Чай кудін: корисні властивості та можлива шкода

Чай кудін: корисні властивості та можлива шкода
Вода та напої

Чай Кудін (відомий як «Ку Дін Ча») - один із різновидів зеленого китайського чаю. Хоча, називати кудін чаєм не зовсім правильно, оскільки до чайних кущів він відношення не має. Володіє широким спектром лікарських властивостей. Його також називають «Гірка сльоза» за характерний терпкий присмак.

Історія походження

Існує легенда про походження кудіна. Імператор Тан Тяньбао видав наказ про збір усіх можливих способів омолодження тіла його коханої дружини. Помічник імператора знайшов в одному монастирі рецепт напою під назвою «Вічна весна». Суть його приготування полягала в омолоджувальних властивостях листя падуба.

Помічник приготував чай за рецептом ченців. Дружина імператора оцінила дивовижні властивості чаю й обдарувала помічника. Після цього чай уже понад тисячу років використовується в рецептах народної медицини Китаю і цінується за цілющі властивості.

Кудін

Методика виготовлення

Кудинський чай отримують його з широколистого падуба. Листя цієї рослини має товстий черешок, вкриті рубцями краї 4 см завдовжки і завтовшки 4 мм. Це дерево росте майже скрізь у Китаї. Найчастіше збір проводиться в південних провінціях Китаю. Від місця зростання смак майже не змінюється. Сировину збирають вручну, запобігаючи механічному збиранню, щоб уникнути пошкодження ніжного листя. Потім ретельно відібране листя піддається традиційній обробці.

Вид чаю кудін

Кудін збирають і заготовляють, як тільки листочки падуба починають зеленіти. Також збирають бруньки. Далі листя згортають у вигляді голки і тримають на сонці, щоб воно просушилося, запобігаючи шкоді парового впливу. Після сушіння слідує процес сортування. У Китаї традиційно виробляють кілька сортів кудіна. Сорт залежить від часу збору та віку листя.

Найкорисніший сорт «Кудін Шою Су» з провінції Сичуань, його виготовляють з крихітного молодого листя падуба. Залежно від того, яку буде обрано технологію виробництва і від якості сировини, кудін ділять на такі види: лист, спіраль, пресований, скручений і зв'язаний.

Користь кудіна

Цілющі властивості кудіна серед традиційних лікарських трав Китаю вельми яскраво виражені. У листі падуба міститься висока кількість амінокислот, поліфенолів і вітамінів С, D, Е, В, а також каротин, калій, кальцій, марганець, цинк, селен, фосфор та інші мікроелементи. У народній медицині Китаю його застосовують у таких випадках:

  • Профілактика та лікування інфекційних і застудних захворювань. Для цього використовують листя падуба. Їх заварюють і дають настоятися.
  • Виведення токсинів, усунення шкоди від накопичених продуктів обміну.
  • Кудін позитивно впливає на роботу печінки та нирок - органів, функцією яких є виведення з організму шкідливих речовин.
  • Зниження запального процесу при хронічних захворюваннях органів травлення.
  • Зниження ваги. Щоденне вживання чаю сприяє зниженню апетиту, тому його часто застосовують жінки, які стежать за своєю вагою.
  • Розрідження крові, зниження шансу утворення тромбів, очищення судин.
  • Поліпшення пам'яті, підвищення здатності концентруватися.
  • Для необхідності отримання заспокійливої дії, зниження нервозності.
  • Полегшення синуситу, риніту, головного болю.
  • Лікування бронхіту.
  • Зниження рівня холестерину. При регулярному вживанні напою рівень холестерину знижується.
  • Підвищення ерекції у чоловіків і збудливості у жінок.
  • Завдяки збалансованому вмісту стимулюючих речовин чай позитивно впливає на репродуктивну систему жінок.
  • Для хворих на цукровий діабет кудін теж корисно пити, оскільки він знижує рівень глюкози в крові.
  • Гіпертоніки п'ють кудинський чай і артеріальний тиск знижується завдяки зняттю спазму судин.
  • Для зняття різного виду запалень і жару.
  • Позбавлення від похмільного синдрому.
  • Як антиоксидант і регуляція обміну речовин;

Крім перерахованих корисних властивостей, кудін допомагає розслабитися, сприяє ясності розуму, також дуже тонізує і бадьорить. Цей чай один із найкращих засобів зміцнення імунітету.

Свіжий чай

Шкода кудіна

Корисні властивості напою різноманітні та неоціненні. Але в бочці корисності кудина є крапля шкоди. Утримайтеся від прийому чаю:

  • При низькому артеріальному тиску.
  • При порушенні травлення, якщо ви страждаєте на виразку і гастрит.
  • У період критичних днів.
  • Якщо ви вагітні або годуєте грудьми.
  • При окремих ендокринних захворюваннях.

Також цей чай протипоказаний дітям молодше 12 років. У всіх цих випадках замініть кудін традиційним зеленим або чорним чаєм.

Всім іншим заварювати і пити цей напій дуже корисно.

Сушений кудін

Правильне приготування

Заварювати кудин зовсім нескладно. Дотримуйтесь цих порад. Інакше смак чаю може вийти неприємним. Не беріть занадто багато сировини. Візьміть 5 грамів кудіна з розрахунку на 250 мл. води.

Для отримання приємного смаку напою дуже важливо не дати йому перестоятися. В іншому разі смакові якості чаю постраждають і пити його буде практично неможливо. Звичайно ж, не можна заварювати кудін окропом. Для його приготування використовуйте трохи охолоджену до 50-60 градусів воду. Залийте листя водою і після закінчення 5 секунд злийте її. Ця процедура потрібна для розкриття чайного листа і видалення пилу. Заварювання робіть швидко не більше 10-20 секунд, повторювати можна до п'яти-шести разів. Дотримуючись цих нескладних правил, ви насолодитеся воістину смачним напоєм, у якому шляхетна гірчинка змінюватиметься солодкуватим післясмаком, що дарує відчуття свіжості.

Колір чаю може варіюватися від світло-жовтого до зеленого кольору. Пийте його невеликими ковтками, розтягуючи задоволення. Залиште на деякий час у роті і лише потім проковтніть. Кудін п'ють у чистому вигляді. Тобто, не заїдайте напій цукерками, шоколадом, печивом, булочками та іншими солодощами. Для великих ласунів можна додати в чай ложечку меду.

Вживання кудіна піде на користь усім категоріям людей: тим, хто веде активний і пасивний спосіб життя, кому потрібно відновити сили після хвороби або нервового виснаження, втоми й стресів, під час дієт і в разі активного фізичного навантаження тощо.п. І за найменшого симптому перелічених вище розладів випийте кухлик чаю - це допоможе!

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Айран чи тан - що корисніше? Айран чи тан - що корисніше?
Кисломолочні напої зі Сходу активно стають дедалі популярнішими. Все тому, що вони не тільки смачні, а й містять у собі...
04.02.25
1
0
Що корисніше яловичина чи телятина? Що корисніше яловичина чи телятина?
Людям із різними захворюваннями, патологіями важливо знати, що корисніше яловичина чи телятина. У цьому випадку їм...
04.02.25
1
0
Що корисніше їсти кріп або петрушку? Що корисніше їсти кріп або петрушку?
Свіжа зелень стала дуже ходовим товаром на ринках Росії. Вона набула популярності завдяки своїм корисним властивостям,...
04.02.25
0
0
Боржомі - користь і шкода Боржомі - користь і шкода
Грузинський курорт Боржомі знаменитий своєю мінеральною водою, яка носить таку ж назву. Вода Боржомі оздоровлює...
04.02.25
0
0