Кабачки - користь і можлива шкода для здоров'я

Кабачки - користь і можлива шкода для здоров'я
Овочі

Кабачок - овочева культура, яку завезли в Європу ще в XVI столітті іспанські завойовники з Мексики, разом із картоплею і тютюном.

Спочатку його використовували як декоративну рослину, і лише в XIX столітті його стали вживати в їжу. З того часу він став одним з улюблених у нашому раціоні. Велике різноманіття страв із кабачків, робить їх доречними як у щоденному меню, так і на святковому столі.

Користь кабачків для організму людини

Жовті, помаранчеві, зелені, смугасті кабачки або інші овочеві гарбузи є універсальними продуктами, які, до всього іншого, мають велику кількість корисних властивостей:

  • Містять калій, а саме 10 % від денної норми в 100 гр продукту. Цей елемент перешкоджає появі надлишку рідини в організмі, виводить зайвий холестерин, живить серцевий м'яз.
  • Клітковина, якою багатий кабачок, запобігає утворенню каменів у жовчному міхурі та є засобом профілактики запорів.
  • Є низькокалорійним продуктом (у 100 гр - 24 ккал), що дає змогу не переживати про збільшення небажаних кілограмів після його вживання в їжу.
  • Містить вітамін С, який бере участь у виробленні колагену і надає шкірі пружності.
  • Бета-каротин, яким багатий кабачок, добре впливає на зір і стан волосся, допомагає у відновленні клітин шкіри, перешкоджає її старінню.
  • На 90 % складається з води, що дає змогу живити клітини організму людини вологою і вгамовувати спрагу
  • Харчові волокна овоча, абсорбують токсичні речовини, мають прекрасний очищувальний ефект. Завдяки цим властивостям, кабачок рекомендують вживати в разі харчових отруєнь.
  • Фолієва кислота, яка міститься в цьому продукті, сприятливо впливає на репродуктивну систему організму, корисна вагітним жінкам для формування нервової системи плода.
  • Практично не накопичують нітрати. Для порівняння: буряк може бути насичений нітратами в 6 разів більше ніж кабачки.
  • Не втрачають корисних якостей під час тривалого зберігання і термічної обробки.
  • Постійне вживання кабачків чинить сечогінну дію, що сприяє зниженню кров'яного тиску в гіпертоніків, а також знижує навантаження печінки та нирок.
  • Містять залізо. Цей мікроелемент підвищує витривалість і покращує кисневий баланс організму.
  • Допомагає боротися з накопиченням шкідливих речовин і солей у суглобах.
  • Багатий на такі мікроелементи як: цинк, молібден, літій, які знижують ризик розвитку діабету та захворювань серця.

Кабачок росте

За такого різноманіття позитивних якостей цього овоча, не варто забувати, що він має і протипоказання, які обов'язково потрібно враховувати.

Протипоказання та шкода

  • Велика кількість калію, що міститься в цьому овочі, може значно нашкодити здоров'ю людини, яка має захворювання нирок, сечового міхура або видільної системи.
  • Сирі та смажені кабачки не можна вживати в їжу в разі гастритів і виразкової хвороби, тому що велика кількість клітковини чинить подразнювальну дію на слизову шлунка. У цьому випадку рекомендована щадна термічна обробка.
  • У разі проблем зі шлунково-кишковим трактом краще позбуватися жорсткої шкірки овоча, оскільки вона досить «важка» для перетравлення.
  • Індивідуальна непереносимість. Незважаючи на те, що кабачок гіпоалергенний, за індивідуальної непереносимості цього овоча можуть з'явитися такі симптоми: нудота, блювота, запалення слизових оболонок, набряки в порожнині рота, кашель, першіння в горлі, почервоніння шкіри та свербіж.

При виникненні будь-якого з перерахованих вище симптомів необхідно відмовитися від вживання в їжу цього продукту і звернутися до лікаря.

Свіжі кабачки

У якому вигляді краще вживати в їжу

  1. Сирі. Страви з кабачків, приготованих у такому вигляді, є найкориснішими, оскільки всі вітаміни залишаються в наявності. Крім того, без обробки рослинна клітковина виводиться набагато краще, а сік овоча благотворно впливає на виведення шлаків і жирів. Для вживання в сирому вигляді найкраще підійдуть молоді овочі, з тонкою шкіркою.
  2. Смажені. Жир, який використовується під час приготування, шкідливий для людей, які страждають на зайву вагу, а також на такі захворювання, як: діабет, підвищений артеріальний тиск, проблеми з серцем. Слід згадати що, як і будь-яка смажена їжа, кабачки стають володарями канцерогенних властивостей.
  3. Тушковані. Є найбільш «легкими» для шлунково-кишкового тракту. При такій термічній обробці зберігаються всі корисні речовини і мікроелементи, руйнується тільки вітамін С.
  4. Ікра. У кабачковій ікрі міститься близько 12 % жиру. У промисловому варіанті ця цифра нерідко буває набагато більшою, що ставить під сумнів користь продукту. Тому якщо вживати в їжу ікру, найкраще - домашню.
  5. Пюре та пудинги. Чудовий варіант для людей, які мають дотримуватися особливого раціону через проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Приготований кабачок

Найкращі сорти

Сортів кабачка на сьогоднішній день існує доволі багато, проте серед цього різноманіття особливу увагу слід звернути на такі:

  • «Чаклун». Має трохи солодкувату і соковиту ніжно-кремову м'якоть. Дуже добре підходить для приготування ікри та консервування.
  • «Золотинка». Золотисто-жовта м'якоть овоча має солодкий смак, яка підходить для тушкування, смаження, консервування. При цьому, його колір не змінюється. Цей вид кабачка відмінно підходить для дитячого харчування.
  • «Куанд». М'якоть цього сорту має кремовий колір, соковиту консистенцію та гарні смакові властивості, які зберігаються навіть після термічної обробки.
  • «Грибовський». Кабачки цього сорту не поступаються перерахованим вище за своїми смаковими якостями. Гарні для приготування ікри та гарнірів.

Різні кабачки

На закінчення

Кабачок - доступний овоч, при цьому володіє великою кількістю корисних властивостей, незалежно від сорту або кольору - їх склад практично не відрізняється.

Завдяки тривалому терміну зберігання, можливості вирощувати його самостійно, простій кулінарній техніці готування, а також різноманіттю рецептів, кабачок став чудовим варіантом для поціновувачів вишуканої їжі та людей, які дотримуються дієтичного харчування.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0