Заварний хліб - корисні властивості та шкода

Складно уявити прийом їжі без шматочка хліба. Багато хто віддає перевагу заварному хлібу, який готується з додаванням житнього солоду. Він виходить пишним, злегка вологим. Далі будуть розглянуті корисні та шкідливі властивості цього продукту, а також поради щодо вибору та приготування.
Як роблять заварний хліб
Хліб кисло-солодкого смаку. Технологія його випікання унікальна, проходить у 4 етапи:
- Заварка.
- Закваска.
- Опара.
- Тісто.
У процесі приготування спочатку борошно перемішують із солодом, отриману суміш заливають окропом. Після вмішують тісто, дріжджі, прянощі, спеції та сіль. У кожному разі хліб виходить різного смаку, залежить від того, які прянощі, в яких пропорціях додано.
Завдяки житньому солоду, смак виходить насиченим. Деякі майстри хлібопекарської справи цукор замінюють медом, що надає хлібу вишуканого смаку та аромату, тому що мед ідеально поєднується із солодом.
Корисні властивості
Склад заварного хліба багатий на корисні елементи:
- У борошні, з якого виготовляється продукт, міститься чимала кількість вітамінів групи B, цинк, кальцій, калій, магній, залізо, фосфор, марганець. Ці макро- і мікроелементи сприяють насиченню крові, зміцненню нервової та серцево-судинної системи, поліпшенню стану шкіри.
- У 100 грамах борошна міститься половина добової норми споживання клітковини. Вона покращує роботу кишечника, запобігає закрепам, виводить сечовину.
- Багатий на складні вуглеводи, що забезпечують організм енергією.
- Калорійність нижча, ніж у пшеничних видів хліба.
- Покращує роботу травної системи.
- За частого вживання це чудова профілактика проти утворення холестеринових закупорок у судинах. Рекомендується вживати в разі гіпертонії та подагри.
- Має спазмолітичну та жовчогінну дію.
- Корисний при недокрів'ї.
- Позитивно впливає на пам'ять, нормалізує внутрішньочерепний тиск.
- Завдяки коріандру в складі, поліпшується апетит, функція печінки.
- Прискорює обмінні процеси.
Шкода
Продукт нешкідливий, якщо він самостійно спечений або куплений у магазині без вмісту шкідливих добавок. Важливо також і правильне його вживання.
Є кілька протипоказань:
- Заборонено людям, у яких алергія на глютен.
- Не рекомендується вживати людям, які страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту.
- Не вживати при підвищеній кислотності шлунка.
- У разі вживання в кількостях, більших за помірні, може призвести до метеоризму, збоїв роботи кишківника, порушення травлення, а також сприяє набору ваги.
- Заборонено вживання в післяопераційний період.
Поради: як правильно вживати, вибирати та готувати
Із чим найкраще поєднується
Рекомендується подавати зі стравами:
- М'ясні страви.
- Супи та печеня.
- Рибні страви будь-якого виду (консервована риба, термічно оброблена, солона).
- Овочі.
- Олія.
- Сирокопчені ковбасні вироби.
Вибір заварного хліба
Якщо продукт готується не самостійно, то потрібно вміти його правильно вибирати. У ньому мають міститися натуральні компоненти. На що варто звернути увагу:
- Дата виготовлення та термін придатності. Продукт має бути свіжим, м'яким.
- Цілісність упаковки, зовнішній вигляд продукту.
- Склад продукту. Натуральні компоненти - запорука користі. Неприпустимий вміст емульгаторів Е471, Е472е, Е481, Е482, і добавок Е280, Е281, Е262, Е220, Е200 - Е203, Е300, Е339, Е920. У разі виявлення їх у складі, потрібно обходити цей хліб стороною, ніякої користі від нього не отримати.
Рецепт оригінального заварного хліба в хлібопічці
Щоб бути впевненим у користі продукту, краще випікати його самостійно, додавши тільки натуральні компоненти.
Для приготування знадобиться:
- Вода (300 мл).
- Рослинна олія (2 столові ложки).
- Сухі дріжджі (2 столові ложки).
- Борошно цільнозернове, просіяне 1:1 з пшеничним (загальна маса 600 гр).
- Пшеничне борошно (4 столові ложки).
- Висівки (6 столових ложок).
- Сіль (1 чайна ложка).
- Цукровий пісок (2 чайні ложки).
- Лляне насіння (столова ложка).
Процес:
- Для приготування основи змішати 130 мл окропу з 3 столовими ложками пшеничного борошна.
- Для приготування опари взяти ще одну чашу, всипати в неї 1 столову ложку пшеничного борошна, дві чайні ложки дріжджів, чайну ложку піску та 1 ст. л. дріжджів. Для надання вишуканого смаку можна цукор замінити медом.
- В обидві чаші додати трохи води, розмішати. Основа має бути сирної консистенції, опара трохи рідша.
- Змішати в кухлі фільтровану воду з 2 столовими ложками рослинної олії.
- Заготовити по 1 чайній ложці насіння льону, цукру і солі.
- У миску влити воду й олію, заварну основу, опару, цукор, сіль, висівки, насіння льону, ретельно перемішати.
- Перемістити отриману масу в ємність хлібопічки, потім потихеньку досипати борошно, повільно помішуючи.
- Залишити основу на деякий час, поки вона не почне підходити.
- Перем'яти основу і викласти її у великий пакет, щоб залишилося місце для підйому основи.
- Через 20 хвилин основу розділити на 2 рівні частини.
- Кожну половинку розім'яти на столі, посипаному борошном, у коржик. Додати спеції, полити олією, рівномірно розподіляючи їх по тісту.
- Нещільно згорнути отримані коржі в трубочку або рулет.
- Покласти на деко аркуш паперу для випічки, викласти на нього отримані заготовки.
- Залишити на час, поки вони не піднімуться.
- Нагріти піч до 200 градусів, випікати хліб 10 хвилин, потім знизити температуру до 75 і готувати доти, доки на хлібі не з'явиться рум'яна скоринка.
- Приємного апетиту! Смачний, ароматний і корисний продукт готовий!
Висновок
Заварний хліб здебільшого справляє позитивний вплив на організм, завдяки насиченому складу. Важливо перед його вживанням знати, чи немає алергії на глютен і проблем зі ШКТ. Вибираючи продукт у магазині, звертати увагу на відсутність хімікатів, тоді можна їсти заварний хліб і бути впевненим у його користі, а ще краще, якщо пекти його самостійно.



