Чим корисний і чим шкідливий патисон для здоров'я

Чим корисний і чим шкідливий патисон для здоров'я
Овочі

Патисон або тарілчастий гарбуз - культурна однорічна рослина, яку можна зустріти практично на кожному городі. Свою назву овоч отримав від французького слова pâté, що в буквальному перекладі російською означає слово «пиріг».

Що містить у собі незвичайний за формою овоч

У патисоні, зірваному з грядки, міститься цілий набір вітамінів і мінералів. Серед них потрібно відзначити:

  • Білки.
  • Жири.
  • Вуглеводи.
  • Вода.
  • Моно- і дисахариди.
  • Клітковина.
  • Органічні кислоти.
  • Пектини.
  • Зольні речовини.
  • Вітаміни: А, В1, В2, В3, С, Е, РР.
  • Калій.
  • Кальцій.
  • Магній.
  • Натрій.
  • Фосфор.
  • Залізо.

Продукт має досить низьку калорійність (18-19 Ккал на 100 г), що дає змогу використовувати його в раціоні спортсменів і людей, які мріють скинути хоча б кілька зайвих кілограмів.

Патисони ростуть

Яку користь організму дають страви з патисонів

Патисони, які міцно зайняли своє місце в кулінарній книзі європейців, є не тільки легким дієтичним продуктом. Цей овоч, що не має в сирому вигляді ні яскраво вираженого смаку, ні запаху, здатний надати неоціненний вплив на організм людини.

Зокрема він чинить такі дії:

  • Знижує ризик захворювання на онкологію.
  • Запобігає розвитку атеросклерозу, ішемії, аритмії, інсульту, інфаркту.
  • Сприяє процесу схуднення.
  • Усуває запальні процеси в шлунково-кишковому тракті.
  • Нейтралізує токсикози різної етіології.
  • Знижує артеріальний тиск.
  • Нормалізує процес утворення нових кров'яних тілець.
  • Усуває хронічні закрепи.
  • Стабілізує роботу шлунково-кишкового тракту.
  • Провокує відтік жовчі та нормалізує роботу печінки.
  • Покращує склад крові та зміцнює стінки судин.
  • Перешкоджає розладам нервової системи (безсоння, депресія).
  • Регулює функції ендокринної системи.
  • Стабілізує водно-сольовий баланс, усуває набряклість.
  • Збагачує мікрофлору кишечника, усуває дисбактеріоз.
  • Полегшує роботу нирок.
  • Усуває мігрень.

Як і всі рослини із сімейства гарбузових, патисон включається в лікувально-оздоровчу дієту в разі ниркової та печінкової недостатності. А присутність у ньому калію та магнію дає змогу використовувати в лікуванні серцево-судинних захворювань.

Різні патисони

Застосування патисонів у кулінарії

Продукт набув широкого поширення і заслуженої популярності насамперед завдяки своїй доступності. Не останню роль у використанні продукту відіграє його поживний склад.

Тарілчастий гарбуз входить до складу багатьох страв. Його вживають у гарячих і холодних стравах: соте, салати, рулети, оладки. Овоч можна маринувати, фарширувати, варити, готувати на пару, смажити та запікати.

Для того, щоб улюблений продукт став доступним у будь-яку пору року, його заготовляють на зиму методом маринування і соління (мочіння).

Мариновані патисони

Сама форма патисона сприяє тому, що його дуже зручно фарширувати. Начинку для фаршу можна вибрати на свій смак. Це може бути м'ясний фарш із рисом, шматочки м'яса з обсмаженою цибулею.

Фаршировані патисони

Прихильники вегетаріанських страв можуть замінити м'ясний фарш начинкою з грибів з обсмаженою цибулею. Вдалою альтернативою м'ясу можуть стати тушковані овочі (цибуля, морква, капуста, помідори, баклажани).

