Нут чи горох - що корисніше для здоров'я?

Кожен, хто відмовляється від продуктів тваринного походження або переходить на здорове харчування, замислюється про введення в раціон бобових. Вони коштують недорого, містять багато білка і добре насичують. Нут і горох належать до сімейства бобових, але відрізняються за зовнішнім виглядом, смаком, складом. Якщо нут або турецький горох можна назвати новим продуктом у нашому раціоні, то горох посівний - споконвічно російська їжа. Що краще для здоров'я: страви з гороху чи нуту, можна дізнатися, якщо пильно розглянути корисні властивості одного й іншого продукту.
Що це
Горох і нут є різновидом бобових і належать до одного сімейства, як сочевиця, квасоля та арахіс. Обидва продукти можна купити в сухому або консервованому вигляді цілий рік. Горошок також вживається у свіжому або замороженому вигляді.
Горох і нут містять багато протеїнів, клітковини за невеликого вмісту жиру і невисокої калорійності. Обидва продукти є невід'ємною частиною здорового, вегетаріанського або дієтичного харчування. Горошок має солодкий смак і містить нутрієнти, важливі для поліпшення метаболізму. Нут відрізняється характерним горіховим смаком і маслянистою структурою. Продукт є інгредієнтом таких популярних страв східної кухні як фалафель і хумус.
Користь нуту
Нут можна використовувати для додавання в салати, супи, як гарнір. Продукт багатий на білок і є чудовою заміною м'яса у вегетаріанській дієті. Турецький горох:
- Вважається чудовим джерелом харчових волокон. Дослідження показали, що люди, які їдять багаті на клітковину продукти, мають нормальну вагу і менше ризикують захворіти на онкологічні та кардіологічні недуги. Клітковина в нуті знижує рівень «поганого» холестерину.
- Містить резистентний крохмаль, який не перетравлюється в кишечнику, сприяє розвитку здорової мікрофлори й очищенню від токсинів.
- Є чудовим джерелом рослинного білка, містить майже всі незамінні амінокислоти, що робить продукт придатним для тих, хто не їсть продукти тваринного походження.
- Має досить низький глікемічний індекс і дає змогу уникнути різких стрибків цукру крові.
- Допомагає оздоровити серцево-судинну систему, оскільки містить магній і калій.
- Містить кальцій, який сприяє міцності кісток. Продукт корисний для людей, які бажають запобігти остеопорозу.
- Містить невелику кількість жиру, більша частина якого - корисні поліненасичені жири.
- Відрізняється невисокою енергетичною цінністю, багатий на білок і клітковину, що робить його дієтичною їжею, яка знижує апетит.
- Містить багато селену. Селен є антиоксидантом і допомагає організму позбавлятися від вільних радикалів, підтримує мозкову активність.
- Багатий на залізо і вітамін С, що допомагає впоратися з анемією.
- Відрізняється достатнім вмістом холіну, який допомагає роботі мозку і нервової системи.
Користь гороху
Бобова культура використовується для приготування супів і каш. Цей корисний продукт добре живить, містить мало калорій. Горох не тільки надовго усуває відчуття голоду, а й позбавляє організм зайвої води, прискорює розщеплення жирів, покращує обмін речовин, нормалізує роботу печінки.
- Продукт багатий на антиоксиданти. Включення горошку в щоденний раціон може допомогти знизити ризик розвитку раку.
- Це одне з найкращих джерел аскорбінової кислоти. Продукт зміцнить імунітет, допомагає захиститися від застуди та інфекцій.
- Бобова культура сприяє зміцненню серцево-судинної системи за рахунок зниження рівня поганого холестерину в організмі.
- Сприяє здоров'ю кісток. Горох багатий на кальцій, а також містить цинк, який сприяє кращому засвоєнню кальцію, крім того, містить вітамін К, який відіграє важливу роль у мінералізації кісток.
- Може запобігти хворобі Альцгеймера, оскільки містить речовини, що запобігають дегенеративним процесам у головному мозку.
- Сприяє поліпшенню зору завдяки високій частці в продукті вітаміну А і лютеїну, які підтримують чудовий зір, запобігають віковим офтальмологічним захворюванням, таким як катаракта, глаукома.
- Заспокоює нерви і сприяє хорошому сну через високий вміст вітаміну В і цинку, які сприяють синтезу «гормонів щастя».
- Сприяє травленню. Горох насичений вітамінами групи В і великою кількістю клітковини, що полегшує травлення й ефективний для лікування закрепів.
- Рекомендований для вагітних жінок, оскільки багатий на фолієву кислоту.
- Допомагає для боротьби із зайвою вагою. Продукт, багатий на клітковину насичує надовго, що позбавляє від нападів голоду.
- Є чудовою заміною тваринним протеїнам і містить незамінні амінокислоти лізин і цистеїн.
Ба більше, продукт містить омега-3 жири, які відіграють важливу роль у функціонуванні мозку та поліпшенні здоров'я серцево-судинної системи.
Шкода і протипоказання
Поживна цінність гороху і нуту залежить головним чином від кількості, оскільки будь-який продукт має свої плюси і мінуси. Існують певні протипоказання до вживання цих бобових.
Не рекомендується вживати ці продукти в разі захворювань шлунково-кишкового тракту, сечокам'яної хвороби, подагри, цукрового діабету. Вони можуть викликати метеоризм, збільшити концентрацію сечової кислоти в крові. Тому, щоб не нашкодити здоров'ю, вживати горох слід у помірних кількостях. Замочування бобових скорочує час приготування, допомагає видалити речовини, які можуть викликати дискомфорт і проблеми з травленням.
Бобові - поширений алерген, нут і горох не виняток. Ознаки алергії зазвичай розвиваються протягом кількох секунд після вживання їжі та включають поколювання в роті, набряк обличчя, горла, а також утруднене дихання. Алергічні реакції можуть бути легкими, але також можуть бути небезпечними для життя. Вітамін D у горосі допомагає зберегти кісткову масу, але надмірне споживання гороху може призвести до втрати кальцію в організмі.Висновки
Нут і горох необхідно включати до свого раціону, вони не просто смачні, а й допомагають боротися із захворюваннями і є профілактикою виникнення багатьох недуг. Ці бобові культури є хорошим джерелом заліза, а також деяких мінералів і вітамінів для веганів. Роблячи вибір між нутом і горохом варто орієнтуватися насамперед на смакові вподобання. При цьому турецький горох містить більше мінералів і вітамінів, а горошок містить більше незамінних амінокислот.



