Кабачки - користь і можлива шкода для здоров'я
Кабачок - овочева культура, яку завезли в Європу ще в XVI столітті іспанські завойовники з Мексики, разом із картоплею і тютюном.
Спочатку його використовували як декоративну рослину, і лише в XIX столітті його стали вживати в їжу. З того часу він став одним з улюблених у нашому раціоні. Велике різноманіття страв із кабачків, робить їх доречними як у щоденному меню, так і на святковому столі.
Користь кабачків для організму людини
Жовті, помаранчеві, зелені, смугасті кабачки або інші овочеві гарбузи є універсальними продуктами, які, до всього іншого, мають велику кількість корисних властивостей:
- Містять калій, а саме 10 % від денної норми в 100 гр продукту. Цей елемент перешкоджає появі надлишку рідини в організмі, виводить зайвий холестерин, живить серцевий м'яз.
- Клітковина, якою багатий кабачок, запобігає утворенню каменів у жовчному міхурі та є засобом профілактики запорів.
- Є низькокалорійним продуктом (у 100 гр - 24 ккал), що дає змогу не переживати про збільшення небажаних кілограмів після його вживання в їжу.
- Містить вітамін С, який бере участь у виробленні колагену і надає шкірі пружності.
- Бета-каротин, яким багатий кабачок, добре впливає на зір і стан волосся, допомагає у відновленні клітин шкіри, перешкоджає її старінню.
- На 90 % складається з води, що дає змогу живити клітини організму людини вологою і вгамовувати спрагу
- Харчові волокна овоча, абсорбують токсичні речовини, мають прекрасний очищувальний ефект. Завдяки цим властивостям, кабачок рекомендують вживати в разі харчових отруєнь.
- Фолієва кислота, яка міститься в цьому продукті, сприятливо впливає на репродуктивну систему організму, корисна вагітним жінкам для формування нервової системи плода.
- Практично не накопичують нітрати. Для порівняння: буряк може бути насичений нітратами в 6 разів більше ніж кабачки.
- Не втрачають корисних якостей під час тривалого зберігання і термічної обробки.
- Постійне вживання кабачків чинить сечогінну дію, що сприяє зниженню кров'яного тиску в гіпертоніків, а також знижує навантаження печінки та нирок.
- Містять залізо. Цей мікроелемент підвищує витривалість і покращує кисневий баланс організму.
- Допомагає боротися з накопиченням шкідливих речовин і солей у суглобах.
- Багатий на такі мікроелементи як: цинк, молібден, літій, які знижують ризик розвитку діабету та захворювань серця.
За такого різноманіття позитивних якостей цього овоча, не варто забувати, що він має і протипоказання, які обов'язково потрібно враховувати.
Протипоказання та шкода
- Велика кількість калію, що міститься в цьому овочі, може значно нашкодити здоров'ю людини, яка має захворювання нирок, сечового міхура або видільної системи.
- Сирі та смажені кабачки не можна вживати в їжу в разі гастритів і виразкової хвороби, тому що велика кількість клітковини чинить подразнювальну дію на слизову шлунка. У цьому випадку рекомендована щадна термічна обробка.
- У разі проблем зі шлунково-кишковим трактом краще позбуватися жорсткої шкірки овоча, оскільки вона досить «важка» для перетравлення.
- Індивідуальна непереносимість. Незважаючи на те, що кабачок гіпоалергенний, за індивідуальної непереносимості цього овоча можуть з'явитися такі симптоми: нудота, блювота, запалення слизових оболонок, набряки в порожнині рота, кашель, першіння в горлі, почервоніння шкіри та свербіж.
При виникненні будь-якого з перерахованих вище симптомів необхідно відмовитися від вживання в їжу цього продукту і звернутися до лікаря.
У якому вигляді краще вживати в їжу
- Сирі. Страви з кабачків, приготованих у такому вигляді, є найкориснішими, оскільки всі вітаміни залишаються в наявності. Крім того, без обробки рослинна клітковина виводиться набагато краще, а сік овоча благотворно впливає на виведення шлаків і жирів. Для вживання в сирому вигляді найкраще підійдуть молоді овочі, з тонкою шкіркою.
- Смажені. Жир, який використовується під час приготування, шкідливий для людей, які страждають на зайву вагу, а також на такі захворювання, як: діабет, підвищений артеріальний тиск, проблеми з серцем. Слід згадати що, як і будь-яка смажена їжа, кабачки стають володарями канцерогенних властивостей.
- Тушковані. Є найбільш «легкими» для шлунково-кишкового тракту. При такій термічній обробці зберігаються всі корисні речовини і мікроелементи, руйнується тільки вітамін С.
- Ікра. У кабачковій ікрі міститься близько 12 % жиру. У промисловому варіанті ця цифра нерідко буває набагато більшою, що ставить під сумнів користь продукту. Тому якщо вживати в їжу ікру, найкраще - домашню.
- Пюре та пудинги. Чудовий варіант для людей, які мають дотримуватися особливого раціону через проблеми зі шлунково-кишковим трактом.
Найкращі сорти
Сортів кабачка на сьогоднішній день існує доволі багато, проте серед цього різноманіття особливу увагу слід звернути на такі:
- «Чаклун». Має трохи солодкувату і соковиту ніжно-кремову м'якоть. Дуже добре підходить для приготування ікри та консервування.
- «Золотинка». Золотисто-жовта м'якоть овоча має солодкий смак, яка підходить для тушкування, смаження, консервування. При цьому, його колір не змінюється. Цей вид кабачка відмінно підходить для дитячого харчування.
- «Куанд». М'якоть цього сорту має кремовий колір, соковиту консистенцію та гарні смакові властивості, які зберігаються навіть після термічної обробки.
- «Грибовський». Кабачки цього сорту не поступаються перерахованим вище за своїми смаковими якостями. Гарні для приготування ікри та гарнірів.
На закінчення
Кабачок - доступний овоч, при цьому володіє великою кількістю корисних властивостей, незалежно від сорту або кольору - їх склад практично не відрізняється.
Завдяки тривалому терміну зберігання, можливості вирощувати його самостійно, простій кулінарній техніці готування, а також різноманіттю рецептів, кабачок став чудовим варіантом для поціновувачів вишуканої їжі та людей, які дотримуються дієтичного харчування.