Перловка або полба - що корисніше?

Будь-який житель нинішньої Росії підтвердить, що крупи завжди лежали в магазинах. Вони коштували недорого і вільно продавалися навіть за часів талонів, економічних криз і політичних колотнеч. Тільки перловка зустрічалася часто на прилавках, а про полбу багато хто не чув. Але обидва ці продукти корисні.
Характеристика перловки та полби
Звичайний покупець на вигляд навряд чи відрізнить одну крупу від іншої. Обидві отримують з обмолоченого зерна, очистивши від лушпиння. Крупа виглядає великою, довгастою і з жолобком у середині. Зерно залишається практично цілим, зберігаючи максимум корисних речовин. У чому різниця?
Перловку отримують із ячменю, шліфуванням очистивши від плівки. Злак дещо темніший за кольором, ніж пшениця.
Полбою (спельтою) називають зернову культуру, плівка з якої не вимолочується. Це предок пшениці. Цінувалася через невибагливість до погоди і ґрунту, стійкість до хвороб, скоростиглість. Але потім хлібороби перейшли на більш врожайну м'яку пшеницю, яка була гіршою за характеристиками, але ефективнішою за обмолотом.
У ХIХ-му столітті посіви полби в Росії зменшувалися, з 1975-го року зовсім припинили висаджувати. У ХХI-му столітті створили більш врожайну спельту і знову стали сіяти в Татарстані, Башкирії, Дагестані та деяких інших районах як продукт, що значно корисніший за пшеницю за вмістом клітковини, ненасичених жирних кислот, вітамінів групи В і рослинного білка.
Користь перловки
Багато господинь недолюблюють цю крупу через занадто тривале варіння, замінюючи на ячну (більш подрібнений вид ячменю). Ті, хто служив в армії, називають її «шрапнеллю» через жорсткуватість і схожість з артилерійським снарядом, що розривається, який застосовували для стрільби по живих мішенях. Але недарма назва злаку походить від слова «перли» - за унікальним мінерально-вітамінним складом він по праву претендує називатися перлиною серед круп.
Найбільше в перловці селену і фосфору. Перший - найсильніший антиоксидант. Другий - бере участь у багатьох внутрішніх процесах: енергетичному і кислотно-лужному обміні, міститься в нуклеотидах, нуклеїнових кислотах, фосфоліпідах, потрібен для здоров'я кісток і зубів, а також для профілактики анемії, анорексії та рахіту.Стародавні русичі знімали перловкою ранкове похмілля і лікували харчові отруєння. З'їдена натщесерце, вона вбирала шкідливі елементи, вже за годину давши результат.
За ступенем відношення до добової норми корисності убувають так:
- Клітковина. Без неї замучать шлаки і закрепи, роздування живота і погіршення пропорцій фігури.
- Марганець. Сприяє формуванню кісток, зменшенню запалень, метаболізму холестерину.
- Вуглеводи. На відміну від цукру тут вони повільні, поступово витрачаються і надовго заряджають енергією.
- Мідь. Бере участь у синтезі пігментів очей, шкіри та волосся, виробленні гемоглобіну, нормалізації вмісту еритроцитів.
- Хром. Регулює обмін жирів і вуглеводів, виводить токсини, підтримує роботу серця.
- Вітамін РР. Необхідний для нормального стану нервової системи, шкіри та шлунково-кишкового тракту.
- Молібден. Бере участь у переміщенні кисню і виведенні негативних речовин.
- В6. Бере участь в обмінах в організмі, процесах у нервовій системі, формуванні еритроцитів. Підтримує імунітет і стан шкіри.
- Білок. Має всі необхідні людині амінокислоти. Це «цеглинки» для росту та оновлення нашого тіла.
- Кобальт. Бере участь у кровотворенні, нормалізації мікрофлори шлунково-кишкового тракту.
- Магній. Протидіє розвитку остеопорозу, захворювань серця, цукрового діабету.
- В5. Сприяє всмоктуванню цукрів і амінокислот, функціонуванню надниркових залоз.
- Залізо. Бореться з анемією.
- В1. Допомагає забезпечити людину енергією і нормалізувати роботу травлення, серця і судин.
- Е. Допомагає зберігати молодість.
- Калій. Не дає накопичуватися рідині в тілі.
Користь полби
Хоча в спельті немає деяких присутніх у «перлині» речовин, наприклад, титану, фтору, хрому. Але набагато більше переваг порівняно з «перламутровим» злаком:
- Спельту вирощують без застосування синтетичних добрив і хімікатів.
- Незначно поступається перламутровій суперниці за кількістю вуглеводів, В6, Е, кальцію, натрію, селену, амінокислот.
- Значно перевищує за кількістю клітковини.
- Набагато більше білка, вітамінів групи В, РР і К, калію, магнію, сірки, фосфору, заліза, міді, цинку, насичених і ненасичених кислот.
- Кількість марганцю в 100 грамах становить 1,5 добових норми.
- Стійкість до радіоактивного випромінювання та інших забруднень через щільний шар жорсткої плівки (полова).
- Підходить для безглютенової дієти людям, у яких алергія на глютеїн.
Фахівці вважають, що харчування полбою:
- Благотворно позначається на імунітеті, нервовій і серцево-судинній системах.
- Сприяє нормалізації цукру в крові.
- Істотно знижує ймовірність виникнення онкологічних та інфекційних захворювань, анемії.
- Покращує роботу ендокринної, нервової та інших систем.
- При виготовленні з неї борошна повністю зберігає харчову цінність (на відміну від пшениці).
- Корисні речовини швидше засвоюються порівняно з речовинами зерен пшениці.
Протипоказання
Перловки:
- Не годиться для безглютенової дієти.
- Вживання у великих кількостях провокує дитячий рахіт через наявність глютену.
Обох круп:
- Дітям до 4 років через наявність грубої клітковини, яка може призвести до нетравлення шлунка і розладу кишечника.
- Дорослим із серйозними порушеннями ШКТ.
- Алергія.
Як готувати і використовувати
Багато споживачів сьогодні хапають геркулес і гречку. А повз полиці з перловкою і полбою байдуже проходять повз, тим самим незаслужено їх ображаючи. Користь обох круп полягає у здатності зберігати корисності після термообробки. Процес варіння не потрібно відносити до недоліку - треба просто правильно їх готувати. Щоб отримати силу і красу:
- Крупи зазвичай використовують у супах і відварах. Вони добре поєднуються з м'ясом, грибами та рибними стравами як гарніри.
- Відвари корисні мамам-годувальницям, щоб прискорити прибування молока, і в разі гастритів і виразок через обволікаючу дію.
- Корисні й каші, які потрібно варити не менше ніж півгодини. Спосіб 1: крупу промивають, потім замочують на кілька годин, доводять до кипіння і томлять години 2-3, наприклад, загорнувши в старе пальтечко. Спосіб 2: для ніжнішого смаку замочують у кисляку замість води; після вимочування промивають, заливають нагрітим молоком; доводять до кипіння і готують на паровій бані.
- У США та Німеччині зі спельтового борошна роблять десерти та соуси.
- Корисно чергувати різні крупи, а не використовувати якусь одну.
- За умови економії грошей можна «шрапнель» вживати частіше. Адже хоча полба в 3-4 рази дорожча за перловку, але споживачі вважають її смачнішою, і концентрація багатьох корисних речовин у неї більша.



