Яка риба корисніша минтай чи хек?

Риба, без сумніву, не тільки смачна, але й корисна складова щотижневого вживання в їжу. Вона необхідна організму людини для поповнення запасів білками, ненасиченими жирними кислотами, вітамінами та мінералами. Особливо корисна риба, як дієтичний низькокалорійний продукт для дітей і літніх людей. Привабливі не тільки делікатеси - осетрові або сьомга, а й більш бюджетні риби, як хек і минтай.
Під час купівлі часто замислюються, що корисніше хек і минтай, але для правильного вибору треба ознайомитися зі складом і зрозуміти, в чому індивідуальна особливість кожного виду.
Тріскові риби, що це таке
Тріска, минтай належать до сімейства тріскових морських мешканців океанів. Вони, як морепродукт затребувані не тільки жителями прибережних районів, а й по всій країні. Вони привабливі:
- Своїм дієтичним, смачним, ніжним м'ясом, багатим як на білки, так і на вітаміни, і мінерали, особливо на фосфор і кальцій.
- Рекомендовані для включення в раціон дітям і вагітним, а також у період лактації.
- Належать до джерел йоду, потрібного, але дефіцитного для багатьох районів.
- Обидва види належать до низькобюджетної рибної продукції та популярні у населення.
Зовнішній вигляд і забарвлення луски хека і минтая помітно відрізняються один від одного:
- У хека приблизно те, що спинка сірувато-чорна, а черевце і боки світло сірі.
- У минтая по всій світло-сірій поверхні в наявності безліч частих чорних вкраплень.
- Зовні тіло хека витягнуте рівномірно по всій довжині.
- Минтай ширший біля голови і плавно звужується до хвоста.
- Ледь помітний вусик на підборідді у минтая, відмінна риса від хека.
- У хека короткий спинний плавник, який ближче розташований до голови, а інший довший з виїмкою.
- У минтая три плавники чітко помітні на спині.
Включені в раціон хек і минтай не тільки урізноманітнюють харчування, а й зміцнюють щитоподібну залозу, регулятор здоров'я людини.
Користь минтая
Минтай із сімейства тріскових ловлять здебільшого в холодних водах Тихого океану, і за обсягами видобутку він стоїть на першому місці порівняно з іншими трісковими рибами, зокрема й хеком. У районі Курильської гряди, острова Сахалін, на Далекому Сході минтай вважається не тільки смачною, а й легкою та корисною їжею. За доступність у кожній родині цю рибу люблять і вміють правильно готувати.
Харчова цінність
Минтай риба багата не тільки поживним складом, а й великою кількістю мікроелементів і вітамінів. У ній досить багато білків, жирів і майже немає вуглеводів.
- Жирів міститься небагато - всього 0,9 г на 100 г продукту, що робить рибу корисною під час дієт.
- Білка тваринного походження, є досить багато, близько 15,9 г на 100 г, що 500 г, що становить добову норму дорослої людини.
- З вітамінів присутні «А», «Е», група «В», особливо багато «В12», який захищає від анемії.
- Вітаміну РР, нікотинова кислота, що бере участь в утворенні ферментів у живих клітинах.
- Велика кількість макроелементів у минтаї, що забезпечують у 100 г м'якоті до 30 % фосфору, калію і магнію. А також 100% йоду, 150% кобальту і 110% хрому.
- Ненасичених жирних кислот Омега-3 забезпечують близько 20% від норми.
- Минтай славиться своєю низькою калорійністю 70 ккал на 100 г.
Користь минтая для організму
Минтай має велику харчову цінність:
- Його рекомендують вживати у всіх лікувально-оздоровчих дієтах, він задовольняє організм своїм багатим хімічним складом і не викликає відчуття голоду.
- Склад мікро- і макроелементів корисний для емалі зубів, забезпечує ріст волосся, покращує стан шкіри.
- Минтай рекомендують включати в раціон у разі багатьох захворювань, таких, як: збій ендокринної системи, діабет, у разі захворювань серцево-судинної системи, хвороб ЖКГ.
- Для людей, які відчувають нестачу йоду, рекомендують вживати в їжу регулярно.
