Що корисніше їсти хліб чи лаваш
![Що корисніше їсти хліб чи лаваш](/templates/hype-blog/dleimages/no_image.jpg)
Відтоді, як люди навчилися робити хліб, він постійно присутній у них на столі. Але деякі споживачі, які стежать за пропорціями своєї фігури, наполягають на шкідливості цього продукту і пропонують замінити його на лаваш. Чи справді лаваш корисніший за?
Що таке хліб і лаваш
Хлібом називають сімейство виробів із борошна будь-яких злаків і сортів. У кожній країні свої традиції щодо його складу, форми, особливостей приготування. У Росії у вузькому розумінні під хлібом мають на увазі чорні й білі буханки з дріжджового тіста, спечені у формах (зазвичай у вигляді «цеглинок» або короваїв). А в широкому розумінні застосовують термін «хлібобулочні вироби», що поширюється на буханки, довгасті подові батони, бублики та бублики, здобні булочки, пиріжки тощо.п. Це вироби різної форми, приготовані з дріжджами і без них. Крім перемеленого злаку і солі вони можуть містити маргарин, цукор, ароматизатори, консерванти, мак, кмин та інші добавки.
Лаваш - тонкий корж із перемеленої пшениці, замішаної з водою та сіллю. Лаваш зазвичай випікають на внутрішній стінці печі (тандира). Поширений на Кавказі та Близькому Сході. У м'якому (гарячому) вигляді його застосовують, щоб приготувати бутерброди, запіканки, рулети. Використовують у складі шаурми, бозбаша, люля-кебаба, лавашани, піті. Остигаючи, коржик швидко висихає, перетворюючись на твердий і ламкий. Так її заготовляють про запас. Перед вживанням потрібно скропити водою і розм'якшеним вживати для їжі.
Користь хліба
Найкориснішим є борошно з цільного зерна або з висівками, що зберігає «цінності» зародка і зовнішньої оболонки насіння. З переходом від подрібненої крупи 2-го ґатунку до 1-го і вищого корисні речовини зменшуються. Після «найтоншої» обробки залишаються практично тільки білок і крохмаль. Буханець із цільного зерна містить елементи, що описуються нижче.
Клітковина
Підтримує роботу кишечника. Не в кожного гаманець дозволяє купувати екологічно чисті продукти. А те, що доступне за ціною, збільшує «відходи» під час перетравлення їжі. З іншого боку, за млявого кишківника та малорухливого способу життя повна відмова від хлібобулочних виробів призводить до виникнення хронічних неприємностей - затримок випорожнень та інтоксикацій організму. Клітковина - одна з речовин, від якої залежить своєчасність виходу калової маси. Імовірність самоотруєння помітно знижується.
Клітковина має 2 переваги:
- Переміщаючись кишечником, вона захоплює жовчні кислоти, холестерин, солі важких металів і токсини.
- Служить їжею природним мікромешканцям кишечника, які виробляють необхідні для його діяльності ферменти.
Вітаміни групи В, Е і РР
Завдяки їм:
- Опускається рівень холестерину, що «засмічує» судини і сприяє утворенню тромбів, які забивають площу кровотоку. А отже, не загрожують інсульти та інфаркти.
- Нормалізується вуглеводний і ліпідний обмін.
- Гальмується поява ракових пухлин у товстому кишечнику.
- Зберігається «молодість» шкіри та м'язів. Вони менш схильні до «старіння» і целюліту.
- Пригнічується зайвий апетит. У магазинах стільки приправ, що очі розбігаються. Господині, діставшись до «забороненого плоду», додають їх у всі страви. Як тут не попросити добавочки! А якщо з'їсти нормальний ланч ніколи або ніде (багато дрібних фірм не мають закладів громадського харчування у себе або поруч), то працівники перекушують «модним» фастфудом, який лише короткочасно притупляє голод. Хліб несе відчуття ситості, а отже, перешкоджає переїданню й ожирінню.
- Організм захищений від депресії. Вітамін В регулює функції нервової системи, надійно захищаючи її від стресу. Нестача його веде до більшої стомлюваності, почастішання проявів запальності та невдоволення собою. Наслідком цього є депресія.
Цинк, залізо, магній
- Цинк впливає на активність мозку та обмінних процесів. Міститься в низькосортному борошні, особливо багато його у висівках.
- Залізо бере участь у кровотворенні та засвоєнні вітамінів.
- Магній відповідає за розвиток опорно-рухового апарату та стабілізацію процесів збудження-гальмування.
Вуглеводи
Забезпечують усі органи калоріями, транспортом, будівельним блоками. Найбільше їх у білому хлібі (до 70 %), і він найкраще перетравлюється.
Інші корисності
- Це універсальний продукт. Підходить практично всім людям.
- Не набридає при щоденному вживанні, на відміну від іншої їжі.
- Сприяє засвоєнню іншої їжі. Надає їжі зручну для травного тракту структуру. За регулярного вживання їжа повністю змочується соком, що утворюється, краще просувається і засвоюється.
Користь лаваша
- Сприяє схудненню через низьку калорійність.
- Не перебиває смак їжі. Класичний лаваш несмачний, без зайвих добавок.
- За корисними властивостями подібний до білого хліба.
- Довше зберігається. У сухому вигляді можна зберігати до 1 року. Хліб через 1 добу після приготування втрачає більшу частину чудових властивостей. Саме тому в Росії законодавчо заборонили його переробку. Звісно, можна використовувати сухарі, але їх потрібно довше розмочувати і проблемніше сушити.
- Замінює тарілки. У поході або «на ходу» можна загорнути в коржі м'ясо та іншу їжу і їсти руками, як пиріжки.
Коли протипоказані
Лікарі практично ніколи не вимагають повного виключення хлібобулочних виробів із раціону. Але обмеження на їх вживання все-таки існують:
- Підвищена кислотність в організмі. Поїдання щойно спеченого житнього шматочка може загострити гастрит і виразку шлунка через більше слиновиділення. За таких недуг краще підсушити білий батон або взяти лаваш.
- Зайва вага. Слід скоротити в раціоні здобу, пиріжки, солодкі булочки, торти та подібні кондитерські вироби.
- Хвороби серця. Медики радять перейти на ахлоридний обдирний продукт без солі.
- Цукровий діабет і ожиріння. Рекомендуються житні продукти, що мають меншу кількість вуглеводів у складі.
Що ж вживати
- Найкориснішим вважається житній продукт, оскільки його не виробляють здобним.
- Що вищий сорт борошна, то більша кількість крохмалю, що приносить зайві калорії і різко підвищує вміст цукру в крові.
- Лаваш за корисністю складу подібний до пшеничного буханця. Адже сучасні рецепти можуть включати різні добавки.
- Потрібно знати міру. Вживання продуктів з високосортного борошна понад норму (150 грамів на добу) сприяє загостренню ендокринних, серцево-судинних, онкологічних і шлунково-кишкових захворювань, примножує ризик набуття цукрового діабету.
- Будь-який хлібобулочний продукт може завдати шкоди, якщо він погано пропечений, пересушений, забруднений або прострочений. Тоді можливі отруєння, здуття, нетравність і навіть виникнення гастриту.
![Айран чи тан - що корисніше?](/templates/hype-blog/dleimages/no_image.jpg)
![Що корисніше яловичина чи телятина?](/templates/hype-blog/dleimages/no_image.jpg)
![Що корисніше їсти кріп або петрушку?](/templates/hype-blog/dleimages/no_image.jpg)
![Боржомі - користь і шкода](/templates/hype-blog/dleimages/no_image.jpg)