Що корисніше їсти хліб чи лаваш

Що корисніше їсти хліб чи лаваш
Продукти

Відтоді, як люди навчилися робити хліб, він постійно присутній у них на столі. Але деякі споживачі, які стежать за пропорціями своєї фігури, наполягають на шкідливості цього продукту і пропонують замінити його на лаваш. Чи справді лаваш корисніший за?

Що таке хліб і лаваш

Хлібом називають сімейство виробів із борошна будь-яких злаків і сортів. У кожній країні свої традиції щодо його складу, форми, особливостей приготування. У Росії у вузькому розумінні під хлібом мають на увазі чорні й білі буханки з дріжджового тіста, спечені у формах (зазвичай у вигляді «цеглинок» або короваїв). А в широкому розумінні застосовують термін «хлібобулочні вироби», що поширюється на буханки, довгасті подові батони, бублики та бублики, здобні булочки, пиріжки тощо.п. Це вироби різної форми, приготовані з дріжджами і без них. Крім перемеленого злаку і солі вони можуть містити маргарин, цукор, ароматизатори, консерванти, мак, кмин та інші добавки.

Лаваш - тонкий корж із перемеленої пшениці, замішаної з водою та сіллю. Лаваш зазвичай випікають на внутрішній стінці печі (тандира). Поширений на Кавказі та Близькому Сході. У м'якому (гарячому) вигляді його застосовують, щоб приготувати бутерброди, запіканки, рулети. Використовують у складі шаурми, бозбаша, люля-кебаба, лавашани, піті. Остигаючи, коржик швидко висихає, перетворюючись на твердий і ламкий. Так її заготовляють про запас. Перед вживанням потрібно скропити водою і розм'якшеним вживати для їжі.

Користь хліба

Найкориснішим є борошно з цільного зерна або з висівками, що зберігає «цінності» зародка і зовнішньої оболонки насіння. З переходом від подрібненої крупи 2-го ґатунку до 1-го і вищого корисні речовини зменшуються. Після «найтоншої» обробки залишаються практично тільки білок і крохмаль. Буханець із цільного зерна містить елементи, що описуються нижче.

Хліб

Клітковина

Підтримує роботу кишечника. Не в кожного гаманець дозволяє купувати екологічно чисті продукти. А те, що доступне за ціною, збільшує «відходи» під час перетравлення їжі. З іншого боку, за млявого кишківника та малорухливого способу життя повна відмова від хлібобулочних виробів призводить до виникнення хронічних неприємностей - затримок випорожнень та інтоксикацій організму. Клітковина - одна з речовин, від якої залежить своєчасність виходу калової маси. Імовірність самоотруєння помітно знижується.

Клітковина має 2 переваги:

  • Переміщаючись кишечником, вона захоплює жовчні кислоти, холестерин, солі важких металів і токсини.
  • Служить їжею природним мікромешканцям кишечника, які виробляють необхідні для його діяльності ферменти.
У житньому хлібному різновиді клітковини більше, ніж у пшеничному. Однакова вагова кількість виробів грубих білих сортів вміщує цього інгредієнта у 2,5 раза менше, вищого ґатунку - у 5 разів менше, ніж «темний» зразок.

Вітаміни групи В, Е і РР

Завдяки їм:

  • Опускається рівень холестерину, що «засмічує» судини і сприяє утворенню тромбів, які забивають площу кровотоку. А отже, не загрожують інсульти та інфаркти.
  • Нормалізується вуглеводний і ліпідний обмін.
  • Гальмується поява ракових пухлин у товстому кишечнику.
  • Зберігається «молодість» шкіри та м'язів. Вони менш схильні до «старіння» і целюліту.
  • Пригнічується зайвий апетит. У магазинах стільки приправ, що очі розбігаються. Господині, діставшись до «забороненого плоду», додають їх у всі страви. Як тут не попросити добавочки! А якщо з'їсти нормальний ланч ніколи або ніде (багато дрібних фірм не мають закладів громадського харчування у себе або поруч), то працівники перекушують «модним» фастфудом, який лише короткочасно притупляє голод. Хліб несе відчуття ситості, а отже, перешкоджає переїданню й ожирінню.
  • Організм захищений від депресії. Вітамін В регулює функції нервової системи, надійно захищаючи її від стресу. Нестача його веде до більшої стомлюваності, почастішання проявів запальності та невдоволення собою. Наслідком цього є депресія.

Цинк, залізо, магній

  • Цинк впливає на активність мозку та обмінних процесів. Міститься в низькосортному борошні, особливо багато його у висівках.
  • Залізо бере участь у кровотворенні та засвоєнні вітамінів.
  • Магній відповідає за розвиток опорно-рухового апарату та стабілізацію процесів збудження-гальмування.

Вуглеводи

Забезпечують усі органи калоріями, транспортом, будівельним блоками. Найбільше їх у білому хлібі (до 70 %), і він найкраще перетравлюється.

Інші корисності

  • Це універсальний продукт. Підходить практично всім людям.
  • Не набридає при щоденному вживанні, на відміну від іншої їжі.
  • Сприяє засвоєнню іншої їжі. Надає їжі зручну для травного тракту структуру. За регулярного вживання їжа повністю змочується соком, що утворюється, краще просувається і засвоюється.

Користь лаваша

  • Сприяє схудненню через низьку калорійність.
  • Не перебиває смак їжі. Класичний лаваш несмачний, без зайвих добавок.
  • За корисними властивостями подібний до білого хліба.
  • Довше зберігається. У сухому вигляді можна зберігати до 1 року. Хліб через 1 добу після приготування втрачає більшу частину чудових властивостей. Саме тому в Росії законодавчо заборонили його переробку. Звісно, можна використовувати сухарі, але їх потрібно довше розмочувати і проблемніше сушити.
  • Замінює тарілки. У поході або «на ходу» можна загорнути в коржі м'ясо та іншу їжу і їсти руками, як пиріжки.

Лаваш

Коли протипоказані

Лікарі практично ніколи не вимагають повного виключення хлібобулочних виробів із раціону. Але обмеження на їх вживання все-таки існують:

  • Підвищена кислотність в організмі. Поїдання щойно спеченого житнього шматочка може загострити гастрит і виразку шлунка через більше слиновиділення. За таких недуг краще підсушити білий батон або взяти лаваш.
  • Зайва вага. Слід скоротити в раціоні здобу, пиріжки, солодкі булочки, торти та подібні кондитерські вироби.
  • Хвороби серця. Медики радять перейти на ахлоридний обдирний продукт без солі.
  • Цукровий діабет і ожиріння. Рекомендуються житні продукти, що мають меншу кількість вуглеводів у складі.

Хліб і лаваш

Що ж вживати

  1. Найкориснішим вважається житній продукт, оскільки його не виробляють здобним.
  2. Що вищий сорт борошна, то більша кількість крохмалю, що приносить зайві калорії і різко підвищує вміст цукру в крові.
  3. Лаваш за корисністю складу подібний до пшеничного буханця. Адже сучасні рецепти можуть включати різні добавки.
  4. Потрібно знати міру. Вживання продуктів з високосортного борошна понад норму (150 грамів на добу) сприяє загостренню ендокринних, серцево-судинних, онкологічних і шлунково-кишкових захворювань, примножує ризик набуття цукрового діабету.
  5. Будь-який хлібобулочний продукт може завдати шкоди, якщо він погано пропечений, пересушений, забруднений або прострочений. Тоді можливі отруєння, здуття, нетравність і навіть виникнення гастриту.
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0