерогеном. У хворих на рак шлунка зустрічалися пухлини з нальотом тальку. Так було виявлено залежність між споживанням неякісного шліфованого рису і розвитком ракових пухлин.
Як визначити якісний рис
Перед придбанням шліфованого рису слід звернути увагу на такі фактори:
- Зерна мають бути без жовтизни, лушпиння, пилу або інших сторонніх частин.
- Яскраво-біла крупа - показник незрілості.
- Зерно має бути матового, однорідного, напівпрозорого кольору.
- Якщо залити рис окропом, зерна хорошої якості розбухнуть, а відходи виробництва миттєво перетворяться на кашу.
- Найкраще купувати продукт у прозорих упаковках. Так можна роздивитися зерна або виявити шкідників.
Висновок
Шліфований рис - це простий у приготуванні продукт. Він використовується в кулінарії багатьох народів світу, а різноманітність страв із цього продукту дає змогу щоразу готувати щось нове, не повторюючись. Лікувальні властивості рису були відомі ще кілька тисячоліть тому. Особливою популярністю користується рисовий відвар, який чинить зміцнювальну та обволікаючу дію при захворюваннях шлунка.



