Що корисніше для організму булгур або кускус
Дієтологи називають каші основою здорового харчування. Вони нескладні в приготуванні, поживні, можуть і доповнити першу страву як гарнір, і виступити прекрасним десертом. Але в той час, як одні полиці зі злаковими продуктами в магазинах порожніють, до інших навіть підходять рідко. Усе тому, що серед них багато новинок, ще незвичних простому покупцеві, і серед них - булгур і кускус.
Загальна інформація
Булгур - вид пшеничної крупи, популярної в Пакистані, на Близькому Сході та півночі Індії. Вона має золотистий колір і приємний горіховий присмак.
Виготовлення складається з 5 етапів:
- Варіння пшениці в оболонці в киплячій воді до м'якості.
- Перша сушка (займає до 3 днів).
- Лущення.
- Друга сушка.
- Подрібнення.
Після цього зерно просівають, розділяючи на три групи за розміром крупинок. У магазинах частіше трапляються цілісний (недроблений) булгур, великий і дрібний («кофтельок»). З перших двох готують плов і долму, третій використовують у супах і при випічці. Рідше можна зустріти кашу з крупинками середнього розміру - вона хороша для фарширування м'яса та овочів.
Кускус - злакова крупа жовтого кольору з країн Північної Африки на захід від Єгипту. Марокко, Алжир, Туніс - держави, в яких вона вважається національною стравою.
Цей продукт - той самий випадок, коли важливий не зміст, а форма. На батьківщині кускус виготовляли і виготовляють із проса. В Азії сировиною для нього слугує рис, а в країнах Європи - пшениця або ячмінь.
Виробництво включає етапи:
- Подрібнення зерен твердої пшениці в борошно (семолу).
- Змочування водою.
- Формування крупинок діаметром 1-1,2 мм.
- Просіювання.
Крупа, діаметр частинок якої менший за належний, обробляється повторно, починаючи з другого етапу. Ця каша найчастіше подається як гарнір до баранини та морепродуктів, рідше - з овочами. Готують її і як десерт, додаючи сухофрукти та виноград - така страва називається масфуфом.
Користь булгура
Існує не одна причина вважати цю крупу однією з найкорисніших.
- На 100 г готової каші припадає всього 83 ккал. Вона дуже ситна, а значить - ідеальна їжа для тих, хто хоче позбутися зайвих кілограмів.
- Велика кількість клітковини в складі булгура (до 6%) активно стимулює травлення і допоможе уникнути: нетравлення шлунка; застою жовчі; запорів.
- У 100 г продукту міститься 30% від добової норми марганцю. Він важливий для організму людей, у яких є ендокринні захворювання і проблеми із суглобами, оскільки: бере участь у регуляції рівня глюкози в крові; впливає на жировий обмін; стимулює ріст хрящової тканини.
- Чимало в цій крупі й міді - 8-10% від тієї кількості, що потрібна організму на добу. Вона: необхідна для попередження розвитку депресії; сприяє всмоктуванню заліза; знижує ламкість волосся та зменшує його випадіння.
- Приносить користь булгур не тільки під час вживання всередину. Із залишків каші модниці роблять маски для обличчя, які освіжають шкіру і роблять менш помітними дрібні зморшки.
Користь кускусу
Ті, хто стикається з цим продуктом уперше, кажуть, що він дуже нагадує за виглядом манку. Однак корисність його вища.
- Крупа дуже проста в готуванні: її досить залити окропом і потримати 3-5 хвилин під кришкою. Виходить гідний сніданок для будь-кого, хто вранці поспішає на навчання або роботу.
- Каша містить 2% клітковини. Це менше, ніж у булгурі, що дає змогу додавати її до раціону маленьких дітей від 1,5 років без великого навантаження на їхню травну систему.
- У 100 г кускусу міститься половина від добової норми селену (27,5 мкг). Наявність мікроелемента в їжі особливо важлива для жінок різного віку, і особливо - для вагітних і матерів-годувальниць, бо він: знижує ризик гінекологічних запальних захворювань; згладжує «припливи» під час клімаксу; перешкоджає розвитку токсикозу; сприяє швидкому відновленню організму після пологів.
- Багатий цей продукт і на магній, дефіцит якого загрожує виникненням тривожності, безсоння, головного болю та м'язових судом. Для підтримки свого здоров'я його варто включити в меню спортсменам-атлетам і студентам під час сесії.
- Вітаміни групи В (тіамін, пантотенова кислота і фолати) у складі крупи: беруть участь в обміні речовин і синтезі багатьох гормонів (адреналін, серотонін); необхідні для здоров'я нервової системи; потрібні для відновлення клітин.
Протипоказання
Обидва продукти виготовляють зі злакових, і їхні негативні впливи на організм схожі.
- Діабетики, а також люди з надмірною масою тіла повинні пам'ятати про те, що вуглеводи потрібно обмежувати. Навіть найкорисніші страви з них не варто вживати частіше 1 разу на 2-3 дні.
- Булгур і кускус із пшениці та ячменю містять клейковину - глютен. На непереносимість цієї речовини (целіакію) страждає 0,5-1% населення планети, і в 5 осіб зі 100 вона спричиняє: проблеми з травленням (здуття живота, печію, діарею); нежить; різноманітні шкірні висипання.
- Обидва види каш включають у раціон тільки в невеликих кількостях у разі панкреатиту, оскільки вони чинять стимулюючу дію на підшлункову залозу. Якщо хвороба загострилася, від них правильніше відмовитися, щоб не погіршити перебіг недуги.
- Через велику кількість грубих харчових волокон ці продукти не будуть корисними за слабкої травної системи. Зокрема, їхнє вживання значно скорочують у разі: виразки шлунка та 12-палої кишки; запалення тонкого кишківника (ентерит); запалення товстого кишківника (коліт); хвороби Крона; спайково-кишкової хвороби.
- Повністю відмовитися від кускусу на кілька днів доведеться після будь-якої операції на органах ШКТ. Булгур, як більш грубий, після подібного оперативного втручання не варто вживати 7-10 днів.
Висновки
Харчування має бути різноманітним - тільки в цьому випадку його можна назвати здоровим. Обидві крупи по-своєму корисні, і хіба що людям із захворюваннями кишечника доводиться бути з ними обережними. Однак, якщо питання «що вибрати?« стоїть руба, краще віддати перевагу кускусу: він готується швидше, а отже, втрачає менше корисних речовин, м'якше впливає на шлунково-кишковий тракт, і не обов'язково виготовляється з пшениці, що дає змогу його вживати людям із целіакією.