Перловка або полба - що корисніше?

Перловка або полба - що корисніше?
Крупи та зерно

Будь-який житель нинішньої Росії підтвердить, що крупи завжди лежали в магазинах. Вони коштували недорого і вільно продавалися навіть за часів талонів, економічних криз і політичних колотнеч. Тільки перловка зустрічалася часто на прилавках, а про полбу багато хто не чув. Але обидва ці продукти корисні.

Характеристика перловки та полби

Звичайний покупець на вигляд навряд чи відрізнить одну крупу від іншої. Обидві отримують з обмолоченого зерна, очистивши від лушпиння. Крупа виглядає великою, довгастою і з жолобком у середині. Зерно залишається практично цілим, зберігаючи максимум корисних речовин. У чому різниця?

Перловку отримують із ячменю, шліфуванням очистивши від плівки. Злак дещо темніший за кольором, ніж пшениця.

Полбою (спельтою) називають зернову культуру, плівка з якої не вимолочується. Це предок пшениці. Цінувалася через невибагливість до погоди і ґрунту, стійкість до хвороб, скоростиглість. Але потім хлібороби перейшли на більш врожайну м'яку пшеницю, яка була гіршою за характеристиками, але ефективнішою за обмолотом.

У ХIХ-му столітті посіви полби в Росії зменшувалися, з 1975-го року зовсім припинили висаджувати. У ХХI-му столітті створили більш врожайну спельту і знову стали сіяти в Татарстані, Башкирії, Дагестані та деяких інших районах як продукт, що значно корисніший за пшеницю за вмістом клітковини, ненасичених жирних кислот, вітамінів групи В і рослинного білка.

Перловка і полба

Користь перловки

Багато господинь недолюблюють цю крупу через занадто тривале варіння, замінюючи на ячну (більш подрібнений вид ячменю). Ті, хто служив в армії, називають її «шрапнеллю» через жорсткуватість і схожість з артилерійським снарядом, що розривається, який застосовували для стрільби по живих мішенях. Але недарма назва злаку походить від слова «перли» - за унікальним мінерально-вітамінним складом він по праву претендує називатися перлиною серед круп.

Найбільше в перловці селену і фосфору. Перший - найсильніший антиоксидант. Другий - бере участь у багатьох внутрішніх процесах: енергетичному і кислотно-лужному обміні, міститься в нуклеотидах, нуклеїнових кислотах, фосфоліпідах, потрібен для здоров'я кісток і зубів, а також для профілактики анемії, анорексії та рахіту.

Стародавні русичі знімали перловкою ранкове похмілля і лікували харчові отруєння. З'їдена натщесерце, вона вбирала шкідливі елементи, вже за годину давши результат.

За ступенем відношення до добової норми корисності убувають так:

  • Клітковина. Без неї замучать шлаки і закрепи, роздування живота і погіршення пропорцій фігури.
  • Марганець. Сприяє формуванню кісток, зменшенню запалень, метаболізму холестерину.
  • Вуглеводи. На відміну від цукру тут вони повільні, поступово витрачаються і надовго заряджають енергією.
  • Мідь. Бере участь у синтезі пігментів очей, шкіри та волосся, виробленні гемоглобіну, нормалізації вмісту еритроцитів.
  • Хром. Регулює обмін жирів і вуглеводів, виводить токсини, підтримує роботу серця.
  • Вітамін РР. Необхідний для нормального стану нервової системи, шкіри та шлунково-кишкового тракту.
  • Молібден. Бере участь у переміщенні кисню і виведенні негативних речовин.
  • В6. Бере участь в обмінах в організмі, процесах у нервовій системі, формуванні еритроцитів. Підтримує імунітет і стан шкіри.
  • Білок. Має всі необхідні людині амінокислоти. Це «цеглинки» для росту та оновлення нашого тіла.
  • Кобальт. Бере участь у кровотворенні, нормалізації мікрофлори шлунково-кишкового тракту.
  • Магній. Протидіє розвитку остеопорозу, захворювань серця, цукрового діабету.
  • В5. Сприяє всмоктуванню цукрів і амінокислот, функціонуванню надниркових залоз.
  • Залізо. Бореться з анемією.
  • В1. Допомагає забезпечити людину енергією і нормалізувати роботу травлення, серця і судин.
  • Е. Допомагає зберігати молодість.
  • Калій. Не дає накопичуватися рідині в тілі.

