Що корисніше їсти хліб чи лаваш

Що корисніше їсти хліб чи лаваш
Продукти

Відтоді, як люди навчилися робити хліб, він постійно присутній у них на столі. Але деякі споживачі, які стежать за пропорціями своєї фігури, наполягають на шкідливості цього продукту і пропонують замінити його на лаваш. Чи справді лаваш корисніший за?

Що таке хліб і лаваш

Хлібом називають сімейство виробів із борошна будь-яких злаків і сортів. У кожній країні свої традиції щодо його складу, форми, особливостей приготування. У Росії у вузькому розумінні під хлібом мають на увазі чорні й білі буханки з дріжджового тіста, спечені у формах (зазвичай у вигляді «цеглинок» або короваїв). А в широкому розумінні застосовують термін «хлібобулочні вироби», що поширюється на буханки, довгасті подові батони, бублики та бублики, здобні булочки, пиріжки тощо.п. Це вироби різної форми, приготовані з дріжджами і без них. Крім перемеленого злаку і солі вони можуть містити маргарин, цукор, ароматизатори, консерванти, мак, кмин та інші добавки.

Лаваш - тонкий корж із перемеленої пшениці, замішаної з водою та сіллю. Лаваш зазвичай випікають на внутрішній стінці печі (тандира). Поширений на Кавказі та Близькому Сході. У м'якому (гарячому) вигляді його застосовують, щоб приготувати бутерброди, запіканки, рулети. Використовують у складі шаурми, бозбаша, люля-кебаба, лавашани, піті. Остигаючи, коржик швидко висихає, перетворюючись на твердий і ламкий. Так її заготовляють про запас. Перед вживанням потрібно скропити водою і розм'якшеним вживати для їжі.

Користь хліба

Найкориснішим є борошно з цільного зерна або з висівками, що зберігає «цінності» зародка і зовнішньої оболонки насіння. З переходом від подрібненої крупи 2-го ґатунку до 1-го і вищого корисні речовини зменшуються. Після «найтоншої» обробки залишаються практично тільки білок і крохмаль. Буханець із цільного зерна містить елементи, що описуються нижче.

Хліб

Клітковина

Підтримує роботу кишечника. Не в кожного гаманець дозволяє купувати екологічно чисті продукти. А те, що доступне за ціною, збільшує «відходи» під час перетравлення їжі. З іншого боку, за млявого кишківника та малорухливого способу життя повна відмова від хлібобулочних виробів призводить до виникнення хронічних неприємностей - затримок випорожнень та інтоксикацій організму. Клітковина - одна з речовин, від якої залежить своєчасність виходу калової маси. Імовірність самоотруєння помітно знижується.

Клітковина має 2 переваги:

  • Переміщаючись кишечником, вона захоплює жовчні кислоти, холестерин, солі важких металів і токсини.
  • Служить їжею природним мікромешканцям кишечника, які виробляють необхідні для його діяльності ферменти.
У житньому хлібному різновиді клітковини більше, ніж у пшеничному. Однакова вагова кількість виробів грубих білих сортів вміщує цього інгредієнта у 2,5 раза менше, вищого ґатунку - у 5 разів менше, ніж «темний» зразок.

Вітаміни групи В, Е і РР

Завдяки їм:

  • Опускається рівень холестерину, що «засмічує» судини і сприяє утворенню тромбів, які забивають площу кровотоку. А отже, не загрожують інсульти та інфаркти.
  • Нормалізується вуглеводний і ліпідний обмін.
  • Гальмується поява ракових пухлин у товстому кишечнику.
  • Зберігається «молодість» шкіри та м'язів. Вони менш схильні до «старіння» і целюліту.
  • Пригнічується зайвий апетит. У магазинах стільки приправ, що очі розбігаються. Господині, діставшись до «забороненого плоду», додають їх у всі страви. Як тут не попросити добавочки! А якщо з'їсти нормальний ланч ніколи або ніде (багато дрібних фірм не мають закладів громадського харчування у себе або поруч), то працівники перекушують «модним» фастфудом, який лише короткочасно притупляє голод. Хліб несе відчуття ситості, а отже, перешкоджає переїданню й ожирінню.
  • Організм захищений від депресії. Вітамін В регулює функції нервової системи, надійно захищаючи її від стресу. Нестача його веде до більшої стомлюваності, почастішання проявів запальності та невдоволення собою. Наслідком цього є депресія.

