Барбарис - користь і шкода для здоров'я людини
Барбарис - незвичайна рослина, яка росте в різних районах Росії та інших регіонах. Його ягоди мають цілющі властивості. За старих часів барбарисом, зокрема його відваром, лікували багато хвороб. Ця рослина не тільки корисна, але й дуже красива. Її вирощують і в декоративних цілях.
Червоні великі плоди перетворять будь-яку ділянку. Дерева барбарису мають кілька сортів. Поширені вони по всьому світу. Рослина досить невибаглива й особливого догляду не потребує.
Що таке барбарис
У світі існує безліч різновидів цієї рослини. Плоди, кору, стебла і листя барбарису застосовують не тільки зовні, а й внутрішньо, роблячи з них відвари і настоянки. У Росії також росте барбарис і широко використовується в їжу та у вигляді чаю.
Листя рослини має довгасту форму. Чагарники виглядають невеликими, заввишки досягають 2 метрів, рідше нижче або вище. Квітки зазвичай дрібні, після цвітіння з них утворюються плоди - ягоди. Їхня довжина становить приблизно 1 см.
Місцем походження цієї рослини вважається район Середземного моря. На даний момент чагарник росте по всьому світу.
У складі листя і плодів барбарису містяться такі речовини:
- Кислоти (яблучна, лимонна, винна).
- Алкалоїди.
- Барберин.
- Пальматин.
- Мінеральні солі.
- Каротин.
- Вітамін С.
Ця ягода містить значну кількість вітаміну С, тому її часто застосовують у сезон застуд у вигляді чаю та відвару. Вона добре зміцнює імунітет і захищає від впливу мікробів і вірусів.
З коренів і кори люди навчилися добувати фарбу, яку можна використовувати навіть на харчовому виробництві.
У 100 гр плодів міститься 7, 9 г вуглеводів і 82 г води. Таким чином, ягоди дуже водянисті й досить поживні.
Користь
Ягоди барбарису дуже корисні для людини. Вони чинять, насамперед, сечогінну дію на організм. Їх застосовують не тільки в лікувальних цілях, але також додають у чаї та страви. Популярний на Кавказі плов із додаванням цієї ягоди.
Основними корисними властивостями вважається:
- Виведення токсинів і шлаків.
- Сечогінна дія.
- Заспокоює нервову систему.
- Допомагає боротися з безсонням.
- Скорочує напади мігрені.
- Добре зупиняє кров.
- Протизапальні властивості.
- Антимікробна властивість.
- Знижує температуру.
- Знижує рівень цукру в крові.
- Усуває болі в шлунку.
Крім перерахованих вище властивостей, барбарис вважається дуже корисним для жінок. Існує навіть специфічна дієта, яка включає в себе споживання цих ягід на додаток до основного раціону, для вітамінізації організму.
У складі плодів міститься сахароза, вітаміни групи В, А, С, пектин, смола, а також дубильні речовини. Крім того, вони містять у собі танін, який допомагає боротися з діареєю і розладом кишечника. Рослина має проносні властивості, що корисно людям, які страждають від закрепів і розладів травлення.
Вважається, що регулярне вживання в їжу барбарису очищає кров. Взагалі червоні ягоди якнайкраще справляються з цим завданням, зокрема й барбарисові. Завдяки цій властивості, людина отримує поліпшення кольору обличчя, якості шкіри, а також самопочуття.Для лікування псоріазу часто використовують мазь із додаванням розтертих плодів цієї рослини. Вони мають протимікробну й антисептичну дію на шкіру. Також можна використовувати їх і в разі дерматитів, запалень шкіри та акне.
Крім цього, в народній медицині застосовують корінь барбарису, а також його стебла і кору рослини. З них роблять настої, відвари і розтирання.
Шкода
У прийому барбарису у вигляді настоянок і відварів існує безліч протипоказань. Не можна вживати його людям, які страждають на такі хвороби:
- Тромбофлебіт.
- Підвищена кислотність.
- Цироз печінки.
- Дитячий вік до 12 років.
- Патології серцево-судинної системи.
- Патології в роботі нирок.
- Період менопаузи.
Також слід бути обережними під час вживання цієї рослини в будь-якому вигляді вагітним і жінкам-годувальницям, оскільки вплив рослини на плід і на дитину до кінця ще не вивчено. У деяких випадках рослина принесе користь, але це необхідно обговорювати індивідуально зі своїм лікуючим лікарем.
Після пологів, навіть якщо жінка не годує дитину грудьми, не варто зловживати барбарисом, оскільки він має кровоспинну дію, але в деяких випадках не буде корисним для жінки.
Поради щодо застосування
Найкращою порою року для збору плодів цієї рослини вважається осіння пора року. У вересні, коли плоди виглядають більш яскравими, їх необхідно зібрати і якомога швидше засушити. У свіжому вигляді вони швидко втрачають свої цінні якості.
Для того, щоб зберегти всі корисні властивості цієї ягоди, не слід їх заморожувати або відварювати. Найкращим способом зберігання вважається саме сушіння. Для поліпшення смакових якостей можна пересипати ягоди цукром, тоді вони будуть солодшими. Зберігати краще в холодильнику або в темному прохолодному місці.
Кора рослини застосовується у вигляді відварів і компресів під час лікування захворювань суглобів і зв'язок. Добре робити розтирання на основі спирту з додаванням барбарису в разі розтягнення сухожиль. Плоди дають змогу якомога швидше відновитися після травми.
Листя рослини має кровоспинну властивість. Їх використовують для обробки ран, а також вживають всередину в разі кровотеч різного характеру, але після консультації лікаря.
Зелень додають у салати та інші страви, вона прикрашає своїм цікавим смаком, а також насичує вітамінами та мінералами.
Для лікування захворювань шлунка використовують чай із листя та плодів. Дубильні речовини чинять протизапальну дію на організм людини. Для приготування такого напою беруть сушені ягоди, заливають їх окропом у кількості 500 мл. Можна додати за смаком цукор або мед. Після настоювання протягом приблизно півгодини, п'ють чай по півсклянки кілька разів на добу курсом по два тижні.
У результаті по закінченню курсу відзначається зниження чутливості шлунка, поліпшення самопочуття, а також зниження симптомів гастриту та виразкової хвороби.