Соя та соєві продукти: користь і можлива шкода

Сучасні ревні прихильники моди на здорове харчування невпинно повторюють про шкоду надмірного використання в раціоні червоного м'яса і продуктів тваринного походження. Пов'язано це насамперед зі зростанням, що викликає тривогу, у світі показника смертності від серцево-судинних захворювань і масовим рухом за здоровий спосіб життя, невід'ємною частиною якого є і «правильна» їжа. Адже не секрет, що ти - те, що ти їси. Тому немає нічого дивного в тому, що сучасна харчова промисловість пропонує велику кількість продуктів-замінників, які допомагають вегетаріанцям поласувати улюбленою ковбаскою, без ризику зіпсувати карму. Про найпоширеніший у світі замінник такого роду і піде мова.
Що таке соя
Соя - культурна однорічна рослина, яку вирощують у багатьох куточках планети з незапам'ятних часів. Особливо широко продукти з сої були поширені в країнах південно-східної Азії задовго до приходу європейців, де вони й донині є важливою частиною місцевої національної кухні. У решті світу вона стала відома лише в XVII столітті.
Цікаво відзначити, що ця рослина дуже часто піддається генній інженерії. Таким чином, соя - це «біла миша» рослинного світу для вчених. Проте в наш час соєві продукти по праву завоювали лідируючі позиції на ринку дієтичного харчування, переважно завдяки підвищеному вмісту у своєму складі протеїнів.
Корисні властивості
Соя містить величезну кількість корисних речовин і вітамінів, які сприятливо впливають на організм людини. Це і вітаміни В1, В2, В6, мікроелементи (марганець, селен, мідь, калій, фосфор, магній, залізо, кальцій), фолієва кислота, ізофлавони, фосфоліпіди. Перелік корисних властивостей соєвих продуктів на цьому не закінчується:
- Соєве м'ясо являє собою повноцінну заміну червоному м'ясу в продуктах, у яких традиційно використовувалася сировина тваринного походження. Це не тільки м'ясо, а й молоко та борошно (використовується як замінник курячих яєць). При цьому їхня енергетична цінність абсолютно не поступається тваринним аналогам. Саме тому соєві м'ясо, молоко і борошно займають істотну частину раціону вегетаріанців, а також людей, які страждають алергією на продукти тваринного походження.
- Найголовнішим плюсом від вживання сої є ефективне зниження рівня холестерину в крові, що особливо важливо при захворюваннях серцево-судинної системи: атеросклерозі, ішемічній хворобі серця та гіпертонії, а також під час відновлення після нещодавно перенесеного інфаркту міокарда. Плюс до всього соя стабілізує кількість жиру в печінці.
- Завдяки властивості знижувати рівень холестерину, соя також рекомендована людям, які мають проблеми із зайвою вагою, страждають на ожиріння і бажають схуднути.
- Соя містить природні аналоги жіночих гормонів - ізофлавони, які ще називають фітоестрогенами. Хоча за своєю будовою вони й повторюють естрогени, але при цьому абсолютно не впливають на статеву сферу. Вони допомагають жінкам у період менопаузи легше переносити прояви клімаксу.
- Соя також показана в разі цукрового діабету, оскільки уповільнює процес всмоктування глюкози з крові. А ще через низький вміст цукрів і вуглеводів може стати хорошим доповненням раціону діабетиків.
Шкідливі властивості
Звичайно, у будь-якого продукту є і негативні сторони. Однак, у випадку з продуктами на основі соєвого білка, слід пам'ятати, що шкідливі властивості бувають доволі серйозними і можуть надалі призвести до різкого погіршення здоров'я.
- Соя уповільнює засвоєння йоду щитоподібною залозою, тому протипоказана дітям раннього віку. Уже давно помічено, що надмірне споживання цих продуктів може призвести до розвитку зобної хвороби в дітей і проблем з ендокринною системою загалом.
- Дуже часто присутність у раціоні маленьких дітей соєвих продуктів може призвести до розвитку харчової алергії.
- Соя абсолютно протипоказана вагітним жінкам. Вона не тільки негативно впливає на розвиток мозку в ембріона, а й може призвести в подальшому до викидня.
- Ще одним великим мінусом є порушення мозкового кровообігу та ризик розвитку хвороби Альцгеймера.
- Вона також прискорює процеси старіння організму.
- Існують дані про те, що часте вживання сої прискорює статевий розвиток дівчаток, а ось у хлопчиків навпаки, уповільнює.
- Соя провокує суттєвий ризик розвитку раку грудей у жінок.
- У зв'язку з присутністю у своєму складі великої кількості фітоестрогенів, у чоловіків, які часто вживають у їжу соєве молоко (для набору м'язової маси), збільшуються молочні залози.
Продукти з сої
Зараз із сої виробляють велику кількість продуктів:
- Соєве борошно - є повноцінною заміною яєць і використовується, як правило, як згущувач тіста у вегетаріанській випічці.
- Соєва олія - використовується як замінник інших рослинних олій.
- Соєвий соус - популярна приправа до страв азіатської кухні.
- Соєве молоко - застосовується як заміна коров'ячого молока.
- Натто - зброджені соєві боби - основа сніданку японців.
- Юба - підсушена пінка, зібрана з соєвого молока.
- Тофу - традиційний японський сир, який отримують із соєвого молока.
Висновок
Багато хто може задатися питанням, чому ж за такого значного списку протипоказань і шкідливих властивостей, жителі Азії, які вживають їжу на основі соєвих бобів, не хворіють на ці хвороби..?
По-перше, традиційно населення Китаю, Японії, Кореї та інших країн Південно-Східної Азії вживають у їжу все ж таки не соєве м'ясо і молоко, а продукти на основі ферментованих соєвих бобів.
По-друге, ці продукти не є основою їхнього раціону, а слугують лише доповненням до основних страв або ж приправами, як у випадку з соєвим соусом.
Два ці моменти також застосовні і до жителів інших країн світу. Якщо не зловживати соєю, то можна по максимуму витягти з неї корисні властивості без ризику впливу її негативних факторів.



