Яєчний жовток - корисні властивості та шкода
Уже протягом тривалого часу яєчні білки зарекомендували себе з найпозитивнішого боку завдяки тому, що є джерелом натурального білка, а ось жовтки не встигли завоювати ще такої репутації...
Спочатку взагалі рекомендувалося обмежувати споживання цього продукту (особливо спортсменам), але надалі погляд на це змінився. Тому розглянемо детальніше, які все-таки позитивні та негативні якості має яєчний жовток.
Що таке яєчний жовток і його харчова цінність
Продукт даного виду представлений своєрідною сумішшю біологічно активних, а також поживних речовин, які накопичуються в яйці для того, щоб надалі забезпечити повноцінний розвиток пташеняти. Саме це і має величезну роль для травної системи людини.
Унікальною якістю цього продукту є те, що всі складові своєчасно і повноцінно засвоюються організмом. Саме тому його до вживання рекомендують педіатри, особливо в період проведення першого прикорму малюків. Розглянемо докладніше харчову цінність продукту:
- Білки - 15,9 г.
- Жири - 31,1 г.
- Вуглеводи - 1,7 г.
- Калорійність - 359 ккал.
Що ж стосується кольору, то він може бути від темного до світлого відтінку жовтого. Чим більше в кормі необхідних складових, тим більш насичений відтінок матиме жовток. Такі складові є у великій кількості в продуктах рослинного або тваринного походження.
Користь продукту для організму людини
Навіть посилаючись на розповіді про те, що жовток завдає шкоди організму, вченими було доведено зворотний факт. Таким чином, користі для організму більше, ніж шкоди.
Розглянемо докладніше всі його корисні властивості:
- Позитивний вплив на розвиток плода в утробі матері.
- Допомога в регуляції та налагодженні жирового обміну.
- Позитивний вплив на роботу нервової системи (допомагає в усуненні поганого настрою та поліпшенні пам'яті).
- Нормалізація роботи печінки.
- Помічник у боротьбі з хронічною втомою.
- Жовток прискорює утворення такого гормону як - тестостерон.
- Завдяки своєму унікальному складу допомагає в процесі лікування серцево-судинної системи.
- Омолоджує шкіру, при цьому зміцнюючи нігті та волосся.
Компоненти, які входять до складу, мають просто незамінну користь для організму людини. Таким чином, холін допомагає в нормалізації обмінного процесу жиру, а також білків, крім цього цей компонент нормалізує роботу нервової системи. Також є мелатонін, який несе відповідальність за оновлення клітин і тим самим омолоджує організм зсередини.
Крім усього цього проводився експеримент, в якому взяли участь 20 осіб і в процесі експерименту учасники вживали щодня п'ятнадцять жовтків. В кінцевому підсумку з'ясувалося, що холестерин підвищився тільки в однієї людини з усіх. Що ж стосується інших, то їхній рівень холестерину залишився в нормі, а в трьох взагалі знизився.Вагома користь помітна і в кулінарії. Річ у тім, що яйце є невід'ємним інгредієнтом безлічі страв. Так само завдяки основним властивостям цей продукт застосовують як загущувач.
Шкода і протипоказання
Взагалі особливих протипоказань до вживання жовтка немає, але є деякі застережні заходи для людей з індивідуальною непереносимістю:
- З обережністю вживати продукт слід тим, хто страждає від зайвих кілограмів, адже така складова може спровокувати підвищення рівня холестерину в крові.
- Наступна небезпека, яка може підстерігати це - сальмонела. Цей паразит це бактерії, які зі свого боку можуть спровокувати сальмонельоз. Це захворювання інфекційного характеру, яке вражає внутрішні органи і загрожує тяжким перебігом. Тому перед вживанням у їжу яйця обов'язково мають пройти обробку, а також для того, щоб застерегти себе від зараження інфекцією, не слід вживати сирі жовтки.
- Щоб уникнути негативних наслідків, чоловікам на добу рекомендується вживати не більш як 4 жовтки, а жінкам - не більш як 2.
- Не слід вживати в їжу жовток тим, хто має проблеми з серцем, оскільки в такому разі продукт насправді може завдати шкоди організму.
Таким чином, протипоказання є тільки для тих людей, які мають свої індивідуальні особливості. Крім цього, не варто надмірно вживати жовток у їжу, оскільки він дуже калорійний і може зашкодити красивій фігурі.
Рекомендації щодо вживання
У тих, хто дуже любить яйця, часто виникає питання про те, в якому ж кращому вигляді вживати їх у їжу для того, щоб отримати від цього максимум користі. Розглянемо основні варіанти вживання:
- Сирий жовток. Звичайно ж, вживання в сирому вигляді, найпростіший і найпримітивніший варіант, оскільки продукт не потрібно піддавати спочатку ніякій обробці. Але, на превеликий жаль, у процесі такого вживання яйце засвоюється не повністю, а всього наполовину. Крім цього, є велика ймовірність заразитися неприємною бактерією за рахунок відсутності термічної обробки. Тому в даному випадку більше шкоди, ніж користі для організму.
- Смажені яйця. Найкращий спосіб швидко приготувати вечерю - посмажити яйце, таким чином, воно вже пройде термічну обробку, а сил буде витрачено мінімально. Але потрібно враховувати те, що в процесі смаження всі корисні мікроелементи з продукту зникають, при цьому виділяються жири, які негативним чином позначаються на роботі печінки.
- Варені яйця. Ось він найкорисніший і найбезпечніший спосіб вживати яйця. У цьому разі засвоюваність організмом продукту практично 100%, тобто всі корисні речовини під час варіння залишаються. Таким чином, у цьому варіанті жовток не просто не небезпечний, а й навіть корисний.
Висновок
Розглянувши всі позитивні та негативні властивості, які мають жовтки, потрібно в кінцевому підсумку розібратися - в якій же кількості їх вживати, щоб не завдати шкоди організму? Взагалі таке питання строго індивідуального характеру, але якщо розглянути загальний ліміт, то краще не перестаратися і їсти максимум 2 яйця на добу.