Батончики Corny Big: користь і можлива шкода

Батончики Corny Big: користь і можлива шкода
Продукти

Здоровий спосіб життя в останні десятиліття міцно увійшов у моду, а підтримувати його неможливо без правильного харчування. Але навіть прихильникам такого іноді хочеться побалувати себе, і тоді на допомогу приходять вони - енергетичні батончики зі злаків, одним із представників яких є Corny Big.

Що це таке

Corny Big - злакові батончики, німецької фабрики «Schwartauer Werke GmbH & Co», заснованої 1899 року. Уперше ласощі випустили 1984 року, і відтоді їх продають по всьому світу, завоювавши чималу популярність.

Батончики Corny Big

Воно являє собою замішані з цукровим сиропом і медом злакові пластівці 7 видів (перші 5 зустрічаються ще й цілими зернами): пшениці, ячменю, вівса, жита, полби, кукурудзи та рису... Вони спресовані у вигляді смужки, низ якої часто вкритий шаром шоколаду. Налічується 10 варіантів солодощів, кожен з яких відрізняється додатковим компонентом і особливим кольором упаковки:

  • Журавлина (червоний).
  • Арахіс (помаранчевий).
  • Банан і шоколад (жовтий).
  • Лісові горіхи (зелений).
  • Кокос (синій).
  • Ізюм і горіхи (фіолетовий).
  • Шоколад (коричневий).
  • Темний шоколад (чорний).
  • Білий шоколад (біло-помаранчевий).
  • Кокос і білий шоколад (біло-блакитний).

Corny Big за запевненням виробника є повністю натуральним продуктом: не містять ГМО, барвників, стабілізаторів і консервантів. Вага одиниці продукції становить 50 г., з яких 10 г. припадає на шоколад, 35 г. - на пластівці, сироп і мед, і 5 г. - на цілі зерна.

Коробка батончиків

У чому користь

Таким питанням покупець задається завжди, коли йому починають розхвалювати той чи інший товар. Чим саме корисний батончик, зрозуміти легко - достатньо розглянути склад.

  • Висока калорійність (219 ккал на штуку), що забезпечується складними («повільними») вуглеводами, робить Corny Big відповідним перекусом для: спортсменів з інтенсивним графіком тренувань, мандрівників і туристів у походах, школярів і студентів. Солодощі повною мірою не замінять сніданок або обід, але якщо влаштувати повноцінний прийом їжі немає можливості, то ліпше віддати перевагу їм, аніж бутербродам чи шоколадкам.
  • Цілісні зерна і зернові пластівці завдяки вмісту клітковини: потрапивши до шлунка, збільшуються в об'ємі й дають відчуття ситості; уповільнюють всмоктування корисних речовин і вуглеводів, чим забезпечують повільне й плавне підвищення рівня цукру в крові; покращують моторику кишківника, профілактуючи в такий спосіб закрепи та інші захворювання (коліт, дивертикульоз, рак товстої кишки).
  • Жито, полба та овес багаті вітамінами групи В (до 30% від добової норми на 100 г.), які беруть участь в енергообмінних процесах організму, підтримують роботу нервової системи, допомагаючи справлятися з емоційними перевантаженнями.
  • Овес і ячмінь - злаки, багаті природними бактерицидними і протизапальними речовинами (наприклад, лізином). Їх вживання навіть у вигляді батончиків із цукром сприятливо вплине на жовчний міхур, печінку і нирки, якщо є запальні захворювання, або слугуватиме профілактикою оних.
  • Практично всі компоненти ласощів (пластівці, горіхи, шоколад) містять триптофан - амінокислоту, з якої синтезується «гормон щастя» серотонін. Крім створення позитивного настрою, він: відповідає за згортання крові, посилює бактеріальний метаболізм у кишківнику, бере участь у виникненні больових імпульсів із місця пошкодження, впливає на перебіг процесів у жіночих статевих органах (овуляція, пологи)...
  • Какао - масло, що містяться в половині варіантів Corny Big, підвищують чутливість клітин до інсуліну і знижують рівень «поганого» холестерину в крові. Це допоможе підтримці стрункої фігури - але лише за помірного споживання та фізичних навантажень.
  • Мед у складі солодощів - джерело корисних мікроелементів, чудове харчування для мозку і засіб для збільшення захисних сил організму.

Сім батончиків

Шкода злакових батончиків

Як би подібний продукт не розхвалювали і не рекламували, далеко не завжди він корисний.

  • Високий вміст вуглеводів (66% від загальної ваги), зокрема й цукру, роблять Corny Big небажаною їжею для діабетиків.
  • Солодощі не можна вживати людям, які страждають на харчову непереносимість: меду або глютену - присутні у всіх десяти видах батончиків; какао або лактози - входять до складу версій, що містять шоколад; горіхів.
  • Ласощами легко поперхнутися, тому їх не дають маленьким дітям
  • Необхідність гризти й інтенсивно жувати батончик призводить до механічного пошкодження емалі зубів, випадання пломб і травм ясен. Через наявність сиропу він сильно прилипає до зубів, що в разі неможливості почистити їх після їжі підвищує ризик розвитку карієсу.
  • Від усього, що містить злаки, варто відмовитися тим, хто страждає на захворювання ШКТ - виразки, коліт: активізуючи роботу органів травлення, клітковина спровокує загострення недуг.
  • Як і все, що багате на триптофан, продукт вживати разом з антидепресантами слід обережно, щоб уникнути можливого передозування останніх.
  • З'їдена у великих кількостях, ця солодкість провокує здуття живота та коліки. Особливо це стосується людей, які подібну грубу їжу їдять рідко.

Який вигляд має Corny Big

Поради

Твердість - часом основна проблема, з якою стикаються любителі Corny Big, але за допомогою кількох хитрощів вона цілком вирішується

  1. Не варто ласощі кусати - краще попередньо розламати або розрізати на невеликі шматочки, які зручно класти в рот.
  2. Якщо прогріти батончик у мікрохвильовій печі протягом 20-30 секунд, помістивши туди півсклянки води, пластівці трохи розпаряться, і він стане м'якшим.
  3. Подрібненим продуктом прикрашають печиво - тоді в нього не потрібно додавати цукор, а злакові пластівці після нетривалої температурної обробки краще засвояться організмом.

Corny Big - продукт корисний, але не без застережень. Створений для людей, які завжди в русі, тільки їм він і буде корисний за відсутності протипоказань. Решта вирішують для себе самі, їсти його чи утриматися.

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Фундук чи волоський горіх - що корисніше Фундук чи волоський горіх - що корисніше
Фундук і волоський горіх багаті білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мікро-, макроелементами. Дієтологи...
14.03.25
0
0
Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода
Насіння соняшнику - поширений продукт, який містить у собі безліч корисних речовин. Найчастіше його вживають у...
14.03.25
0
0
Що корисніше сало чи курдюк Що корисніше сало чи курдюк
У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм...
14.03.25
0
0
Баранячий жир: користь і шкода Баранячий жир: користь і шкода
Баран - це назва роду тварин, до якого належать архари, муфлони та свійська вівця. Ось про овець та їхніх чоловічих...
14.03.25
0
0