Рецепт фаршированих патисонів

Інгредієнти:

  1. Патисони середніх розмірів - 6 шт.
  2. М'ясний фарш - 0,5 кг.
  3. Масло топлене вершкове - 0,1 кг.
  4. Цибуля ріпчаста - 3 шт.
  5. Сир твердих сортів - 0,3 кг.
  6. Сіль, перець, спеції - за смаком.
  7. Кінза свіжа (або будь-яка інша зелень) - 1 середній пучок.
  8. Сметана або вершки - 0,25 кг.

На початку процесу приготування слід перебрати зелень і почистити цибулю. Потім ретельно вимити м'ясо та овочі. Коли все буде готово, можна приступати до підготовки патисонів. Для цього, в тому місці, де в овоча розташовується хвостик, відрізають «капелюшок».

Потім, за допомогою звичайної столової ложки потрібно вибрати м'якоть з овоча, щоб вийшло щось на кшталт «горщика», який згодом належить наповнити фаршем. Для приготування начинки слід узяти сковорідку і розігріти на ній 50 г олії. Туди ж викласти м'ясний фарш і дрібно нарізану цибулю. Додати сіль і перець за смаком.

Злегка обсмажений фарш потрібно викласти в підготовлені з патисонів «формочки» і накрити їх власними «кришками». Начинені овочі викладаються на деко і поливаються топленим маслом, що залишилося.

Деко з начиненими овочами відправляється в духову шафу, розігріту заздалегідь до 180-200о на 25 хвилин. Потім його потрібно дістати з духовки і посипати овочі натертим на крупній тертці сиром.

Овочі знову відправляються в духовку ще на 5-10 хвилин. Готові патисони можна посипати дрібно нарізаною зеленню і подати до столу зі сметаною або вершками. Любителям пікантного смаку можна додавати у фарш подрібнений часник. Або подавати готову страву з часниковим соусом.

Можлива шкода і протипоказання

Нетоксичний і корисний за багатьма показниками продукт, має деякі протипоказання. Щоб уникнути негативних емоцій і негативних наслідків, слід дотримуватися нехитрих правил.

Патисони можуть спричинити небажаний вплив на організм з такої причини:

  • Порушення функції шлунково-кишкового тракту (діарея, непрохідність кишечника).
  • Вегето-судинна дистонія, гіпотонія.
  • Схильність жовчного міхура і нирок до утворення піску і каменів.

Алергічної реакції цей продукт, у принципі, не провокує. Однак, у маринованому вигляді, його з обережністю слід додавати до свого раціону людям, які страждають на захворювання підшлункової залози. Вміст у маринаді оцту (оцтової кислоти) можуть спровокувати загострення хвороби.

Кошик із патисонами

Висновок

Прекрасний дієтичний продукт не здатний завдати непоправної шкоди здоров'ю людини. Враховуючи наявні протипоказання, можна легко уникнути негативних наслідків. Усі «за і “проти” слід вирішувати на прийомі у лікаря-дієтолога.

 

Ctrl
Enter
Заметили ошЫбку
Выделите текст и нажмите Ctrl+Enter
Топ из этой категории
Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво? Що шкідливіше для здоров'я сидр чи пиво?
Популярність легких алкогольних напоїв - сидру і пива, сьогодні перебуває на своєму піку. Більшість обивателів...
14.03.25
0
0
Фундук чи волоський горіх - що корисніше Фундук чи волоський горіх - що корисніше
Фундук і волоський горіх багаті білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мікро-, макроелементами. Дієтологи...
14.03.25
0
0
Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода Пророщене насіння соняшнику - користь і шкода
Насіння соняшнику - поширений продукт, який містить у собі безліч корисних речовин. Найчастіше його вживають у...
14.03.25
0
0
Що корисніше сало чи курдюк Що корисніше сало чи курдюк
У кулінарії часто використовують свиняче сало і баранячий курдюк. Представники різних національностей дають їм...
14.03.25
0
0