Кабачки - користь і можлива шкода для здоров'я

Кабачки - користь і можлива шкода для здоров'я
Овочі

Кабачок - овочева культура, яку завезли в Європу ще в XVI столітті іспанські завойовники з Мексики, разом із картоплею і тютюном.

Спочатку його використовували як декоративну рослину, і лише в XIX столітті його стали вживати в їжу. З того часу він став одним з улюблених у нашому раціоні. Велике різноманіття страв із кабачків, робить їх доречними як у щоденному меню, так і на святковому столі.

Користь кабачків для організму людини

Жовті, помаранчеві, зелені, смугасті кабачки або інші овочеві гарбузи є універсальними продуктами, які, до всього іншого, мають велику кількість корисних властивостей:

  • Містять калій, а саме 10 % від денної норми в 100 гр продукту. Цей елемент перешкоджає появі надлишку рідини в організмі, виводить зайвий холестерин, живить серцевий м'яз.
  • Клітковина, якою багатий кабачок, запобігає утворенню каменів у жовчному міхурі та є засобом профілактики запорів.
  • Є низькокалорійним продуктом (у 100 гр - 24 ккал), що дає змогу не переживати про збільшення небажаних кілограмів після його вживання в їжу.
  • Містить вітамін С, який бере участь у виробленні колагену і надає шкірі пружності.
  • Бета-каротин, яким багатий кабачок, добре впливає на зір і стан волосся, допомагає у відновленні клітин шкіри, перешкоджає її старінню.
  • На 90 % складається з води, що дає змогу живити клітини організму людини вологою і вгамовувати спрагу
  • Харчові волокна овоча, абсорбують токсичні речовини, мають прекрасний очищувальний ефект. Завдяки цим властивостям, кабачок рекомендують вживати в разі харчових отруєнь.
  • Фолієва кислота, яка міститься в цьому продукті, сприятливо впливає на репродуктивну систему організму, корисна вагітним жінкам для формування нервової системи плода.
  • Практично не накопичують нітрати. Для порівняння: буряк може бути насичений нітратами в 6 разів більше ніж кабачки.
  • Не втрачають корисних якостей під час тривалого зберігання і термічної обробки.
  • Постійне вживання кабачків чинить сечогінну дію, що сприяє зниженню кров'яного тиску в гіпертоніків, а також знижує навантаження печінки та нирок.
  • Містять залізо. Цей мікроелемент підвищує витривалість і покращує кисневий баланс організму.
  • Допомагає боротися з накопиченням шкідливих речовин і солей у суглобах.
  • Багатий на такі мікроелементи як: цинк, молібден, літій, які знижують ризик розвитку діабету та захворювань серця.

Кабачок росте

За такого різноманіття позитивних якостей цього овоча, не варто забувати, що він має і протипоказання, які обов'язково потрібно враховувати.

Протипоказання та шкода

  • Велика кількість калію, що міститься в цьому овочі, може значно нашкодити здоров'ю людини, яка має захворювання нирок, сечового міхура або видільної системи.
  • Сирі та смажені кабачки не можна вживати в їжу в разі гастритів і виразкової хвороби, тому що велика кількість клітковини чинить подразнювальну дію на слизову шлунка. У цьому випадку рекомендована щадна термічна обробка.
  • У разі проблем зі шлунково-кишковим трактом краще позбуватися жорсткої шкірки овоча, оскільки вона досить «важка» для перетравлення.
  • Індивідуальна непереносимість. Незважаючи на те, що кабачок гіпоалергенний, за індивідуальної непереносимості цього овоча можуть з'явитися такі симптоми: нудота, блювота, запалення слизових оболонок, набряки в порожнині рота, кашель, першіння в горлі, почервоніння шкіри та свербіж.

При виникненні будь-якого з перерахованих вище симптомів необхідно відмовитися від вживання в їжу цього продукту і звернутися до лікаря.

Свіжі кабачки

У якому вигляді краще вживати в їжу

  1. Сирі. Страви з кабачків, приготованих у такому вигляді, є найкориснішими, оскільки всі вітаміни залишаються в наявності. Крім того, без обробки рослинна клітковина виводиться набагато краще, а сік овоча благотворно впливає на виведення шлаків і жирів. Для вживання в сирому вигляді найкраще підійдуть молоді овочі, з тонкою шкіркою.
  2. Смажені. Жир, який використовується під час приготування, шкідливий для людей, які страждають на зайву вагу, а також на такі захворювання, як: діабет, підвищений артеріальний тиск, проблеми з серцем. Слід згадати що, як і будь-яка смажена їжа, кабачки стають володарями канцерогенних властивостей.
  3. Тушковані. Є найбільш «легкими» для шлунково-кишкового тракту. При такій термічній обробці зберігаються всі корисні речовини і мікроелементи, руйнується тільки вітамін С.
  4. Ікра. У кабачковій ікрі міститься близько 12 % жиру. У промисловому варіанті ця цифра нерідко буває набагато більшою, що ставить під сумнів користь продукту. Тому якщо вживати в їжу ікру, найкраще - домашню.
  5. Пюре та пудинги. Чудовий варіант для людей, які мають дотримуватися особливого раціону через проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Приготований кабачок

Найкращі сорти

Сортів кабачка на сьогоднішній день існує доволі багато, проте серед цього різноманіття особливу увагу слід звернути на такі:

  • «Чаклун». Має трохи солодкувату і соковиту ніжно-кремову м'якоть. Дуже добре підходить для приготування ікри та консервування.
  • «Золотинка». Золотисто-жовта м'якоть овоча має солодкий смак, яка підходить для тушкування, смаження, консервування. При цьому, його колір не змінюється. Цей вид кабачка відмінно підходить для дитячого харчування.
  • «Куанд». М'якоть цього сорту має кремовий колір, соковиту консистенцію та гарні смакові властивості, які зберігаються навіть після термічної обробки.
  • «Грибовський». Кабачки цього сорту не поступаються перерахованим вище за своїми смаковими якостями. Гарні для приготування ікри та гарнірів.

Різні кабачки

На закінчення

Кабачок - доступний овоч, при цьому володіє великою кількістю корисних властивостей, незалежно від сорту або кольору - їх склад практично не відрізняється.

Завдяки тривалому терміну зберігання, можливості вирощувати його самостійно, простій кулінарній техніці готування, а також різноманіттю рецептів, кабачок став чудовим варіантом для поціновувачів вишуканої їжі та людей, які дотримуються дієтичного харчування.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Чим корисні та чим шкідливі мандарини для організму Чим корисні та чим шкідливі мандарини для організму
Невеликі фрукти яскраво-помаранчевого кольору з соковитою м'якоттю і сильним цитрусовим ароматом знайомі всім з...
14.02.25
0
0
Клітковина - користь і можлива шкода Клітковина - користь і можлива шкода
Такий продукт як клітковина часто застосовується не як самостійна страва, а як добавка до готових виробів. Науково...
14.02.25
0
0
Які чіпси шкідливіші Pringles чи Lays? Які чіпси шкідливіші Pringles чи Lays?
Як би дивно це не звучало, але багато людей вважають, що без закуски не може обходитися жоден вечірній перегляд фільму...
14.02.25
0
0
Хміль - користь і шкода для організму Хміль - користь і шкода для організму
Хміль люди знають із давніх часів. У народі його називають пивною квіткою або горкачем. На Русі шишки хмелю вважали...
14.02.25
2
0