Фітинова кислота - користь і шкода

Фітинова кислота - користь і шкода
Різне

Будь-яка людина знає, як важливо включати до свого раціону крупи, бобові культури, овочі та горіхи, адже в них містяться корисні вітаміни та мінеральні речовини. У багатьох страви з цих продуктів присутні в щоденному меню. Однак мало хто знає, що звичайні корисні продукти містять у собі фітинову кислоту, яка згубно позначається на здоров'ї людини. Як же уникнути проблем зі здоров'ям, але продовжувати балувати себе улюбленою і смачною їжею?

Що таке фітинова кислота

Фітинова кислота - це кислота, що міститься в рослинах, насінні (злаках, горіхах, бобових культурах) і в невеликій кількості в овочах. Речовина має потужний демінералізуючий ефект при знаходженні в солях фітатів (мінеральному фосфорі). Потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, воно здатне зв'язати собою мінеральні речовини, тим самим перешкоджаючи їх всмоктуванню. Зв'язані фітиновою кислотою корисні елементи не засвоюються організмом і виводяться з нього природним шляхом. Небезпека кислоти в тому, що вона не тільки перешкоджає засвоєнню нутрієнтів, але ще й вимиває вже наявні в тканинах і кістках мінерали, тим самим ставлячи під загрозу здоров'я людини.

Структура фітинової кислоти

Фітат - це сполука фітинової кислоти з незасвоюваним фосфором. У підсумку виходить так, що багато продуктів містять велику концентрацію фосфору, але їх вживання не наситить організм елементом, тому що фосфор у ньому незасвоюваний.

Можлива користь фітинової кислоти

Незважаючи на шкоду, фітинова кислота може виявитися корисною, але тільки за певних умов.

  • Антинутрієнт здатний запобігти розвитку патологій хронічного характеру.
  • Вчені встановили, що фітин поглинають ракові клітини і при пероральному вживанні може бути ефективним для лікування пухлини. Але ці процеси тільки почали вивчати, тому про спеціалізоване лікування фітиновою кислотою не йдеться.
  • Кислота здатна очистити організм від шкідливих важких металів (свинцю, ртуті, кадмію), що мають властивість накопичуватися в організмі людини.
  • Антинутрієнт зв'язує мінеральні речовини в шлунково-кишковому тракті, тим самим усуває можливість утворення вільних радикалів.
  • Речовина має антиоксидантні властивості, тому запобігає передчасному старінню.
  • Кислота знижує ризик виникнення захворювань серця, сечокам'яних хвороб.

Їжа з фітиновою кислотою

Шкода

Шкідлива фітинова кислота через те, що вона заважає засвоюватися корисним нутрієнтам. У зв'язку з цим у людини можуть початися серйозні проблеми зі здоров'ям у тому разі, якщо вона зловживає такими «корисними продуктами», як висівки, цільні злаки, горіхи, насіння, бобові культури без правильної обробки.

  • Розвиток остеопорозу. Фітинову кислоту людський шлунок перетравити не в змозі. Тому в шлунково-кишковому тракті елемент спокійно купірує залізо, фосфор, цинк, кальцій і не дає їм засвоїтися. Також фітат погіршує всмоктуваність крохмалю, жирів і білків. Важливо знати, що кислота поглинає і зв'язує ті поживні речовини, які надійшли в шлунок одночасно з нею. На їжу, що надійшла через кілька годин у шлунок, вона не вплине. Негативний ефект кислоти може почати проявлятися в тому разі, коли людина полюбляє перекушувати сирими горіхами (вважаючи їх більш корисними), бобовими, різним насінням і вживає їх часто.
  • Дефіцит мінеральних речовин. У разі регулярного вживання насіння і горіхів без попередньої термообробки в організм не можуть у достатній кількості потрапити мінерали. Усе це може спричинити виникнення найрізноманітніших захворювань.
  • Виникнення залізодефіцитної анемії. Часто захворювання виникає у прихильників вегетаріанської дієти. У їхньому харчуванні бракує білків, тому вони їх заповнюють, вживаючи у великій кількості бобові культури, в яких багато фітинової кислоти. За умови вживання всього п'яти грамів фітинової кислоти знижує засвоюваність заліза у 2 рази.
  • Чутливий кишечник. Виникає насамперед у любителів висівок. Необроблені висівки на початку їх вживання покращують роботу шлунково-кишкового тракту, а потім призводять тільки до більшого подразнення стінок кишківника та загальної чутливості до їжі.
  • Рахіт. У дитячому віці нестача мінералів особливо небезпечна ризиком неправильного розвитку скелета.
  • Уповільнення метаболізму. Обмін речовин при нестачі мінералів погіршується. Як наслідок, людині може бути важче скинути зайву вагу.

