Користь і шкода насіння соняшнику для організму

Користь і шкода насіння соняшнику для організму
Насіння

Коли ми говоримо про соняшник, перед очима постає картина величезного квітучого поля, залитого яскравим сонцем, що переливається соковитими жовто-зеленими фарбами. Але вирощують соняшник, звісно ж, не через красу його квітучих суцвіть. Нас цікавить його насіння. Це ті самі «сємки», які так улюблені в народі. Ці ласощі полюбилися багатьом із нас через свої смакові якості.

Смажене насіння - незамінний атрибут дозвілля і проведення часу в колі хорошої компанії, біля телевізора, на футбольному стадіоні або під час прогулянки на свіжому повітрі. Що стосується галузі кулінарії, то без соняшникової олії, одержуваної з цієї рослини, не обійдеться жодна господиня на своїй кухні. Схоже, перед нами - цінний і корисний продукт. Давайте розберемося, чи так це. У цій статті ми поговоримо про користь і можливу шкоду насіння, про те, як його вживати і чого варто побоюватися.

  • Висновки
  • Що це таке

    Соняшник - це трав'яниста рослина із сімейства айстрових. До Європи був завезений у 1510 році іспанцями після відвідування Південної Мексики. У Росії з'явився завдяки старанням Петра I.

    Соняшник

    Нині вирощується в усьому світі та знаходить багатоцільове застосування. Як рослина, має багатоцільове призначення, а саме:

    1. Харчове.
    2. Кормове.
    3. Лікарська.
    4. Медоносна.
    5. Технічне.
    6. Меліоративне.
    7. Декоративне.

    Користь насіння соняшнику

    З точки зору харчової цінності - це корисний харчовий продукт, що містить більшість необхідних для організму поживних речовин. Можна відзначити високий вміст мікро- і макроелементів, вітамінів (В, Е тощо).), фітостеролів, поліненасичених жирних кислот та інших.

    З їхніх особливостей можна відзначити високу калорійність і великий вміст жирів. Калорійність 100 г очищеного насіння становить 577-584 кілокалорій. Вміст жирів сягає майже 53 г на 100 г продукту! Білків міститься 20,7 грама, вуглеводів 3,4 грама.

    Насіння соняшнику

    Корисні властивості зумовлені компонентами, що входять до складу. Цей продукт буде корисний як здоровим людям, так і тим, у кого є відхилення з боку здоров'я. Позитивний ефект проявлятиметься за таких станів або захворювань:

    • Патології серцево-судинної системи. Нормалізується артеріальний тиск, ліпідний обмін, знижується рівень холестерину. Віт Е позитивно впливає на роботу серцевого м'яза, усуваючи дефіцит кисню. Магній, калій і кальцій у поєднанні з Омегою 3 (ненасиченою жирною кислотою) чинять нормалізуючу дію на тонус судин і сприяють збереженню еластичності судинної стінки. Знижується ризик появи холестеринових бляшок.
    • Зміни опорно-рухового апарату. Магній і кальцій сприяють зміцненню кісток і поліпшенню стану зубів. Для підвищення засвоєння кальцію рекомендується поєднання з продуктами, що містять вітамін D (жирні сорти риби, яловича печінка, яйця, сир, кефір).
    • Ослабленні та розладах статевої функції (як у чоловіків, так і у жінок). Вітамін Е, цинк і деякі інші компоненти чинять нормалізуючий вплив, усуваючи можливі розлади.
    • Порушеннях роботи щитоподібної залози. Селен і йод, що входять до складу, забезпечують її правильне функціонування.
    • Схильності до підвищення цукру крові. Високий вміст магнію і цинку сприяють виробленню інсуліну та усуненню інсулінорезистентності, допомагаючи нормалізації цукру крові.
    • Погіршення стану волосся і шкіри. Усувається ламкість волосся, з'являється блиск і еластичність. Покращується стан шкіри.
    • Ризик розвитку онкологічних захворювань. Подібні ситуації бувають зумовлені наявністю певних захворювань, шкідливими умовами життя або роботи, спадковою схильністю. Високий вміст антиоксидантів забезпечує надійну профілактику онкологічних захворювань, і проявляє захисну дію проти багатьох агресивних факторів зовнішнього середовища. Це відбувається завдяки нейтралізації вільних радикалів та усуненню їхньої шкідливої дії на клітину.
    • Харчуванні з виключенням м'ясної їжі (вегетаріанство), лікувальному голодуванні та дієті для зниження ваги. Насіння соняшнику - джерело всіх необхідних організму речовин. Незважаючи на високу калорійність, їх можна використовувати тим, хто бажає позбутися зайвих кілограмів. Секрет - у дотриманні добової норми споживання!
    • Бажанні кинути палити. «Клацання насіння» може замінити “церемонію” тютюнопаління, допомогти позбутися звичних стереотипів і пом'якшити наслідки відмови від цієї шкідливої звички.
    Вирішальне значення відіграє якість продукту, що вживається, характер його обробки та споживана кількість. Від цього залежить, чи стануть «насінини» корисними для вас або ж перетворяться на вашого недруга, здатного завдати шкоди здоров'ю.