Цинк, залізо, магній

  • Цинк впливає на активність мозку та обмінних процесів. Міститься в низькосортному борошні, особливо багато його у висівках.
  • Залізо бере участь у кровотворенні та засвоєнні вітамінів.
  • Магній відповідає за розвиток опорно-рухового апарату та стабілізацію процесів збудження-гальмування.

Вуглеводи

Забезпечують усі органи калоріями, транспортом, будівельним блоками. Найбільше їх у білому хлібі (до 70 %), і він найкраще перетравлюється.

Інші корисності

  • Це універсальний продукт. Підходить практично всім людям.
  • Не набридає при щоденному вживанні, на відміну від іншої їжі.
  • Сприяє засвоєнню іншої їжі. Надає їжі зручну для травного тракту структуру. За регулярного вживання їжа повністю змочується соком, що утворюється, краще просувається і засвоюється.

Користь лаваша

  • Сприяє схудненню через низьку калорійність.
  • Не перебиває смак їжі. Класичний лаваш несмачний, без зайвих добавок.
  • За корисними властивостями подібний до білого хліба.
  • Довше зберігається. У сухому вигляді можна зберігати до 1 року. Хліб через 1 добу після приготування втрачає більшу частину чудових властивостей. Саме тому в Росії законодавчо заборонили його переробку. Звісно, можна використовувати сухарі, але їх потрібно довше розмочувати і проблемніше сушити.
  • Замінює тарілки. У поході або «на ходу» можна загорнути в коржі м'ясо та іншу їжу і їсти руками, як пиріжки.

Лаваш

Коли протипоказані

Лікарі практично ніколи не вимагають повного виключення хлібобулочних виробів із раціону. Але обмеження на їх вживання все-таки існують:

  • Підвищена кислотність в організмі. Поїдання щойно спеченого житнього шматочка може загострити гастрит і виразку шлунка через більше слиновиділення. За таких недуг краще підсушити білий батон або взяти лаваш.
  • Зайва вага. Слід скоротити в раціоні здобу, пиріжки, солодкі булочки, торти та подібні кондитерські вироби.
  • Хвороби серця. Медики радять перейти на ахлоридний обдирний продукт без солі.
  • Цукровий діабет і ожиріння. Рекомендуються житні продукти, що мають меншу кількість вуглеводів у складі.

Хліб і лаваш

Що ж вживати

  1. Найкориснішим вважається житній продукт, оскільки його не виробляють здобним.
  2. Що вищий сорт борошна, то більша кількість крохмалю, що приносить зайві калорії і різко підвищує вміст цукру в крові.
  3. Лаваш за корисністю складу подібний до пшеничного буханця. Адже сучасні рецепти можуть включати різні добавки.
  4. Потрібно знати міру. Вживання продуктів з високосортного борошна понад норму (150 грамів на добу) сприяє загостренню ендокринних, серцево-судинних, онкологічних і шлунково-кишкових захворювань, примножує ризик набуття цукрового діабету.
  5. Будь-який хлібобулочний продукт може завдати шкоди, якщо він погано пропечений, пересушений, забруднений або прострочений. Тоді можливі отруєння, здуття, нетравність і навіть виникнення гастриту.
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Чим корисні та чим шкідливі мандарини для організму Чим корисні та чим шкідливі мандарини для організму
Невеликі фрукти яскраво-помаранчевого кольору з соковитою м'якоттю і сильним цитрусовим ароматом знайомі всім з...
14.02.25
0
0
Клітковина - користь і можлива шкода Клітковина - користь і можлива шкода
Такий продукт як клітковина часто застосовується не як самостійна страва, а як добавка до готових виробів. Науково...
14.02.25
0
0
Які чіпси шкідливіші Pringles чи Lays? Які чіпси шкідливіші Pringles чи Lays?
Як би дивно це не звучало, але багато людей вважають, що без закуски не може обходитися жоден вечірній перегляд фільму...
14.02.25
0
0
Хміль - користь і шкода для організму Хміль - користь і шкода для організму
Хміль люди знають із давніх часів. У народі його називають пивною квіткою або горкачем. На Русі шишки хмелю вважали...
14.02.25
2
0