Перловка

Користь полби

Хоча в спельті немає деяких присутніх у «перлині» речовин, наприклад, титану, фтору, хрому. Але набагато більше переваг порівняно з «перламутровим» злаком:

  • Спельту вирощують без застосування синтетичних добрив і хімікатів.
  • Незначно поступається перламутровій суперниці за кількістю вуглеводів, В6, Е, кальцію, натрію, селену, амінокислот.
  • Значно перевищує за кількістю клітковини.
  • Набагато більше білка, вітамінів групи В, РР і К, калію, магнію, сірки, фосфору, заліза, міді, цинку, насичених і ненасичених кислот.
  • Кількість марганцю в 100 грамах становить 1,5 добових норми.
  • Стійкість до радіоактивного випромінювання та інших забруднень через щільний шар жорсткої плівки (полова).
  • Підходить для безглютенової дієти людям, у яких алергія на глютеїн.

Фахівці вважають, що харчування полбою:

  1. Благотворно позначається на імунітеті, нервовій і серцево-судинній системах.
  2. Сприяє нормалізації цукру в крові.
  3. Істотно знижує ймовірність виникнення онкологічних та інфекційних захворювань, анемії.
  4. Покращує роботу ендокринної, нервової та інших систем.
  5. При виготовленні з неї борошна повністю зберігає харчову цінність (на відміну від пшениці).
  6. Корисні речовини швидше засвоюються порівняно з речовинами зерен пшениці.

Полба

Протипоказання

Перловки:

  • Не годиться для безглютенової дієти.
  • Вживання у великих кількостях провокує дитячий рахіт через наявність глютену.

Обох круп:

  • Дітям до 4 років через наявність грубої клітковини, яка може призвести до нетравлення шлунка і розладу кишечника.
  • Дорослим із серйозними порушеннями ШКТ.
  • Алергія.

Як готувати і використовувати

Багато споживачів сьогодні хапають геркулес і гречку. А повз полиці з перловкою і полбою байдуже проходять повз, тим самим незаслужено їх ображаючи. Користь обох круп полягає у здатності зберігати корисності після термообробки. Процес варіння не потрібно відносити до недоліку - треба просто правильно їх готувати. Щоб отримати силу і красу:

  1. Крупи зазвичай використовують у супах і відварах. Вони добре поєднуються з м'ясом, грибами та рибними стравами як гарніри.
  2. Відвари корисні мамам-годувальницям, щоб прискорити прибування молока, і в разі гастритів і виразок через обволікаючу дію.
  3. Корисні й каші, які потрібно варити не менше ніж півгодини. Спосіб 1: крупу промивають, потім замочують на кілька годин, доводять до кипіння і томлять години 2-3, наприклад, загорнувши в старе пальтечко. Спосіб 2: для ніжнішого смаку замочують у кисляку замість води; після вимочування промивають, заливають нагрітим молоком; доводять до кипіння і готують на паровій бані.
  4. У США та Німеччині зі спельтового борошна роблять десерти та соуси.
  5. Корисно чергувати різні крупи, а не використовувати якусь одну.
  6. За умови економії грошей можна «шрапнель» вживати частіше. Адже хоча полба в 3-4 рази дорожча за перловку, але споживачі вважають її смачнішою, і концентрація багатьох корисних речовин у неї більша.
Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Що корисніше сало чи курдюк Що корисніше сало чи курдюк
У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм...
14.03.25
0
0
Баранячий жир: користь і шкода Баранячий жир: користь і шкода
Баран - це назва роду тварин, до якого належать архари, муфлони та свійська вівця. Ось про овець та їхніх чоловічих...
14.03.25
0
0
Протеїнові батончики - користь і шкода Протеїнові батончики - користь і шкода
Активний спосіб життя став невід'ємною частиною життя кожної сучасної людини. Але для підтримки фігури в тонусі,...
14.03.25
0
0
Ячмінні пластівці - користь і шкода Ячмінні пластівці - користь і шкода
Вважається, що ячмінь спочатку з'явився в Азії, звідти культура поширилася по всьому світу. Людям припали до смаку...
13.03.25
2
0