- Для тих, хто страждає на ожиріння, минтай корисний, як низькокалорійний продукт.
Користь хека
Глибоководний хек ловлять у водах Тихого й Атлантичного океану багатьма країнами світу і Росією. Спійману рибу, щоб вона не втратила свій аромат і смакові властивості обробляють одразу на промислових базах. Так забезпечується збереження всіх корисних харчових властивостей хека.
Харчова цінність
Хек, як тріскова океанічна риба, доволі великих розмірів - до 70 см і вагою до 3 кг. Багата всіма важливими для організму людини міні та макро-мінералами, вітамінами. До складу корисних компонентів входять:
- У співвідношенні на 100 г м'якоті хека містить: білки близько 16,6 або 11 %, жири близько 2,2 г або 5 %, а вуглеводів 0 %, харчових волокон 0 %.
- Калорійність на 100 г м'якоті всього 86 ккал.
- У 100 г. у м'якоті хека міститься мікро- і макроелементів: Магнію (9%), Натрію (3%), Калію (10%), Заліза (4%), Фосфору (24%), Цинку (6%).
- На одну порцію хека в 100 г припадає вітамінів групи В: B6 (5%). B12 (40%), також D (8%), РР (7%), А (4%) і Е (8%).
- До складу входять корисні мононенасичені жирні кислоти, які не виробляються самим організмом.
Користь хека для організму
У замороженому вигляді у хека максимально зберігаються корисні властивості такі, як:
- Хек, як ніжний, м'який продукт, нормалізує травлення і нейтралізує в організмі та виводить канцерогенні компоненти.
- Чинять великий лікувальний вплив на серце і судини антиоксиданти, що входять до м'якоті риби.
- Корисно вживати в їжу хек, що містить Омега 3, йод, для регулювання роботи щитовидної залози, а також для поліпшення стану шкіри і росту волосся.
- Має помітний позитивний вплив у разі депресій і нервових розладів, зміцнює імунітет.
- При захворюванні на діабет страви з хека допоможуть дотримуватися суворої дієти. Помічено, що риба знижує цукор у крові.
Протипоказання та рекомендації
Морські риби минтай і хек близькі за складом, дуже корисні й рекомендовані практично будь-якій людині для вживання в їжу в різноманітних стравах, як самостійний продукт або як компонент у складі інших рецептів.
У низці випадків вони можуть бути протипоказані до вживання за такими рекомендаціями:
- Індивідуальна непереносимість рибних продуктів загалом або минтая і хека окремо. Не рекомендується вони алергікам на морепродукти.
- Морські продукти з минтая і хека можуть містити сіль у надмірній кількості, що не рекомендується людям із підвищеним артеріальним тиском або з подразненням слизових оболонок шлунка.
- Уся морська риба часто буває заражена паразитами. У разі виявлення або підозри на їхню присутність, краще відмовитися від вживання.
- Морську рибу не можна їсти в сирому вигляді, тільки після термічної обробки.
- Людям, які страждають на закрепи, не рекомендується їсти ці сорти риби у великих об'ємах через присутність у них заліза, яке діє зв'язуюче на перетравлену їжу.
- У кого спостерігається підвищена кислотність організму, рекомендується вживати рибну їжу в невеликих кількостях, щоб не викликати подразнення в шлунку.
- Минтай і хек риби мало кістляві, але для дітей їх обирають із найбільшою ретельністю.
Неправильне зберігання риби може спричинити отруєння з серйозними наслідками.
Висновок
Вибір між минтаєм і хеком, що з них корисніше сказати однозначно важко і марно. Обидва види практично однаково корисні і містять велику поживну цінність, майже рівні за калорійністю. Протипоказання та рекомендації стосуються і хека, і минтая.
Відрізняються вони розміром, вагою і зовнішнім виглядом, а головне, за вартістю, приблизно в півтора рази. Цінова відмінність пояснюється тим, що хек важче зберегти, а минтай виловлюється у більших обсягах, що робить його доступнішим.
Вибір залежить від особистих уподобань споживача і його фінансів.



