Пектин: корисні властивості та шкода

Цей дивовижний продукт, як і багато відкриттів, було виявлено випадково під час досліджень, які проводив французький хімік наприкінці 18 століття. Йому вдалося виділити із соку бульб рослин речовину, яка легко розчинялася в рідині і могла желювати воду.
Сорока роками пізніше інший француз Анрі Браконно продовжив вивчення цієї речовини і назвав її «пектин». Саме цей учений уперше виявив деякі корисні властивості пектину для людини.
Потім, понад сто років знадобилося вченим для подальшого дослідження властивостей і хімічної складової пектину. На початку 20-го століття було відкрито перші підприємства з його виробництва. Нині це понад 30 тисяч тонн пектину на рік, і з кожним роком ця кількість зростає.
Що таке пектин
Це складова клітинної тканини рослин, завдяки якій зв'язуються та зміцнюються стінки клітин рослин і регулюється водний обмін у них. Цей полісахарид має кілька безцінних для людини властивостей: він є і загусником, і стабілізатором.
Пектин у величезних кількостях міститься в яблуках і шкірці апельсинів, хоча більшість інших фруктів, овочів і ягід ним не обділені. Він є найпопулярнішою харчовою добавкою (Е440). Ні цукерки, ні фруктові начинки, ні молочні продукти, ні морозиво, ні майонез, ні кетчуп, ні мармелад, ні зефір, ні пастила не можуть обійтися без пектину.
Користь пектину
Нині людський організм втрачає можливість чинити опір шкідливим факторам довкілля, екологічній обстановці, яка погіршується з кожним роком. Хімічні відходи, радіація, широке використання антибіотиків, викиди, вихлопи, хімізація побуту та харчового виробництва - все це підриває захисні функції людського організму.
Дедалі частіше людина схильна до алергічних реакцій, інфекцій, що негативно позначається на зміні складу мікрофлори, покликаної ставати на захист людини. У зв'язку з цим дедалі частіше виникає стан дисбактеріозу.
З огляду на ці фактори, виникає потреба в біологічно активних добавках. Одна з таких найважливіших добавок - пектин. Вживаючи його з їжею в чистому вигляді, можна не побоюватися зайвого енергетичного запасу, він не засвоюється і не перетравлюється.- Властивості пектину такі, як і в багатьох харчових волокон. Це справжній чистильник. У тонкому кишківнику він перетворюється на гель, який, зневоднюючи кишківник і просуваючись по ньому, поглинає і виводить з організму жовчні кислоти і жири, тим самим зменшуючи рівень холестерину в крові. Також не дає всмоктуватися важким металам, токсинам, ксенобіотикам, анаболікам, продуктам обміну речовин, біологічно шкідливим речовинам і створює сприятливе середовище для збільшення кількості корисних організму мікробів.
- Це харчове волокно є чудовим помічником для тих, хто хоче позбутися зайвої ваги. Він уповільнює просування їжі в товстій кишці, робить їжу в'язкішою, сповільнюючи рух перетравлюваної їжі. Тому їжа засвоюється повноцінно, і організму вистачає меншої кількості їжі.
- Роблячи організм чистішим, пектин зміцнює імунітет людини.
- Обволікаючи стінки шлунково-кишкового тракту, пектинова речовина встає на його захист і незначно знеболює в разі виразкових уражень, а також чинить протизапальну дію.
- Прийом цього складного вуглеводу знижує ризик захворювань серця. Як говорилося вище, він знижує рівень холестерину, який, як відомо, забиває судини. Чисті судини позбавляють серце від зайвої роботи. Також завдяки пектину, краще засвоюються калій і кальцій, так необхідні для бездоганної роботи серця.
- Нещодавно американські вчені екстрагували зі шкірки цитрусових пектин, який може боротися з раковими клітинами, молекули цього пектину легко поглинаються, потрапляють у кровообіг і надають лікувальний ефект на весь організм.
- Пектинова речовина, що приймається у вигляді біологічно активної добавки, сприятливо впливає на шкіру. Добавка сприяє вирівнюванню тону шкіри, тонізує її, розгладжує шкірний покрив, а також допомагає іншим корисним речовинам вбратися в епідерміс. Пектин гарний тим, що підходить для всіх типів шкіри, прекрасно зволожує її, стимулює процес оновлення та відновлення клітин, захищає від ультрафіолетового впливу.
- Цей полісахарид є гарним і незамінним консервантом і стабілізатором у косметичній і харчовій промисловості.
Шкода пектину
- Алергічна реакція є протипоказанням для прийому пектину у вигляді БАДа. Однак це не означає, що не можна вживати пектин безпосередньо з продуктів харчування.
- Непомірне вживання, як правило, це прийом БАДів, що містять пектин, може нашкодити організму. Це призводить до метеоризму, знижується всмоктування цінних речовин, знижується засвоєння білка і жирів.
Поради та способи вживання пектину
Як зазначалося раніше, найвідомішими, найкориснішими і найякіснішими є яблучний і апельсиновий пектини. Вони випускаються у двох формах - порошковій і рідкій. Порошковий поєднується з холодними фруктами або соком, а рідкий додається в гарячий продукт. Порошковий пектин більш затребуваний.
Крім широкого кола терапевтичного впливу на організм, пектин використовують у промисловості та в кулінарії. Його можна зустріти в складі зубних паст, шампунів, кремів. Він виступає як клей при виготовленні сигарет і сигар (ним склеюють пошкоджені тютюнові листи). Яблучний пектин використовують виробники улюблених ласощів: мармеладу, зефіру, желе, повидла, пастили, джемів. Цитрусовий застосовують у молочній та консервній промисловості.
У домашньому приготуванні варення і джемів багато господинь також користуються пектином як консервантом і загусником. У такому разі роль підсолоджувача (цукру) слід віддати пектину. Варення і джеми, у складі яких є пектин, менш калорійні. Смак ягід і фруктів у таких продуктах яскравіший, оскільки він не перебивається цукром. Пектин - натуральна речовина, яка практично нешкідлива, тому його сміливо можуть вживати в їжу як вагітні, так і жінки, які годують груддю. Дітям до шести років рекомендовано вживати його в натуральному вигляді в складі фруктів, овочів і ягід.
Необхідно пам'ятати, що в період вживання пектинів у вигляді БАДів, слід збільшити кількість води або рідини, що випивається.
Висновки
Пектин - чудова природна речовина, яка допомагає людині зберегти здоров'я, красу, стрункість. Це полісахарид, завдяки якому можна поласувати корисними смаколиками. Складний вуглевод, який є в кожному домі. А в якому вигляді вжити цю «корисність» вирішує кожен сам для себе, головне, не переборщити.



