Бразильський горіх: корисні властивості та шкода

Бразильський горіх: корисні властивості та шкода
Горіхи

Про те, якою великою користю володіють горіхи для загального стану організму людини відомо досить багато, тобто вони саме - скарб вітамінів, численних мікроелементів та інших додаткових корисних складових. Такі представники горіхів, як арахіс, кеш'ю і фісташки, вже протягом тривалого часу відомі у світі та мають велику кількість шанувальників. А бразильський горіх з'явився порівняно недавно і тому для багатьох це - нововведення.

Вживають у раціоні цей продукт переважно в сирому або ж бланшованому вигляді. У ньому багато білка, кмину і магнію. Олію часто застосовують як складову шампунів, кондиціонерів для волосся або ж для виготовлення інших косметичних засобів.

Що таке бразильський горіх

Сам по собі продукт має плоскі плоди, які схожі більше на звисаючі стручки, розміром досягають 18 см, таким чином, за зовнішнім виглядом більше нагадують кіски, які схиляються з товстих гілок потужного дерева.

Бразильський горіх росте

На багаторічному дереві виростає понад 300 стручків і водночас у кожному з них знаходиться приблизно 24 боби. Що стосується сезону дозрівання, то він припадає на період із середини зими по червень. Збір врожаю відбувається таким чином - витягують насіння, просушують на сонці, після чого промивають і тільки потім пересилають на продаж.

Такі представники є найціннішими і найкориснішими серед продуктів, які ростуть в Амазонії. Дерева можуть приносити плоди виключно в природному своєму середовищі існування, тому штучно намагатися виростити бразильський горіх навіть не варто намагатися, оскільки ця справа не увінчається успіхом. Річ у тім, що для хорошої продуктивності їм необхідні місцеві бджоли, які виробляють їх запилення, а також гризуни, які поширюють їх насіння.

Збором урожаю в дикій місцевості займаються виключно місцеві жителі. Для них саме такий вид діяльності і є основним джерелом їхнього доходу. Що стосується стручків, що залишилися, то вони для корінних жителів надалі служать як посуд, а також їх застосовують для лікування хвороб печінки.

Збір бразильського горіха

Завдяки приємним смаковим якостям і великій кількості поживних речовин у складі бразильський горіх став вельми популярним у всьому світі. Є, звісно, і мінус у цього продукту, і полягає він у тому, що найчастіше такий продукт заражений грибками, це негативно позначається на моменті збуту продукції.

Корисні властивості

Такий продукт у сирому вигляді має у своєму складі величезну кількість жирів, вітамінів і клітковини. Навіть з урахуванням великої кількості жирів у складі вживання в їжу бразильського горіха допомагає в процесі боротьби із зайвою вагою.

Різні дослідження вченими довели, що за постійного споживання бразильського горіха знижується запальний процес у людей, які страждають на хвороби суглобів. Дослідження проводилися протягом місяця, протягом якого хворі щодня застосовували в їжу бразильський горіх.

Розглянемо, якими корисними властивостями володіє плід:

  • Наявність антиоксидантного ефекту, тим самим відбувається поліпшення роботи кровоносних судин.
  • Знижує артеріальний тиск.
  • Виробляє гальмування розвитку ішемічної хвороби серця.
  • Вживання бразильського горіха значно знижує загибель нервових клітин (при загибелі нервових клітин розвивається хвороба Альцгеймера).
  • Вживання продукту знижує ризик виникнення вірусних захворювань.
  • У складі є вітамін Е, який позитивним чином позначається на репродуктивній функції людини.
  • Також завдяки наявності вітаміну Е, поліпшується зовнішній вигляд шкірних покривів.
  • У плодах цього типу велика кількість селену, який чудово підходить для профілактики онкологічних захворювань.
  • Часте вживання продукту сприяє зниженню рівня смертності від онкологічних захворювань або ж хвороб серцево-судинної системи.

Свіжий бразильський горіх

Протипоказання і шкода

Посилаючись на останні проведені дослідження, цей продукт приховує в собі і деяку шкоду. Саме тому бразильський горіх необхідно застосовувати в спеціальному дозуванні (не більше 3 штук на добу), а також тільки тим, хто не має ніяких протипоказань. Розглянемо фактори, які зумовлюють шкоду для людини в разі зловживання:

  • У шкірці плода є природна отрута, яка під час вживання потрапляє незначною мірою в організм, але водночас може стати передвісником початку онкології печінки.
  • Такі горіхи занадто сильний алерген, за рахунок чого під час першого вживання багато з'їдати не можна, не знаючи, як відреагує організм.
  • Великий вміст селену здатний спровокувати запалення легенів, нудоту або ж діарею.
  • У горіхах є незначна кількість радіоактивного радію, вміст якого вищий, ніж в інших продуктах.
  • Висока калорійність горіхів може завдати шкоди тим, хто чуйно стежить за своєю фігурою.

Очищений бразильський горіх

Поради та як правильно використовувати

Застосування бразильського горіха в медицині

Саме плодова витяжка є одним з основних інгредієнтів складів лікарських препаратів, оскільки має протизапальну дію. Відвари з самих плодів, а також шкаралупи застосовуються в процесі лікування багатьох хвороб і допомагають відновитися пацієнтові після перенесених операцій.

Застосування в косметології

Олія бразильського горіха ідеально підходить для догляду за шкірою, роблячи її водночас м'якою і розгладжуючи навіть наймінімальніші зморшки. Також таку олію часто використовують під час виготовлення шампунів та інших засобів для догляду за волоссям, адже саме цей компонент робить волосся слухняним, позбавляє його ламкості та живить коріння.

Також крім усього перерахованого вище, плоди широко використовуються в кулінарії для приготування найрізноманітніших страв. А також з олії бразильського горіха виходять чудові художні фарби, які з легкістю наносяться на полотно. Велику роль така олія відіграє і в тих, хто займається ремонтом годинників, адже з неї виробляють мастила для годинникових механізмів.

Бразильський горіх у руках

Висновок

Підбиваючи підсумки, слід сказати про те, що, розглянувши склад, походження та основні властивості продукту, можна сміливо стверджувати, що бразильський горіх приносить організму людини набагато більше користі, ніж шкоди. Але при цьому слід пам'ятати, що все корисно в міру. Тому не слід скупитися, адже таким чином можна завдати шкоди своєму організму.

 

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0