Користь і шкода фундука для організму людини

Напевно кожен із нас не раз чув рекомендацію споживати якомога більше горіхів, адже цей продукт надзвичайно корисний для нашого організму. І це справді не позбавлене здорового глузду - доведено, що в горіхах міститься безліч вітамінів і мінералів, які значно покращують самопочуття і здоров'я.
Один із найпопулярніших у вітчизняного споживача представників «горіхового сімейства» - маленький круглий фундук, який часто зустрічається в різних шоколадках і цукерках.
Чим корисний для нашого організму цей горіх? Як правильно вибирати фундук і на що варто зважати, перш ніж вводити продукт у свій раціон?
Фундук - основні відомості про продукт
Інша назва горіха, що часто зустрічається в різних джерелах, - «лісовий горіх». Коричневі маленькі горішки є плодами дерев'янистого чагарнику, іменованого ліщиною звичайною, або ліщиною.
Ця рослина росте на території практично всієї Європи, зокрема і в північних її країнах, таких, наприклад, як Норвегія. Вирощують ліщину в європейській частині Росії, а також на Кавказі. Культивується ліщина також у теплих східних країнах. Так, одним із найбільших виробників є на сьогоднішній день Туреччина.
Лісовий горіх - чи не найвідоміший у нас вид горіха. Його активно вживають як у сирому вигляді, так і в складі різноманітних кондитерських виробів: солодощів, таких, як шоколад, горіхово-шоколадні пасти, різноманітні цукерки, а також халва. Гурмани із задоволенням додають фундук до різноманітних вишуканих рецептів високої кухні.
Однак для того, щоб отримати від лісового горіха максимальну користь, не обов'язково піддавати його будь-якій обробці. Жменя звичайного сирого фундука на день забезпечить вас достатньою кількістю вітамінів і мінералів та зарядить енергією на цілий день!Корисні якості
Як саме впливає на наше здоров'я фундук і чому його обов'язково потрібно їсти, щоб поліпшити стан організму та перетворити власний зовнішній вигляд?
- Перш за все, варто сказати, що фундук, як і будь-який горіх, багатий на жири, а значить, енергією для нашого тіла. Усього 50 грам лісового горішка на тривалий час наситять і вгамують голод, тому не зайвим буде їсти фундук під час сніданку або перекушувати ним у походах чи під час інтенсивного фізичного навантаження.
- Плоди ліщини також славляться високим вмістом вітаміну Е, необхідного для нормального функціонування жіночої репродуктивної системи. Вітамін Е нормалізує менструальний цикл і робить менструації менш болісними. Крім того, токоферол сприятливо позначається на здоров'ї та стані шкіри, нігтів і волосся; допомагає боротися з випаданням або ламкістю локонів, робить шкіру пружною і сяючою, нігті - менш ламкими.
- У фундуку міститься чимало білка, який добре засвоюється організмом. Це може бути особливо корисно людям, які дотримуються вегетаріанської дієти або суворого посту, іншими словами, відчувають дефіцит білків у раціоні.
- Добре позначається вживання лісового горіха на стані та роботі серцево-судинної системи. Зміцнюється серцевий м'яз, очищаються і стають міцнішими судини, кров активно рухається організмом, насичує киснем і поживними речовинами тканини та клітини, що вкрай позитивно позначається на самопочутті та знижує ризик багатьох судинних захворювань...
- Залізо, що міститься у фундуку, допомагає підняти показники гемоглобіну в організмі та поліпшити функціонування кровоносної системи.
- Від введення в раціон продукту покращиться і здоров'я травної системи, налагодиться робота кишківника, перестануть турбувати закрепи, метеоризм та інші розлади шлунково-кишкового тракту.
- Вельми сприятливо позначається вживання лісового горіха і на роботі мозку. Жменя фундука на день значно покращує розумову діяльність, швидкість мислення, увагу та пам'ять. Рекомендується налягати на горішки під час напруженої розумової діяльності (наприклад, іспитів або інтенсивного навчання).
- Природні антиоксиданти, удосталь наявні в складі продукту, уповільнюють процеси старіння в організмі, змінюють стан епітелію, але найголовніше - ці речовини перешкоджають утворенню та розвитку ракових клітин, слугують профілактикою онкологічних захворювань.
Шкода і протипоказання
- Безперечно, фундук - продукт неймовірно корисний, однак під час його вживання варто обов'язково пам'ятати про високу калорійність: у 100 г лісового горіха міститься понад 500 калорій. Тому, щоб уникнути проблем із фігурою і появи зайвих кілограмів, не рекомендується налягати на фундук і споживати не більше 30-50 грамів на день.
- Не рідкісні випадки прояву алергії на лісовий горіх. Варто бути обережним дітям та особам, схильним до алергічної реакції на продукти.
- Багатий на жири фундук може бути протипоказаний за наявності серйозних захворювань печінки, а також у разі розладів травної системи, оскільки горіх під час перетравлення значно навантажує її...
- Не варто захоплюватися горішками і вагітним жінкам, і жінкам, що годують груддю, оскільки реакція на фундук малюка може бути непередбачуваною. Маленьким дітям продукт давати варто в маленьких кількостях, щоб запобігти алергії.
Рекомендації
- Під час купівлі уважно дивіться на горіхові плоди: вони не повинні бути вкриті плямами плісняви, бути зморщеними або занадто брудними.
- Термін зберігання горіха, як правило, становить не більше 6 місяців. Наявність шкаралупи значно підвищує цей термін.
- При виборі неочищеного фундука зверніть увагу, чи чуєте ви стукіт під час трясіння горіха. Якщо чуєте, значить, горіх зіпсований - шкаралупа не щільно прилягає до ядра, отже, ядро висохло і не придатне для вживання в їжу.
Висновок
Фундук обов'язково потрібно включати в раціон тим, хто прагне зміцнити власне здоров'я і поліпшити самопочуття. Особливо корисний лісовий горіх для жінок, оскільки чинить позитивний вплив на їхню репродуктивну систему, а також стан волосся і шкіри.