Багато їжі з фітиновою кислотою

Через потенційну шкоду вживання фітинової кислоти необхідно обмежити в деяких ситуаціях:

  • У разі поганої засвоюваності мінералів і, насамперед, кальцію.
  • У разі мінеральної недостатності, остеопорозу або захворювання кісток.
  • У разі проблем зі шлунково-кишковим трактом.
  • У дитячому віці до 12 років.
  • Під час вагітності та годування груддю.
  • Під час клімаксу.

Поради щодо зниження шкідливості

Не варто повністю відмовлятися від продуктів, що містять антинутрієнт, адже вони мають у складі масу інших корисних речовин. До того ж саме злаки забезпечують організм необхідними вуглеводами. Є кілька ефективних методів зменшення шкідливості фітинової кислоти в продуктах. Отже, знизити концентрацію фітину можна такими способами.

  1. Термічна обробка. Високі температури знижують концентрацію фітину до 50-70 %. Недолік способу: аскорбінова кислота також зруйнується при високих температурах. При цьому не можна зменшити вміст фітинової кислоти в продуктах лише термічною обробкою.
  2. Замочування. Фітинова кислота необхідна насінню для того, щоб зберегти життєздатність насінини до приємних для зростання умов. Тобто, коли насіння потрапить у зручне середовище, фітинова кислота почне виділятися у воду. Варто врахувати, що різні злаки необхідно замочувати різну кількість часу.
  3. Пророщування. Якщо у злаків зовсім небагато з'являться паростки, то в них зникне велика частка фітинової кислоти, а сам продукт стане лише кориснішим. Важливо тільки міняти воду на свіжу двічі на день.
  4. Створення кислого середовища. Середовище, в якому перебувають горіхи або злаки, можна підкислити соком лимона, оцтом або будь-якою іншою корисною і придатною для вживання кислотою. Тим самим фітин стане практично нешкідливим.
  5. Додавання ферментів. Необхідно приготувати закваску. Лактобактерії, що містяться в ньому, допомагають розщепити фітинову кислоту і поліпшити засвоюваність мінералів. Для профілактики можна приймати препарати з пробіотиками.

Висновок

Вивчення фітинової кислоти почалося відносно недавно. З цієї причини неможливо говорити про виняткову користь або шкоду речовини. Продукти з ним у складі вживати можна і потрібно, просто не варто доходити до фанатизму. До того ж, завжди можна скористатися будь-яким способом, який може нейтралізувати шкоду антинутрієнта.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Абрикоси - користь і шкода для здоров'я Абрикоси - користь і шкода для здоров'я
Цей яскравий улюбленець сонця має масу корисних властивостей, що включають у себе здатність лікувати розлад шлунка,...
18.04.25
0
0
Календула: корисні властивості та шкода Календула: корисні властивості та шкода
Календула дуже цінується в офіційній і традиційній медицині, завдяки своїм унікальним властивостям. Її включають до...
18.04.25
0
0
Козячий сир - користь і шкода Козячий сир - користь і шкода
Козяче молоко дуже корисне. Багато виробів, зроблених на його основі, користуються великим попитом. Одне з таких -...
18.04.25
1
0
Що корисніше їсти овочі чи фрукти? Що корисніше їсти овочі чи фрукти?
Вживання овочів і фруктів збагачує людину вітамінами, мінеральними речовинами і клітковиною. Їхній вплив поширюється на...
18.04.25
0
0