Користь і шкода бобів для здоров'я людини

Користь і шкода бобів для здоров'я людини
Крупи та зерно

Бобові є одним із найкорисніших для здоров'я продуктів. Вони надзвичайно популярні не тільки в кулінарії, а й у народній медицині. З їхньою допомогою можна як зміцнити організм, так і підтримувати його за важких захворювань. Але важливо також знати, що не у всіх випадках цей продукт показаний до вживання. Розглянемо його корисні властивості, рецепти з ними, а також випадки, коли вживати їх у їжу заборонено.

Коротко про боби

До бобових належить безліч усім відомих рослин: горох, квасоля, соя тощо. Їх об'єднує одне: плоди цих рослин, що в побуті називаються стручками, складаються з двох тонких стулок, усередині яких розташоване насіння - це насіння в побуті й називають бобами. Взагалі, так можуть називати насіння будь-якої зернобобової культури, але є також і рослина Боб садовий, про плоди якого ми сьогодні й поговоримо.

Боби

Користь бобових була відома людству ще в глибоку давнину. Їхньою батьківщиною вважається Середземномор'я. Ще за 1000 років до нашої ери в Палестині вже обробляли боби. У Стародавньому Єгипті вони вважалися священною рослиною; їх виявляли в гробницях давньоєгипетських фараонів.

Це рослини культурні, в дикій природі вони не зустрічаються. Культивуються вони в багатьох країнах світу. Вони невибагливі, тому зібрати великий урожай можна і в холодні сезони.

Боби вживаються в їжу в усьому світі та користуються популярністю в кухнях найрізноманітніших країн. Особливо люблять їх англійці, болгари, бельгійці, данці та голландці.

Чим корисні для здоров'я

Перш за все, в них міститься дуже багато рослинного білка, який може з лишком компенсувати білок тваринного походження. А ось жиру в них, навпаки, мало. До того ж вони низькокалорійні - всього 57 кКал, тому їх можуть сміливо вживати люди, які бажають схуднути та/або страждають від надмірної ваги.

Чималу користь вітаміни й мінерали, що містяться в цій рослині, можуть принести вагітним - їм вони показані як елемент здорового харчування, необхідного як мамі, так і малюкові.

Що хорошого для організму можуть зробити боби:

  • Ефективне очищення організму від холестерину.
  • Підвищення рівня гемоглобіну.
  • Жовчогінний ефект.
  • Поліпшення роботи серця.
  • Зміцнення судин.
  • Нормалізація гормонального фону.
  • Зниження рівня цукру в крові.
  • Виведення з організму радіонуклідів і солей важких металів.
  • Сприятливий вплив на головний мозок - поліпшення пам'яті, підвищення працездатності.
  • Знешкодження консервантів.
  • Уповільнення старіння.
  • Поліпшення стану нігтів і волосся.
  • Зняття стресу.

Боби перед вживанням

За яких захворювань найкраще їх застосовувати?

  • Водянка. Дуже корисний відвар зі стебел і листя.
  • Цукровий діабет. Вуглеводи засвоюються організмом без застосування інсуліну, падає рівень цукру в крові та «непотрібного» холестерину.
  • Зварені в молоці та подрібнені гарячі зерна можна прикладати до виразок, фурункулів і наривів - від цього вони швидше минають.

Для поліпшення здоров'я людині слід з'їдати не менше 15 кг бобів на рік.

Шкода бобів

Боби можуть завдати організму шкоди в разі неправильного приготування (докладніше про це ми розповімо в наступному розділі) або непомірного вживання.

Вони протипоказані до вживання (або варто обмежити вживання) за таких захворювань:

  • Подагра.
  • Гепатит.
  • Панкреатит.
  • Захворювання ШКТ.
  • Запальні процеси в шлунку, кишечнику.
  • Схильність до метеоризму та закрепів.
  • Тромбофлебіт.
  • Недостатність кровообігу.
  • Гломерулонефрит.

Не слід їсти занадто багато плодів цієї рослини. Навіть якщо організм повністю здоровий, непомірне вживання може призвести до кольок, газів і харчового отруєння.

При отруєнні людина відчуває нудоту і головний біль, а сеча набуває бурого відтінку. При появі таких симптомів слід негайно звернутися до лікаря.

Усім відомо, що бобові провокують утворення газів. Людям без захворювань, за яких небажано їх вживання, можна спробувати знизити газоутворювальний вплив за допомогою м'яти та кропу.

Білі боби

Як правильно вживати боби

Пам'ятайте, що боби потрібно правильно готувати.

Розберемося, яка користь і шкода від бобів, приготованих тим чи іншим способом:

  1. Сирі боби - зелені, щойно зібрані боби можна їсти навіть без термічної обробки. Усі інші їсти сирими небажано. Недозрілі боби можна їсти самі по собі, можна додавати в салати та інші страви. Зберігати їх слід не більше 2-3 днів у прохолодному, добре провітрюваному місці, інакше вони зіпсуються.
  2. Смажені - мало користі, багато шкоди. По-перше, висока калорійність (що виключає вживання смажених бобів на час дієти), по-друге, канцерогени.
  3. Варені - найбільш бажані. Усі корисні мікроелементи, що містяться в бобах, саме після відварювання працюватимуть на повну силу.

Смажені боби

Якщо боби зберігаються вже два сезони, перед вживанням їх краще замочити у воді на добу.

Нижче наведено кілька рецептів корисних і смачних страв із бобів.

Рецепт №1

Знадобляться: консервовані боби, твердий сир, болгарський перець, йогурт, за бажанням - майонез.

Як готувати: натерти сир на тертці, з'єднати з ним боби. Накришити болгарський перець і додати його в салат. Заправити йогуртом, до нього за бажання можна додати майонез.

Рецепт №2

Знадобляться: 1 склянка бобів, півлітра води, ложка солі, лимонний сік, зелень, сметана.

Як готувати: боби замочити у воді на 8 годин. Періодично воду необхідно міняти. Потім боби слід залити водою у співвідношенні 1:3 і варити не менше 2 годин. Після посолити, додати сметану, лимонний сік і зелень.

Рецепт №3

Знадобляться: склянка квасолі, півсклянки-склянки волоських горіхів, цибулина, 1-2 столові ложки 9-відсоткового оцту, 2 столові ложки вершкового масла, пучок петрушки, масло для смаження, сіль, спеції.

Як готувати: залишити на ніч квасолю у воді. Потім відваріть. Обсмажте на сухій сковороді горіхи, а цибулю - на олії. Змішайте те й інше з квасолею і прокрутіть у м'ясорубці. Потім посоліть, додайте спеції, дрібно посічену петрушку і вершкове масло. Одержаний паштет вимісіть і помістіть у прохолодне місце.

З бобів можна також приготувати безліч смачних і корисних страв. Головне - вживати їх розумно і в міру.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво? Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво?
Популярність легких алкогольних напоїв - сидру і пива, сьогодні перебуває на своєму піку. Більшість обивателів...
14.03.25
0
0
Фундук чи волоський горіх - що корисніше Фундук чи волоський горіх - що корисніше
Фундук і волоський горіх багаті білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мікро-, макроелементами. Дієтологи...
14.03.25
0
0
Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода
Насіння соняшнику - поширений продукт, який містить у собі безліч корисних речовин. Найчастіше його вживають у...
14.03.25
0
0
Що корисніше сало чи курдюк Що корисніше сало чи курдюк
У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм...
14.03.25
0
0