Чай каркаде - користь і шкода для організму
Освіжаючий настій рубінового кольору з насиченим смаком і тонким ароматом давно завоював широку популярність як чай каркаде. Він уперше з'явився ще в стародавній Індії, але найбільше став популярним у Єгипті та Судані. Тут він вважається напоєм національної кухні та ліками від багатьох хвороб.
Знайомимося ближче
Готують цей напій із квітів гібіскуса, або суданської троянди. Квітникарям відомі десятки сортів рослини, але в їжу придатний тільки один: гібіскус сабдаріффа, або інакше - розелла. Саме з її м'ясистих, попередньо підсушених квіткових чашечок і пелюсток виходить цілющий настій, унікальні властивості якого були відомі ще за часів фараонів.
Суданська троянда
Корисні особливості
Багатий набір фруктових і органічних кислот, макро- і мікроелементів, антиоксидантів і полівітамінів, що містяться в багряних кольорах, допомагає впоратися з найнагальнішими проблемами людського організму:
- Відмінно втамовує спрагу, причому як у холодному, так і в гарячому вигляді.
- Зміцнює стінки кровоносних судин і позбавляє їх зайвого холестерину.
- Благотворно впливає на шлунково-кишковий тракт і печінку, сприяючи виробленню жовчі.
- При вживанні натщесерце згубно впливає на шкідливі бактерії та паразитів.
- Покращує імунітет, підвищуючи опірність застудним захворюванням.
- Зменшує нервову напругу, м'яко заспокоюючи в разі хронічної втоми і стресу.
- Допомагає клітинам організму відновлюватися і захищає їх від вільних радикалів.
- Застосовується як спазмолітик, знижує температуру тіла і чинить легку сечогінну дію.
- В охолодженому вигляді чудово справляється з абстинентним синдромом, усуваючи симптоми інтоксикації організму.
- Використовується для відновлення водного і кислотно-лужного балансу після харчових отруєнь, які супроводжуються нестерпним блюванням і діареєю.
- Нормалізує артеріальний тиск, причому в гарячому вигляді цей напій сприяє підвищенню, а в холодному - зниженню показників.
- Благотворно впливає на роботу головного мозку, активізуючи його інтелектуальну діяльність.
Багато жінок, чекаючи появи на світ свого малюка, продовжують насолоджуватися улюбленим напоєм. Кислуватий настій допомагає їм впоратися з деякими проблемами, які нерідко трапляються в першому триместрі вагітності:
- Знижує нудоту і покращує апетит.
- М'яко заспокоює нервову систему в разі дратівливості та тривожності.
- Сприяє кращому засвоєнню заліза, запобігаючи анемії.
Якщо немає особливих протипоказань, майбутнім мамам можна вживати цей чай і далі, але в розумних кількостях і з урахуванням деяких нюансів:
- Не вживати настій натщесерце, щоб не спровокувати печію, яка і без того досить часто мучить вагітних.
- Відмовитися від напою перед сном - тонізувальний вплив у нього м'який, але в «цікавому положенні» все ж таки може викликати дискомфорт.
- Уважно стежити за роботою сечовидільної системи - кисле пиття при підвищених навантаженнях на ці органи здатне створити чергові проблеми.
Обережно: можливі побічні ефекти
Будь-який корисний продукт може стати причиною неприємностей, якщо не дотримуватися міри. Це стосується і каркаде. Його рекомендується пити не більше трьох чашок на день, особливо в концентрованому вигляді, щоб не спровокувати печію навіть у абсолютно здорових людей.
Кислоти, що містяться в гібіскусі, руйнівно впливають на зубну емаль, тому після його вживання краще сполоснути рот чистою водою.
Вагомою причиною для обережного вживання також є наявність гострих і хронічних захворювань:
- У разі гастриту з підвищеною кислотністю та виразки шлунка потрібно враховувати, що кислота, яка міститься в настої, може посилити диспепсичні явища в шлунково-кишковому тракті або викликати загострення захворювання.
- Слід проявляти обережність і в разі дискензії жовчовивідних шляхів, щоб не спровокувати їхній спазм.
- Неприпустимим є зловживання цим настоєм при захворюваннях сечового міхура і нирок, особливо у фазі загострення і за наявності каменів.
- Людям, схильним до алергічних реакцій, також варто проявити обережність і спочатку переконатися в адекватній реакції свого організму на цей напій.
- Не рекомендується пропонувати каркаде маленьким дітям, особливо якщо вони схильні до діатезу.
Заварюємо і п'ємо правильно
Незважаючи на величезну кількість рецептів приготування каркаде в кулінарних традиціях різних країн, склалася загальна технологія, необхідна для збереження неповторного смаку, аромату і корисних властивостей напою.
Посуд потрібно використовувати скляний, порцеляновий або керамічний. Металева не годиться: вона окислюється і псує смак настою, а також виділяє речовини, які знищують його корисні властивості.
Пропорції - класичні: на одну склянку води бреється від однієї до двох чайних ложок сухих пелюсток. Кількість сировини залежить від бажаної міцності майбутнього напою.
Заварюють гібіскус тільки один раз: усі корисні речовини, які містяться в його суцвіттях, залишаються в першому настої.
- Гарячий спосіб. Сухі пелюстки заливають окропом, посуд накривають кришкою і дають настоятися близько п'яти хвилин.
- Холодний спосіб. Сировину заливають водою кімнатної температури у звичайній пропорції та настоюють протягом трьох годин. Можна продовжити процес і до ранку. Вважається, що цей варіант максимально зберігає всі цілющі властивості напою.
- Варка .Суцвіття пару годин настоюють у холодній воді й потім варять на повільному вогні. Після появи у воді бульбашок вогонь зменшують і варять протягом трьох хвилин, не доводячи до кипіння. Приготований напій виходить особливо концентрованим, з яскраво вираженим кислим смаком. Перед вживанням його краще підсолодити цукром або медом.
- Для гурманів. Потрібну кількість пелюсток заливають окропом і дають настоятися протягом 10-15 хвилин. Потім додають м'яту, часточки лимона та корицю. Можна використовувати й інші фрукти, наприклад персики або апельсини, а замість кориці покласти паличку гвоздики, імбир, кардамон, мелісу або шипшину. Експерименти з гібіскусом тільки вітаються. Він чудово поєднується з багатьма фруктами, ягодами та спеціями. Витримавши ще хвилин 10, додають за смаком цукор і дають напою охолонути. Освіжаючий, ароматний напій для літнього столу готовий. Перед подачею в нього додають колотий лід.
Гра ароматів
Різноманіття існуючих сортів, видів і способів вживання каркаде дає можливість кожному вибрати улюблений або створити свій, оригінальний і корисний напій. Комбінуючи трави, фрукти, ягоди та спеції, використовуючи їхні цілющі якості, яскраву палітру смаків і ароматів, ми не тільки урізноманітнюємо свій стіл, а й отримаємо унікальний полівітамінний комплекс, насичений необхідними для здоров'я речовинами.