Користь і шкода Іван-чаю для організму людини

Іван-чай або кипрей - рослина, що має приємний аромат, безліч корисних властивостей. На Русі вважалося, що рослина здатна зцілити будь-яку хворобу, якщо правильно її заварювати. Російський чай був популярний у Європі, пізніше його витіснив китайський, індійський, цейлонський чай.
Деякий час іван-чай не вживався, проте зараз він знову стає популярним, особливо серед прихильників правильного харчування та народної медицини.
Історична довідка
Кіпрей вирощували під Санкт-Петербургом у селі Копор'є. Має кілька назв: Копорський збір, Російський чай, Іван-чай. У селі було виробництво чаю на експорт. Його вирощували, сушили, пакували, відправляли по всьому світу.
За часів Другої Світової Війни копорські плантації було знищено. Згідно з легендою, Гітлер знав про неймовірні цілющі властивості чаю, що дають богатирські сили, що спонукало його спалити рослину.
Іван-чай вважається найпридатнішим для пиття дорослим і дітям, оскільки зовсім не містить кофеїну, зате має насичений хімічний склад, що допомагає підтримувати життєвий тонус.
Цілющі властивості
Вживаються всі частини зніту: листя, стебла, квітки. Найчастіше як чай заварюють листя, квітки рослини.
Хімічний склад насичений і включає:
- Харчові волокна.
- Вуглеводи.
- Дубильні речовини.
- Амінокислоти.
- Фіноли.
- Біофлавоноїди.
- Пектин.
- Вітаміни А, В, С.
- Крохмаль.
- Каротин.
- Залізо.
- Мідь.
- Марганець.
- Калій.
- Кальцій.
- Магній.
- Фосфор.
Звичайний чорний або зелений чай не має навіть половини мікроелементів, що містяться в російському чаї. Велика кількість білка і вуглеводів робить напій досить калорійним. У 100 г готового напою міститься близько 130 ккал. Такий напій корисний у разі виснаження, важких хвороб, бо може живити організм, надаючи йому сили для якнайшвидшого відновлення.
Використовувати чай під час схуднення можна, незважаючи на високу калорійність, адже напій виводить з організму шлаки і токсини, нормалізує метаболізм, що призводить до самостійного спалювання жиру і зменшення маси тіла.
Користь:
- Відновлення і зміцнення захисних властивостей організму.
- Усунення запальних процесів різного походження.
- Зниження температури тіла при спеці та лихоманці.
- Поліпшення стану під час сезонних застуд.
- Нормалізація артеріального тиску.
- Зниження ризику розвитку онкології.
- Боротьба з гайморитами, синуситами, хронічними ринітами.
- Нормалізація роботи травної системи.
- Відновлення роботи серцево-судинної системи.
- Усунення нападів мігрені.
- Зміцнення репродуктивної функції у чоловіків і жінок.
- Лікування стоматитів, гінгівітів, кровоточивості ясен.
- Поліпшення стану у жінок під час гормональних перебудов (вагітність, ПМС, клімакс).
- Профілактика захворювань сечостатевої сфери.
- Відновлення органів зору.
- Нормалізації роботи центральної нервової системи.
- Усунення розладу сну.
- Підняття загального тонусу організму.
- Зміцнення нігтів, волосся.
- Поліпшення стану шкіри.
Зовнішньо відвари і настої на основі лікарської рослини використовують для зупинки крові в разі сильної кровотечі, обробки ран і саден, лікування вугрового висипу.
Регулярне вживання напою допомагає зберегти здоров'я, поліпшити стан при хронічних хворобах. Великий вміст вітаміну С допомагає знизити ризик розвитку ГРЗ, ГРВІ та грипу. Чай корисний у разі сильних отруєнь, розладів випорожнення, має регенерувальну властивість, покращує склад крові.Шкода і протипоказання
Незважаючи на велику кількість корисних властивостей, Іван-чай здатний завдати шкоди організму людини в разі тривалого і надмірного вживання. Курс лікування лікарською рослиною не повинен перевищувати 1 місяця, інакше виникнуть розлади з боку шлунково-кишкового тракту.
Не можна вживати чай у разі:
- Індивідуальної непереносимості.
- Спільно із заспокійливими.
- Разом із жарознижувальними лікарськими засобами.
Не рекомендується давати напій дітям до 6 років, оскільки можуть виникнути алергічні реакції.
Тривале і безконтрольне вживання чаю веде до зниження потенції у чоловіків. Спільне вживання з лікарськими препаратами деяких груп веде до порушення роботи внутрішніх органів.
Не застосовувати як лікарську рослину при підвищеній в'язкості крові, так як можуть утворюватися тромби, що призведе до закупорки судин.
Негативного впливу на організм вагітних і жінок, що годують груддю, виявлено не було, проте перед застосуванням важливо проконсультуватися з фахівцем.
Як правильно застосовувати
Щоб вилікуватися за допомогою російського чаю або повністю оцінити його цілющі властивості, недостатньо просто заварювати і пити його як звичайний гарячий напій.
Важливо правильно приготувати лікарський засіб (настій, відвар), дотримуючись рекомендованих пропорцій і способу застосування, дозування. Перед початком лікування проконсультуватися з лікарем.
Мігрень і безсоння:
- 1 столову ложку сухої лікарської сировини залити 250 мл окропу.
- Настоювати не менше 5 годин під кришкою.
- Відфільтрувати й пити по 50 мл 4 рази на добу.
Порушення роботи шлунково-кишкового тракту:
- Нарубати суху лікарську сировину і засипати в тару об'ємом 300 мл.
- Залити водою і закип'ятити.
- Тримати на вогні близько 10 хвилин.
- Відфільтрувати і пити по 20 мл 3 рази на добу.
ГРЗ, ГРВІ, анемія:
- 15 г коренів зніту розтерти в порошок.
- Залити 1,5 склянками води.
- Прокип'ятити і варити 30 хвилин.
- Охолодити і процідити.
- Приймати по 20 мл 4 рази на добу.
Іван-чай можна заварювати як звичайний гарячий напій, використовуючи сушене або свіже листя, квітки. Це чудовий засіб без кофеїну, який не просто усуває спрагу, а й насичує організм корисними мікроелементами. На відміну від класичного чорного чаю, зніт не виснажує нервову систему, не підвищує тиск. Незважаючи на високу користь і безліч цілющих властивостей, чай має протипоказання і за тривалого застосування здатний нашкодити організму.



