Фундук чи кеш'ю - який горіх корисніший?

Фундук чи кеш'ю - який горіх корисніший?
Горіхи

Горіх - дивовижний продукт, який у своїй більшості складається з жирів. Однак при цьому він відмінно вписується в різні дієти, допомагаючи схуднути. Як кеш'ю, так і фундук хороші для краси і здоров'я, проте вони все ж різняться за складом і властивостями, через що можна виділити більш ефективний вид горіха. Для цього необхідно проаналізувати кожен із них окремо.

  • Властивості кеш'ю
    • Протипоказання
  • Який горіх найкорисніший?
  • Загальні корисні властивості

    Крім вітамінів і мікроелементів, горішки містять у собі протеїни, жири і вуглеводи. Різниця в кількості складових по-різному діє на смакові та лікувальні властивості продукту для організму. Фундук і кеш'ю - одні з найкорисніших представників сімейства Горіхових. Вони прискорюють вироблення гормону щастя і відганяють депресивний стан. Також знижують ризик серцевих захворювань і забезпечують людину енергією на весь день. Їхня користь залежить від кількості споживання на добу.

    Властивості фундука

    Сам по собі фундук - лісовий горіх, смачний і поживний. Дуже поширений серед спортсменів як перекус між тренуваннями. Він присутній у раціоні майже кожного спортсмена або вегетаріанця. Для людини будь-якого віку такий продукт корисний як засіб для підвищення імунітету. Це зумовлено наявністю різноманітних корисних складових. Наприклад, середні значення енергетичних елементів (на 100 грам продукту), що містяться у складі фундука, мають такий вигляд: 15 г білка, 60 г жирів, 16 г вуглеводів, 9 г клітковини, а загальна калорійність становить 625 Ккал.

    Фундук

    Крім вищевказаних мікроелементів до складу фундука також входять:

    • Олії, що містять необхідні для нормального функціонування організму Омегу -3 і -6. Їх збалансована кількість стабілізує ліпідний обмін. Крім цього, знижується рівень холестерину і ризики розвитку раннього атеросклерозу. Для пацієнтів із серцевими захворюваннями є профілактичним засобом для попередження інфарктів та інсультів.
    • У горісі міститься невелика кількість натрію, порівняно з іншими видами сімейства Горіхових, тому він корисний для хворих на артеріальну гіпертензію.
    • Калій і магній незамінні для осіб із серцевою недостатністю. Вони насичують міокард, посилюючи скорочення серцевого м'яза.
    • Антиоксидант токоферол запобігає появі ракових клітин і уповільнює старіння організму.
    • До своїх рекомендацій лікарі-кардіологи включають вживання горіхів хоча б 3 рази на тиждень, т.к. вони зменшують частоту нападів стенокардії приблизно в половину.

    Для набуття організмом усіх вищевказаних мікроелементів рекомендується щодня вживати близько 35 грамів фундука без попередньої обробки. Але не варто перестаратися з дозуванням, більше - не завжди краще!

    Протипоказання

    Незважаючи на всю користь, фундук має і деякі шкідливі властивості при його неправильному застосуванні.  Насамперед горіх протипоказаний дітям із серйозними захворюваннями печінки або цукровим діабетом. У них можуть бути індивідуальна непереносимість або ожиріння, як наслідок.

    Не варто перестаратися з дозуванням фундука або нехтувати правилами зберігання. При анамнезі продукт категорично заборонений без рекомендації лікаря. Тільки кваліфікований фахівець може вивести допустиму кількість споживання фундука без наслідків для здоров'я.

    Властивості кеш'ю

    Батьківщина кеш'ю - Бразилія, де його вживають уже безліч років, а ось у Росії він з'явився нещодавно, але вже став одним із найпоширеніших продуктів. Горіхи продаються в очищеному вигляді, оскільки.к. їхня шкірка містить неприємні маслянисті виділення. Для цього виду сімейства Горіхових також представлено середні значення поживних речовин на 10 грамів продукту: 18 г білка, 43 г жирів, 30 г вуглеводів, 3 г харчових волокон, 6 г цукру, 24 г крохмалю, а загальна калорійність склала 550 Ккал.

    Кеш'ю

    З хімічного боку продукт також блищить різноманіттям. До складу входять і ліпіди, корисні у своїй більшості. Горіх кеш'ю - головне джерело білків і амінокислот:

    • Лізину.
    • Треоніну.
    • Ізолейцину.
    • Валіну.
    • Триптофану.
    • Метіоніну.
    • Лізину.
    • Лейцину.
    Крім білків і амінокислот, містяться і седативні речовини, без яких порушується утворення білків у тканинах, що призводить до погіршення пам'яті та зниження імунітету. Горіх здатний повністю заповнити нестачу необхідних для нормального функціонування кислот.

    Однак головна спеціалізація кеш'ю - зменшення холестеринових бляшок у судинах, т.зв.к. він містить речовини, що зменшують кількість шкідливих жирів, які всмоктуються разом з іншою їжею. Відбувається нормалізація ліпідного обміну та запобігання ішемічним атакам. Через високий вміст вітаміну Е знижуються ризики раку кишківника і шлунка. Низька калорійність сприяє не тільки активному застосуванню під час дієт, а й при підвищенні імунітету без наслідків. Для поліпшення функціональності організму рекомендується вживати приблизно по 35 грамів кеш'ю на добу.

    Протипоказання

    У кеш'ю протипоказання мінімальні. Основні з них - індивідуальна непереносимість або алергічні реакції. Рекомендується знизити дозування при ниркових захворюваннях, оскільки.к. споживання може призвести до появи каменів у нирках, але не обов'язково прибирати продукт із раціону повністю. А от тим, хто вже має остеопороз, краще перед вживанням запитати поради у фахівця.

    Перебільшення в добовій нормі не несе тяжких наслідків. Це, швидше, призведе до отруєння з характерними симптомами. А ось споживання кеш'ю в необробленому вигляді може призвести до серйозних наслідків, т.к. вони мають токсичну плівку, якої необхідно позбуватися. За цей процес відповідають спеціально навчені фахівці, тому на продаж горіх надходить уже в готовому вигляді.

    Фундук і кеш'ю

    Який горіх найкорисніший

    На це запитання немає однозначної відповіді, оскільки.к. кожен горіх володіє індивідуальними корисними якостями і покращує роботу організму в різних сферах. При цьому в кожному виді містяться ті речовини, які не містяться в іншому. Простіше кажучи, один вид перевершує другий в одній сфері, але поступається в іншій, маючи низку недоліків. Тому під час вибору між кеш'ю і фундуком, варто визначитися, на що необхідно спрямувати дію корисних мікроелементів, і під час вибору відштовхуватися від цих побажань.

    Ctrl
    Enter
    Заметили ошЫбку
    Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
    Топ из этой категории
    Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво? Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво?
    Популярність легких алкогольних напоїв - сидру і пива, сьогодні перебуває на своєму піку. Більшість обивателів...
    14.03.25
    3
    0
    Фундук чи волоський горіх - що корисніше Фундук чи волоський горіх - що корисніше
    Фундук і волоський горіх багаті білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мікро-, макроелементами. Дієтологи...
    14.03.25
    0
    0
    Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода
    Насіння соняшнику - поширений продукт, який містить у собі безліч корисних речовин. Найчастіше його вживають у...
    14.03.25
    0
    0
    Що корисніше сало чи курдюк Що корисніше сало чи курдюк
    У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм...
    14.03.25
    0
    0