Фундук чи волоський горіх - що корисніше

Фундук чи волоський горіх - що корисніше
Горіхи

Фундук і волоський горіх багаті білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мікро-, макроелементами. Дієтологи рекомендують включати це цінне джерело поживних елементів у меню чоловікам і жінкам. Продукт має високу калорійність, що обмежує кількість вживаних щодня горіхів, що призводить до питання про те, які саме краще вибрати.

Чим корисні горіхи

Поживні плоди, вкриті твердою оболонкою, з їстівним ядерцем представлені широким розмаїттям. Кожен має свої характерні особливості, але об'єднані вони вмістом таких речовин:

  • Калій, залізо, фосфор.
  • Вітаміни груп B, E.
  • Омега-3, -6, -9 жирні кислоти.
  • Харчові волокна.
  • Легкозасвоюваний білок.

Ядра мають більшу цінність порівняно з будь-якими фруктами, м'ясом, рибою. Склад вирізняється не тільки багатством корисних речовин, а й збалансованістю.

Нутрієнти, мінеральні сполуки, що входять до складу волоських горіхів і фундука. роблять їх бажаним продуктом у вегетаріанському, дієтичному меню. Останнє може збентежити декого через калорійність продукту, але йдеться про невелику кількість ядерець. Кількох штук вистачає, щоб не нашкодити фігурі, але отримати всі необхідні поживні речовини. Це особливо важливо при обмеженому раціоні харчування на схудненні.

Фундук: склад і корисні властивості

На 100 г фундука припадає 650 ккал, з яких 60 г - жири, 15 г - білки, 10 г - вуглеводи. За харчовою цінністю його можна порівняти з яйцями, м'ясом. Горіх багатий на вітаміни A, E, C, PP, K, B, мінерали, антиоксиданти.

Регулярне вживання фундука сприяє:

  • Зміцненню серцево-судинної системи, нормалізації тиску, підтримці балансу калію, кальцію.
  • Зниження шкідливого холестерину, профілактики розвитку атеросклерозу.
  • Нормалізації рівня цукру в крові.
  • Правильному кровотворенню, беручи участь у процесі утворення еритроцитів і тромбоцитів.
  • Захисту нервової системи, підвищуючи стійкість до стресів і перепадів настрою.
  • Поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту.
  • Підвищенню метаболізму, нормалізації ліпідного обміну.

Фундук підвищує захисні функції організму, стимулює мозкову діяльність.

Фундук

Волоський горіх: склад і корисні властивості

Калорійність волоського горіха становить 656 ккал. Ядерця містять понад 80 мікро- і макроелементів. Вони чемпіони за вмістом корисних і цінних речовин, тому рекомендовані до вживання чоловікам і жінкам різного віку.

Продукт чинить такий позитивний вплив на організм:

  • Зміцнює імунну систему, перешкоджає авітамінозу.
  • Знижує ймовірність розвитку анемії та рекомендований до вживання за наявності цієї недуги.
  • Покращує роботу серцево-судинної системи, очищаючи кров і усуваючи холестеринові та склеротичні бляшки.
  • Нормалізує травлення, позбавляючи запору і дисбактеріозу.
  • Заспокоює нервову систему.
  • Стимулює розумову діяльність, зміцнюючи пам'ять.

Його використовують як джерело енергії, вживаючи в складі різних напоїв і коктейлів.

Волоські горіхи

Можливі протипоказання

Будь-які горіхи корисні, але вживати цей продукт слід з обережністю. Волоський і лісовий горіхи не можна їсти в разі:

  • Індивідуальної непереносимості.
  • Шкірних захворюваннях.
  • Ожирінні без нормалізації харчування.
У перший раз продукт їдять з обережністю, ретельно контролюючи власне самопочуття. Особливо потрібно стежити за станом дітей. Без дотримання дієти висококалорійні ядерця можуть призвести до ще більшого набору ваги, що перекреслить їхню цінність.

Що корисніше - фундук чи волоський горіх

Калорійність обох продуктів однакова. Вони збагачують організм цінними речовинами, надають зміцнювальний ефект, але відмінності між ядерцями є. Якому горіху віддати перевагу? Відповідь на це запитання залежить від того, хто і для яких цілей його вживає.

Фундук рекомендовано включати в меню:

  1. Людям, які страждають від хронічної втоми, постійно зазнають стресів на роботі, у разі підвищеного артеріального тиску, захворювань шлунково-кишкового тракту, закрепів і застійних процесів, гастриту, цукрового діабету. Він полегшує симптоматику, знижує ризик рецидивів у майбутньому.
  2. Жінкам лісовий горіх допомагає зберегти шкіру, волосся здоровими, красивими. Його рекомендовано їсти під час вагітності, лактації. Він допомагає зберегти здоров'я мами й малюка. Крім того, саме фундук корисно їсти на дієті. Кількох штук вистачає для компенсації нестачі вітамінів, мінералів у разі обмеженого (мізерного) раціону.
  3. Чоловікам, які активно займаються спортом. Речовини, що містяться в ядерцях, допомагають прискорити набір сухої м'язової маси, тобто без жирових відкладень. Фундук благотворно впливає на нервову, кровоносну, травну системи сильної половини людства.

Продукт ідеальний для підтримки збалансованого харчування. Його рекомендують вживати всім, хто сидить на дієті.

Волоський горіх має багатший склад. Їстівні ядерця продукту надають неоціненну користь:

  1. Жінкам він рекомендований у разі крововтрат під час менструального циклу, після пологів і хірургічного втручання, як профілактика варикозного розширення вен, особливо тоді, коли носять тісне взуття на підборах, для стабілізації психологічного емоційного фону, зняття нервової напруги, а також збереження здоров'я.
  2. Чоловікам волоський горіх показаний до вживання завдяки тому, що він знижує ризик розвитку аденоми простати, благотворно впливає на дітородну і статеву функцію (потенцію). Продукт сприяє виробленню головного гормону для кожного представника сильної половини людства - тестостерону.
  3. Дітям він корисний насамперед для розвитку гарної пам'яті, мозкової діяльності, а також джерела поживних речовин, що підтримують м'язи в тонусі. Останнє відіграє важливу роль у формуванні хорошої моторики.

Ядерця, укладені в твердій шкаралупі, не просто смачні, а відіграють неоціненну роль для підтримки жіночого і чоловічого здоров'я.

Фундук і волоський горіх

Підбиваючи підсумок, можна сказати, що волоський горіх корисніший, але фундук теж має свою цінність, яка проявляється в дещо інших якостях. Вибирати, який із продуктів включати в меню, залежить тільки від того, які властивості ядер мають першорядне значення.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво? Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво?
Популярність легких алкогольних напоїв - сидру і пива, сьогодні перебуває на своєму піку. Більшість обивателів...
14.03.25
0
0
Фундук чи волоський горіх - що корисніше Фундук чи волоський горіх - що корисніше
Фундук і волоський горіх багаті білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мікро-, макроелементами. Дієтологи...
14.03.25
0
0
Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода
Насіння соняшнику - поширений продукт, який містить у собі безліч корисних речовин. Найчастіше його вживають у...
14.03.25
0
0
Що корисніше сало чи курдюк Що корисніше сало чи курдюк
У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм...
14.03.25
0
0