Яка риба корисніша минтай чи хек?

Яка риба корисніша минтай чи хек?
Риба та морепродукти

Риба, без сумніву, не тільки смачна, але й корисна складова щотижневого вживання в їжу. Вона необхідна організму людини для поповнення запасів білками, ненасиченими жирними кислотами, вітамінами та мінералами. Особливо корисна риба, як дієтичний низькокалорійний продукт для дітей і літніх людей. Привабливі не тільки делікатеси - осетрові або сьомга, а й більш бюджетні риби, як хек і минтай.

Під час купівлі часто замислюються, що корисніше хек і минтай, але для правильного вибору треба ознайомитися зі складом і зрозуміти, в чому індивідуальна особливість кожного виду.

Тріскові риби, що це таке

Тріска, минтай належать до сімейства тріскових морських мешканців океанів. Вони, як морепродукт затребувані не тільки жителями прибережних районів, а й по всій країні. Вони привабливі:

  1. Своїм дієтичним, смачним, ніжним м'ясом, багатим як на білки, так і на вітаміни, і мінерали, особливо на фосфор і кальцій.
  2. Рекомендовані для включення в раціон дітям і вагітним, а також у період лактації.
  3. Належать до джерел йоду, потрібного, але дефіцитного для багатьох районів.
  4. Обидва види належать до низькобюджетної рибної продукції та популярні у населення.

Зовнішній вигляд і забарвлення луски хека і минтая помітно відрізняються один від одного:

  • У хека приблизно те, що спинка сірувато-чорна, а черевце і боки світло сірі.
  • У минтая по всій світло-сірій поверхні в наявності безліч частих чорних вкраплень.
  • Зовні тіло хека витягнуте рівномірно по всій довжині.
  • Минтай ширший біля голови і плавно звужується до хвоста.
  • Ледь помітний вусик на підборідді у минтая, відмінна риса від хека.
  • У хека короткий спинний плавник, який ближче розташований до голови, а інший довший з виїмкою.
  • У минтая три плавники чітко помітні на спині.

Включені в раціон хек і минтай не тільки урізноманітнюють харчування, а й зміцнюють щитоподібну залозу, регулятор здоров'я людини.

Хек і минтай

Користь минтая

Минтай із сімейства тріскових ловлять здебільшого в холодних водах Тихого океану, і за обсягами видобутку він стоїть на першому місці порівняно з іншими трісковими рибами, зокрема й хеком. У районі Курильської гряди, острова Сахалін, на Далекому Сході минтай вважається не тільки смачною, а й легкою та корисною їжею. За доступність у кожній родині цю рибу люблять і вміють правильно готувати.

Харчова цінність

Минтай риба багата не тільки поживним складом, а й великою кількістю мікроелементів і вітамінів. У ній досить багато білків, жирів і майже немає вуглеводів.

  • Жирів міститься небагато - всього 0,9 г на 100 г продукту, що робить рибу корисною під час дієт.
  • Білка тваринного походження, є досить багато, близько 15,9 г на 100 г, що 500 г, що становить добову норму дорослої людини.
  • З вітамінів присутні «А», «Е», група «В», особливо багато «В12», який захищає від анемії.
  • Вітаміну РР, нікотинова кислота, що бере участь в утворенні ферментів у живих клітинах.
  • Велика кількість макроелементів у минтаї, що забезпечують у 100 г м'якоті до 30 % фосфору, калію і магнію. А також 100% йоду, 150% кобальту і 110% хрому.
  • Ненасичених жирних кислот Омега-3 забезпечують близько 20% від норми.
  • Минтай славиться своєю низькою калорійністю 70 ккал на 100 г.

Риба минтай

Користь минтая для організму

Минтай має велику харчову цінність:

  • Його рекомендують вживати у всіх лікувально-оздоровчих дієтах, він задовольняє організм своїм багатим хімічним складом і не викликає відчуття голоду.
  • Склад мікро- і макроелементів корисний для емалі зубів, забезпечує ріст волосся, покращує стан шкіри.
  • Минтай рекомендують включати в раціон у разі багатьох захворювань, таких, як: збій ендокринної системи, діабет, у разі захворювань серцево-судинної системи, хвороб ЖКГ.
  • Для людей, які відчувають нестачу йоду, рекомендують вживати в їжу регулярно.
  • Для тих, хто страждає на ожиріння, минтай корисний, як низькокалорійний продукт.

