Пальмовий цукор - корисні властивості та шкода

Пальмовий цукор - корисні властивості та шкода
Солодке

Розвиток суспільства веде до того, що людство починає усвідомлювати цінність свого здоров'я. Дедалі більше людей готове присвятити час пошуку способів його збереження, зокрема - ретельному підбору продуктів харчування, здатних замінити звичні нам. Одним із таких продуктів, що набирають популярність, є пальмовий цукор.

Походження та отримання

Пальмовий цукор, він же джаггері - натуральний продукт, одержуваний зі зневодненого соку кількох видів пальм, повсюдно поширених в Індії, де і зародилися секрети виготовлення цього дивовижного продукту.

Пальмовий цукор

Із себе він представляє солодку речовину напіврідкої або твердої консистенції. Відтінки також варіюються, від темно-коричневого до пісочного.

Наразі в країнах СНД пальмовий цукор є досить рідкісним продуктом, і, тому, маловідомим. Пов'язано це як із замінністю продукту більш популярними аналогами, так і з відносною віддаленістю від місць зростання пальм.

У тих же краях, де клімат придатний для їхнього вирощування, пальмовий цукор виготовляють не тільки на харчових підприємствах, а й у домашніх умовах. Це не так складно, як може здатися: необхідний сік, що зціджується з надрізів на стовбурі пальми, і спекотне сонце для випарювання зайвої рідини.

Зрозуміло, в промислових масштабах про висушування під сонцем не йдеться - там для цих цілей використовується виварювання на повільному вогні. Утім, технологія не допускає надто високих температур, що вигідно вирізняє пальмовий цукор з-поміж інших, які піддаються грубій термічній, фізичній та хімічній обробці.

Результатом цього є збереження маси корисних речовин, що роблять благотворний вплив на всі системи органів.

Цукор у вигляді порошку

Корисні властивості

Завдяки дбайливому способу виробництва, пальмовий цукор зберігає масу вітамінів і мінеральних речовин, які впливають на багато систем органів:

  • Серцево-судинна система. Додавання в щоденний раціон пальмового цукру сприяє очищенню крові, зміцненню стінок судин і підвищенню їхньої еластичності. Так само не варто забувати, що кальцій і калій, які містяться в продукті, відіграють важливу роль у процесі скорочення мускулатури, зокрема й гладкої. А оскільки серце складається саме з неї, підтримання рівня цих речовин в організмі сприяє зниженню ризику проблем із серцевими ритмами.
  • Опорно-руховий апарат. Як уже згадувалося, мікро- і макроелементи, що містяться в продукті, необхідні для запуску процесу напруження і розслаблення м'язів. Таким чином, вживання в їжу цих речовин допомагає підтримувати скелетну мускулатуру в нормальному стані і запобігає розвитку судом, які є наслідком нестачі «палива» для розслаблення м'язів. Крім того, ті самі елементи сприяють збереженню міцності кісток і зубів.
  • Імунна система. Велике розмаїття вітамінів підвищує опірність до проникнення хвороботворних вірусів і бактерій, а також сприяє усуненню продуктів їхнього розпаду та загальному очищенню організму.
  • Травна система. Багаторічні спостереження засвідчили, що люди, які систематично їдять цей продукт, рідше страждають на захворювання, пов'язані з порушеннями процесів всмоктування і переробки їжі. Складові, що містяться в пальмовому соку, допомагають виробленню травних ферментів, прискорюючи та полегшуючи хімічну обробку білків, жирів і вуглеводів, які потрапили до шлунково-кишкового тракту, запобігають зайвому газоутворенню та тяжкості в нижніх його відділах.
  • Енергетичний обмін. Усім відомо, що саме вуглеводи, завдяки швидкому розкладанню, здатні давати швидку і ємну енергію. У цьому плані пальмовий цукор нічим не відрізняється від інших його видів, будучи чудовим джерелом швидкої підзарядки організму в разі фізичних і розумових навантажень.
  • Репродуктивна система. Особливу роль пальмовий цукор відіграє в період дозрівання плода в утробі, адже залізо, що міститься в ньому, сприяє підтримці нормального рівня червоних кров'яних тілець і запобіганню розвитку в дитини недокрів'я.
  • Стан шкіри, нігтів і волосся, міцність і доглянутий зовнішній вигляд яких - показник здоров'я і чистоти всіх систем організму.

Шматочки цукру

Можлива шкода

Зрозуміло, як і все, продукт має низку недоліків, здебільшого пов'язаних із його зловживанням. Серед несприятливих властивостей можна виділити:

  • Імовірність появи зайвої ваги. Як і всякий цукор, при необмеженому споживанні і відсутності адекватних енерговитрат веде до затримки рідини в організмі і накопичення жирових відкладень.
  • Руйнування зубної емалі, розвиток карієсу та інших захворювань порожнини рота. Але хто не знає, що надмірне вживання цукру - прямий шлях до крісла стоматолога?
  • Спірність допустимості при цукровому діабеті. Деякі лікарі вважають, що при цьому захворюванні припустимо вживати пальмовий цукор, проте більшість радить перестрахуватися й утриматися...
  • Можливість розвитку алергічної реакції. Оскільки для людини, народженої в наших широтах, пальма не є типовою їжею, високий ризик відторгнення організмом незвичних компонентів. Однак подібне є окремим випадком і не становить небезпеки для переважної більшості людей.

Цукор перед застосуванням

Застосування

Як уже описувалося вище, пальмовий цукор має різні форми продажу, що істотно розширює варіанти його застосування.

Він є гарним підсолоджувачем, який можна додавати до чаю, кави та інших страв і напоїв, що вимагають цього. Вважається дуже гарною добавкою до виробів із тіста, оскільки надає не тільки солодкого смаку, а й чудового тонкого аромату.

Найчастіше покупний пальмовий цукор фасується твердими плитками різного розміру, які необхідно піддавати будь-яким маніпуляціям для полегшення застосування - плавити, розводити або дробити. Однак деякі виробники випускають його у вигляді патоки. Вона містить більше рідини і значно частіше вживається як самостійний десерт.

Утім, додається він не тільки під час приготування солодощів. Наприклад, у традиційній індійській кухні, що славиться оригінальним сусідством непоєднуваних на перший погляд продуктів, пальмовий цукор часто додають у гарячі м'ясні страви. Не меншим успіхом він користується і як компонент соусів.

Підіб'ємо підсумки

Пальмовий цукор - доволі рідкісний і недешевий у нашій країні продукт, що має, однак, низку унікальних властивостей. Багатий вибір способів застосування і величезний перелік корисних властивостей вигідно виділяють його на тлі інших цукрів, однак, як і з будь-яким продуктом, з ним варто знати міру.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0