Пророщена гречка - користь і шкода

Гречку нерідко називають «королевою круп» за її численні переваги, особливо, за поживність і корисність. При цьому йдеться про ту крупу, яка вже пройшла певну обробку і встигла втратити низку своїх корисних якостей.
Отже, в необробленій зеленій гречці вітамінів буде набагато більше! А якщо зерна ще й проростити, то можна і зовсім отримати максимум користі від вживання цього продукту.
Склад пророщеної гречки та її користь для організму
Головна складова гречки - білок. Його в крупі міститься 12-15% від загальної ваги. Крім білка в ній містяться:
- Амінокислоти, зокрема й лізин, необхідний для засвоєння білка.
- Вітаміни групи В, а також нікотинова й аскорбінова кислоти, токоферол (вітамін Е).
- Рослинна клітковина.
- Мінеральні речовини (кальцій, мідь, залізо, магній, калій і йод).
- Флавоніди, що сприяють нормалізації багатьох процесів в організмі.
- Повільні вуглеводи, що подовжують відчуття насичення.
Ці ж речовини містяться і в звичайній коричневій гречці, але в зеленій вони зберігаються в повному обсязі. Щодо пророщених зерен, то в них вміст вітамінів В і Е ще більший, а вміст вітаміну С збільшується аж в 11 разів!
Крім того, під час пророщування зерен білки, жири та вуглеводи, що містяться в крупі, розщеплюються на простіші сполуки, які швидше і простіше засвоюються...
Завдяки всім цим особливостям зелена пророщена гречка благотворно впливає на організм людини:
- Перешкоджаючи утворенню ракових клітин.
- Нормалізує роботу серцево-судинної системи.
- Регулюючи роботу травної системи.
- Зміцнюючи опорно-рухову та нервову систему.
- Покращуючи склад крові та запобігаючи розвитку цукрового діабету.
Крім того, вона створює надійний бар'єр для захисту від надмірного фізичного та емоційного напруження.
Користь для чоловіків
Особливо корисна гречка для представників сильної половини людства, оскільки сприяє:
- Підтримці сили та витривалості.
- Протистоянню депресивним настроям.
- Підвищенню потенції.
- Зниження ризику розвитку запальних процесів у простаті.
Також гречка допомагає нормалізувати вагу, при цьому насичуючи чоловіків для повноцінної тривалої роботи навіть за значних фізичних навантажень.
Користь для жінок
Жінкам гречка дасть змогу заощадити на всіляких омолоджувальних засобах і косметичних процедурах, а також зберегти здоров'я. Усе це завдяки тому, що пророщені зерна гречки сприяють:
- Зміцненню нігтів і волосся.
- Поліпшенню стану шкіри (зменшуються зморшки, вирівнюється тон тощо).д.).
- Нормалізації гормональної системи.
- Підвищенню ефективності боротьби з целюлітом.
- Очищенню організму від шлаків.
- Нормалізації тиску.
Особливе значення гречка має для жінок у період вагітності, оскільки:
- Благотворно впливає на формування нервової системи плода.
- Підвищує гемоглобін, не дозволяючи розвинутися анемії.
- Зміцнює стінки судин.
- Знижує ризик виникнення токсикозу.
Крім того, регулярне вживання гречки насичує жіночий організм необхідними вітамінами і мікроелементами, необхідними як майбутній мамі, так і її малюкові.
Однак багато пророщеної зеленої гречки вагітним їсти все ж не рекомендують - все добре в міру, а особливо в такий відповідальний період життя, як виношування дитини.
Користь для дітей
Головна користь необробленої гречки для найменших полягає в тому, що вона:
- Підвищує імунітет, захищаючи від вірусних захворювань.
- Служить джерелом вітамінів і мінералів.
- Легко засвоюється, не навантажуючи ніжний дитячий організм.
- «Стимулює розумовий розвиток»
- Покращує роботу нервової системи.
Також дуже корисна гречана крупа для ще не зміцнілої кісткової системи дитини.
Можлива шкода пророщеної гречаної крупи
Якими б корисними не були зерна гречки, важливо пам'ятати про те, що і для їх вживання є деякі протипоказання, наприклад:
- Підвищене згортання крові.
- Серйозні захворювання шлунково-кишкового тракту.
- Індивідуальна непереносимість.
Також не рекомендують вживати цей продукт при деяких запальних процесах, при загостренні гастриту, виразковій хворобі та хворобі Крона.
Крім того, надмірне захоплення пророщеною гречкою може призвести до виникнення дискомфорту в кишечнику через підвищене утворення газів.
Як правильно пророщувати гречку
Для отримання максимальної користі від зеленої гречки, її необхідно правильно проростити. Зробити це можна, дотримуючись досить простого алгоритму:
- Придбати зелену гречку. Звичайну коричневу навіть не варто намагатися проростити. Через обробку, якої вона зазнала, вона закисне у воді, але не проросте. Купити необроблені зерна гречки можна у великих супермаркетах, найчастіше у відділах із дієтичними продуктами.
- Відміряти необхідну порцію. При цьому важливо враховувати, що пророщену гречку можна зберігати не більше 4 днів.
- Ретельно промити ядрицю і перекласти в зручну ємність (широку, але не обов'язково глибоку) і розподілити тонким шаром. Найкращим варіантом буде скляний, порцеляновий або керамічний посуд (не алюмінієвий і не пластиковий)!)
- Залити чистою питною водою. Для цих цілей слід використовувати фільтровану або джерельну воду, але не кип'ячену або дистильовану. Температура води має бути не більше 25°С. На кожну частину гречки потрібно три частини води.
- Через 3 години, коли гречка збільшиться в розмірі, а навколо неї утвориться слиз, зерна необхідно промити теплою водою.
- Промиту гречку знову розподіляють у чашці тонким шаром і накривають вологою марлею та кришкою. Останню не треба притискати щільно й герметично - до зерен має надходити повітря.
- Ємність із крупою прибирають у темне тепле місце на добу. При цьому кожні 10 годин необхідно промивати паростки, щоб вони залишалися вологими.
Що можна приготувати з пророщеної гречки
Варити пророщені зерна не має сенсу - вони втратять більшу частину своїх корисних властивостей. В іншому ж будь-яких обмежень у застосуванні немає. Їх можна використовувати для приготування десертів, салатів, гострих страв.
Так, її можна додати у фруктове смузі або приготувати суп-пюре з сухарями.
Для першого знадобитися банан, ківі, груша (можна використовувати будь-які інші фрукти), 70 г. крупи, 1 ч.л. меду та 150 мл води. Усі інгредієнти додають у склянку і ретельно перемішують за допомогою блендера або міксера.
Для супу пюре ж знадобиться 1 ст. л. пророщеної гречки, по 50 г зелені селери та цибулі, сіль і спеції за смаком, кип'ячена вода. Компоненти ретельно перемішують і доповнюють сухариками.
Цей рецепт можна урізноманітнити за допомогою різних овочів (наприклад, додавши в суп пюре томати або кабачки).



