Чим корисний і чим шкідливий патисон для здоров'я

Патисон або тарілчастий гарбуз - культурна однорічна рослина, яку можна зустріти практично на кожному городі. Свою назву овоч отримав від французького слова pâté, що в буквальному перекладі російською означає слово «пиріг».
Що містить у собі незвичайний за формою овоч
У патисоні, зірваному з грядки, міститься цілий набір вітамінів і мінералів. Серед них потрібно відзначити:
- Білки.
- Жири.
- Вуглеводи.
- Вода.
- Моно- і дисахариди.
- Клітковина.
- Органічні кислоти.
- Пектини.
- Зольні речовини.
- Вітаміни: А, В1, В2, В3, С, Е, РР.
- Калій.
- Кальцій.
- Магній.
- Натрій.
- Фосфор.
- Залізо.
Продукт має досить низьку калорійність (18-19 Ккал на 100 г), що дає змогу використовувати його в раціоні спортсменів і людей, які мріють скинути хоча б кілька зайвих кілограмів.
Яку користь організму дають страви з патисонів
Патисони, які міцно зайняли своє місце в кулінарній книзі європейців, є не тільки легким дієтичним продуктом. Цей овоч, що не має в сирому вигляді ні яскраво вираженого смаку, ні запаху, здатний надати неоціненний вплив на організм людини.
Зокрема він чинить такі дії:
- Знижує ризик захворювання на онкологію.
- Запобігає розвитку атеросклерозу, ішемії, аритмії, інсульту, інфаркту.
- Сприяє процесу схуднення.
- Усуває запальні процеси в шлунково-кишковому тракті.
- Нейтралізує токсикози різної етіології.
- Знижує артеріальний тиск.
- Нормалізує процес утворення нових кров'яних тілець.
- Усуває хронічні закрепи.
- Стабілізує роботу шлунково-кишкового тракту.
- Провокує відтік жовчі та нормалізує роботу печінки.
- Покращує склад крові та зміцнює стінки судин.
- Перешкоджає розладам нервової системи (безсоння, депресія).
- Регулює функції ендокринної системи.
- Стабілізує водно-сольовий баланс, усуває набряклість.
- Збагачує мікрофлору кишечника, усуває дисбактеріоз.
- Полегшує роботу нирок.
- Усуває мігрень.
Як і всі рослини із сімейства гарбузових, патисон включається в лікувально-оздоровчу дієту в разі ниркової та печінкової недостатності. А присутність у ньому калію та магнію дає змогу використовувати в лікуванні серцево-судинних захворювань.
Застосування патисонів у кулінарії
Продукт набув широкого поширення і заслуженої популярності насамперед завдяки своїй доступності. Не останню роль у використанні продукту відіграє його поживний склад.
Тарілчастий гарбуз входить до складу багатьох страв. Його вживають у гарячих і холодних стравах: соте, салати, рулети, оладки. Овоч можна маринувати, фарширувати, варити, готувати на пару, смажити та запікати.
Для того, щоб улюблений продукт став доступним у будь-яку пору року, його заготовляють на зиму методом маринування і соління (мочіння).
Сама форма патисона сприяє тому, що його дуже зручно фарширувати. Начинку для фаршу можна вибрати на свій смак. Це може бути м'ясний фарш із рисом, шматочки м'яса з обсмаженою цибулею.
Прихильники вегетаріанських страв можуть замінити м'ясний фарш начинкою з грибів з обсмаженою цибулею. Вдалою альтернативою м'ясу можуть стати тушковані овочі (цибуля, морква, капуста, помідори, баклажани).
Рецепт фаршированих патисонів
Інгредієнти:
- Патисони середніх розмірів - 6 шт.
- М'ясний фарш - 0,5 кг.
- Масло топлене вершкове - 0,1 кг.
- Цибуля ріпчаста - 3 шт.
- Сир твердих сортів - 0,3 кг.
- Сіль, перець, спеції - за смаком.
- Кінза свіжа (або будь-яка інша зелень) - 1 середній пучок.
- Сметана або вершки - 0,25 кг.
На початку процесу приготування слід перебрати зелень і почистити цибулю. Потім ретельно вимити м'ясо та овочі. Коли все буде готово, можна приступати до підготовки патисонів. Для цього, в тому місці, де в овоча розташовується хвостик, відрізають «капелюшок».
Потім, за допомогою звичайної столової ложки потрібно вибрати м'якоть з овоча, щоб вийшло щось на кшталт «горщика», який згодом належить наповнити фаршем. Для приготування начинки слід узяти сковорідку і розігріти на ній 50 г олії. Туди ж викласти м'ясний фарш і дрібно нарізану цибулю. Додати сіль і перець за смаком.
Злегка обсмажений фарш потрібно викласти в підготовлені з патисонів «формочки» і накрити їх власними «кришками». Начинені овочі викладаються на деко і поливаються топленим маслом, що залишилося.
Деко з начиненими овочами відправляється в духову шафу, розігріту заздалегідь до 180-200о на 25 хвилин. Потім його потрібно дістати з духовки і посипати овочі натертим на крупній тертці сиром.
Овочі знову відправляються в духовку ще на 5-10 хвилин. Готові патисони можна посипати дрібно нарізаною зеленню і подати до столу зі сметаною або вершками. Любителям пікантного смаку можна додавати у фарш подрібнений часник. Або подавати готову страву з часниковим соусом.
Можлива шкода і протипоказання
Нетоксичний і корисний за багатьма показниками продукт, має деякі протипоказання. Щоб уникнути негативних емоцій і негативних наслідків, слід дотримуватися нехитрих правил.
Патисони можуть спричинити небажаний вплив на організм з такої причини:
- Порушення функції шлунково-кишкового тракту (діарея, непрохідність кишечника).
- Вегето-судинна дистонія, гіпотонія.
- Схильність жовчного міхура і нирок до утворення піску і каменів.
Алергічної реакції цей продукт, у принципі, не провокує. Однак, у маринованому вигляді, його з обережністю слід додавати до свого раціону людям, які страждають на захворювання підшлункової залози. Вміст у маринаді оцту (оцтової кислоти) можуть спровокувати загострення хвороби.
Висновок
Прекрасний дієтичний продукт не здатний завдати непоправної шкоди здоров'ю людини. Враховуючи наявні протипоказання, можна легко уникнути негативних наслідків. Усі «за і “проти” слід вирішувати на прийомі у лікаря-дієтолога.



