Що корисніше курка чи індичка?

Кожен, хто хоче схуднути або просто веде здоровий спосіб життя, використовує в раціоні м'ясо індички або курки. Ці продукти вважаються найбільш дієтичними джерелами тваринного білка.
Незважаючи на однакову популярність цих м'ясних продуктів у сучасній фітнес-кухні, існує кілька відмінностей у їхній поживній цінності. Пропонуємо проаналізувати різницю між індичкою та куркою, щоб вирішити, що використовувати у своєму меню.
Що це таке
Курка є найпоширенішим домашнім птахом і найбільш загальнодоступним м'ясним продуктом. Курятина - поживний продукт із нейтральним ніжним смаком. М'ясо індички схоже на курку, як за поживністю, так і за смаком, але відрізняється більшою сухістю.
- Курка та індичка містять багато високоякісного протеїну, який потрібен для побудови тіла. Вживання страв з великим вмістом білка залишає довге відчуття ситості, допомагає підтримувати достатню м'язову масу.
- Індичатина та курятина - дієтичний продукт. У сирому курячому філе міститься 114 кілокалорій, у філе індички - близько 84 кілокалорій. Невелика калорійність робить обидва види м'яса відмінним вибором для тих, хто хоче схуднути. Звісно, за умови, що птиця не буде засмажена у великій кількості жиру.
- Протеїн не є єдиною поживною речовиною, яку забезпечують індичка і курка.Жир - важливий компонент здорового раціону, а обидва продукти містять ліпіди в помірній кількості. Оскільки більша частина жиру в тушці зосереджена в шкірі, можна видалити шкіру і з'їсти менш жирну страву.
Користь курки
Куряче м'ясо містить багато білка, легко засвоюється, швидко готується і продається за демократичною ціною. Ось кілька причин включити курятину в раціон:
- Високий вміст білка допоможе наростити м'язи набагато швидше. У цій категорії куряче м'ясо - переможець. Це робить його найкращим вибором для тих, хто тренується.
- Куряче м'ясо містить багато натрію. Ця речовина допомагає підтримувати правильний баланс електролітів в організмі.
- Вміст селену в 100 грамах курятини покриває добову потребу в цьому мікроелементі на 58 %. Коли селену недостатньо, страждає щитовидна залоза.
- У складі курячого м'яса є в 7 разів більше вітаміну А, ніж у м'ясі індички. Цей вітамін відповідає за гостроту зору, здоров'я волосся, нігтів, шкірних покривів.
- Курятина містить менше жиру, ніж індичка. Тому вважається дієтичним продуктом по праву.
Користь індички
Ще донедавна індичка традиційно асоціювалася зі сценами з американських фільмів, де заведено подавати на Різдво та День подяки цього величезного смаженого птаха на Різдво та День подяки. Але сьогодні індичка завжди є на прилавках супермаркетів і міцно увійшла в раціон як альтернатива звичній курці. Птах має масу переваг:
- Не викликає алергію, тому саме м'ясне пюре з індички радять використовувати як перший прикорм для малюків, починаючи з шести місяців.
- Індичка є найкращим джерелом кальцію порівняно з іншими м'ясними продуктами (містить 12 міліграм кальцію на сто грам їстівної частини).
- Продукт зарекомендував себе як відмінне джерело рибофлавіну, вітаміну В6, заліза, ніацину, фосфору, цинку.
- Амінокислота триптофан, що міститься в м'ясі, допомагає підтримувати потрібний рівень серотоніну в організмі, що сприяє бадьорості та гарному настрою. У 100 грамах індички містяться 0,28 грама триптофану.
- Індичатина містить менше холестерину - 62 міліграми на противагу 64 міліграмам холестерину в курятині.
- За вмістом макроелементів у індичатини є явні переваги. М'ясо містить достатньо магнію. Цей макроелемент зміцнює імунітет, підтримує нервову систему. А також багато калію, який важливий для роботи серця.
- Птицю вирощують без застосування антибіотиків і гормонів, що позитивно позначається на якості м'яса.
- Індичатина містить мало натрію, а отже підходить для раціону хворих на гіпертонію або людей, які дотримуються дієти зі зниженим вмістом натрію.
- М'ясо індички містить більше нікотинової кислоти, ніж курка. Дефіцит нікотинової кислоти може стати причиною випадіння волосся і погіршення стану шкірних покривів.
- Індичатина містить багато вітаміну В2 (190 мікрограмів на 100 грамів продукту).
- Співвідношення ненасичених жирних кислот омега-6 і омега-3 в м'ясі індички становить 10:1. Це оптимальне співвідношення для збалансованого харчування
Шкода і протипоказання
І те, й інше м'ясо має свої мінуси та плюси, тому іноді важко порадити, який продукт краще вживати. Куряче м'ясо в деяких ситуаціях може принести шкоду.
- Курятину не можна вживати людям, які дають алергічну реакцію на курячий білок.
- Корисні властивості курячого м'яса мають відношення тільки до птиці, вирощеної в певних умовах. Від бройлера, напханого гормонами й антибіотиками, буде мало користі. Шкідливі речовини загрожують гормональними збоями. Тому краще купувати фермерську птицю зернової відгодівлі.
- За всієї корисності індичатини й у цього виду м'яса є свої протипоказання. Продукт не радять вживати людям похилого віку та особам із хворими суглобами, оскільки в м'ясі індички міститься у 2 рази більше пуринових основ, з яких утворюється сечова кислота.
- Триптофан, що міститься в індичці, може викликати сонливість.
- Через високий вміст протеїнів обидва продукти протипоказані в разі подагри та ниркової недостатності.
Висновки
М'ясо індички за вмістом макроелементів і вітамінів трохи перевершує курку. Незважаючи на те, що індичка вибилася за деякими показниками в лідери, обидва види м'яса дуже корисні для організму за умови, що птахів виростили в хороших умовах і годували натуральними кормами. Це головний критерій при виборі.
Включення помірної кількості курки або індички в раціон повністю виправдане. Це корисні та легкозасвоювані продукти. Індичка і курка багаті повноцінним білком, але при цьому ці види м'яса менш жирні, ніж продукти тваринного походження. Але не можна забувати, що занадто багато будь-якої білкової їжі може мати негативні наслідки для здоров'я. Як курка, так і індичка можуть бути частиною збалансованого харчування. На додаток до протеїнів, обидва види м'яса забезпечують організм корисними жирами, вітамінами і мінералами.



