Мед чи перга - що корисніше?

Мед чи перга - що корисніше?
Порівняння

Майже кожен, хто знайомий із продуктами бджільництва, знає про корисні властивості меду. Але мало кому відомо, що є не менш корисний, унікальний продукт, який їдять самі бджоли, - перга, її ще називають «бджолиний хліб», «хлібина». Про користь і шкоду цих виробів бджільництва написано чимало наукових праць. Варто детально розібратися у властивостях кожного, щоб віддати перевагу для блага свого здоров'я.

Загальні властивості

Люди здавна займалися бортництвом і вживали солодкий продукт не тільки тому, що не знали цукру. Цілющі властивості продуктів бджільництва використовували в народній медицині, косметології, кулінарії. Мед і перга однаково корисні:

  1. Для зміцнення здоров'я, імунітету.
  2. Для позбавлення від депресивних станів, стресу.
  3. Для очищення організму.

Обидва продукти вживають у разі запалень, застудних захворювань, кашлю, нежитю. Для людей, хворих на діабет, ці продукти замінюють цукор. За наявності шкірних захворювань продукти праці бджоли використовують для компресів, пов'язок, мазей, ними можна вилікувати псоріаз, екзему, порушення шкірних покривів, вони сприяють регенерації тканин. Мед більш популярний, його використовують частіше.

Користь меду

Хімічний склад меду різноманітний. На 80% він складається з вуглеводів, без яких людина не може жити, і які легко засвоюються - фруктоза, глюкоза, мальтоза, сахароза. Жири в ньому практично відсутні. Крім вуглеводів присутні вітаміни, мінеральні речовини, ефірні олії, ферменти, органічні кислоти, вода, фарбувальні речовини. Загалом виявлено понад 300 корисних речовин.

Глюкоза, потрапляючи через шлунок у кров, забезпечує енергією клітини. При цьому на переробку і засвоєння її організм зовсім не витрачає сили.

Фруктоза - це додаткове джерело енергії для організму, вона може перероблятися на глюкозу.

Білок у нектарі присутній у малій кількості - близько 1%. При цьому він складається тільки з корисних ферментів.

Мікроелементи в меді присутні у великій кількості, вони здійснюють обмін речовин, нормалізують тиск у клітинах, забезпечують нормальний гормональний фон, переносять глюкозу і кисень. За складом мікроелементи подібні до плазми крові людини.

Регулярне вживання меду:

  • Знижує запальні процеси в організмі.
  • Знеболює.
  • Сприяє загоєнню виразок, опіків, ран і регенерації тканин
  • Очищає кров.
  • Попереджає атеросклероз.
  • Покращує матковий кровообіг у жінок.
  • Відновлює сечостатеву функцію в чоловіків.
  • Насичує організм вітамінами та мінералами.
  • Зміцнює судини.

Якщо вранці натщесерце випивати склянку теплої води з розчиненою ложкою меду, то для організму це буде поповненням плазми, яка живить і підтримує роботу всіх систем організму.

Мед

Користь перги

Цей унікальний ароматний продукт бджоли готують для себе і свого потомства з квіткового пилку. Він має форму шестикутних гранул, структура яких нагадує хліб. Зберігають свій хліб смугасті трудівниці в стільникових комірках, запечатаних воском. Перга засвоюється організмом на 100 %.

Бджолиний хліб містить дуже багато калію. З огляду на те, що найчастіше люди помирають від серцево-судинних захворювань, профілактика та поповнення запасів калію в організмі є найважливішою справою кожного, хто піклується про своє здоров'я. У перзі 42 % корисних білків, 35 % вуглеводів і всього 3 % жиру, який необхідний людському організму. Вона містить велику кількість вітамінів С і Е, 10 незамінних амінокислот, близько 50 ферментів і гормонів, речовину росту - гетероауксин.

Усього в 100 грамах бджолиного хліба міститься так багато різних вітамінів, що кількісно вони перевищують добову потребу організму в кілька разів.  Перга містить більше вітамінів, ніж мед.

Корисні властивості перги:

  • Відновлює сили при перевтомі.
  • Лікує серцево-судинні захворювання.
  • Підвищує гемоглобін у крові.
  • Нормалізує роботу нервової системи.
  • Покращує пам'ять, зір.
  • Підвищує мозкову діяльність у дітей.
  • Стимулює кровотворення.
  • Очищає кишечник.
  • Відновлює статеву функцію.
  • Підвищує потенцію.
  • Позбавляє від простатиту.
  • Збільшує м'язову масу.
  • Полегшує перебіг клімаксу.
  • Знімає симптоми токсикозу у вагітних.
  • Підсилює лікувальні ефекти лікарських засобів.

Корисність перги залежить від якості дотримання біохімічних режимів добування і зберігання цього продукту, температури, вологості, кисневого насичення, тому її варто купувати тільки у фахівців бджолиної справи.

Перга

Можлива шкода продуктів

Під час приймання продуктів бджільництва необхідно пам'ятати, що існують і протипоказання, безконтрольно їх приймати не слід.

Мед, на відміну від перги, є алергеном. У маленьких дітей може бути на нього реакція у вигляді висипань на обличчі або тілі. Хлібина переробляється слиною бджоли, тому не має такої шкоди.

У разі порушень роботи жовчного міхура, наявності в ньому каменів, або відсутності цього органу мед можна приймати тільки після консультації з лікарем.

Медовий продукт не можна вживати за підвищеної кислотності шлунка, у післяінфарктному стані. Він може бути шкідливим у разі ожиріння. На відміну від нього бджолиний хліб не має таких протипоказань.

Людям, які страждають на хворобу Аддісона, або Базедову хворобу, а також у разі яскраво вираженої форми діабету, перга може завдати шкоди.

Мед і перга

Рекомендації до вживання

Мед рекомендується вживати в першій половині дня, оскільки він додає бадьорості. Найкраща доза - одна або дві столові ложки. Щоденний прийом піднімає імунітет і береже організм від застудних захворювань. Небажано розмішувати його в гарячому чаї, оскільки в цьому разі втрачаються корисні властивості солодкого нектару. Ложка солодкого нектару з теплим молоком на ніч позбавляє від безсоння.

Бджолиний хліб краще приймати вранці, бажано до їди. Рекомендована доза - половина чайної ложечки. Можна покласти під язик до повного розсмоктування.

Купувати і зберігати хлібину краще в стільниках, ніж у гранулах, оскільки природа упаковує набагато надійніше. На відміну від меду у бджолиного хліба немає вікових обмежень до вживання.

Для тих, хто стежить за калорійністю їжі, буде корисним знати, що за калорійністю перга поступається меду: у 100 грамах медового нектару міститься 320 ккал, а хлібини - 238 ккал.

Перший продукт містить більше алергенів, має вікові обмеження і більше протипоказань, але його приємно вживати з чаєм, а другий містить більше вітамінів і має меншу калорійність.

У будь-якому разі, за найменших сумнівів щодо користі та шкоди цих продуктів слід звернутися до фахівців.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0