Амарантове борошно: користь, шкода і як приймати
Амарант - це рослина, листя і зерна якої з давніх часів застосовували для лікування різних захворювань. Згодом почали з'являтися нові зернові культури, які витіснили його. Але сьогодні люди все більше піклуються про здоров'я. І амарантове борошно знову набирає популярності.
Загальні відомості
Порошок виготовляється з амарантових зерен, які за зовнішнім виглядом нагадують макові. Відмінність полягає тільки в тому, що насіння щириці набагато світліше.
На виробництві зерна перемелюють у порошок, виходить склад жовтого кольору зі специфічним запахом. Безумовною перевагою є те, що продукт не має у своєму складі глютену.
У стародавні часи амарантове насіння часто використовували для різних страв. Ці продукти набували корисних властивостей, зміцнюючи організм загалом.
Сьогодні продукт користується величезним попитом, тому його можна з легкістю придбати в магазині. Амарант не вирощують на полях нашої країни, насіння імпортується з-за кордону.
Користь
Позитивні властивості зумовлені багатим хімічним складом рослини. За рахунок постійного вживання цього продукту можна вирішити різні проблеми зі здоров'ям. У складі знаходяться антиоксиданти, це забезпечує захист печінки від дії токсичних речовин.
Вживання амарантового борошна рекомендується для нормалізації травлення. У складі міститься великий вміст клітковини, це є профілактикою появи закрепів. Відбувається активізація перистальтики кишечника. Борошно радять вживати для очищення прямої кишки від калових мас.
Застосування продукту рекомендується для лікування різних хвороб:
- Онкологічні захворювання. У складі продукту знаходиться сквален. Це сильний імуномодулятор, з його вживанням організм збагачується киснем, що зміцнює тканини внутрішніх органів. Сквален пригнічує розвиток онкологічного процесу. Ця речовина не втрачає властивостей під час термічної обробки. Амарант також радять використовувати для підвищення імунної системи.
- Ожиріння. Продукт радять вживати людям, які страждають на ожиріння. Оскільки в складі міститься клітковина, це стабілізує роботу шлунково-кишкового тракту і знижує вагу.
- Діабет. При використанні в продуктах амарантового борошна значно знижується вміст цукру в крові. Під час вживання амаранту відзначається активізація метаболізму глюкози.
- За рахунок унікальних властивостей цього порошку забезпечується боротьба з дратівливістю і стресами. При постійному вживанні можна позбутися безсоння. Воно активує роботу мозку і рекомендується для людей з розумовою професійною діяльністю.
- У складі міститься вітамін А, який позитивно впливає на зорові органи.
- Шлунок простіше всмоктує жири, які є учасниками метаболізму в організмі.
- Продукт радять для людей, які перенесли операційне втручання.
- У складі борошна міститься залізо, яке необхідне для профілактики розвитку анемії та поліпшення роботи репродуктивної системи.
- Багато фахівців радять амарант для людей похилого віку. Використання цього продукту знижує ймовірність появи гормонального збою.
- Вживання борошна позитивно впливає на жінок під час менопаузи.
- Вплив продукту спрямований на нормалізацію кров'яного тиску, тому борошно рекомендується при гіпертонії.
- У похилому віці споживання порошку необхідне для лікування інсультів.
- Для лікування варикозу також радять використовувати споживання амаранту.
- Під час атеросклерозу та стенокардії можна використовувати порошок щириці.
- При алкоголізмі найбільше страждає печінка. Для лікування цього стану хворим радять вживати страви з додаванням амарантового порошку.
- Цей лікувальний продукт має антиоксидантний ефект, що позитивно позначається на стані організму. За рахунок амарантового борошна під час його вживання рівень поганого холестерину знижується практично в 2 рази.
Шкода та протипоказання
Крім великої кількості лікувальних властивостей насіння амаранту може також і негативно впливати на здоров'я людини. Це твердження здебільшого стосується прийому в їжу сирого продукту, який іноді пацієнти вживають у первісному вигляді для лікування. Це робити забороняється, оскільки борошно призводить до порушення всмоктування корисних мікроелементів з їжі, до того ж у деяких випадках у продукті можуть міститися хімікати й токсичні речовини, які гинуть під час термообробки.
У складі рослини і, відповідно, у виготовлених продуктах міститься щавлева кислота, вона протипоказана для пацієнтів, які страждають хронічними хворобами нирок. При цьому порошок може дуже сильно впливати на організм, його потрібно виключити з денного меню під час приймання медикаментозних препаратів, оскільки амарант може чинити протидію лікарським засобам.Поради та як правильно приймати
Амарантове борошно можна використовувати як самостійно для готування різних страв, так і одночасно з пшеничним борошном - у цьому разі найкраще його додавати у співвідношенні 3:1. Амарантовий порошок має підвищену клейкість. На відміну від пшеничного борошна він не такий калорійний і більш дієтичний.
Здоба, виготовлена на основі порошку з амаранту, виходить пишною, має яскраво виражений горіховий присмак, не черствіє тривалий час. Продукт часто додають для згущення супів, соусів, у кисломолочні продукти.
Оскільки порошок має високу енергетичну цінність, його застосовують при виготовленні дитячого харчування, додають у денне меню пацієнтам, які страждають на непереносимість глютену.
Спортсменам також корисно додавати у вітамінні коктейлі амарантове борошно - це покращує формування м'язів, підвищує витривалість. Але, не забуваючи про протипоказання сирого борошна, перед прийомом необхідно провести його термообробку, висушивши в духовці 15 хвилин.
Висновок
Постійне споживання борошна з амаранту сприяє поліпшенню роботи імунної системи. Якщо ввести додавання продукту в їжу, то самопочуття значно поліпшується. Можна замінити звичайне панірування, або додавати трохи порошку в омлет. Якщо використовувати амарант, то страви будуть не тільки смачнішими, а й набагато кориснішими.