Що корисніше для організму булгур або кускус

Що корисніше для організму булгур або кускус
Продукти

Дієтологи називають каші основою здорового харчування. Вони нескладні в приготуванні, поживні, можуть і доповнити першу страву як гарнір, і виступити прекрасним десертом. Але в той час, як одні полиці зі злаковими продуктами в магазинах порожніють, до інших навіть підходять рідко. Усе тому, що серед них багато новинок, ще незвичних простому покупцеві, і серед них - булгур і кускус.

Загальна інформація

Булгур - вид пшеничної крупи, популярної в Пакистані, на Близькому Сході та півночі Індії. Вона має золотистий колір і приємний горіховий присмак.

Виготовлення складається з 5 етапів:

  1. Варіння пшениці в оболонці в киплячій воді до м'якості.
  2. Перша сушка (займає до 3 днів).
  3. Лущення.
  4. Друга сушка.
  5. Подрібнення.

Після цього зерно просівають, розділяючи на три групи за розміром крупинок. У магазинах частіше трапляються цілісний (недроблений) булгур, великий і дрібний («кофтельок»). З перших двох готують плов і долму, третій використовують у супах і при випічці. Рідше можна зустріти кашу з крупинками середнього розміру - вона хороша для фарширування м'яса та овочів.

Кускус - злакова крупа жовтого кольору з країн Північної Африки на захід від Єгипту. Марокко, Алжир, Туніс - держави, в яких вона вважається національною стравою.

Цей продукт - той самий випадок, коли важливий не зміст, а форма. На батьківщині кускус виготовляли і виготовляють із проса. В Азії сировиною для нього слугує рис, а в країнах Європи - пшениця або ячмінь.

Виробництво включає етапи:

  • Подрібнення зерен твердої пшениці в борошно (семолу).
  • Змочування водою.
  • Формування крупинок діаметром 1-1,2 мм.
  • Просіювання.

Крупа, діаметр частинок якої менший за належний, обробляється повторно, починаючи з другого етапу. Ця каша найчастіше подається як гарнір до баранини та морепродуктів, рідше - з овочами. Готують її і як десерт, додаючи сухофрукти та виноград - така страва називається масфуфом.

Користь булгура

Існує не одна причина вважати цю крупу однією з найкорисніших.

  • На 100 г готової каші припадає всього 83 ккал. Вона дуже ситна, а значить - ідеальна їжа для тих, хто хоче позбутися зайвих кілограмів.
  • Велика кількість клітковини в складі булгура (до 6%) активно стимулює травлення і допоможе уникнути: нетравлення шлунка; застою жовчі; запорів.
  • У 100 г продукту міститься 30% від добової норми марганцю. Він важливий для організму людей, у яких є ендокринні захворювання і проблеми із суглобами, оскільки: бере участь у регуляції рівня глюкози в крові; впливає на жировий обмін; стимулює ріст хрящової тканини.
  • Чимало в цій крупі й міді - 8-10% від тієї кількості, що потрібна організму на добу. Вона: необхідна для попередження розвитку депресії; сприяє всмоктуванню заліза; знижує ламкість волосся та зменшує його випадіння.
  • Приносить користь булгур не тільки під час вживання всередину. Із залишків каші модниці роблять маски для обличчя, які освіжають шкіру і роблять менш помітними дрібні зморшки.

Булгур

Користь кускусу

Ті, хто стикається з цим продуктом уперше, кажуть, що він дуже нагадує за виглядом манку. Однак корисність його вища.

  • Крупа дуже проста в готуванні: її досить залити окропом і потримати 3-5 хвилин під кришкою. Виходить гідний сніданок для будь-кого, хто вранці поспішає на навчання або роботу.
  • Каша містить 2% клітковини. Це менше, ніж у булгурі, що дає змогу додавати її до раціону маленьких дітей від 1,5 років без великого навантаження на їхню травну систему.
  • У 100 г кускусу міститься половина від добової норми селену (27,5 мкг). Наявність мікроелемента в їжі особливо важлива для жінок різного віку, і особливо - для вагітних і матерів-годувальниць, бо він: знижує ризик гінекологічних запальних захворювань; згладжує «припливи» під час клімаксу; перешкоджає розвитку токсикозу; сприяє швидкому відновленню організму після пологів.
  • Багатий цей продукт і на магній, дефіцит якого загрожує виникненням тривожності, безсоння, головного болю та м'язових судом. Для підтримки свого здоров'я його варто включити в меню спортсменам-атлетам і студентам під час сесії.
  • Вітаміни групи В (тіамін, пантотенова кислота і фолати) у складі крупи: беруть участь в обміні речовин і синтезі багатьох гормонів (адреналін, серотонін); необхідні для здоров'я нервової системи; потрібні для відновлення клітин.

Кускус

Протипоказання

Обидва продукти виготовляють зі злакових, і їхні негативні впливи на організм схожі.

  • Діабетики, а також люди з надмірною масою тіла повинні пам'ятати про те, що вуглеводи потрібно обмежувати. Навіть найкорисніші страви з них не варто вживати частіше 1 разу на 2-3 дні.
  • Булгур і кускус із пшениці та ячменю містять клейковину - глютен. На непереносимість цієї речовини (целіакію) страждає 0,5-1% населення планети, і в 5 осіб зі 100 вона спричиняє: проблеми з травленням (здуття живота, печію, діарею); нежить; різноманітні шкірні висипання.
  • Обидва види каш включають у раціон тільки в невеликих кількостях у разі панкреатиту, оскільки вони чинять стимулюючу дію на підшлункову залозу. Якщо хвороба загострилася, від них правильніше відмовитися, щоб не погіршити перебіг недуги.
  • Через велику кількість грубих харчових волокон ці продукти не будуть корисними за слабкої травної системи. Зокрема, їхнє вживання значно скорочують у разі: виразки шлунка та 12-палої кишки; запалення тонкого кишківника (ентерит); запалення товстого кишківника (коліт); хвороби Крона; спайково-кишкової хвороби.
  • Повністю відмовитися від кускусу на кілька днів доведеться після будь-якої операції на органах ШКТ. Булгур, як більш грубий, після подібного оперативного втручання не варто вживати 7-10 днів.

Висновки

Харчування має бути різноманітним - тільки в цьому випадку його можна назвати здоровим. Обидві крупи по-своєму корисні, і хіба що людям із захворюваннями кишечника доводиться бути з ними обережними. Однак, якщо питання «що вибрати?« стоїть руба, краще віддати перевагу кускусу: він готується швидше, а отже, втрачає менше корисних речовин, м'якше впливає на шлунково-кишковий тракт, і не обов'язково виготовляється з пшениці, що дає змогу його вживати людям із целіакією.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Чим корисні та чим шкідливі мандарини для організму Чим корисні та чим шкідливі мандарини для організму
Невеликі фрукти яскраво-помаранчевого кольору з соковитою м'якоттю і сильним цитрусовим ароматом знайомі всім з...
14.02.25
0
0
Клітковина - користь і можлива шкода Клітковина - користь і можлива шкода
Такий продукт як клітковина часто застосовується не як самостійна страва, а як добавка до готових виробів. Науково...
14.02.25
0
0
Які чіпси шкідливіші Pringles чи Lays? Які чіпси шкідливіші Pringles чи Lays?
Як би дивно це не звучало, але багато людей вважають, що без закуски не може обходитися жоден вечірній перегляд фільму...
14.02.25
0
0
Хміль - користь і шкода для організму Хміль - користь і шкода для організму
Хміль люди знають із давніх часів. У народі його називають пивною квіткою або горкачем. На Русі шишки хмелю вважали...
14.02.25
2
0