    Можлива шкода

    Передбачувану шкоду можна розділити на 2 умовні категорії: пов'язану з перевищенням споживання кількості та пов'язану з якістю продукту. Перевищення норми добового споживання тягне за собою надмірне надходження в організм деяких речовин і калорій. Якість залежить від місць збору врожаю, попередньої обробки його хімічними речовинами, способу приготування.

    Давайте розберемося, в яких випадках прийом насіння соняшнику буде небажаним або здатний завдати шкоди організму. Це може бути в таких ситуаціях:

    • Наявній подагрі. Високий вміст пуринових основ може призвести до загострення перебігу захворювання і почастішання нападів.
    • Наявності нирковокам'яної хвороби. Захоплення насінням може сприяти кристалізації солей і утворенню конкрементів. Ризик збільшується при обмеженому питному режимі.
    • У випадках хронічних захворювань травного тракту (в періоди загострення). Слід прислухатися до свого організму, визначивши переносимість. Можливі метеоризм, нудота, порушення стільця. У таких випадках насіння потрібно виключити з раціону.
    • Вживанні підсоленого або підгорілого насіння. Кухонна сіль здатна підвищувати артеріальний тиск і викликати появу набряків. За надмірної температурної обробки втрачаються багато корисних речовин і, навіть, утворюються шкідливі для здоров'я. Насіння краще сушити в духовці.
    • За наявності звички «лускати» в роті. Можливе надходження в організм сторонніх шкідливих речовин, що знаходяться на «шкірці» неочищеного насіння, а також, пошкодження зубів (пломби, емаль). Насіння перед просушуванням слід обмивати.
    • Наявному ожирінні. Надмірне споживання цього висококалорійного продукту в таких випадках неприпустиме. Крім того, перевищення рекомендованих доз загрожує надмірним надходженням в організм кадмію, який (уже доведено) накопичується в насінні в підвищених концентраціях. У великих дозах він токсичний для організму.
    • Вживанні «на ходу» і під час розмови. Є небезпека потрапляння в «дихальне горло» та асфіксії.
    • Алергічних реакціях та індивідуальній непереносимості.

    Насіння та соняшник

    Як правильно вживати

    Не варто купувати у випадкових осіб, які торгують «домашнім товаром». Домашнє виробництво може мати на увазі найнестандартніші способи приготування, аж до зрошення насіння, що смажиться, «спеціями» з рота домашнього кухаря. Це неприйнятно як з естетичного погляду, так і з гігієнічних міркувань.

    Таке насіння може стати джерелом різних інфекцій. Краще купувати їх у сирому вигляді та готувати самому. Або вибирати ті, які продаються розфасованими в магазинах і готові до вживання. При купівлі з рук слід перевіряти якість і не купувати прілих.

    Вживання

    Можна вживати в сирому вигляді, сушеними, смаженими, у складі салатів, кондитерських і хлібобулочних виробів. Більш корисне сире або підсушене в духовці насіння. Але, безперечно, найкращий смак мають смажені «сємки».

    Рекомендована добова доза споживання становить 30-40 грам очищеного насіння. Це усереднені показники. Вони залежать від індивідуальних особливостей людини (зросту, ваги) і деяких інших чинників (бажання підтримувати наявну вагу, зменшити або збільшити її). Для людей із надмірною масою тіла рекомендовану добову дозу перевищувати не слід через високу калорійність.

    Очищене насіннячко

    Способи обробки (приготування)

    Що стосується способу обробки, то насіння перед обробкою слід промивати і далі піддавати тепловій обробці в духовці. Надмірна термічна обробка руйнує корисні речовини та підвищує калорійність. Не слід у них додавати сіль для поліпшення смаку. Надмірне надходження солі шкодить нашому організму, підвищуючи артеріальний тиск і сприяючи затримці рідини. Чистити зерна краще руками.

    Висновки

    Насіння соняшнику - це цінний продукт харчування. Його вживання з урахуванням показань і дотримання рекомендованих доз буде корисним для нашого організму. Воно стане цінною знахідкою для вегетаріанців, людей, які практикують лікувальне голодування і в програмах зниження ваги. Цей продукт можна рекомендувати як добавку до добового раціону людям, ослабленим різними захворюваннями, тим, хто одужує, займається важкою фізичною працею, а також у спортивній практиці. Правильне харчування - запорука вашого здоров'я!

    Ctrl
    Enter
    Заметили ошЫбку
    Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
    Топ из этой категории
    Бразильський горіх: корисні властивості та шкода Бразильський горіх: корисні властивості та шкода
    Про те, якою великою користю володіють горіхи для загального стану організму людини відомо досить багато, тобто вони...
    05.02.25
    0
    0
    Користь і шкода насіння соняшнику для організму Користь і шкода насіння соняшнику для організму
    Коли ми говоримо про соняшник, перед очима постає картина величезного квітучого поля, залитого яскравим сонцем, що...
    05.02.25
    1
    0
    Що корисніше для волосся ботокс або кератин Що корисніше для волосся ботокс або кератин
    Індустрія краси пропонує кілька способів приведення до ладу неслухняних локонів. До найбільш поширених методів належить...
    05.02.25
    1
    0
    Інфрачервона сауна: чим корисна і чим шкідлива Інфрачервона сауна: чим корисна і чим шкідлива
    Віднедавна в переліках послуг СПА-салонів і спортивних центрів з'явилася інфрачервона сауна. Багатьох лякає і...
    05.02.25
    1
    0