Бджолиний забрус: користь, шкода та як застосовувати

Бджолиний забрус: користь, шкода та як застосовувати
Продукти

Бджолиний мед вельми цікавий продукт. Це природне явище захопливе та цікаве. Виробництво меду, як і будь-яке інше, навіть промислове, має свої технології та особливості. У цьому процесі також утворюються і відходи, і побічні продукти. Одним із таких продуктів є бджолиний забрус.

Що таке забрус

Під час заповнення стільника медом, бджоли запечатують кожну стільник воском. Після вилучення готової стільника, бджоляру необхідно дістатися до меду, тобто злити його з кожної маленької стільника. Для цього, спеціальним інструментом, зрізається верхня частина стільників - це і є бджолиний забрус, ті самі воскові кришечки, які захищають готовий мед.

Назва цього продукту походить з буквального виразу «за бруском», тобто, та частина стільника, яка знаходиться у вулику за бруском самої рамки.

Забрус

Унікальність цього побічного продукту полягає в його складі:

  • Секреція слинних залоз медоносних бджіл.
  • Прополіс.
  • Пилок рослин.
  • Перга.
  • Віск.
  • Частинки меду.

Більша його частина переплавляється для подальшого використання в процесі будівництва нових стільників бджолами, однак, цей продукт має низку дуже корисних властивостей для організму людини.

Банки із забрусом

Користь для організму

Забрус застосовується як у традиційній, так і в народній медицині. У традиційній він необхідний для виготовлення деяких ліків. У народній - для лікування практично всіх патологій і хвороб. Також, його можна застосовувати і під час домашнього лікування та профілактики різних захворювань.

  • Захворювання порожнини рота. Слина медоносних бджіл є найсильнішим антисептиком. Наші предки використовували забрус для дезінфекції та чищення порожнини рота. Також, він має властивості освіжати подих, відновлювати слизову оболонку порожнини рота і лікувати ясна, що кровоточать. Має властивості, що допомагають профілактиці пародонтозу і карієсу.
  • Лікування гаймориту. Прополіс має чудову властивість очищення дихальних шляхів від слизу і рясних виділень. У разі сильного нежитю або гаймориту, необхідно жувати воскові кришечки щогодини - за кілька годин рясні виділення вийдуть і носові канали очистяться від слизу. У разі захворювання, необхідно регулярно жувати протягом перших двох днів.
  • Лікування застуди. У разі ГРЗ або ГРВІ дуже корисний чай із медом. Віск має не менш корисні властивості, що допомагають як у профілактиці, так і під час безпосереднього лікування. З метою профілактики, його можна жувати кілька разів на день у період загострення епідемій.
  • Куріння і легені. Також бджолиний віск допоможе кинути палити. Його можна використовувати замість нікотинових жуйок - у разі виникнення бажання взяти до рота цигарку, пожуйте забрус, потяг до куріння мине. Крім цього, він допоможе в оздоровленні та відновленні бронхів і легенів.
  • Вагітність. Застосування під час вагітності можливе тільки після консультації з лікарем. Необхідно переконатися у відсутності індивідуальної непереносимості цього продукту. Корисні речовини допоможуть організму майбутньої мами і захистять її від різноманітних інфекцій, а також зміцнять імунітет майбутньої дитини і зменшать ризик захворювання на застуду та вірусні інфекції. У разі застуди, під час вагітності, не рекомендується використання різних ліків, але застосування природного продукту принесе організмові тільки користь і позбавить від хвороби.
  • Шлунково-кишковий тракт. Допомагає також у нормалізації роботи кишківника, вбиває шкідливі мікроби та покращує мікрофлору кишківника. Покращує метаболізм і обмін речовин, відомі дієти із застосуванням забруса.

Вид забруса

Шкідливі властивості

Усього хорошого в міру - тут це правило також працює. Можна завдати й шкоди організму, особливо в разі безконтрольного використання цього продукту.

  • Індивідуальна непереносимість. Заборонено використовувати людям з непереносимістю продуктів бджільництва. Пам'ятайте, що алергічна реакція може призвести до вельми сумних наслідків. Якщо у вас алергія на мед, то, природно, не можна жувати або вживати стільники, оскільки частинки меду і пилку там неодмінно присутні.
  • Захворювання шлунково-кишкового тракту. Людям із гастритом, виразками або підвищеною кислотністю, також небажано застосування забруса. Це може загострити наявну болячку і призвести до серйозних наслідків, найкраще, проконсультуватися з лікарем.
  • Вагітність і діти до трьох років. Вагітним жінкам і дітям не варто зловживати бджолиним воском, оскільки це може викликати хронічну алергію на продукти бджільництва в майбутнього або вже народженого немовляти.
  • Онкологічні захворювання. Не варто вживати при розвитку онкологічних захворювань, особливо на останніх стадіях. Забрус може спровокувати активне зростання ракових клітин і погіршити становище.

Ложка із забрусом

Способи застосування

Способи застосування абсолютно різноманітні:

  1. Жування - корисне для порожнини рота, а корисні речовини потраплять в організм разом зі слиною.
  2. Ковтання - цей спосіб застосовується рідше.
  3. Медичні настоянки.
  4. Чищення зубів.
  5. Накладання компресів.

Стільники є й антибіотиком. Їх можна застосовувати спільно з терапевтичним лікуванням. Однак, варто розуміти, що під час лікування хвороб одного забрусу може бути й недостатньо - необхідно виконувати рекомендації лікарів.

Жувати слід протягом приблизно десяти хвилин, після чого, всі корисні речовини потраплять в організм. У роті залишиться жорстка грудочка чистого воску, яку необхідно виплюнути. Якщо частина воску потрапить у шлунок - у цьому немає нічого страшного.

Курс лікування проводити, бажано, не більше одного місяця зі щоденним вживанням 3-4 рази на день.

Висновок

Застосування цього побічного продукту бджільництва мало кому відоме. Однак спектр застосування дуже великий. Варто розглянути застосування забрусу в повсякденному житті. Профілактика хвороб речовинами природного походження завжди набагато корисніша за лікування цих хвороб ліками, виготовленими хімічним способом.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0