Гречана локшина - користь і можлива шкода

На піку популярності зараз здоровий спосіб життя, правильне харчування. Люди стежать за своїм тілом, намагаються бути підтягнутими, не їсти жирні та калорійні продукти.
Якщо раніше асортимент страв дієтичного харчування був не багатий і не настільки привабливий для широкого кола осіб, то нині для будь-кого є можливість включити до свого раціону широкий спектр продуктів, що мають низьку калорійність і допомагають зберегти форму. Зокрема, йдеться про гречану локшину.
Що таке гречана локшина
Макаронний виріб сіро-коричневого кольору у вигляді тонких смуг має в основі борошно гречки, через що й отримав свою назву. У ній відсутня клейковина, що міститься в більшості злакових, з яких робляться звичайні макарони. Для виготовлення локшини до гречаної допускається додавання рисового, вівсяного, житнього, пшеничного борошна. Користується популярністю в Східних країнах, особливо в Японії.
На 100 гр. припадає від 100 до 350 ккал., залежно від домішок. У складі присутні вітаміни групи B, E, K, кальцій, калій, натрій, магній, залізо, селен, цинк, амінокислоти.
Користь гречаної локшини
Позитивні якості гречки в основі продукту дозволяють говорити про такі аспекти впливу продукту на організм:
- Залізо сприяє підвищенню рівня гемоглобіну, допомагає справлятися з анемією, до неї особливо схильні вагітні жінки, часто підлітки. У разі залізодефіциту рекомендують вживати гречану крупу, її цілком можна чергувати з її похідними.
- Як джерело вітамінної групи B виріб підтримає нервову систему, серцевий м'яз, надасть профілактичну дію від серцево-судинних недуг, допоможе впоратися зі стресами та порушеннями сну.
- Спортсменам допоможе поповнити запас сил після тренувань, подолати втому, надовго надавши відчуття ситості. Багата білком, гречка позитивно позначиться на відновленні клітин, зростанні м'язової маси.
- Регулярне вживання гречки, завдяки холіну в складі, знижує рівень холестерину, очищає організм від токсинів, тримає в нормі метаболізм і нормалізує кров'яний тиск, може перешкоджати розвитку атеросклерозу.
- Сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, підтримує обмін речовин, даючи змогу тримати у формі весь організм.
- Оригінальна гречана локшина - повністю натуральний продукт, що не містить шкідливих домішок, «поганого» холестерину, його припустимо додавати до страв для дітей від року, людей, які стежать за своїм харчуванням.
- Виріб із правильним складом, що не містить у собі домішок пшеничного борошна, корисний для людей, які страждають на цукровий діабет, оскільки має низький глікемічний індекс, не підвищує рівень цукру.
- Антиоксиданти та корисні речовини сприяють загальному поліпшенню якості шкіри, нігтів, волосся, якщо воно січеться, мінімізують випадання, надаючи сяючого зовнішнього вигляду.
- Продукт підійде тим, хто страждає на алергію на глютен, з легкістю замінить його тим, хто не може поїдати звичайні макарони, потрібно лише простежити, щоб у складі не було пшениці.
Шкода гречаної локшини
Протипоказань до поїдання продукту практично немає. З обережністю слід бути в таких випадках:
- За наявності алергічної реакції на будь-який компонент, індивідуальної непереносимості. У даній ситуації можлива поява висипу, свербежу і утруднення дихання, від усіх продуктів з алергеном у складі доведеться відмовитися.
- Справжня гречана локшина містить мінімум сторонніх інгредієнтів. Японці готують її з гречаного борошна, води і невеликої кількості рисового борошна. Купуючи продукцію невідомого виробника, який нехтує якістю, не ознайомившись зі складом, легко помилитися з вибором і отримати замість корисної гречаної звичайні пшеничні макарони. Відомі випадки додавання цукру в продукт для поліпшення смаку.
- Для людей, які мають проблеми з травленням, страждають на непрохідність кишківника, вироби зі злаків не рекомендуються, якщо продукт містить сторонні добавки у великих пропорціях, вживати продукт слід помірно... Те саме стосується власників виразок шлунка і гастриту.
- Обережним треба бути з калорійністю виробу, вона досить висока, тому поїдати продукт слід помірковано, не щодня, а кілька разів на тиждень. Краще компенсувати невеликі порції локшини овочами та іншими інгредієнтами, що мають низьку калорійність.
- Діабетикам необхідно вибирати макарони без пшеничного борошна і з мінімальною кількістю рисового. Щоб уникнути проблем зі здоров'ям і виникненні сумнівів, краще заздалегідь запитати поради в лікаря.
Рекомендації щодо вживання
В Азії часто самостійно готують локшину, легко повторити це вдома, знадобляться: гречане борошно, вода та склеювальний елемент - борошно з рису, пшениці чи інше. Якщо зробити макаронний виріб важко, придбати його можна в будь-якому великому супермаркеті.
Варити слід у киплячій воді протягом 10 хвилин. Страви, які можна приготувати з гречаної локшини, різноманітні та прості водночас.
З її додаванням готують супи на бульйоні з індички або курки. Відмінно поєднується локшина з овочами: морквою, кабачком, зеленою квасолею, червоним солодким перцем, грибами. Найчастіше їх спочатку обсмажують на сковороді вок, потім додають готову локшину і заправляють соєвим соусом або теріякі, додають кунжутне насіння. Гречана локшина і креветки - не менш популярна страва, готується за аналогією з овочами, за бажанням, морепродукти можна замінити на м'ясо птиці.Зелена стручкова квасоля, жовтий перець і яловичина - ще одна комбінація продуктів, яка підійде до виробу з гречки.
Включення в раціон гречаної локшини практично не тягне за собою небажаних наслідків. Вживання її 1-2 рази на тиждень поряд з овочами, фруктами, злаками дає змогу комплексно збагатити організм корисними мікроелементами та вітамінами, посилити опірність до хвороб, поліпшивши загальний стан організму.



