Лляне борошно: корисні властивості та шкода

Останнім часом лляне борошно почало застосовуватися як у лікувальних цілях, так і в процесі приготування їжі, як добавка. Такий продукт використовується все частіше й частіше, але не завжди правильно, адже не враховуються негативні сторони його вживання. До того ж мало кому відомо, чим же саме корисне лляне борошно і від чого воно допомагає.
Що таке лляне борошно
Лляне борошно - це помелене насіння льону. У процесі виготовлення насіння мелють до однорідної консистенції, потім проводять процес знежирення, щоб отримати однорідний порошок. Таке борошно вже не містить олії, воно досить довго зберігається, оскільки за відсутності олії не відбувається реакції окислення.
Порошок добре насичується водою, прекрасно перемішується зі звичайним борошном, а також абсолютно не змінюючи смакових якостей їжі входить до складу будь-яких страв.
Користь від застосування лляного борошна в харчуванні
У процесі вживання лляне борошно впливає на такі важливі для організму параметри і процеси, як:
- Процес перетравлення їжі.
- Зниження рівня холестерину.
- Вплив на метаболізм і насичення організму всіма корисними речовинами, що містяться в ньому.
- Очищення кишечника без жорсткого впливу на перистальтику.
- Регуляція апетиту, зокрема і його зниження.
- Регулювання рівня інсуліну в організмі (підходить для схильних до діабету).
- Поліпшення стану шкірного покриву, волосся і нігтів.
- Вплив на больові симптоми при різних захворюваннях, зняття запальних процесів (застосовується як внутрішньо, так і зовнішньо як один із засобів народної медицини).
- Регуляція наявності шлаків у кишечнику, шляхом насичення організму абсолютно не калорійною клітковиною, яка просто абсорбує шлаки з організму.
- Прискорює метаболізм організму, що є важливим фактором у процесі схуднення.
- Розбухання в шлунку під дією випитої води - призводить до відчуття ситості, не впливаючи на вагу. Дозволяє з'їдати менше їжі.
- Підтримує психічне здоров'я організму, завдяки тому, що людина, яка вживає продукти борошна, більш стресостійка, у неї нормалізується режим сну.
- Поліпшується еластичність і гладкість шкірних покривів.
- Запобігають новоутворенням в організмі. При регулярному споживанні лляного борошна ризик раку простати знижується практично до нуля.
- Впливає на виникнення атеросклерозу, оскільки нормалізує ліпідний обмін, у разі нормалізації якого знижується ризик цього захворювання.
- Через вміст ферментів, що нагадують жіночі гормони, сприятливий при клімаксі у жінок.
Якої шкоди може завдати лляне борошно
Фахівці розходяться в думках - чи можна вживати лляне борошно при захворюванні органів шлунково-кишкового тракту, але єдиної думки вони не дійшли.
Для дітей до трьох років споживання лляного борошна неприпустиме. Також неприпустимим є надмірне захоплення споживанням лляного борошна.
На початку споживання продукту буває метеоризм, але, як правило, він закінчується через кілька днів.
Можуть виникати такі негативні симптоми, як головні болі або навіть нудота. Якщо не запивати продукти з борошном великою кількістю води, то це може призвести до того, що організм зневодниться, тож за умови регулярного вживання продуктів з борошном необхідно випивати від двох з половиною до трьох літрів на день.
Лляне борошно містить ціанід! Це найсильніша отрута, хоч її вміст у продукті й незначний. Усе одно через нього фахівці не можуть дійти єдиної думки - а чи не вважати лляне борошно небезпечним продуктом. Але ціанід виділяється і самим організмом людини. У крихітних дозах він не є небезпечним для здоров'я і життя.
Існує алергія на цей продукт, за якої його споживання неможливе.
Не можна в жодному разі вживати борошно за кам'яної хвороби, а також споживати тільки в помірних кількостях за гострих розладів шлунково-кишкового тракту. Не рекомендується вживати під час вагітності.
Поради щодо вживання лляного борошна
Під час вживання в процесі харчування, лляне борошно, в основному, заливають кефіром, добре розмішують, для поліпшення його смакових характеристик його підсолоджують і, потім, залишають на час від 15 хвилин до півгодини. У цей час борошно набухає, кефір стає густішим.
Від часу прийому корисність напою не залежить, хоча краще, звісно, робити це натщесерце. У принципі можна розділити часовий прийом напою на різний час доби:
- Прийом напою вранці прискорює метаболізм перед сніданком.
- При прийомі в денний час добре збиває апетит.
- На ніч також збиває апетит і допомагає обійтися без пізнього прийому їжі. Під час сну відбувається очищення організму.
Перший час кефір з борошном вживають щодня, до трьох разів на день, потім лляне борошно можна вживати по одному разу на день, перериваючи процес на день або два. Коротше кажучи - кілька разів на тиждень.
При прийомі продукту потрібно пам'ятати кілька загальних правил:
- Випивати щонайменше три літри води на день, оскільки токсини і шлаки, що виходять з організму, виводять і багато води.
- Харчування має бути таким, щоб не перевантажувати свій кишечник і шлунок.
- Не можна з лляним борошном вживати цукор, алкоголь, картоплю і білий хліб.
- Урізноманітнити свій раціон потрібно в основному за рахунок корисних продуктів - овочів і фруктів. Використовувати тільки рослинні олії та горіхи.
Лляне борошно може також використовуватися не тільки як напій з кефіром, а й додаватися в тісто, в супи, салати і гарніри. Змішується з сиром і будь-якими кисломолочними продуктами.
Рекомендується для панірування котлет та інших страв.
Коротко кажучи, лляне борошно знайшло себе, як гарне доповнення до вже відомих давно страв. Воно, безсумнівно, має бути присутнім у раціоні як чоловіків, так і жінок, добре підходить людям похилого віку та дітям з трьох років.Висновки
Лляне борошно - корисна добавка до інших продуктів харчування і позитивно впливає на організм людини, яка його споживає. Безсумнівно, споживання цього продукту веде до оздоровлення всього організму і навіть дає змогу говорити про запобігання багатьом небезпечним для здоров'я людини захворюванням. Регулярне вживання продукту призводить до суттєвих змін у здоров'ї людини, яка вживає його.