Користь хека

Глибоководний хек ловлять у водах Тихого й Атлантичного океану багатьма країнами світу і Росією. Спійману рибу, щоб вона не втратила свій аромат і смакові властивості обробляють одразу на промислових базах. Так забезпечується збереження всіх корисних харчових властивостей хека.

Харчова цінність

Хек, як тріскова океанічна риба, доволі великих розмірів - до 70 см і вагою до 3 кг. Багата всіма важливими для організму людини міні та макро-мінералами, вітамінами. До складу корисних компонентів входять:

  • У співвідношенні на 100 г м'якоті хека містить: білки близько 16,6 або 11 %, жири близько 2,2 г або 5 %, а вуглеводів 0 %, харчових волокон 0 %.
  • Калорійність на 100 г м'якоті всього 86 ккал.
  • У 100 г. у м'якоті хека міститься мікро- і макроелементів: Магнію (9%), Натрію (3%), Калію (10%), Заліза (4%), Фосфору (24%), Цинку (6%).
  • На одну порцію хека в 100 г припадає вітамінів групи В: B6 (5%). B12 (40%), також D (8%), РР (7%), А (4%) і Е (8%).
  • До складу входять корисні мононенасичені жирні кислоти, які не виробляються самим організмом.

Риба хек

Користь хека для організму

У замороженому вигляді у хека максимально зберігаються корисні властивості такі, як:

  • Хек, як ніжний, м'який продукт, нормалізує травлення і нейтралізує в організмі та виводить канцерогенні компоненти.
  • Чинять великий лікувальний вплив на серце і судини антиоксиданти, що входять до м'якоті риби.
  • Корисно вживати в їжу хек, що містить Омега 3, йод, для регулювання роботи щитовидної залози, а також для поліпшення стану шкіри і росту волосся.
  • Має помітний позитивний вплив у разі депресій і нервових розладів, зміцнює імунітет.
  • При захворюванні на діабет страви з хека допоможуть дотримуватися суворої дієти. Помічено, що риба знижує цукор у крові.

Протипоказання та рекомендації

Морські риби минтай і хек близькі за складом, дуже корисні й рекомендовані практично будь-якій людині для вживання в їжу в різноманітних стравах, як самостійний продукт або як компонент у складі інших рецептів.

У низці випадків вони можуть бути протипоказані до вживання за такими рекомендаціями:

  • Індивідуальна непереносимість рибних продуктів загалом або минтая і хека окремо. Не рекомендується вони алергікам на морепродукти.
  • Морські продукти з минтая і хека можуть містити сіль у надмірній кількості, що не рекомендується людям із підвищеним артеріальним тиском або з подразненням слизових оболонок шлунка.
  • Уся морська риба часто буває заражена паразитами. У разі виявлення або підозри на їхню присутність, краще відмовитися від вживання.
  • Морську рибу не можна їсти в сирому вигляді, тільки після термічної обробки.
  • Людям, які страждають на закрепи, не рекомендується їсти ці сорти риби у великих об'ємах через присутність у них заліза, яке діє зв'язуюче на перетравлену їжу.
  • У кого спостерігається підвищена кислотність організму, рекомендується вживати рибну їжу в невеликих кількостях, щоб не викликати подразнення в шлунку.
  • Минтай і хек риби мало кістляві, але для дітей їх обирають із найбільшою ретельністю.

Неправильне зберігання риби може спричинити отруєння з серйозними наслідками.

Висновок

Вибір між минтаєм і хеком, що з них корисніше сказати однозначно важко і марно. Обидва види практично однаково корисні і містять велику поживну цінність, майже рівні за калорійністю. Протипоказання та рекомендації стосуються і хека, і минтая.

Відрізняються вони розміром, вагою і зовнішнім виглядом, а головне, за вартістю, приблизно в півтора рази. Цінова відмінність пояснюється тим, що хек важче зберегти, а минтай виловлюється у більших обсягах, що робить його доступнішим.

Вибір залежить від особистих уподобань споживача і його фінансів.

 

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0