Що корисніше для здоров'я насіння льону чи лляна олія

Що корисніше для здоров'я насіння льону чи лляна олія
Порівняння

На полицях магазинів, особливо у відділах здорового харчування, з кожним роком стає все менше вільного місця. Туди додаються не тільки нові продукти без глютену або на фруктозі, «суперфуди» або привезені з-за кордону сушені фрукти. Мало вибрати чарівний корисний продукт, іноді ще важливо визначитися з тим, в якому вигляді його споживати. Насіння льону та вироблена з нього олія хвилюють багатьох покупців. Для того, щоб зробити вибір, варто розібратися, в якому все-таки вигляді продукту буде більше користі для організму.

Льон можна не тільки ткати

Більшість людей, при слові льон, відразу починає згадувати про кофтинки, сукні та інші літні предмети гардероба. Так, зі стебел льону прядуть і тчуть, проте це далеко не всі його переваги.

Льон почали вирощувати як культурну рослину ще з давніх часів. Гіппократ наголошував на користі насіння льону та вживанні в їжу олії у своїх працях.

Рослина льон

Здебільшого у світі вирощують два види льону - довгунець і кучерявець. Перший має високе стебло і в основному вирощується для подальшого виготовлення пряжі. Другий досить низький і з гіллястим суцвіттям, з якого отримують цінне насіння.

На відміну від більшості інших культур льон не косять, а виривають з коренем. Раніше для цього використовувалася виключно ручна праця, а зараз це роблять за допомогою спеціальних машин, адже виривати потрібно з обережністю, щоб не надто пошкодити коробочки з насінням і не втратити частину врожаю.

Після того як із коробочок у спеціальних виробництвах отримують насіння, його або фасують, або везуть далі на переробку для отримання олії.

Що такого в насінні

Цінність насіння льону та його користь для організму людини добре вивчена. Недарма їх застосовують у медицині:

  • За рахунок високого вмісту клітковини насіння льону допомагає очищенню кишечника і сприяє схудненню.
  • Воно має невелику калорійність - усього 40 Ккал на 100 грамів.
  • Насіння багате кальцієм, фосфором, натрієм, калієм і магнієм.
  • До їхнього складу входять вітаміни групи В, А, С, К і Е.
  • Дуже важливим є вміст у насінні мікроелементів цинку, заліза, міді та марганцю.
  • У їхньому складі є органічні кислоти, ферменти, фітостероли, полісахариди та ліпіди.
  • За рахунок вмісту великої кількості лігнанів (рослинних гормонів) насіння має антиоксидантний і противірусний ефект.
  • Особливу цінність представляє великий вміст Омега-3. Він перевищує в 3,5 раза обсяг у лососевому жирі. До того ж це може стати прекрасною заміною для людей з алергією на рибу.
  • Насіння льону використовують для лікування виразки, гастриту і запалень стравоходу.
  • Велика кількість клітковини допомагає очищати організм від холестерину, що зміцнює стінки судин і допомагає роботі серцевого м'яза.
  • Регулярне вживання в їжу покращує роботу печінки, нормалізує обмін речовин і стабілізує рівень цукру в крові.
  • Завдяки унікальному складу воно сприяє поліпшенню пам'яті, зміцненню кісток і зниженню артеріального тиску у людей з гіпертонією.
  • Дослідження доводять хороший профілактичний ефект у сфері онкології.
  • Для жінок у стадії клімаксу насіння льону може надати корисний ефект як зменшення частоти припливів.
  • Вони допомагають знижувати ризики розвитку хвороб простати у чоловіків і збільшують рухливість сперматозоїдів за рахунок великого вмісту цинку.

Насіння льону

Чому варто вживати лляну олію

Лляна олія має теж свій значний список переваг:

  • Доведено, що воно допомагає загоєнню опіків і відновленню після інших шкірних захворювань.
  • Воно сприяє поліпшенню роботи мозку.
  • Полінасичені жирні кислоти в складі перешкоджають утворенню тромбів, знижують рівень холестерину.
  • В олії міститься велика кількість натрію, магнію, міді, заліза, селену і хрому.
  • За ефект омолодження та антиоксидантний ефект у складі олії відповідає токоферол.
  • Вчені з Канади довели прекрасний профілактичний ефект олії у випадках раку прямої кишки і молочних залоз.
  • Олія здатна заповнити нестачу йоду в організмі.
  • За рахунок вироблення інсуліну підшлункової залози допомагає зниженню цукру в крові.
  • Для вагітних жінок корисна ефектом перешкоджання утворенню розтяжок і нормалізації гормонального фону.
  • Чоловікам особливо корисна позитивна дія олії при захворюваннях простати та сечового міхура.
  • Як дієтичний продукт для людей із зайвою вагою вона допомагає виведенню токсинів і жирових відкладень із кишківника.
  • При прийомі олії під час вагітності спостерігається позитивний ефект для розвитку мозку майбутньої дитини.

Лляна олія

Ложка дьогтю

  • Будь-який продукт не можна приймати безконтрольно. Якби була панацея від усіх хвороб і без наслідків, про неї вже напевно знала б кожна людина на планеті.
  • Насамперед не варто забувати про індивідуальну непереносимість продуктів льону. Алергічні реакції можуть бути у кожного і на будь-який продукт і проявитися не відразу. Тому почати вводити в їжу як олію, так і насіння варто поступово.
  • Занадто часте вживання олії може призвести до кровотечі та перенасичення організму жирними кислотами, у літніх людей може знизитися зір.
  • Насіння льону протипоказано вживати людям з гепатитом, непрохідністю кишечника, панкреатитом, холециститом і колітом у стадії загострення.
  • Насіння також варто приймати з обережністю, щоб уникнути метеоризму, порушення згортання крові та діареї.
  • Особливо обережно потрібно вживати як насіння так і олію вагітним. Найкраще перед введенням у їжу на постійній основі проконсультуватися з лікарем, який лікує.

Льон і насіння

Олія чи насіння

Безсумнівно, в насінні льону міститься користі набагато більше, адже олію отримують саме з нього. Однак не варто забувати в першу чергу про можливі протипоказання.

Велика кількість клітковини в насінні може погано вплинути на роботу печінки і шлунково-кишкового тракту і особливо небезпечна при захворюваннях в цій області.

Лляна олія може істотно перенаситити організм жирними кислотами, а також перешкоджати засвоєнню йоду.

Обидва продукти варто вводити в їжу з обережністю і краще проконсультуватися з лікарем, але якщо не планується повністю засновувати на цьому свій раціон, то сміливо варто пробувати.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Інфрачервоний масажер: що це, користь і шкода Інфрачервоний масажер: що це, користь і шкода
Інфрачервоне випромінювання широко використовується в медицині. Лампи з такою електромагнітною дією впроваджуються в...
20.03.25
0
0
Черемша: користь і шкода для здоров'я Черемша: користь і шкода для здоров'я
Черемша - трав'яниста рослина, що на вигляд нагадує цибулю. Вона і належить до роду цибулевих. У Росії та деяких...
20.03.25
1
0
Аспартам: користь і шкода добавки Аспартам: користь і шкода добавки
Часто люди, які сидять на будь-якій дієті, щоб не набирати калорій, використовують у їжу цукрозамінники. Однією з...
20.03.25
0
0
Урбеч, його користь і чим може бути шкідливий Урбеч, його користь і чим може бути шкідливий
Магазинні солодощі та десертні пасти не вирізняються корисністю - вони містять різні консерванти, підсилювачі смаку,...
20.03.25
0
0